Egy kanadai vélemény a budapesti zavargásokról

2007 október 25 7:26 du.12 hozzászólás

1956 magyar zászlóEgyik olvasónk írta le véleményét a 2007 október 22-én és 23-án történt budapesti kormányellenes tüntetésekről és zavargásokról. Mint ismert: október 22-én többezer radikális jobboldali tüntető az Opera felé indult azzal a szándékkal, hogy megzavarja az ott zajló állami 1956-os megemlékezést. Néhányan molotov-koktélokat dobáltak és a rendőrség pedig vízágyúk bevetésével válaszolt. Összesen 55 résztvevőt tartóztatott le a budapesti rendőrség és öten sebesültek meg. A sebesültek között egy riporter is volt, aki a Reuters-nek dolgozott. Az alábbiakban olvasónk levelét közöljük magyar fordításban, az eredeti angol szöveggel együtt.

Mélyen elszomorít az a tény, hogy a mai napon Magyarország ismét a világsajtó címoldalaira került. Magyar származású emberként furcsának találom azt, hogy égő autók, könnygáz, tüntetők és rendőrök vannak az utcán egy megemlékezés idején. Mi a racionalitása annak, hogy egy nemzeti ünnepet hozunk létre, amikor immár két éve olyan mértékű konfliktust okoz, melyet világszerte közvetítenek?

Patakfalvi Zsolt (Montreál)

I am deeply saddened by the fact that this day once again Hungary makes headlines in the world press. To have burning cars, tear gas, demonstrators, and police on the streets at a time of remembrance is odd to me as a Magyar. What is the rational of establishing a holiday (Nemzeti ünnep) based on remembrance, when for two consecutive years it is a source of conflict, one that is transmitted to the world?

 Zsolt Patakfalvi (Montreal)

Kanadai Magyar Hírlap

12 hozzászólás

  • Reading a little about present-day Hungarian politics, I only have one question. Will these demonstrations continue every October till the year 2010, since that is the year when new elections are scheduled. In the eyes of the world, I would suggest that it places Hungary in a frozen state, demonstrations continue yet the political system cannot seem to address the population’s dissatisfaction.Where is the power of the opposition parties?

  • If the country were democratic , the power of the people would be real.

  • Tisztelt Kanadai Magyar Hírlap!

    A 2006-2007. október 23-án történt zavargásokért a posztkommunista MSZP-SZDSZ Kormány tehető felelőssé véleményem szerint.
    A zavargásokért maga Gyurcsány Ferenc valamint a posztkommunista rendőri vezetők a felelősek.

    Gyurcsány Ferenc hazug és a Magyar Nemzetet Szemenköpő Politikája mindennél mélyebb morális válságba, a polgárháború közeli állapotba sodorta az Magyarországot.

    A vidéki emberek és a városban lakók elhitték a Gyurcsányi Demagógia minden hazug szavát.
    Módszeresen végrehajtják a Magyar Lakosság életének ellehetetlenítését, mint ahogyan külföldi parancsnokaik diktálják nekik.

    Soha ismétlem Soha az 1945 évtől napjainkig nem volt Magyarország olyan rossz gazdasági helyzetben, mint manapság.
    Soha de soha még a legkeményebb Kádári időkben sem volt olyan eset hogy a tüntető vagy demonstráló emberekre célzott lövéseket adjanak le saját rendőreik.

    Soha de soha nem volt olyan politikai helyzet hogy emberek szemét lőjék ki saját rendőreik, valamit emberek karjait, kezét, lábát acélbotokkal, úgynevezett „viperákkal” törjék össze kommunista és szadista rendőrök.

    2006-2007- években megtörtént ez is Magyarországon, amelynek maga Gyurcsány Ferenc az okozója.

    Én saját magam is sohasem gondoltam, arra hogy elhagyom Magyarországot. Ám most mégis a kivándorlás gondolatával foglalkozom.
    A felvett hiteleimet, amit egykoron a Fidesz Kormány idejében sikeresen tudtam fizetni, mára már fizetni sem tudom, megélhetésem is veszélyben van.

    Ezt tette GYURCSÁNY az emberekkel Magyarországon!

    Arra kérem a Kanadai Magyarokat semmilyen formában, sem támogassák a jelenlegi Gyurcsány Kormányt!

    Üdvözlettel: Lukács Tibor

  • Kercsó Alpár

    A nemzeti ünnepeket nem szoktuk létrehozni, önmaguktól születnek. Ha egy nép úgy érzi, hogy történelmének fontos eseményeit meg kell ünnepelni, emlékeznie kell azokra, a hatalom csupán pirosra festi az illető dátumot a naptárban.
    A tüntetéseken egyetlen másodpercig nem lepődhet meg az, aki tudja, hogy akkor az Operaházban az 56-os önkéntes hóhérok leszármazottja, a kommunista szellem újraélesztője hírdette az igét, a parlamentben az országot a szocialista mocsárba taszító párt káderei méltatták azt a forradalmat, melyet az ő szűkölő könyörgésére tapostak szét a szovjet tankok. A negatív szenzáció helyett inkább az az igazi hír, hogy végre-valahára ki mernek menni az ötven évig félelemben tartott magyarok az utcára, végre remény nyílik arra, hogy mégsem tűri el a nép némán a vörös bakancsok rúgásait. A szélsőjobb felhang a jól kitalált sajtókampány része. Azért, mert tévéhíradók mesélnek róla, a mai magyar viszonyok és erőviszonyok közepette, egyáltalán nem biztos a tényszerűség. Akik ott voltak, homlokegyenest mást állítanak.

  • Paál László

    Mérnök vagyok, vállalkozásom van, nem vagyok -a hazai átlaghoz képest szegény- mégis, a magyarországi helyzet engem is az utcára vitt, én is ott voltam azok között, akiket jogtalanul megtámadott a rendőrség, amiért tiltakozni akartunk tavaly március 15-én. Annyira felháborított az, hogy egy nyilvánvalóan pszichésen sérült, szadista diktátor „ünnepi beszéde miatt” amit csak zárt körben meghívottak előtt mwert előadni, a fél városzt vasrácsos palánkokkal körülvegyék, egy egész városnegyedben rendeljenek el kijárási tilalmat. Ez a beteglelkű idióta, amikor saját -elvtársi körben tartott dicsekvő önvallomása nyilvánosságra kerülése után a tüntetők százezrei követelték lemondását, aljas -a kommunista időkből itt maradt, volt ávós- rendőrtisztek segítségével fegyveres puccsot hajtott végre, és azóta is rettegésben tartja a legnyilvánvalóbb terrorral a lakosságot. 2006-ban mindenféle (magyar és külföldi) gyülevész biztonsági szolgálatok embereit rendőrnek beöltöztetve, álarcot és az azonosítók eltávolítását engedélyezve vasrudakkal, és éles fegyverekkel támadt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján megemlékező békés emberekre, gyerekekre, nőkre, asszonyokra, öregekre és fiatalokra, magyarokra és külföldiekre. Több ezer gránátot, sok tízezer fémbetétes(gumi?) lövedéket lőttek ki 15 órán keresztül az utcán rekedt emberekre, ami a Magyar Távirati Iroda akkori jelentése szerint féltucat halálos áldozattal járt (akiket később titokban elföldeltek és letagadtak.) Vasrudakkal verték az embereket, 8 embernek kilőtték a szemét, közvetlen közelről löttek rá emberekre sörétes puskákból. Akinél piros-fehér-zöld zászló volt, azt elvették és megtaposták, többek között egy magát igazoló országgyűlési képviselőt is véresre vertek. A tetteseket azóta is bujtatják. A bíróság nem tudja azonosítani az elkövetőket, a parancsnokokat, akik pedig ismerték az embereiket nem hívják tanunak. A magyar rendőrség állományának összetételére jellemző, hogy „rendőrök” nyilt utcán csoportosan erőszakolnak meg nőket, benne vannak a csempészbandákban, lopnak és fosztogatnak, volt olyan bankrablás, ahol a bankrabló lelövése után az egyik magasrangú rendőrtiszt ellopta a váltságdíjat, és csak a biztonsági kamerák leplezték le.
    Tragikus helyzet van Magyarországon, a korrupció olyan foku, hogy bankokban a kölcsönt felvevőktől rögtön elkérik a zsebbe fizetendő jutalékot, a miniszterelnök, aki sok milliárdos (billiós) vagyonra tett szert hivatali ideje alatt is naponta dollár tizezreket vág zsebre cégeitől, amelyeket ellát állami megrendelésekkel. A metro 10 szer annyi pénzért épül, és tízszer annyi ideig, mint Európában bárhol, mert minden 10 forintból kilencet az elvtársak ellopnak. A miniszterelnök fasiszta veszélyről hazudozik, miközben Auswitzba hurcolt zsidó emberektől rekvirált villában lakik. Ennél undorítóbb és aljasabb figurát még nem tenyészett ki magából a magyar politikai „elit”.
    A március 15-i tüntetésen, mely egyszerű és a rendőségen bejelentett, és hivatalosan engedélyezett vélemény nyilvánítás volt, a rendőrség ok nélkül támadt szokás szerint a tüntetőkre, video és fénykép felvételekkel tudom igazolni, hogy a rendőrök szándékosan verték be az utcán álló autók ablakait, a kirakatokat, borogatták fel a kocsikat, mert parancsba kapták, hogy a tüntetőket lejárassák és a hazug és hamis felvételeket külföldre juttassák.
    Javaslom, hogy ne tekintsék hitelesnek azokat a propaganda anyagokat, amelyeket a magyar állam juttat ki Önökhöz Canadába, tájékozódjanak az interneten és például a Youtubon, ahol számtalan film és dokumentum mutatja be a szomorú magyar valóságot.

  • Tisztelt Kanadai Magyar Hirlap-Tisztelt olvasók!
    Szeretném elmondani önöknek
    hogy ami ma Magyarországon történik az Népirtásnak a Magyarság szisztematikus felszámolásának nevezhető.
    A nép anyagi helyzete kétségbe ejtö.78 éves édesanyám szerint ekkora szegénység az országban 1945-óta nem volt.
    Mielött a Szocialisták uralomra kerultek2002-bem ez az ország megelözte fejlődési ütemében a többi rendszerváltó országot.Ma 0% a fejlödés üteme de ez egy derülátó felmérés ellentétben pl Szlovákiával ahol a mai tv,beszámoló szerint 10.5%.Azért hogy javitsák a bünözési statisztikát a 10-ezer ft-os sabálysértést felemelték 20-ezerre igy mostmár csak 20 ezer ft felett minősül büncselekménynek a vagyon elleni büntett.Rabló fosztogató hordák tartják rettegésben az idős Magyar embereket lásd pl tarnadob, de jellemző minden településen ahol a a Roma lakosság jelen van.
    Ha valaki meg akarja védeni anyagi javait rosszabb esetben életét,az rötön radikális szélsöséges és fasiszta titulust kap.A rendőrséget megfosztotta a szocialista hatalom attól hogy fellépjen a közrendet teljesen felduló gazemberek ellen.Minden jogi ezközt kivettek a rendőrség kezéböl lesilányitották a szocialisták magán hadseregévé.Ma a rendőrség egyetlen feladata ugy tünik az ellenzék és a Magyar érzelmü tömegek elrettentése.Egyre nö egy etnikai konfliktus kirobbanásának a veszéje is hiszen a Magyar nép önvédelmi kezdeményezését a Magyar Gárdát el akarják tötrölni lefasisztázzák. A cigany vezetők arra gyüjtenek aláirásokat tiltsák be az Árpadsávos zászlot is. Vas Árpad.

  • Tistelt Kanadai Magyar Hirlap!
    Még annyival szeretném kiegésziteni mondanivalómat hogy támogatom Paál László azon kérését hogy ne tekintsék hitelesnek a Magyar állam önökhöz eljuttatott anyagait.Egy szavuk sem igaz de még azt sem szabad elhinni amit kérdeznek.Ilyen méretü hazugság kampány még mióta élek/53-éve/nem volt ebben az országban.Tisztelettel Vas Árpád.

  • Tistelt Kanadai Magyar Hirlap!

    Ha Önök szeretnék megismerni azt, hogy ‘hogyan lopjuk el a pénzt az állampolgároktól, hogyan hazudjunk össze mindent mindenkinek’, akkor nem kell mást tenni, csak kérdezzék meg ettől az embertől, hiszen igen nagy tapasztalata van:
    : Magyarország Júdás ‘m’iniszterelnöke

    Üdvözlettel: barát

  • Üdv
    Akad némi igazság is, nem vagyok egyáltalán a mai vezetés szimpatizánsa, olvasva a bejegyzéseket, itt azért van aki óriási túlzásokba esett.
    Talán nem kellene annyira tisztán látónak lenni 7500 km-ről.

    Üdvözlettel:
    hunter

  • szentjóbi péter

    A budapesti zavargásokat egyértelműen a Fidesz MPSZ hatalmi törekvései generálták. A posztkommunista politikai orgánizáció melynek kormányzása idején, 1998 és 2002 között öt(!) volt olyan minisztere volt, akik az MSZMP tagjaiként a kommunista önkényuralmakat szolgálták – nem a nemzet törekvései fontosak, hanem a hatalom megszerzése. Ennek érdekében az ország gazdasági-politikai destabilizálása, a radikális szélsőjobb utcára küldése, stb. az eszköztáruk részét képezik.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    A 2006-2007-es zavargások egyértelműen a Fidesz MPSZ céljait szolgálták, a demokratikusnak nevezett parlamenti párt a szélsőjobboldali csoportokat használta fel az ország gazdasági és politikai ellehetetlenítésére. A Gyurcsány-kormány (mert erről is szólni kell!) túlzottan is kesztyűs kézzel bánt a főváros utcáin randalírozó, gyujtogató, náci jelszavakat skandáló 500-1000 főt alig meghaladó csoportokkal… – Magyarország ma, Európában egyedülálló módon szabad szervezkedést engedélyez a nyilas,náci szellemiségű személyeknek, akik napjainkra paramilitáris, egyenruhába bújtatott egységek folyamatos vonulásaival fenyegetik a zsidóságot és a roma vagy más nemzetiségű honfitársainkat.

  • Tisztelt Canadai ujsáG!
    Én roma származásu vagyok és még nyugdijas is. Rokkant nyugdijas. Az életem becsületesen éltem és élem ma is. 50 éves vagyok. Én nem szeretném senki pártját fogni,de ha canada egy befogadó ország feltételezem,hogy tisztában van a Magyar belpolitikai helyzettel. Pesze tudjuk hogy a mai helyzetet itthon a FIDESZ és AzMSZP gusztustalan hatalmi politikájának köszönhetö.,de közben olyan szegénységett hozott az országnak ami talán még nem is volt ebben a szép Magyar hazában., nem beszélve arról a reális tényröl,hogy közben akarva vagy akaratlanul is segitettek a szélsöjobb megerösödéséhez, Emlékszünk a pufalykásokra a csendörökre? Ez a helyzet ugyan ugy kezd alakulni és zsidó cigány ebben az országban nem lessz biztonságba, mindahogymár el is kezdték a tisztogatást. Érdekes még 50 000 0000Ft fejpénz árán sem találják a tetteseket a rendörök. Ebben az országba gyerekeket lehet megölni kilehet irtani családokat ROMA családokat mind ezt büntetlenül. Nem csodálkozom,hogy menekülnek az emberek (Romák) egy olyan hazába ahol biztonságba vannak megtudnak élni a napi nyolcórás munkájukból, és nem kell rettegni éjjel a szobában,hogy mikor repül a molotov koktél a szoba közepére. Szóval ez a helyzett itthon.De gondolom,hogy ezt tudják is Önök a világsajtóból.,Mert hogy egy párszor megjelent a Magyar demokrácia igazsága egy két világsajtóban. Üdvözlettel Ronai