Elhunyt Tom Lantos magyar származású képviselő

2008 február 11 10:59 de.1 comment

Tom LantosÉppen szombaton közöltünk egy angol nyelvű cikket  a Kanadai Magyar Hírlapban Tom Lantos, amerikai demokrata-párti képviselő életéről és tevékenységéről, de ma reggel jött a szomorú hír, hogy a 80 éves magyar származású politikus meghalt. Lantos volt az amerikai kongresszus egyedüli Holokauszt túlélője. Lynne Weill, a képviselő szóvívője elmondta, hogy Lantos a maryland-i Bethesda Naval Medical Center-ben húnyt el. Mint ismert: Lantosnál tavaly fedezték fel a nyelőcsőrákot és ezért bejelentette, hogy az év végén visszavonul a politikától 27 éves karrierje után. Lantos felesége, Annette, elmondta hogy férje életét a „bátorság, optimizmus, valamint a családjához való elkötelezettség jellemezte.”  

Lantos édesanyja  és családjának nagyrésze meghalt a Holokausztban. 1944-ben a 17 éves Lantos sikeresen megszökött egy magyarországi munkatáborból és Budapestre menekült, ahol saját elmondása szerint élelmiszert hordott a Raoul Wallenberg által fenntartott menhelyeken lévő magyar zsidóknak. „Csak az Egyesült Államokban történhetett meg az, hogy egy fillér-nélküli Holokauszt-túlélő és náci-ellenes harcos egyetemre járhatott, családot alapíthatott és a kongresszusban dolgozhatott három évtizeden keresztül”–írta Lantos memoárjában.

Utolsó óráiban Tom Lantos feleségével, két lányával, unokáival és dédunokáival volt.

Kanadai Magyar Hírlap

1 Comment

  • Ez a szomoru hir ujjabb veszteseget jelent a magyar nemzet szamara!!!! Egyre csak fogynak kiemelkedo magyarjaink az egesz vilagon, es nem hogy ujjakat nevelnenk inkabb a nemzetet romboljuk (magyar garda)!
    Mely tissztelettel adozom Tom Lantos munkassaga elott,
    egy ERDELYI magyar!