Betiltotta a fókakereskedelmet Európa

2009 július 29 10:37 de. Betiltotta a fókakereskedelmet Európa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Minden fóka-alapú összetevőt tartalmazó termék kereskedelme tilos az Európai Unióban – született meg hétfőn a brüsszeli döntés. A fő fókavadász Kanadát és Namíbiát nem érdekli a tilalom.

Egy éves törvényalkotási folyamat végére került pont hétfőn, amikor Brüsszel úgy döntött, megtiltja a fókabőr, fókabunda és minden egyéb, a sarki állatból készült termék kereskedelmét – írja a TreeHugger. A törvény a jövő évi vadászszezon előtt lép hatályba, s a döntéshozók azt remélik, a nagyszabású és kegyetlen fókavadászatok miatt sokat emlegetett Kanada és Namíbia meghátrál majd a hatására.

A két ország ugyanakkor nem tűnik különösebben ijedtnek. Kanada a Kereskedelmi Világszervezethez fordul panasszal, Namíbia pedig már a hónap elején kijelentette, hogy uniós tilalom ide vagy oda, ők bizony lemészárolják azt a 90 ezer fókabébit, amit egyébként is terveztek. Az Európai Unió kiesésével piacuk komoly részét elveszítik ugyan, a jelek szerint mégis bíznak valamiben – nem tudni, abban reménykednek-e, hogy a világ más területein növekszik meg hirtelen a fókaigény, vagy inkább abban, hogy az európai feketepiacon az eddiginél magasabb áron adhatják tovább a lemészárolt állatokat.

Ilijin Kinga

Comments are closed