Magyar film kerül bemutatásra a kanadai fővárosban

2008 október 20 10:58 de. Magyar film kerül bemutatásra a kanadai fővárosban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Ocskay László

Ocskay László

Magyar film kerül bemutatásra 2008 november 6-án az ottawai fővárosi könyvtárban. Az Ocskay László százados, az elfelejtett hõs című dokumentumfilmet este 6.30-kor vetitik a Metcalfe és a Laurier saroknál található Ottawai Public Library belvárosi épületében. A belépés ingyenes és a vetítés után a résztvevőknek alkalmuk lesz találkozni a rendezővel.

A dokumentumfilm egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hõstettét mutatja be. Ocskay László, a magyar hadsereg századosa, az elfelejtett hõs a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nõt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb idõszakában, az 1944-45-ös években. 2002-ben álítottak Budapesten emléktáblát Ocskay tiszteletére, miután a jeruzsalemi Jad Vashem Intézet a „Világ Igaza” című kitüntetést adományozta a magyar századosnak. Tavaly irt Ablonczy Bálint történész egy cikket Ocskayról a Heti Válasz című hetilapban, melyben Oskar Schinderlhez hasonlította. „A körülbelül 1100 zsidót megmentő német gyárosnak, Oskar Schindlernek (akiről Steven Spielberg filmet készített) eleinte haszna is származott a zsidó munkásokból. A magyar tiszt azonban a kezdetektől ellenszolgáltatás nélkül védte az üldözötteket,”–írta Ablonczy.

Az Ottawai Magyar Nagykövetség, a Jewish Federation of Ottawa és a Canada-Hungary Educational Foundation (CHEF) közösen mutatja be Fonyó Gergely rendezõ és Kollarik Tamás producer alkotását (angol felirattal).

A vetítés után frissitőket szolgálnak fel a szervezők.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed