Parti Québécois győzelem az időközi választáson

2007 szeptember 25 8:00 du. Parti Québécois győzelem az időközi választáson bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Pauline MaroisFölényesen győzött Pauline Marois, a Parti Québécois (PQ) vezetője a Charlevoix választókerületben rendezett időközi választáson. A választásra 2007 szeptember 24-én került sor. A kerületet korábban is a szeparatista párt képviselte a québeci törvényhozásban és a PQ győzelme boritékolható volt, mivel a Liberális Párt nem indított  jelöltet Marois ellen. A liberálisok egy régi hagyomány szerint jártak el, miszerint nem indítanak jelöltet ott ahol egy ellenzéki párt vezetője indul a választáson. A jobboldali Action Démocratique (ADQ)–mely jelenleg a hivatalos ellenzéket alkotja a tartományi törvényhozásban–nem követte a liberális példát és Conrad Harvey-t indította Marois ellen. De a PQ így is 59 százalékkal győzött és az ADQ egy távoli második helyen végzett.

A liberálisok 48 képviselővel rendelkeznek a 125 mandátumból álló québeci törvényhozásban, míg az ADQ-nak 41 és a PQ-nak pedig 36 képviselője van.  

Az eredmény Charlevoix-ban: (Részvételi arány: 58.5%)

59.16% – Pauline Marois – Parti Québécois

37.04% – Conrad Harvey – Action Démocratique

  2.10% – David Turcotte – Zöld Párt

  0.70% – Paul Biron – Kereszténydemokrata Párt

  0.40% – Claude Gagnon – Független

  0.33% – Daniel Laforest – Független

  0.27% – François Robert Lemire – Parti République

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed