Képriport: Ottawai Kanada Nap és William herceg látogatása

2011 július 2 3:25 du.1 comment

Több mint 300 ezren jelentek meg az ottawai parlament körül július 1-én, ahol William herceg, Kanada trónörököse, elmondta élete legfontosabb kanadai beszédét.

Kanada Nap Ottawában (Kép: C. Adam)

 „Nagy izgalommal kezdjül el nyolc napos látogatásunkat és különösen lelkesít, hogy a nagy kanadai család tagjai lehetünk”–mondta William herceg, aki ünnepi beszédében az Afganisztánban harcoló kanadai katonákra is utalt. „Különösen sokat jelent, hogy itt lehetünk Kanada Napon, a nemzeti egység napján (…) Ez egy fontos hónap a kanadai haderők számára, hiszen a kanadai katonák befejezik aktív harci tevékenységüket Afganisztánban. Egy olyan fejezet végéhez érkeztünk, melyre valamennyi kanadai büszke lehet. Vimy Ridge-től Juno Beach-ig, Koreán és a Balkánon át, haderőink mindig első helyen áltak, amikor a szabadságért kellett harcolni”–mondta William. Amikor áttért franciára William csodálatos országnak nevezte Kanadát és a québeci, valamint manitobai árvízek áldozatairól is megemlékezett.

Beszédével a brit trónörökös egy kicsit közelebb hozta a monarchiát az átlag kanadai állampolgárhoz, hiszen végig utalt arra, hogy ő nem valamilyen távoli, absztrakt uralkodó szeretne lenni, aki kötölességből időnként ellátogat a brit Nemzetközösség egyik tagállamába, hanem hazájának tekinti Kanadát.

Íme a Kanadai Magyar Hírlap képriportja a parlament körüli ünnepségekről:

Tags:

1 Comment

  • Ismereteim szerint a brit, a „Commonwealth birodalom” trónörököse András walesi herceg… Vilmos (ti. William) herceg – András fia – csak második a brit trónöröklési rendben – mindebből következően „Kanada trónörököse” – ahogy az a cikkben olvasható – jelenleg nem Vilmos.