Nem lesz kötelező a francia nyelvtudás a bevándorlási miniszter szerint

2007 október 25 10:36 de. Nem lesz kötelező a francia nyelvtudás a bevándorlási miniszter szerint bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Yolande JamesYolande James, Québec tartomány bevándorlási minisztere szerint nem lesz kötelező a francia nyelvtudás és nyelv tanulás ahhoz, hogy egy emigráns a francia többségű tartományba telepedjen le. De a Journal de Montréal című napilap kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozott, melyek szerint a québeci liberális kormány kilátásba helyezett egy olyan törvényt, mely kötelezővé tenné a francia városokba való települést új emigránsok számára. Ez annyit jelentene, hogy az új bevándorlók nem költözhetnének Montreál multikulturális, vagy angol negyedeibe, az érkezésük utáni első hónapokban. De a riportra reagálva James elmondta: ő arra szeretné biztatni az emigránsokat, hogy önkéntesen telepedjenek le francia többségű városokban, vagy negyedekben. “Természetesen erre akarjuk buzdítani őket, de nem tesszük kötelezővé a francia nyelv elsajátítását”—mondta a miniszter.

James szerint a liberális kormány hozzáállása a nyelv kérdéshez, illetve a bevándorlók integrálódásához jelentősen eltér az ellenzéki Parti Québécois tervétől. A szeparatista párt ugyanis azt szereté, hogy a québeci “állampolgárság” megszerzése az emigráns francia nyelvtudásától függjön, illetve attól, hogy mennyire ismeri a québeci kultúrát és történelmet.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed