Multikulturális búcsú a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközségben

2010 október 10 10:05 de. Multikulturális búcsú a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközségben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tamás atya Anie Samson polgármesterrel

Színes, hangulatos és multikulturális búcsút rendezett a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség 2010 október 3-án, amelyen több mint négyszázan vettek reszt a helyi magyar és egyéb közép európai közösségekből. A szentmisét Androvich Tamás plébános celebrálta, a helyi ukrán, német és szlovén papok közreműködésével. Tamás atya elmondta, hogy a közép európai nemzetek időnként feszültségekkel teli közös történelmük ellenére, van lehetőség a békés együttélésre és az együttműködésre, mint ahogy a montreáli búcsú és multikulturális fesztivál is ezt bizonyítja.

A misét követő fogadáson jelen volt Kathleen Weil, a québeci bevándorlási miniszter, valamint Anie Samson, Villeray-Saint-Michel-Parc Extension kerületi polgármestere, a montreáli lengyel főkonzul, az ottawai nagykövetség részéről pedig Király Tamás első titkár, valamint Helyes Imre konzul és felesége képviselte a Magyar Köztársaságot. A Villeray-i Haladás munkatársai is beszámoltak az eseményről

A búcsún időnként alig lehetett mozogni, úgy megtelt a templom parkolója és az Ifjúsági Otthon meletti óriás sátor. A különböző közép-európai nemzetek egy-egy sátorban mutatták be hagyományos konyhájukat, így ebédelhettünk egyszerre céklalevest, pierogit, gulyáslevest, palacsintát, debreczenit és sülthúst.

A búcsún szintén volt élő zene és szórakoztató műsor. Felléptek a montreáli magyar Bokréta, Gyanta és a Kardinál együttesek, a szentmisén pedig az ÚtKERESZTeződés szolgáltatta a gitáros zenét. A kurátorok, nőegylet, a szombati magyar iskola, a cserkész-csapatok, valamennyi egyházközségi csoport és—természetesen—a plébános munkája és szorgalma tette lehetővé az idei búcsút, mely mutatja hogy továbbra is dinamikus és élő közösség a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.

Tags:

Comments are closed