Április 3-án szavazhatnak az ottawai magyar nagykövetségen

2010 február 23 6:21 du. Április 3-án szavazhatnak az ottawai magyar nagykövetségen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2010 április 3-án szavazhatnak a Magyar Köztártársaság ottawai nagykövetségén azok a magyar állampolgárok akik ugyan Kanadában tartózkodnak, de még rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel. Az előző országgyűlési választásokon még a montreáli és torontói főkonzulátusokon is lehetett voksolni, de a költségvetési hiányra való tekintettel, a magyar kormány mind a két külképviseletet bezárta. A 299 Waverley Street-en lévő ottawai nagykövetség épületében április 3-án reggel 6 órától este 7 óráig adhatják le szavazatukat az erre feljogosult magyar állampolgárok. A választási törvény értelmében, a külföldön tartózkozó szavazó legkésőbb 2010 március 19-ig kérvényezheti a külképviseleti névjegyzékbe vételét és ezt megteheti magyarorzági meghatalmazottján keresztül, vagy ajánlott levélben. Minden esetben az állandó lakcím szerinti helyi választási irodát kell felkeresni. Információink szerint a Jobbik és a Fidesz kanadai szimpatizánsai csoportos utazást terveznek Ottawába április 3-án.

A Jobbik torontói szimpatizánsai már szervezik a választáson való csoportos résztvételt és április 3-án mikrobusszal utaznak az ottawai nagykövetségre. Információink szerint a Torontóban élő fideszes szimpatizánsok is csoportosan mennének majd a fővárosba voksolni. A 2006-os Országgyűlési választásokon összesen 25-en szerepeltek az ottawai nagykövetség névjegyzékében és 22-en (88%) járultak az urnákhoz. 2006-ban még működött a torontói főkonzulátus és összesen 149-en kerültek a névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 126 állampolgár adta le voksát Torontóban, igy a részvételi arány ott 85% volt.

A kanadai szövetségi és tartományi választásoktól eltérően, a magyar Országgyűlési választás első fordulóján minden választó két szavazólapot tölthet ki. Az egyik a pártlistákra vonatkozik és így egy adott pártra szavazhat. A másik lapon azonban magyarországi választókerületében induló egyéni jelöltek közül választhat.

Ádám Christopher

Comments are closed