Bekeményít Kanada külügyminisztere

2007 augusztus 3 12:07 du. Bekeményít Kanada külügyminisztere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Peter Mackay külügyminiszter„Ez nem a tizenötödik század. Ma már nem lehet bejárni a világot, nemzeti zászlókat tűzni és ezzel azt üzenni, hogy ‘ez most már a mi területünk'”–Ezekkel a szavakkal válaszolt Peter MacKay kanadai külügyminiszter arra a hírre, hogy az oroszok saját országuk lobogóját helyezték el az északi-sark azon részére, melyet Kanada saját területének tekint. 2007 augusztus 2-án, két orosz tengeralattjáró négy kilométert ereszkedett az északi-sark tengerfenekére, ahol egy orosz zászlót helyezett el a térséget kutató tudományos csoport.

A vitatott terület valóban egyik országhoz sem tartozik, de Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország, Dánia és Norvégia mind megszeretné szerezni és a közeljövőben ezek az országok várhatóan az Egyesült Nemzetekhez fordulnak ez ügyben. Azért olyan értékes ez a terület, mert kutatók szerint nagy mennyiségben található olaj és gáz, mely jelentősen megerősítené bármelyik ország gazdasági pozicióját a világban.

MacKay elmondta, hogy Kanada igényt tart erre a területre. „Az orosz misszió nem veszélyezteti Kanada szuverenitását. Ez egyszerűen felvágás Oroszország részéről. A sarkvidék szuverenitása nem kérdés. Teljesen egyértelmű, hogy ez a mi országunkhoz tartozik. Ez a mi tulajdonunk és ezek a mi vizeink. A sarkvidék kanadai–„mondta nyomatékosan MacKay.

Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke viszont óvatosabban fogalmazott. „A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a sarkvidék feletti szuverenitásunk egy fontos téma lesz a közeljövőben”–mondta a kormányfő, aki a Prince Edward-szigeti Charlottetown-ban volt a Kanadai Konzervatív Párt nyári csúcstalálkozóján. Jövő héten Harper az északi Nunavut tartományba, illetve az Északnyugati területekre utazik.

-Á.C.

Tags:

Comments are closed