A bezárt clevelandi egyházközség tagsága és papja a püspöktől független hitközséget alapított

2010 augusztus 16 4:08 du.2 hozzászólás

Augusztus 15-én tartotta a clevelandi egyházmegyétől leszakadt Szent Péter Katolikus Közösség az első szentmisét új templomépületükben

„Úgy látom, hogy amit teszünk az egyszerűen polgári engedetlenség és nem egyházszakadás. De sejtem, hogy egyházszakadással fognak minket vádolni”–mondta a 63 éves Robert Maronne atya, a clevelandi egyházmegyétől független Szent Péter Közösség első szentmiséjén. Rendszeresen számoltunk be a clevelandi Szent Imre Egyházközség bezárásáról, a magyar közösséget ért traumáról és Richard Lennon püspök magatartásáról. Lennon megyéspüspök a 155 éves angol-nyelvű Szent Péter Egyházközséget is bezárta, a hívők heves tiltakozása ellenére. Az egyházközség azonban nem adta fel a harcot és augusztus 15-én, az egykori plébánossal együtt kinyították az egyházmegyétől teljesen független templomukat. A templom egy kiüresedett és átalakított gyárban található. A bérleti díj, az épület fenntartása és a személyzet fizetése évi 200 ezer dollárba kerül. Eddig 325 katolikus lépett be az új hitközségbe és az első szentmisén több mint 350-en vettek részt.

„A nép visszavette templomát. Többé nem irányithat minket egy gonosz és sértő hierarchia. Templomunk a nép, és nem pedig az egyházmegye tulajdona”–nyilatkozta Nancy McGrath közösségi tag az egyik helyi televízió állomásnak. Marrone atya azonban beismerte, hogy rendkivül nehéz döntést hoztak amikor elhatározták, hogy keresztülhúzzák az egyházmegye terveit. „Tudom, hogy egy nehéz úton jártunk, de ma köszönettel, bizalommal és megnyugodva állok itt”–mondta Marrone atya az első szentmisén.

John Juhász, a bezárt magyar egyházközség egyik tagja is jelen volt a misén. Elmondta, hogy az új közösség megalakulása történelmi lépésnek számít. Szerinte példaértékű amit a Szent Péter Egyházközség tagjai tettek.

Norbert Koehn, egy clevelandi szobrász  készítette el az új oltárt a templom számára. Nem tart az egyházi kiközösítéstől és elmondta, hogy a püspöknek semmi köze az új templomhoz.  

Úgy tűnik, hogy Marrone atya szintén nem riadt vissza a lehetséges egyházi kiközösítéstől. „Nem akartunk egy ilyen helyzetbe kerülni. Ez most már egy szociológiai tanulmány és nem csak vallási ügy. Egy folyamatosan fejlődő történetről van szó. A Szent Péter Egyházközségben elhangzott utolsó szentbeszédben azt mondtam, hogy az exodusz elkezdődött. Gyertek és induljunk együtt”–mondta Marrone atya.

Tags:

2 hozzászólás

  • Honnan szereztek 200 ezer dollárt? Milyen jól jött volna még ez a kis zsebpénz a drága püspök úrnak. 🙂

  • Androvich Tamás

    Sajnos, ha ez igaz, akkor valóban elszakadtak, hiszen nincsenek egységben az Katolikus Egyházzal, mivel személyi templomot alapítottak, – amint a közsépkorban is próbáltak tenni egyes uralkodók – amely eláll a katolikus szellemtől. Ha az Egyház elszakadásnak tekinti, akkor a „katolikus” nevet nem használhatják, a szentmise és a szentségek érvénytelenek. A kiközösítés pedig önmagától beáll, amelyet magukra hoztak és szabtak. Nem igazán dicső megoldás!