Sólyom László a kanadai főkormányzóval tárgyalt

2008 november 27 12:07 de. Sólyom László a kanadai főkormányzóval tárgyalt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke Michaelle Jean kanadai főkormányzóval tárgyalt a hét folyamán és fogadást tartott a kanadai közméltóság tiszteletére a budapesti Sándor Palotában. Az alábbiakban Sólyom beszédének teljes szövegét közöljük.  

Örömmel üdvözlöm főkormányzó asszonyt budapesti látogatásán, örülök neki, hogy az én kanadai állami vizitem után ilyen gyorsan sor kerül a viszontlátogatásra. Különösen üdvözlöm azt, hogy főkormányzó asszony nemcsak Magyarországra látogat el, hanem az egész régiót bejárja, innen Szlovákiába, majd Csehországba, végül Szlovéniába utazik. Ezek az országok és ez a régió csakis együttműködve és együtt látva képviselhet az európai és a világpolitikában valamelyes súlyt.

Nekünk is érdekünk és előnyös, hogyha ezt a régiót egy ilyen fontos ország, mint Kanada összefüggéseiben látja és fogja föl. Éppen ezért részletesen tárgyaltunk Magyarország szerepfelfogásáról ebben a régióban. Hangsúlyoztam eltökéltségünket és nyitottságunkat arra, hogy stabilitást és békét teremtsünk nemcsak a szomszédságban, hanem az egész Balkánon is. És beszéltünk arról, hogy ezekben a soknemzetiségű országokban az államalkotó népnek mindenhol el kell ismernie a kisebbségek jogait, el kell fogadnia, hogy más nemzeteknek a részei élnek területükön, és ezt értéknek kell tekinteni. A történelem tudása és a kölcsönös elfogadás teremti meg a bizalmat és a kooperációt.

Örömmel nyugtáztuk a kétoldalú kapcsolatok igen kedvező és jó állapotát mind gazdasági, mind pedig politikai és kulturális téren. Még egyszer köszönetet mondtam azért, hogy Kanada annak idején olyan sok magyar menekültet befogadott, és azért is, mert olyan rezsimet tart fenn, amelyik lehetővé teszi, hogy az emberek úgy integrálódjanak Kanadába, hogy közben megtartják nemzeti identitásukat.

Külön foglalkoztunk Afganisztán helyzetével és a két ország hangsúlyos szerepvállalásával Afganisztánban.

Nemcsak a nemzetiségi és kisebbségi politika, de a belső szociálpolitika és a belső kooperáció békesség-fenntartása szempontjából is példamutató gyakorlatot követ Kanada. Ezekre a tapasztalatokra és gyakorlatra Magyarországnak az elkövetkező nehéz időkben szüksége lehet.

Hangsúlyoztuk a globális felelősséget a környezetvédelem és a fenntartható fejlődésnek a témájában. Mindkettőnk szerint a válság alkalmat teremt egy újszerű, ökologikus újrakezdésre az egész világban.

Konkrétan kértem Kanada segítségét, hogy a Tisza vízgyűjtő területén segítsen megakadályozni a bányászatból eredő kockázatokat. Verespatakon újra az aranybánya megnyitása fenyeget. Örülök annak, hogy elnök asszony szerint a kanadai cégek nem megfelelő magatartása Kanada jó hírnevét sértenék, tehát ügyelnek arra, hogy ne kerüljenek szembe se a helyi lakossággal, se pedig a környezetvédelem elveivel.

Azonban Kanadának ennél nagyobb szerepe is lehet, tudniillik fő szponzora és résztvevője egy nemzetközi környezetvédelmi rizikóelhárító kezdeményezésnek. Nagyon örülnék, hogyha ez a szervezet közreműködne abban, hogy elháruljon a Tisza egész vízgyűjtőjét fenyegető bányászati tevékenység, például a nagybányai is.

Végül pedig meghívtam főkormányzó asszonyt a 2009-es World Science Forumra, amelyen minden valószínűség szerint mind az öt földrészről részt vesznek államfők.

Még egyszer szeretném kifejezni örömömet a látogatásért, amely rendkívüli mértékben stabilizálja és erősíti Magyarország transzatlanti kapcsolatait.

Sólyom László / KEH

Comments are closed