A liberálisok és konzervatívok előrehozott választásról beszélnek

2008 augusztus 26 3:57 du. A liberálisok és konzervatívok előrehozott választásról beszélnek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Stéphane Dion (bal) és Stephen Harper (jobb)

Stéphane Dion (bal) és Stephen Harper (jobb)

Stephen Harper konzervatív miniszterelnök és Stéphane Dion, az ellenzéki Liberális Párt vezetője is egyre többet beszél az előrehozott választásokról, csak éppen nem egymással hanem a médián keresztül üzenve. A konzervatívok által elfogadott új törvény szerint 2009 októberében kerülne sor a következő federális választásra, de most úgy tűnik, hogy Harper minél hamarabb elkezdené a választási kampányt, remélve hogy annak eredménye egy megerösödött konzervatív kisebbségi kormány lesz vagy akár egy gyenge többség a kanadai Alsóházban. „Szerintem egészen nyilvánvaló, hogy a liberálisok meg akarják buktatni a kormányt, csak éppen nem áll szándékuk a pontos dátum bejelentése. Egyre inkább látható, hogy két egymással ellenálló elképzelés alakult a parlamentben arról, hogy milyen irányba haladjon tovább az ország. Nehéz gazdasági időkben élünk és ezt a helyzetet még át kell gondolnom. Nem arról van szó, hogy választást szeretnék, de úgy tűnik, hogy ez a valóság”–mondta Harper. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy 100 millió dollárt fektett Kanada az északi-sarok feltérképezésébe.

Dion azonban úgy látja, hogy Harper mindenképpen választást akar és szerinte ennek oka az, hogy így bebiztosíthatja a konzervatív kormány jövőjét mielőtt egyre nagyobbak fejfájást okoznak a gazdasági problémák. Az viszont igaz, hogy a miniszterelnöki hivatal felhivta a liberális vezető irodáját és kérte, hogy Dion vegyen részt egy négypártos találkozón a baloldali Új Demokrata Párt vezetőjével és a szeparatista Bloc Québecois-val együtt. De Dion bejelentette, hogy csak szeptember 9 után érne rá. A konzervatívok ezt úgy fogták fel, mintha a legnagyobb ellenzéki párt már kommunikálni sem hajlandó a jobboldali kormánnyal. A legtöbb elemző szerint itt inkább arról lehet szó, hogy szeptember 8-án időközi választásokat rendeznek három federális választókerületben és elképzelhető, hogy a konzervatívok egyikben sem nyernek. Ezért nem áll Harper érdekében az időközi választások kivárása.

Craig Oliver, a CTV kanadai televízió veterán politikai elemzője szerint a választást valószinű, hogy szeptember 5-én vagy szeptember 6-án hirdetnék ki. Ez annyit jelentene, hogy október 14-én lenne a szavazás. De ha Harper mégsem sétál át a főkormányzó ottawai rezidenciájához és nem kezdeményezi a parlament feloszlatását, nincsen sok esély arra, hogy a konzervativ kormány túléli az őszi szezont. Az ellenzéki pártok már külön-külön kijelentették, hogy nem fogják támogatni Harper kezdeményezéseit.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a liberális és konzervatív szavazótábor mérete többnyire egyforma, bár a konzervativ szavazók jelenleg egy kicsit jobban motiváltak. A Konzervatív Pártnak szintén jóval több pénze van a választási hadjárathoz és már hónapok óta felkészültek arra a lehetőségre, hogy megbukhat a kisebbségi kormány. De elképzelhető, hogy a Maple Leaf hús és felvágott termékek körüli fertőzéses botrány (melynek következtében 6-an meghaltak) a konzervatívoknak fog ártani, hiszen a kormányon belül voltak olyan vélemények, hogy visszakéne fogni a kanadai állam szerepét az ellenőrzésekben.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed