„Maximalista vagyok”! Művészportré Tátrai Zitával, az opera csillagával

2011 július 14 12:05 de. „Maximalista vagyok”! Művészportré Tátrai Zitával, az opera csillagával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Tátrai Zita színész, operaénekes

A művészi sokszínűség jellemző Tátrai Zita színész, operaénekesre, aki jelenleg Londonban él. Első énekóráit a neves tanárnál, Adorján Ilonánál kezdte.  Mint operaénekes, (szoprán) végigénekelte már Európa jelentősebb színpadait. Fellépett Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Svájcban és Belgiumban. Egykor az Esti Hírlapban cikkeivel, történetírásaival került a figyelem központjába. Szinkronszínészként számos filmben találkozhattunk nevével, hangjával. Ő szinkronizálta a nagysikerű Xena (Lucy Lawless), című filmsorozat főszereplőjét, de hallhattuk hangját többek között az X-men Ciklonjaként (Halle Berry) is, legújabban pedig a neves angol Photography Monthly magazin publikálja fotós munkáit. Életéről, pályájáról beszélgetett a művésznővel Tamás István, a Kanadai Magyar Hírlap magyarországi szerzője.

– Elárulnád, honnan a művészi véna, vagy már az oviban, iskolában is voltak szereplési vágyaid, álmaid. Lehetséges, hogy mindent hozott magával a nagybetűs élet?

– Azt hiszem, minden ember óriási kreatív erőkkel rendelkezik eredendően és az, hogy ezt mennyire sikerül kibontakoztatni nagyban függ a környezettől, és a neveltetéstől. Nekem nagy szerencsém volt a szüleimmel, akik megtanítottak a munka szeretetére, és olyan útravalóval láttak el, amiből a mai napig táplálkozhatok. Édesapám például nyugdíjba vonulása után kezdett el festeni, és remek alkotásai vannak.

– Mi inspirált arra, hogy a színésznő legyél, és hogyan kerültél be a szinkron világába?
– Rendkívül erős vágyam volt arra, hogy színpadon legyek, és elmondhassak, megmutathassak bizonyos dolgokat, hogy olyan hatást legyek  képes kelteni, amitől az, aki hallgat/néz, felismer önmagában helyzeteket, állapotokat, és talán könnyebben talál megoldásokat ezekre. A szinkronba jelentkeztem, és rövid időn belül nagyon sok munkám lett. Hozzátenném, hogy naponta órákat gyakoroltam akkoriban ismeretlen szövegek felolvasását, és a Montágh féle beszédtechnikai gyakorlatokat, mert meggyőződésem, hogy folyamatosan kell fejlődni és mindig javítani a képességeinken.

– Mikor döntöttél úgy, hogy neked az opera, mint műfaj bejön és operaénekes szeretne lenni?
– Fiatal felnőttként, amikor további kihívásokra vágytam. Felfedeztem, hogy ez az a műfaj, ahol egyszerre kell nagyszerű énekesnek, muzsikusnak, színésznek lenni, és ez egy nagy kihívás, ami mindennap újabb feladat elé állít. Maximalista vagyok. Szeretem a rám osztott szerepeket úgy átadni a közönségnek, hogy azzal teljesen azonosulni tudjanak és átérezzék a mű valóságos harmóniáját, üzenetét.

– Megosztanád az olvasókkal, hogy hány nyelven énekelsz, illetve beszélsz?
– Leginkább olaszul énekelek, és persze emiatt beszélem is a nyelvet. Az angol mára második anyanyelvemmé vált, és külön büszke vagyok arra, hogy sikerült „kigyógyulnom” a tipikus magyar akcentusból. Évek óta nem használtam a német nyelvtudásomat, de azért valamennyi még maradt belőle, és spanyolul is tudok repetát kérni.

– Mennyire vagy karrierista, illetve mi a véleményed a karrierről?
– Az élet egy játszma. Szabályokkal, szabadságokkal, korlátokkal. Ha képes vagy elérni egy kitűzött célt akár akadályok legyőzése által, akkor boldog vagy és sikeres. Bármi legyen ez a cél.

– Mennyire tartod magad sikeresnek?

– Azt hiszem, akkor mondhatjuk, hogy sikeresek vagyunk, ha a boldogságokból több van, mint a bukásokból. Ez pedig elég erősen a saját felelősségünk. Amíg úgy érzem, hogy képes vagyok segíteni másoknak bármi módon, addig sikeresnek érzem magam.

– Londonban élsz. Van ennek előnye a pályádra nézve?

– Határozottan. Ez egy nagyobb játszótér, több lehetőséggel és igen színes kulturális palettával. A lehetőségekkel igyekszem élni, hiszen ezt várja el tőlem a közönség.

– Számos külföldi ország tévécsatorna, újság készít veled beszélgetéseket, interjúkat. A közelmúltban, éppen melyik lapnak nyilatkoztál?

– Az AD Rotterdams Dagblad című holland napilap készített velem interjút, egy szintén holland tévészereplésem apropójából, de a közelmúltban a magyarországi Putnok Városi Televízió stábja, több televízió részére is készített velem egy riportfilmet.

 – Mint minden művésznek, neked is biztos van szerepálmod. Megosztanád az olvasókkal, mi az, amit szeretnél eljátszani, illetve elénekelni a nagyközönség előtt?

– Mint már beszélgetésünkben kitértem rá Puccini Turandotja nagyon izgat. Mind hangilag, mind színészileg érdekes feladat, de külön nagyöröm számomra, hogy Sass Szilvia meghívására Magyarországon is hamarosan újra színpadra léphetek.

                                                                                                                                     

Comments are closed