A Fidesz győzött a ferencvárosi választáson de a kispártok is nyertek

2009 január 26 10:57 de. A Fidesz győzött a ferencvárosi választáson de a kispártok is nyertek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Fideszes Bácskai János győzött a budapesti Ferencvárosban megtartott időközi országgyűlési választáson. Ferencváros eddig kormánypárti oldalon állt, de a jobboldali ellenzéki párt fölényesen győzött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) jelöltje ellen. Ez mindenképpen a jelenlegi országos politikai valóságokat tükrözi–és különösen a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány népszerűtlenségét– nem pedig Bánsághi Tamás szocialista jelölt egyéni szereplését.  A ferencvárosi választás két ok miatt fontos és érdekes, még számunkra is a távoli Kanadában. Elsősorban, indikációt ad a pártok erőviszonyairól a június 7-én esedékes Európai Parlamenti (EP) voksolás előtt. Ezen kivül azt is jelzi, hogy a parlamenten kivüli kispártok kezdenek erősödni, mig a két parlamenti kispárt (a jobbközép MDF és a liberális SZDSZ) rendkivül nehéz helyzetben találhatja magát az EP szavazáson, mivel most úgy tűnik, hogy 2004-es sikereses szereplésük után valószinüleg kiesnek az Európai Parlamentből.

Két kispárt különösen jól szerepelt, nevezetesen a radikálisan  jobboldali Jobbik Magyarországért Mozgalom és a liberális Humanista Párt. A Jobbik 7,5 százalékos szereplésével elvileg átlepte az öt százalékos parlamenti küszöböt, persze ennek nincsen sok jelentősége ebben az esetben, hiszen itt most a Kanada szerte ismert „first past the post” elv került alkalmazásra. De ha a Jobbik hasonló eredményt ér el a júniusi EP választáson, akkor legalább egy mandátumot szerezhet az Európai Parlamentben. Egy sikereses EP szereplés pedig elősegitheti azt, hogy a Jobbik elérje valódi célját: az 5 százalékos küszöb átlépése a 2010-es magyar Országgyűlési választásokon. Egy nehézséggel azonban mindenképpen számolhat a Jobbik. A ferencvárosi időközi választáson csupán 25 százalék körüli volt a részvételi arány, de ez szinte biztosan magasabb lesz az EP választáson és úgy szintén a magyar parlamenti választáson. A radikális, vagy éppen szélsőséges pártok pedig általában akkor szerepelnek jobban, ha alacsony a részvétel.

A Humanista Párt szereplése leginkább meglepő, hiszen a médiával, anyagi háttérrel és országosan ismert politikusokkal nem rendelkező párt 3,9 százalékos eredményért ért el Ferencvárosban. Bár ez nem lesz elég ahhoz, hogy az európai vagy éppen a magyarországi parlamenti küszöböt átlépje a párt, a sikeres eredmény lendületet adhat a következő humanista választási kampányhoz és a média érdeklődése is mindenképpen növekedni fog az emberi jogok és megkülönböztetés ellen harcoló párt iránt. Az is segit, hogy a Humanista Párt vezetője, Várady Tibor, a tévés vitákban is megállja a helyét, legalábbis ez derült ki a ferencvárosi választás előtti televiziós szerepléséből.

A Humanista Párttal ellentétben, a Munkáspártnak nincs sok oka az ünnepre, hiszen 0,8 százalékos eredménye még arra sem lenne elég egy országos választáson, hogy állami támogatáshoz jusson a kommunista párt.

Az eredmények:

  Fidesz Bácskai János 60,46%
  MSZP Bánsághi Tamás 27,51%
  Jobbik Szegedi Csanád   7,58%
  Humanista Párt Várady Tibor   3,88%
  Munkáspárt Paulik Péter   0,78%

 

Kanadai Magyar Hirlap

 

Comments are closed