Összesen öt órát tölt Obama Ottawában

2009 február 16 8:54 de. Összesen öt órát tölt Obama Ottawában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Stephen Harper és Barack Obama

Stephen Harper és Barack Obama

Barack Obama újonnan megválasztott amerikai elnök első külfüldi útja a kanadai főváros lesz, de összesen öt órát tölt a karizmatikus demokrata Ottawában és felesége pedig otthon marad. Obama csütörtökön érkezik repülővel az ottawai MacDonald-Laurier repülőtérre ahol Michaelle Jean kanadai főkormányzó fogja várni. Innen a „Beast” becenevet viselő páncélozott limuzinnal viszik az amerikai elnököt Ottawa belvárosába, ahol Stephen Harper konzervatív miniszterelnök várja majd amerikai kollégáját a kanadai parlament Confederation Halljában. Harper és Obama együtt fognak ebédelni a Szenátus elnökének patináns ebédlőjében és ezt követően közös sajtótalálkozót tartanak. A sajtótalálkozó során kanadai újságírók összesen két kérdést tehetnek fel Obama elnöknek, melyből egyik franciául hangozhat el. Mielőtt vissza repül az Egyesült Államokba, Obama röviden találkozni fog Michael Ignatieff liberális vezetővel, mivel a protokoll azt diktálja, hogy egy külföldi vezető látogatása során találkozzon a legnagyobb ellenzéki párt vezérével is.

Bár az Obama-látogatás minden részlete pontosan ki van tervezve, mégis lehetnek komplikációk. Ottawa a világ második leghidegebb és leghavasabb fővárosa és február közepén még nagy valószínűséggel lehetnek hóviharok. Ezen kivül még tart a Winterlude nevű téli fesztivál, mely megnehezítheti a belvárosi közlekedést.Az amerikai titkos szolgálat megkérte a kanadaiakat, hogy ürítsék ki teljesen a Parlament körüli utcákat és nyított területeket, de a kanadai fél azt mondták, hogy inkább biztonsági ellenőrzéseket vezetnek be a helyszínen a kiürítés helyett. De valóban az egész városban érzékelhető lesz a fokozott biztonság, hiszen a repülőtértől a belvárosba vezető út mentén eltávolítják az összes postaládát és szemeteskannát.

A látogatás során Harper  főleg gazdasági kérdésekről fog tárgyalni Obamával és különösen a két ország közti fontos kereskedelmi kapcsolatokról. Harper szinte biztosan említeni fogja a „Buy American” törvénytervezet körüli kanadai aggodalmakat. Kérdéses, hogy milyen kapcsolat alakul ki Harper és Obama között, hiszen politikailag mindenképpen ellenfelek. Harper a konzervatív mozgalom jobbközép szárnyához tartozik, míg Obama inkább baloldali (amerikai szóhasználattal „liberális”) demokrata. De valószínű, hogy hasonló életkoruk és családi állapotuknak köszönhetően lesz közös témájuk, hiszen Harper 49 éves, Obama pedig 47, és mindegyiknek két kiskorú gyermekük van.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed