Továbbra is csak három párt szerezne mandátumot az EU parlamenti választáson

2009 május 29 9:03 de. Továbbra is csak három párt szerezne mandátumot az EU parlamenti választáson bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjának májusi felmérése szerint továbbra is a megkérdezettek háromnegyede tartja fontosnak a választásokon való részvételt. A kutatásból kiderül, hogy emelkedett a Fidesz-KDNP lista várható támogatottsága az összes megkérdezett körében, a Magyarországnak járó 22 EP helyből a májusi mérés szerint 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és a Jobbik továbbra is 1 helyre számíthat.

A Forsense májusi adatfelvétele szerint az Európai Parlamenti választásokon a szavazópolgárok 37 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP és 10 százalék az MSZP listáját. A két nagy párt közti különbség ugrásszerűen megnőtt egy hónap alatt, 12-ről 27 százalékra (áprilisban a szavazók 25 illetve 13 százaléka szavazott volna a két pártra).

Az Európai Parlamenti választásokon biztosan részt vevő és EP pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP lista támogatottsága –10 százalékot emelkedve – 72 százalék, az MSZP-é 16 százalék, ami 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. A kis pártok közül a Jobbikra 6 százalék, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalék, az LMP+HP-re és a Magyar Kommunista Munkáspártra 1-1 százalék szavazna ebben a körben.

A választópolgárok májusi felmérésben adott válaszai alapján az Európai Parlamenti választáson való részvétel 33 és 39 százalék között várható. A listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell segítségével készült becslés szerint, ilyen részvételi arányok esetén a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és 1-et a Jobbik.

Forsense

Comments are closed