Portrébeszélgetés Bencsik Andrea budapesti divattervezővel

2011 június 16 5:34 du. Portrébeszélgetés Bencsik Andrea budapesti divattervezővel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Interjú Bencsik Andrea divattervezővel

Ha nem ismerném Bencsik Andrea divattervezőt, és valahol ismeretlenül összefutnánk, biztosan azt gondolnám, hogy a fiatal szép és csinos nő, egyenesen egy divatlapból lépett elém. 

Sokszor megcsodálunk egy dívát, énekesnőt, színészt, médiaszemélyiséget, de nemcsak a hangjáért, esetleg szerepe miatt, hanem a megjelenése és az öltözete miatt is. Megfordul ilyenkor a fejünkben, vajon honnan az elegáns egyedi ruha, amit az előadó visel. Ilyen ruhák tervezője és nagymestere Bencsik Andrea divattervező.  Az általa megálmodott ruhaköltemények szembetűnően kecses vonalúak, ezért mindenegyes darabján érződik a tervező művészi egyedi világa, mely nem csupán egy kreáció, hanem az alkotó és a ruhát viselő művész összehangolt érzelemvilágát is bemutatja egyben. Életéről, munkájáról beszélgettem a sikeres divattervezővel, Bencsik Andreával.

Mikor jutottál arra az elhatározásra, hogy a divatszakmában szeretnél dolgozni?

Tizenhárom éves lehettem, amikor egy divatszalon kirakatában megláttam, egy gyönyörű pink színű alkalmi kosztümöt. Oldhatatlan vágyat éreztem arra a tudásra, ami egy ilyen szépen kidolgozott ruha megvalósításához szükséges. Ekkor már tudtam, hogy én ezen a pályán fogok elindulni. Ruhaipari szakközépiskolába, technikumba majd divattervező iskolába jártam, ezekkel párhuzamosan modellezést, és rajz technikát tanultam. 

Az általad tervezett ruhákban van valami magával ragadó, ami arra enged következtetni, hogy, hogy rendkívül harmonikus színösszeállításokat alkalmazol. Ez kialakult az évek során, vagy rutinszerűen jön magától?
 
A színek varázsa fontos számomra. Érzelmek irányítanak, megérzések, intuíciók, nem a szín esztétika, mint tudomány. Nyilatkoztam ezt egy pár évvel ezelőtt egy divat rovatban. Azóta a színekkel való kapcsolatom mélyebb értelmet nyert. Nem újdonság számunkra, hogy a színek hatnak a gondolatainkra, hangulatunkra, sőt még az érzelmeinkre is. Ezért tartom fontosnak a ruhák tervezésénél, kivitelezésénél, hogy nem csak a fazon a szabásvonal és az anyagválasztás illeszkedjen az alany testi adottságaihoz, hanem a színek alkalmazásával karöltve egy új öntudatosságra találjon a ruha viselése közben. 

Számos művésznek, előadónak készítettél már ruhát. Velük, milyen a kapcsolatod egy-egy darab elkészítésénél?

Az én foglalkozásom alapja a bizalom. Előttem mindenki leveszi hétköznapi kosztümjét. A vendégeimmel és a művészekkel kialakított bensőséges kapcsolat nélkülözhetetlen a ruhák megvalósítása során. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan előadó művészekkel dolgozhatom együtt, mint például: Illényi Katica, Vincze Lilla, Fésűs Nelly, Détár Enikő, Liptai Klaudia, Szulák Andrea, Princess együttes – akiknek nem csak zenei világuk, személyiségük, életfelfogásuk inspirál, hanem a munkához való hozzá állásuk is példaértékű az életemben.

 
A ruhák tervezésénél milyen szempontokat veszel figyelembe, és mi az, amire nagyon oda figyelsz egy újruha készítésénél?

Nem feltétlenül fontos számomra, hogy minden áron kövessem az aktuális trendeket. Tudom, ez furcsán hangzik egy divattervező szájából. A divattrendek nem merev előírások, csupán ötletekkel szolgálnak. E szabadságnak csak egyetlen hátránya van, kapaszkodók nélkül könnyen elveszhetünk a káoszban. Ezért fontos a szakember segítsége. Mindenkinek olyan ruhát készítek, ami testalkatának, személyiségének megfelelő, de egyéni megjelenést tükröz. Tehát a ruhák megformálásánál nem a trendség, hanem az egyéni stílus kialakítása a legfőbb szempont.

Szakmai szemmel, milyennek értékelnéd a magyar divatvilágot?

Nem szeretnék senkit megerősíteni, sem minősíteni. Fiatal vagyok, de a szakmát már jól ismerem, és ez az idő is elég volt, hogy rájöjjek és megértsem, kinek van itt valóban helye, és kinek nincs. Nekünk divattervezőknek, éljen valaki Amerikában, vagy Európában, az a feladatunk, hogy olyan fajta szépséggel ajándékozzuk meg az embereket, amely biztosítsa számukra az egyediséget, kifogástalan megjelenést, és a tökéletes komfort érzését.

 Van olyan általad tervezett kollekció, amire büszke vagy, és szerinted mi a siker titka?

Az egyik legkedvesebb kollekcióm, az Aura Soma és a Flamenco sajátos, egyéni hangulatú ötvözete a színek, zene és a tánc világának, mindennapjaink valóságába hozva azokat a lehetőségeinket, amelyekkel együtt önmagunk lehetünk.  Ez a kollekció megalkotása, nem a trendekről szólt, hanem azokról az érzelmekről, intuíciókról, belső képekről, amelyeket tapasztalok akkor, amikor látom a színeket, megérintek egy finom kelmét, és a zeneritmusa lüktet az ereimben. 

A siker titka bennünk van. Minden elérhetővé válik számunkra, ha jobban megértjük kik vagyunk, kapcsolatba lépünk ajándékainkkal, tehetségünkkel. Büszke vagyok minden egyes alkotásra, amit valaha is készítettem és készíteni fogok.

 Mik a terveid a jövőre nézve?

Egy önálló estet állítottam színpadra a Merlin színházban. A divatbemutató egy sajátos egyéni hangulatú ötvözete a színek, a zene, és a tánc világának mindennapi valóságába hozva azokat a lehetőségeket, amelyekkel magunkat harmóniába hozva egyre inkább önmagunk leszünk, ezáltal egyszerűen jól érezzük magunkat, az élet folyamatában a lehető legtöbb pillanatban. Ezt a szellemiséget szeretném tovább folytatni az elkövetkezendő években is. Szeretném, ha az általam tervezett ruhákat megismernék szerte a nagyvilágban.

 Tamás István

Comments are closed