Országos listát állíthat a Lehet Más a Politika és az MDF

2010 március 19 11:20 de. Országos listát állíthat a Lehet Más a Politika és az MDF bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A zöldpárti Lehet Más a Politikának és a neoliberális-konzervatív Magyar Demokrata Fórumnak is sikerült az országos és budapesti listaállítás és ezzel az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére is esélyesek. Bár a kanadai választási törvényektől jelentősen eltérő magyar választójog szerint budapesti lista nélkül is lehet országos listát állítani, a főváros hiányában csaknem kizárt, hogy bármelyik párt átlépi az 5 százalékos küszöböt. Ez különösen igaz az LMP és az MDF számára, hiszen mindkét párt leginkább a fővárosra alapozza szavazói bázisát. A Fidesz-KDNP-re, a Magyar Szocialista Pártra, a Jobbik Magyarországért Mozgalomra, az LMP-re és az MDF-re lehet majd listán szavazni az április 11-ei választásokon. Ezen kivül elképzelhető, hogy a Seres Mária nyíregyházi építész által vezetett grassroots Civil Mozgalom is sikeresen állít országos listát, de ezt még nem konfirmálta a magyar Országos Választási Bizottság.

Néhány vezető politikussal rendelkező pártnak azonban nem sikerült az országos listaállítás. A Thürmer Gyula által vezetett Munkáspárt például 1990 óta mindig állított országos listát és a kilencvenes években országosan 2-3 százalékot is elértek. Most azonban országos listájuk nem lesz és összesen 18 egyéni körzetben indul munkáspárti jelölt. Csurka István Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) sem állíthat országos listát és Torgyán József egykori FKGP-vezető, illetve agrárminiszter által fémjelzett Torgyán-Kisgazda-Koalíció is csupán maroknyi vidéki körzetben indit egyéni jelöltet.

Jobbik 176
MSZP 176
Fidesz-KDNP 175
LMP 72
MDF 62
Civil Mozgalom 16
Munkáspárt 15
MDF-SZDSZ 9
MSZDP 9
Torgyán-Kisgazda 6
MIÉP 6
ÖP 5
MESZ 4
Somogyért 3
FKGP 2
Fidesz-KDNP-MVMP 1
MCF 1
MDF-Összefogás 1
Zöld Baloldal 1
Tags:

Comments are closed