Ferencváros–Választási botrány a kopogtatócédulák körül

2008 december 31 12:40 du.2 hozzászólás
Ferencváros és Budapest kerületei

Ferencváros és Budapest kerületei

Nem minden nap foglalkozunk magyarországi politikai eseményekkel a hírlap oldalán, de a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson kitört botrány nem is mindennapi eseménynek számít. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az év utolsó napján lefoglalta a valamennyi jelöltre összegyűjtött kopogtatócédulát, miután három pártnál több ezer hamis ajánlót találtak. Az MTI riportja szerint, a Magyar Demokrata Fórum (MDF), a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSzZP) által összegyűjtött ajánlócédulák 73 százaléka hamis volt. A ferencvárosi választóbizottság feljelentést tett az ügyben és kizárta az MDF, MIÉP és a Zöld jelöltet.

Mivel már nem lehet tovább fellebbezni, úgy tűnik, hogy csak hat párt indíthat jelöltet Ferencvárosban, nevezetesen a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Fidesz-KDNP, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Humanista Párt. 2006-ban az SZDSZ jelöltje–Gegesy Ferenc–nyert Ferencvárosban, de a magyar liberálisok annyira rosszul állnak a felmérésekben és oly szinten megosztott a párt a Fodor Gábor és Kóka János körüli belharc után, hogy könnyen elképzelhető egy ellenzéki, vagy esetleg szocialista győzelem. Az SZDSZ helyzetét az is nehezíti, hogy a Magyar Nemzet című jobboldali napilap, valamint a szintén ellenzéki HírTV szerint, az SZDSZ kerületi elnöke fizetett az ajánlószelvényeket összegyűjtő pártaktivistáknak.

Most már a kérdés csak az, hogy melyik jelöltnek fog leginkább segíteni az, hogy három pártot eltiltottak az indulástól. Elképzelhető, hogy a Jobbik fog leginkább erősíteni pozicióján, hiszen azzal hogy kiesett a MIÉP és a Polgár Tamás-t („Tomcat”) indító MSzZP, már csak egy jelölt képviseli majd a radikális jobboldalt. Igaz, újabban a Tomcat néven elhíresült blogger és aktivista–aki továbbra is szerkeszti a Bombagyár című honlapot–inkább az ún. „nemzeti liberális” politikát kivánta képviselni az MSzZP színeiben. De ettől függetlenül, Polgár Tamás legtöbb támogatója továbbra is a radikális jobboldali körökhöz kötődött, még akkor is ha a Jobbik-kal való viszonya meglehetősen hűvössé vált.

A legfrissebb hírek szerint, a következö hat jelöltre lehet majd szavazni 2009 január 11-én a budapesti Ferencvárosban: Bácskai János (Fidesz-KDNP), Bánsághi Tamás (MSZP), John Emese (SZDSZ), Paulik Péter István (Munkáspárt), Szegedi Csanád (Jobbik) és Várady Tibor (Humanista Párt).

Kanadai szemszögből még annyi érdekes, hogy várhatóan összesen egy választópolgár fog szavazni Észak-Amerikában, és ez pedig New Yorkban történik.

Kanadai Magyar Hírlap

2 hozzászólás

  • Érdekes ez az ún. Magyar Szociális Zöld Párt. Még Karácsony előtt kizárták Polgár Tamást azért, mert kampánya kopogtatócédulákat másolt, de a párt honlapján még mindig a következő szerepel: „Polgár Tamás vagyok. 32 éves, és magyar. Budapesten születtem. Programozó, író és újságíró vagyok. Egyike azoknak, akik csalódtak a rendszerben. Abban, amely Önnek sem ígér sok jót. A pártokban, a pénzuralomban, a kiskirályok korlátlan hatalmában, ahol az Ön szava senkit sem érdekel.” Nem vették a zöldek a fáradságot, hogy legalább frissitsék honlapjukat, miután kiderült, hogy csalás gyanuja miatt nem indithatnak jelöltet Ferencvárosban? Elég szerecsétlen, és nem igazán profi videlkedés egy olyan politikai párttól, mely választáson kiván indulni.

  • És még annyit erről a témáról, hogy az MDF is szégyelje magát! Hazánk rendszerváltó pártjától ennél többet vártunk volna. De sajnos manapság már az MDF-ben sem tudok bizni, különösen az Almássy Kornél körüli botrányos ügyek után. Annyi náluk legalább volt, hogy feltették a ferencvárosi hirt honlapjukra. Saját szavaik szerint: A ferencvárosi országgyűlési egyéni választókerületi bizottság hétfői ülésén derült ki, hogy több mint 2.200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között. A tömeges hamisítás miatt – a vizsgálatra leadott ajánlószelvények több mint 70 százaléka hamisnak bizonyult – a három párt nem indulhat a választáson; a hat induló szelvényeit a nyomda nem vizsgálta.

    Később aztán az összes szelvényt megvizsgálták.