Stephen Harper a választási hivatalt bírálta

2007 szeptember 9 10:46 de. Stephen Harper a választási hivatalt bírálta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kanadai választási hivatalStephen Harper miniszterelnök kemény szavakkal bírálta az Elections Canada azon döntését, mely ezentúl engedélyezné, hogy muzulmán vallású nők fátyollal eltakart arccal is szavazhassanak a föderális választásokon. Harper Ausztráliában volt az APEC találkozón amikor elmondta újságíróknak, hogy „mélységesen ellenzi” a választási hivatal döntését. Jelezte, hogy a parlamentben egy döntés született, melynek értelmében szükséges, hogy az urnáknál dolgozók vizuálisan is tudják azonosítani a választópolgárokat. Harper elmondta: reméli, hogy az Elections Canada megváltoztatja álláspontját. „De amennyiben ez nem történik meg, a parlamentben át kell gondolni, hogyan cselekedjünk annak érdekében, hogy biztosítsuk akaratunk végrehajtását (…) Az Elections Canadának nem az a szerepe, hogy törvényeket alkosson, hanem az, hogy végrehajtsa a parlament által megszavazott törvényeket”–mondta Harper.

Stephen Harper és konzervatív kormányán kivül, az ellenzéki Liberális Párt sem ért egyet a választási hivatal döntésével. „Minden kanadai polgárnak kötelessége, hogy bebizonyítsa személyazonosságát amikor szavazni megy”–mondta Stéphane Dion, a liberálisok vezetője. Ezen kivül a Bloc Québécois is ellenzi a döntést és felszólította a választási hivatalt, hogy változtasson álláspontján.

2007 szeptember 17-én lesznek időközi választások három föderális választókerületben, nevezetesen: Outremont-ban, St-Hyacinthe-Bagot-ban és Roberval-Lac-St-Jean-ban. Mind a három választókerület Québec tartományban található.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed