Kürnyek Róbert Ottawában: Isten képes a gyengéből, kicsiből és elesettből nagyot kihozni

2010 augusztus 22 11:39 du. Kürnyek Róbert Ottawában: Isten képes a gyengéből, kicsiből és elesettből nagyot kihozni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Ottawai magyar szentmise 2010 augusztus 22-én

Ottawai magyar szentmise 2010 augusztus 22-én

Kürnyek Róbert Atya, az Ottawai Magyar Katolikus Közösség új, állandó papja 2010 augusztus 22-én tartotta első kanadai szentmiséjét, a fővárosi Saint Elizabeth Egyházközségben. „Isten képes a gyengéből, kicsiből, elesettből nagyot kihozni”—mondta Róbert atya. Hozzátette: tudni kell adni és egyben elfogadni, nagylelkűséggel szolgálni az Istent és szolgálni másokat, valamint mások szolgálatát is elfogadni.

Róbert atya szerint fontos szerepet tölt be az Ottawai Magyar Katolikus Közösség, hiszen a kanadai fővárosban mondott magyar szentmiséken erősíthetjük meg egymásban hitünket és magyarságunkat egyaránt. Róbert atya Szent Istvánról–Magyarország államalapítójáról–elmondta, hogy „tiszta, hős és szent ember” volt. Szent István tudta azt, hogy csak az Istenbe vetett hittel élhetünk békében és boldogságban.

Kürnyek Róbert atya és Androvich Tamás atya

Kürnyek Róbert atya és Androvich Tamás atya

Az 1977-ben, Szentgotthárdon született Róbert Atya, Kanada legfiatalabb magyar katolikus papja. Eddig Androvich Tamás atya, Montreál magyar plébánosa élvezhette ezt a „kitüntetést,” aki szintén részt vett az ottawai magyar szentmisén és a fiatal generációhoz tartozik. Több mint egy éve húnyt el az ottawai magyar közösség László atyája és ezt követően vállalta fel Tamás atya a fővárosi katolikus csoport lelkipásztori teendőit. Az ottawai közösség a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség filiája. Tamás atya elmondta, hogy a paphiány ellenére–mely Magyarországon is érezteti hatását–Erdő Péter bíboros hajlandó volt a kanadai magyarság szolgálatába helyezni egy fiatal papot. A montreáli plébános reményét fejezte ki, hogy a magyarság élni fog ezzel a lehetőséggel.

Róbert atya örömmel jött Ottawába, de egyben megjegyezte hogy nehéz volt az új posztra való felkészülés. Az elkövetkező hetek, illetve hónapok során közelről is meg kiván mindenkit ismerni. Azt is elmondta, hogy nem állít „rangsort” a St. Paul Egyetem és az ottawai magyarság között. Doktori tanulmányaira és lelkipásztori tevékenységére egyaránt időt szentel.

Az Ottawai Magyar Katolikus Közösség világi elnöke Feszty Dániel, a Carleton Egyetem professzora. A közösség honlapjáról tölthetik le a heti értesítő legfrissebb számait.

Sok sikert kivánunk Róbert atya doktori tanulmányaihoz—melyet villám gyorsasággal (3 éven belül) kiván elvégezni—valamint ottawai lelkipásztori munkájához!

Tags:

Comments are closed