Gyurcsány és az SZDSZ–Válasz Szentesi Zöldi László publicisztikájára

2009 január 1 9:00 du.1 comment

A budapesti Magyar Hírlap című egykor még liberális, most pedig kimondottan jobboldali napilapban publikáló Szentesi Zöldi László december 26-án arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy tud kormányozni, mintha a szocialistáknak többségük lenne az Országgyűlésben. Szentesi főszerkesztő-helyettes többek között a következőt írta:

„Az úgynevezett koalíciós szakítás előre kimódolt, kommunikációs trükk volt csupán. Az SZDSZ de facto ma is a kormányzat része, hívják az elnökét Kókának vagy Fodornak. A stabil többség ugyanakkor stabil többség, és pont. (…) Gyurcsány Ferenc és az úgynevezett magyar kormány [miért „úgynevezett,” ha éppen magyar szavazók voksoltak rá 2002-ben és 2006-ban is?–a szerk.] azért van még mindig a helyén, mert semmilyen jelentős ellenállással nem találkozik. Az utcai demonstrációk kifulladtak, elmebetegek és zűrös múltú hordószónokok jelzik az „alternatívát”, a parlamenti ellenzéknek pedig semmiféle alkotmányos lehetősége nincs az idő előtti változtatásra.” (Forrás)

Szentesi Zöldi Lászlónak igaza van abban, hogy a szocialisták úgy kormányoznak, mintha szilárd parlamenti többségük lenne. De ez a helyzet nem valamilyen sötét MSZP-SZDSZ összeesküvésnek az eredménye, hanem egyszerűen a nyers politikai valóságot tükrözi. A legutóbbi felmérések szerint, az SZDSZ-re kevesebben szavaznának mint a Jobbikra és ha ma lennének a választások, a liberálisok biztosan kiesnének a parlamentből. Ha az SZDSZ a Fidesz mellé állna és a kormány bukását szorgalmazná, felérne egy liberális hara-kiri-vel. A pártpolitika nem jótékonysági tevékenység. Nincs olyan politikai párt, mely szép csendben feláldozná magát csak azért, mert ha ezt nem teszi meg, akkor cinikusnak tűnhet mások előtt.

Jó példa erre a politikai igazságra az a válság ami Kanadában tört ki néhány héttel ez előtt. A kisebbségi konzervatív kormány bejelentette, hogy teljesen beszünteti a partok állami finanszírozását és ezzel a lépéssel csődbe sodorja az állami pénzre szoruló összes ellenzéki pártot. Az egymással ellentétes ideológiákat képviselő ellenzéki partok érezték, hogy a politikai halál küszöbén vannak. Ezért összefogtak és kormánybuktató koalíciót alakítottak hat héttel a parlamenti választások után és egy gazdasági válság kellősközepén. A pártpolitikát szinte mindig a reálpolitika uralja. Az SZDSZ addig fogja támogatni a szocialistákat, ameddig a párt nem éri el az öt százalékos küszöböt a felmérésekben.

Nota beneként érdemes még hozzátenni, hogy ez nem az első alkalom, hogy hozzászólok Szentesi úr írásaihoz. A 2006 augusztusában még a Magyar Nemzet című jobboldali lapnál dolgozó Szentesi Zöldi László az akkor folyó Izrael és Hezbollah közti háborúról írt egy vélemény-cikket, melyre reagáltam. Szentesi úr aztán a lap hasábjain válaszolt levelemre és később feltette a párbeszédet saját honlapjára. Látom, hogy a cikk mellé szintén felkerült egy 2005-ös kép rólam, melyen Dávid Ibolya MDF-es elnökkel beszélgetek a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség előtt. Szentesi Zöldi László kissé gúnyosan megjegyzi, hogy „Ádám Christopher Dávid Ibolyával talán éppen a magyar jobboldali újságírók illedelmes, helyes viselkedéséről folytat eszmecserét.” Bár Dávid Ibolyát valóban én hívtam meg Montreálba, itt éppen nem a magyar jobboldali újságírásról beszéltünk, hanem annál sokkal érdekesebb témáról, nevezetesen Leonard Cohen legendás kanadai zeneszerzőről. Dávid Ibolya egyik kedvenc szerzője.

Ádám Christopher

1 Comment

  • A Magyar Hirlap most már pontosan olyan mint a Magyar Nemzet. Elég durva stilusa lett és szinte nyiltan a Fidesz mellett áll. Azért jó lenne ha újságaink egy bizonyos távolságot tartanának a politikai pártoktól. Egyébként Szentesi Zöldi László mindig is jobboldali publicista volt. Ezzel nincsen baj, de azzal viszont igen, hogy egyes cikkeiben kódolt antiszemitizmus észlelhető. Egyébként Szentesiről van egy oldal az Antiszemitizmus.hu cimű lapon is.