Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

2009 január 24 6:14 du.1 comment
Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

Szociális bolthálózatot hozott létre Magyarországon a Magosz, a Fideszhez közeli szakszervezet. Kanadai szemszögből talán az a legérdekesebb, hogy ez a szociálisan érzékeny kezdeményezés éppen a jobboldaltól származik, annak ellenére, hogy az ehhez hasonló projektek Észak Amerikában inkább a baloldalra és a szociáldemokrata erőkre jellemzők. Jelzi a magyar politika különös helyzetét az is, hogy pont Bánsághi Tamás szocialista politikus volt az aki egy televiziós műsorban utalt arra, hogy nem kéne annyira beavatkozni a szabadpiac működésébe, hogy politikai erők zöldséget és gyűmölcsöt kezdenek árulni. A szociális boltokban kimondottan magyar termékeket árulnak, és ezzel nem csak a nehéz gazdasági helyzetben élő családokon segitenek a diszkontos áruval, hanem a magyar termelőkön és cégeken is, akiket egyre jobban elnyomnak a nagy multinacionális vállalatok.

Az első szociális bolt Ferencvárosban jött létre, ahol éppen időközi országgyűlési választások vannak. Bácskai János, a Fidesz ferencvárosi jelöltje is jelen volt amikor megnyilt az első szociális bolt, melyet Korona ABC-ként ismerhet meg a helyi lakosság. A budapesti Balázs Béla utca 7/B alatt lévő Korona ABC valójában nem új üzletivállalkozás, de annyi azonban változott, hogy ezentúl külön pulton árulnak magyar zöldséget és gyűmölcsöt, diszkontos áron. A magyar trikolorral és a „szociális bolthálózat” felirattak jelzi a bolt, hogy a Magosz kezdeményezéshez tartozik. Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója elmondta, hogy a közeljövében Zuglóban is nyitnak egy hasonló boltot.

Hegedűs Zsuzsa szociológus média interjúkon és cikkeket keresztül már számtalanszor felhivta a figyelmet a társadalmi problémákra és különösen a szegénységre. Ezért nem is nagy meglepetés, hogy ő is jelen volt az első szociális bolt felavatásán.  „Ez nem nacionalizmus, ez a patriotizmus, hogy amiben lehet, fogjunk össze. Ha nem erősödik meg ez a képesség, hogy fogjunk össze, és mi magunk találjunk ki olyan megoldásokat, amelyek egyszerre hozzák helyzetbe a kisvállalkozókat és a magyar termelőket, és biztosítják a lakosság egy, uszkve kétharmada számára, hogy mégiscsak emberi módon tudjon létezni, akkor nincs kiút a válságból”–mondta Hegedűs.

Kanadai Magyar Hirlap

1 Comment

  • Kovács Norbert

    Ez azért lehet a nem Magyarországon élőknek furcsa, mert itt Magyaroroszágon jelenleg a jobboldalinak mondott erők képviselik a nemzetközileg baloldalinak elfogadott nézetek többségét, míg a baloldal számít a tulajdonképpeni jobboldalnak.

    A cikkhez annak valódi tartalmához hozzászólva: már az is sokat segítene a szegényebb rétegek helyzetén, ha az élelmiszerekre (legalább az alapvetőekre) kissebb mértékű ÁFA (Általános Forgalmi Adó) kulcsot vetne ki az állam. (jelenleg 20%-os).