Bénító hóvihar közép és kelet Kanadában

2007 december 16 11:38 de. Bénító hóvihar közép és kelet Kanadában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Riasztás Kanada

Bénító viharra számíthatunk közép és kelet Kanadában a következő 48 óra folyamán. „Ez egy nagy és veszélyes hóvihar”–mondta Dave Phillips, a Kanadai Meteorológiai Szolgálat(Environment Canada) klimatológusa. Ontarioban, dél-Québecben és az atlanti tartományokban fel kell készülni erőteljes havazásra, hófúvásra, orkán erejű szelekre és rendkivül rossz látási viszonyokra. A veszélyes vihar először Texas államban keletkezett és innen Cleveland felé vonult tovább ahol ma reggel 9 órakor csapott le. Délelőtt 10.30 körül elkezdett erőteljesen havazni dél Ontarioban.

Torontó külvárosaiban óránkénti 2-től 4 centiméter hóesést várnak. Hétfő reggelig várhatóan 40  centiméter hó fog esni dél-Ontarioban, különösen a torontói agglomerációban, Windsor-ben, Kitchener-ben és Londonban. A vihar Torontótól kelet felé indul Kingston irányában és onnan pedig Cornwall-ba. Innen tovább halad délnyugat Québecbe. Torontó és környékén 70 kilométeres széllökésekre lehet számítani és hófúvásra. Az Environment Canada szerint a látás viszonyok „nulla” körül lesznek. A legerőteljesebb havazást jelenleg Hamilton és Burlington városokban, a Niagara vidékén, valamint Ottawa és Montreál között várják.

Az Air Canada felhívta az utasok figyelmét, hogy jelentős késésekre és járat törlésekre lehet számítani a torontói Pearson, az ottawai MacDonald-Laurier, a montreáli Trudeau és a halifaxi Stanfield repülőtereken. A Pearson repülőtéren már több mint 30 járatot töröltek. A Trudeau repülőtérről vasárnap induló járatok közül eddig összesen 59-et töröltek.

„Bár ez valóban egy óriási vihar, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy pokoli tél küszöbén lennénk. De Istenem, tényleg így kezdődött a szezon”–mondta Phillips a CTV kanadai televízió hírműsorának.

Riasztások (2007. december 16-17)

Halifax: 20cm hó, 25mm eső, 90km-es széllökések és max. +12-fok, min. -10

Ottawa: 30cm hó, 60km-es széllökések és max. -10 fok, min. -13 fok

Montreál: 40cm hó, 80km-es széllökések és max. -9 fok, min. -12 fok

Torontó: 20cm hó, 60km-es széllökések és max. -6 fok, min. -9 fok

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed