Kanadába látogatott Barack Obama

2009 február 20 12:15 de. Kanadába látogatott Barack Obama bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Barack Obama, az Egyesült Államok újonnan megválasztott demokrata elnöke Ottawába, a kanadai fővárosba látogatott, ahol találkozott Stephen Harper konzervatív miniszterelnökkel, Michaelle Jean főkormányzóval és Michael Ignatieff liberális vezetővel. Obama összesen 6 órát töltött a havas és hideg kanadai fővárosban, de látogatása mindenképpen fontos volt, hiszen ez volt első hivatalos külföldi útja. Kanada az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere, így a legtöbb elnök először mindig Ottawába látogat beiktatásuk után.

Barack Obama és Stephen Harper Ottawában

Barack Obama és Stephen Harper Ottawában

Az Obama-vizit mindenképpen siker volt Harper miniszterelnök számára, hiszen érzékelhető volt, hogy jól kijön a jobbközép kanadai kormányfő Amerika balközép elnökével. Harper magánbeszélgetést folytatott Obamával, ahol még a két ország nagykövetei sem voltak jelen. A beszélgetés eredileg csak 10 perc kellett volna hogy legyen. De végülis 33 percesre nyúlt a zárt ajtók mögötti találkozó. Ezt követően együtt ebédelt a két kormányfő a kanadai Szenátus ebédlőjében. Noel Kinsella, a kanadai Szenátus elnöke még irodáját is átadta Obamának és egy üzenetet hagyott az amerikai elnöknek, miszen bármikor „északi ovál irodájaként” tekintheti a helységet, még akkor is ha nem ovál a szoba.

Több mint negyven perces közös sajtótalálkozót tartott Harper és Obama. Harper határozottan és magabiztosan válaszolt először franciául és aztán angolul az újságirói kérdésekre, de Obama nyelvbotlással kezdte szavait. Ottawát összetéveztette Iowával, de gyorsan észrevette, hogy Kanada fővárosában van és nem az amerikai prairie államban. Gyorsan kijavította szavait.

Barack Obama és Stephen Harper a Parlamentben

Barack Obama és Stephen Harper a Parlamentben

Obama ügyelt arra, hogy ne hozza kínos helyzetbe Harper miniszterelnököt. Köszönetet mondott Kanadának azért, hogy 2,800 katonát küldött Afganisztánba, de nem kérte azt, hogy Harper hosszabbítsa meg a kanadai missziót a 2011-es kivonulási dátum után.  „A kanadai nép óriási terhet vállalt magára Afghanisztánban és az Egyesült Államokban hálásak vagyunk, hogy Kanada ekkora áldozatot hozott”–mondta Obama.

Afganisztánon kivül, Obama egyetértett Harper miniszterelnökkel, hogy a két ország dolgozzon ki egy közös környezetvédelmi tervet az éghajlat-változás lassítása érdekében. Gazdasági kérdésekről is tárgyalt a két vezető. Harper utalt arra, hogy mind a két ország számára fontos a szabad kereskedelmi egyezmény (a NAFTA) fenntartása és hogy nem szabad protekcionista intézkedéseket hozni. „Egyetértünk, hogy az amerikai és kanadai kormánynak együtt kell dolgozni a globális recesszió ellen, úgy hogy egymást támogató, a gazdaságot élénkítő csomagokat léptetünk hatályba”–mondta Harper. Obama elmondta, hogy ő nem csökkenteni, hanem növelni szeretné a két ország közti kereskedelmet. Kanadai látogatása esetleg véget vethet a protekcionizmus körüli félelemnek és reménykedni lehet abban, hogy a demokraták által támogatott „Buy American” törvénycikk nem lép hatályba és így nem gyengíti a kanadai termékek utáni keresletet az Egyesült Államokban.

Parlamenti látogatása után Obamának volt még egy kis meglepetése az ottawai lakosság számára. A parlamenthez közeli Byward piacra látogatott ahol egy „Beaver tail” nevű kanadai péksüteményt vásárolt és kanadai szimpatizánsokkal találkozott. A parlament előtt több mint 2,500 szimpatizáns várta Obama érkezését, a havazás és a hűvös idő ellenére. Néhányan óriási hógyolyókat készítettek és arra áltak fel, hogy jobban lássák amikor Obama kb. 10 másodpercre kilépett a parlamentből Harper-rel együtt és integetett a tömegnek. Az egyik szimpatizáns transzparensére az volt írva, hogy „Isten után jön Obama,” ezzel jelezve, hogy mennyire népszerű Kanadában a jelenlegi amerikai elnök. De akkor érzékelhetjük igazán, hogy mennyi minden változott az elmúlt hónapokban, ha arra gondolunk hogy néhány éve amikor itt járt George Bush egy csúcstalálkozón, akkor mérges tüntetők és könnygáz volt mindenhol.

A sajtótalálkozó végén Obama elmondta, hogy „imádja” Kanadát és, hogy rokonai is vannak Torontóban. Azt is megigérte a népszerű amerikai elnök hamarosan megint ellátogat Kanadába, de majd csak akkor ha egy kicsit felmelegszik az idő.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed