Hillary Clinton még esélyes

2008 február 11 1:10 du. Hillary Clinton még esélyes bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hillary ClintonHillary Clinton szenátornak még van esélye a Demokrata Párt elnök-jelölti verseny megnyerésére, de az elmúlt hetek kétségkivül meggyengítették kampányát. A Clinton-kampány eredetileg úgy tervezte, hogy a szuper-keddi választásokon végérvényesen kiüti Barack Obamát a versenyből és innentől már elkerülhetetlen lett volna Clinton elnök-jelölti pozíciója. De mint már tudjuk, nem a papirforma szerint történt a szuper-kedd. Clinton fölényesen győzött a legnagyobb államokban (mint például New Yorkban, New Jerseyben és Californiában), de Obama sikert aratott 13 kisebb államban, köztük Alabama, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Kansas, Minnesota, Missouri és (természetesen) Illinois-ban. Így többnyire kiegyenlítődik a viszonyok Obama és Clinton között a szuper keddi választások után. De a legtöbb elemző szerint a lendület most már egyértelműen Obama táborában van.

Clinton langyos szuper-keddi szereplése után, vereséget szenvedett Louisianaban, Maineben, Nebraskaban és Washington államban. Ezen kivül Clinton öt millió dollárt vett ki saját bankszámlájáról, mivel kampánya pénzügyi nehézségekkel küzdött.

De a problémák ellenére, a legtöbb elemző szerint hiba lenne Clintont leírni  és biztosra venni Obama elnök-jelöltségét. Clinton különösen népszerű a latin-amerikai lakosság köreiben és éppen ezért jó esélyei vannak Texas államban, ahol március 4-én lesznek a jelölő választások. Szintén ezen a napon választanak Ohio és Pennsylvania demokrata szavazói és e két állam demográfiai profilja (melyre jellemző egy jelentős nagyipari munkásosztály) inkább Clintonnak kedvez.

Ezen kivül nem lehet tudni, hogyan szavaznak majd a szuper-küldöttek (super delegates). Ezek a küldöttek többnyire az Demokrata Párt országos bizottságának tagjai, valamint megválasztott federális és állami politikusok és partfunkcionárusok, akik (egyes elemzések szerint) inkább Hillary Clintont támogatják. A küldöttek kb. húsz százaléka tartozik ehhez a csoporthoz és többen még erősen kötődnek a Bill Clinton elnökségével fémjelzett korszakhoz.

Kétségtelen, hogy Hillary Clinton nehéz helyzetben van és Obama továbbra is élvezi az egyetemi végzettséggel rendelkező, fiatalabb demokraták támogatását és  az afrikai-amerikai kisebbség is többynire mellette áll. De néhányan már Obama iowai győzelme után is leírták volna Clinton, azonban mint kiderült, a new yorki szenátor meglehetősen kitartó és rugalmas. Kérdés azonban, hogy ez most elég lesz-e neki ahhoz, hogy legyőze Obama lendületes kampányát. Annyi azonban biztos: a 2008-as amerikai elnök-jelölő választás idáig tele volt meglepetésekkel.

Kanadai Magyar Hírlap 

Comments are closed