Vályogtégla akció Csomáért

2008 június 1 2:37 de.2 hozzászólás

CsomaCsoma Sándor aztán egy nap ott állt végre a Himalája sziklabástyái között a magányos zanglai kolostorerőd tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát.

Mielőtt azonban továbbállt volna úgy gondolta rászán egy kis időt, hogy kiolvassa a tibetiek könyvtárát. Megkérte hát a szerzeteseket, hogy nyissák ki neki a könyvtárat. Amikor kinyitották, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Olyan figyelmesen olvasott, hogy minden szót megjegyzett ami a könyvekben volt. Végül már annyi szót ismert, hogy elhatározta, lejegyzi őket, mielőtt békességgel továbbáll.

Kőrösi Csoma Sándor 1819-ben gyalogosan, kevés pénzzel indult útnak, hogy a Himalája vonulatai mögött rejtőzködő feltételezett magyar őshazát felkutassa. Gigászi küzdelmei ellenére sem jutott el az őshazába, de az útközben rövid pihenő erejéig felvállalt tibeti nyelv és irodalomkutatásával, az első tudományos igényű tibeti-angol szótár megírásával beírta a nevét a világ legnagyobb kutatóinak a sorába. Kolostora azóta még magányosabban áll a messzi Zanglában, lakatlanul, elhagyottan. Az épületből évente kidől egy-egy fal, beszakad egy-egy födém, eltűnik egy-egy szoba.

Szeretnénk tenni valamit azért, hogy Csoma kis szobája, és a szobát magában rejtő kolostorerőd fennmaradjon az idők végezetéig. Felkerekedünk és kimegyünk idén nyáron, hogy megmentsük az épületet az összeomlástól. Két hónapig dolgozunk 4 ezer méter magasan a zanglai fejedelem embereivel együtt és felügyeljük, dokumentáljuk a helyreállítás munkálatait, hogy az a nemzetközi szakmai követelményeknek is megfeleljen. Az Angkor alapítvány több mint egy évtizede végez sikeres kutatási, helyreállítási és fejlesztési projekteket Ázsiában. Az épület felújítása több éves munka lesz, idén nyáron a leomlást megakadályozó legsürgősebb teendőket látjuk el, kijavítjuk a falak repedéseit, a beszakadt födémeket és a törött gerendákat. A zord magashegyi körülmények között évente csak 2-3 hónapot lehet dolgozni, az év többi időszakában a hó eltorlaszolja az utakat.

A Kitchen Budapest kreatív alkotói az alapítvánnyal együttműködve egy kortárs műalkotást helyeznek el a felújított épületben, ami sokáig jelezni fogja az idei összefogás eredményét az arra utazóknak.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) és a Tan Kapuja Buddhista Egyház sokoldalú szakmai konzultációval segíti a munkánkat. A felújítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk Csoma szellemi örökségének ápolására, ami a jövőben mozgatórugója lehet egy új, a magyar és tibeti kulturák közötti civil párbeszédnek.

Támogassa a kezdeményezést, egy jelképes vályogtégla vásárlásával!

Részletek:

 • 10ezer forintért vehet egy vályogtéglát, aminek készítésekor a támogató nevét a vályogtéglára írjuk.
 • 25ezer forintért vehet egy gerendát, amibe belefaragjuk a támogató nevét.
 • 50ezer forintért támogathatja egy zanglai diák tanulását egy éven át, tankönyvekkel, füzetekkel, írószerrel, havi ösztöndíjjal!

A vályogtégláról, a faragott gerendáról, illetve a támogatott diákról fotót küldünk Önnek elektronikus

úton, és az elkészült építőanyagot beépítjük a kolostor épületébe!

Támogatás banki átutalással az Angkor Alapítvány számlájára: MKB 20379304-00003285-00000000, a megjegyzés rovatba kérjük írja: Csoma tégla, és a név, amit fel szeretne tüntetni a vályogtéglán, vagy Csoma gerenda, és a név, amit bele szeretne faragtatni, illetve Csoma diák.

Az adományról visszaigazolást kap, ezért kérjük átutalás után adatait (Név, email-cím, lakcím, telefonszám, felajánlott összeg) juttassa el a: [email protected] címre.

Elektronikus támogatási lehetőség online, bankkártyával, hamarosan, figyelje a honlapot:

www.csomasroom.org

Egyedi támogatási felajánlását szintén a [email protected] címen várjuk.

 Jelen János – Irimiás Balázs

 

2 hozzászólás

 • Sajnos a megjelent szamlaszam csak az MKB bankon beluli utalasaikor hasznalatos. a kulfoldrol is hasznalhato szamlaszama az Angkor Alapitvanynak a kovetkezo:
  MKB: 10300002-20379304-00003285
  SWIFT: MKKB HU HB

  A honlapunkon lehetoseg van online tamogatasra is, hitelkertyaval vagy paypal-lal.

  Udvozlettel,
  Irimiás Balázs
  Csoma’s Room Projektvezeto

 • Szíves tájékoztataásul megküldöm a zangla-i kolostor fotóját.
  http://www.kfki.hu/~ogergo/zangla.html