BKV ellenőröket vittek el a budapesti rendőrök

2009 február 15 9:55 de. BKV ellenőröket vittek el a budapesti rendőrök bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
BKV ellenőröket vittek el a budapesti rendőrök

BKV ellenőröket vittek el a budapesti rendőrök

Aki már járt Budapesten és használta a magyar főváros tömegközlekedési rendszerét, bizonyára nem csodálkozna ha azt olvasná, hogy most éppen BKV ellenőröket tartóztattak le a rendőrök és vittek el bilincsbe visszaélés miatt.  Az RTL Klub Híradója szerint, négy BKV ellenőr hosszabb időn keresztül turistáknak szabott ki büntetéseket, csakhogy a begyűjtött bírságot rendszeresen zsebre tették és természetesen nyugtát nem adtak a megbüntetett külföldieknek. A turisták gyakran teljesen ártatlanok voltak, hiszen volt náluk érvényes jegy. Például számos esetben az történt, hogy 6 ezer forintos büntetéseket szabtak ki az ellenőrök a jeggyel rendelkező külföldieknek és másoknak pedig 400 forintért adtak el használt jegyeket. Amikor a rendőrök rajta kapták a korrupt BKV ellenőröket, éppen egy olyan turistától követeltek 6 ezer forintot akinek csak 5 ezer volt pénztárcájában. Ebben az esetben természetesen az 5 ezer is megfelelt a sorozatos lopásokat elkövető ellenőröknek és elvették a látogató összes készpénzét.

Kiricsi Karola, a BKV szóvívője azt hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedési vállalat által alkamazott 12 ezer ellenőr túlnyomó többsége tisztességesen végzi munkáját. Az bizonyára igaz, hogy a legtöbb ellenőr nem rabolja ki az utasokat. De itt inkább a stílussal és a BKV egész jegykezelő rendszerével van a gond. Például egy kanadai állampolgár számára egészen furcsa a metró állomásokban gyakori látvány, ahogy kissé gyanús kinézetű, sötét kabátba öltözött és vastag kardszallaggal díszített személyek csoportosan állják el a mozgólépcső körüli kijáratott vagy bejáratott. Egyes ellenőrök pont úgy festenek mint a Kontroll című filmben ábrázolt jegykezelők és bizonyára kissé félelmetes élmény lehet azok számára, akik nincsenek hozzászokva a budapesti közlekedési rendszerhez. Teljesen érthetetlen, hogy a 21-ik században és egy demokratikus országban miért folyamodik a BKV olyan rendszerhez, mely lehetővé teszi, hogy időnként rosszformájú ellenőrök csoportosan lépjenek fel és félemlítsék meg az ártatlan utasokat. Jegykezelő, vagy éppen zsetonnal működő  autómata gépek jól működnek Montreálban és Torontóban, valamint számos európai városban. Ideje lenne Budapesten is bevezetne egy ehhez hasonló rendszert, melynek köszönhetően sokkal tisztább, világosabb és kellemesebb lenne a budapesti metróhálózat.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed