Még mindig drága a belföldi utazás

2007 augusztus 7 6:54 du. Még mindig drága a belföldi utazás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanadában még mindig sokkal többet kell fizetnünk repülőjegyekért mint Európában és az Egyesült Államokban. Ez a kedvezőtlen helyzet azért olyan tartós, mert valódi „fapados” légitársaságok továbbra sem jelentek meg a kanadai belöldi piacon. Kanada 31 milliós lakossága és a városok közti nagy távolságok azt jelentik, hogy sokkal kisebb a légitársaságok számára a piac mint a sűrűbben lakott Európában és nehéz hasznot teremteni a legtöbb járaton.

Air Canada
Utána néztünk annak, hogy mennyibe kerülnek a repülőjegyek a legnépszerűbb járatokon. A belföldi piacot két légitársaság dominálja, nevezetesen: az Air Canada, a kanadai nemzeti légivállalat, valamint a diszkontos WestJet. A kutatás eredménye az, hogy legtöbb esetben nincsen jelentős különbség a két légitársaság árai között és valószínű, hogy az Air Canada és a WestJet figyelemmel kiséri egymás árait és ehhez igazitja saját ajánlatait.

Az Air Canada legolcsóbb oda-vissza repülőjegye Torontóból Montreálba az őszi szezonra jelenleg kb. $222, adóval együtt. Ugyanez a rövid, egy órás regionális út Torontóból Montreálba kb. $211 a diszkontos WestJet-en. Ezen a regionális járaton a szolgáltatás is hasonló minkét légitársaság esetében: ingyenesek az alkohol-mentes italok, de ételeket nem szolgálnak fel. Az egyik különbség az, hogy az Air Canada legtöbbször kisebb gépeket használ ezen a járaton (mint például a 73 üléses Embraer 175 repülőt), míg a WestJet valamennyi járatán Boeing 737 szállítja az utasokat.

WestJet Kanada

A Torontó és Calgary közti járat már sokkal hosszabb út és egyben drágább is. De itt is hasonló árakat tapasztalhatunk az Air Canada és a WestJet légitársaságoknál. A nemzeti légitársaságon kb. $438.14 kerül egy oda-vissza jegy, míg a WestJet ára pontosan ugyan annyi: $438.14. Mind két esetben non-stop járatról van szó és kb. 4 órás útra számíthatunk. Az alkohol-mentes italok mind a két cégnél ingyenesek, de az ennivalót külön kell vásárolni a fedélzeten.

Ha Montreálból a nyugati parton fekvő Vancouver-be szeretnénk utazni, készüljünk fel hosszú és drága útra. Az Air Canada árai kb. $566 kezdődnek és a repülési idő ezen a non-stop járaton 5 óra körül mozog. A WestJet-nél néhány dollárral olcsóbb a jegy: itt kb. $550 számíthatunk ha az ősszel utazunk és előre lefoglaljuk jegyünket.

Úgy vehetjük igénybe a legjobb árakat, hogy ha legalább egy hónappal utazásunk előtt foglaljuk le őket az Air Canada, vagy a WestJet honlapján. Az adókat mindig külön számolják és hosszabb belföldi járatokon ezek általában $140 és $150 között mozognak.

Az Air Canada flottája jelenleg 335 repülőgépből áll és a kanadai nemzeti légitársaság 240 városba repül Kanadában, az Egyesült Államokban, Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. A WestJet pedig 67 repülőt üzemel és 26 kanadai, valamint 11 amerikai várost szolgál.

-Á.C.

Comments are closed