Tamás Gáspár Miklós és egyéb magyarországi közéleti személyek Kanadába készülnek

2011 szeptember 13 12:36 du.29 hozzászólás

Tamás Gáspár Miklós Kanadába készül, ahol Montreálban, Ottawában és Torontóban tart előadást a magyar liberális demokrácia hanyatlásáról, illetve a térség demokratikus deficitjéről. 2011. szeptember 21-én 14:30-kor a Carleton Egyetem Centre for European Studies égisze alatt kerül megrendezésre TGM előadása, Montreálban pedig szeptember 22-én 18.30-kor, a Concordia Egyetemen tart prezentációt a közismert magyar politikai filozófus. A „The Failure of Liberal Democracy in Eastern Europe, and Everywhere Else” című angol-nyelvű előadás várhatóan színes és izgalmas lesz. A montreáli előadást a Concordia Egyetem politológia tanszéke és a Kanadai Magyar Demokratikus Charta közösen szervezi, az ottawai előadást pedig a Canada-Hungary Educational Foundation nevű kanadai magyar közalapítvány, az Európai Bizottság támogatásával. Az előadásra a 1455 de Maisonneuve Boulevard West alatti Hall Building 763-as termében kerül sor. Az ottawai előadást a Dunton Tower 2017-es termében rendezik.

TGM 1948-ban született Kolozsváron. A nyolcvanas években aktív volt a Kádár rendszer ellen fellépő liberális ellenzékben, 1990-től a Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti képviselője volt. 2000-ben lépett ki az SZDSZ-ből, jelenleg a Zöld Baloldal elnöke. Közéleti tevékenysége mellett a budapesti Central European University (CEU) vendégprofesszora.

TGM a Fidesz kormány egyik legismertebb kritikusa, ugyanakkor a baloldali ellenzéket is rendszeresen kritizálja. Többször hangoztatta azon véleményét, miszerint Orbán Viktor egy autoritér, nép- és nemzetellenes rendszert hozott létre Magyarországon. 2011 júliusában „ravasz diktatúrának” nevezte a jelenlegi rendszert.

„Minden diktatúrának vannak nyertesei. Orbán Viktor – ellentétben Rákosi vagy Kádár baloldali diktatúráival – elitista, nem pedig populista önkényuralmi rendszert épít, amely kizárólag a kiváltságos gazdagok szűk körének kedvez. A szegénységet most bűncselekménynek tekinti a kormány, bűnözőként kezeli a nincsteleneket. Másrészt a szegénység jó üzlet az államnak: szinte ingyenes tömeges munkaerőhöz jut. A stadionok és gátak építésére kivezénylik majd a munkanélküliek százezreit, a legnehezebb fizikai munkára foghatják őket, akár a hadsereg és a nyugdíjból visszarendelt rendőrök felügyeletével. Ez a tömeges kényszermunka bevezetését jelenti. A százhúszezer rokkantnyugdíjas megalázó „visszaterelése” a munkába százhúszezer nem segélyezett új munkanélkülit jelent. A legszörnyűbb, hogy a „húsvéti alkotmány” alapján mindezt törvényesen megteheti a kormány”–nyilatkozta TGM a 168 Órának adott interjúban.

TGM nem az egyedüli ismert magyarországi közéleti személyiség aki az elkövetkező hetek során Kanadában tart előadást. Úgy tudjuk, hogy Pordány László magyarországi nagykövet közbenjárása révén Raffay Ernő markánsan jobboldali politikus, egykori államtitkár és az FKGP 1998-as képviselő-jelöltje is tarthat előadást a kanadai magyar közösségekben az 1956-os forradalom és szabadságharc 55-ik évfordulóján, köztük Torontóban, Montreálban és Ottawában. A tervek szerint Raffay a torontói Magyar Házban is tart előadást, bár úgy tudjuk, hogy Pordány éppen Brit Columbiában lesz az évforduló idején.

Raffay mellett Koltay Gábor, szintén a jobboldalhoz köthető (bár Tarlós István budapesti főpolgármester által, a József Attila színház éléről júniusban menesztett) filmrendező is Kanadába készül az 1956-os forradalom évfordulójára.

Aggasztó, hogy ha a magyarországi pártpolitika szerepet kaphat a kanadai magyarság 1956-os megemlékezésein, különösen ha ebben a pártpolitizálásban az ottawai magyar nagykövetség (esetleg folytatva a Kádár rendszer idején szerzett szégyenletes tapasztalatait) is szerepet vállal.

29 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Megkaptam én is a meghívót a Concordia egyetemen meghírdetett Tamás Gáspár Miklós előadására. Természetesen NEM megyek el. T.i. olvastam az interneten néhány essay-t és meghallgattam intejúkat TMG.-tól! Elképesztő ZAVAROS a filozófiája, NEm érdekel. Természetes, hogy az Orbán kormány ellen fog beszélni, mit vár az ember egy marxistától?
    A mai kormány működésének, forradalmilag tervezett megbuktatásában , nem veszek részt. Különösen akkor nem,, ha a Kanadai Magyar Demokratikus Charta égisze alatt tartják. Nekem erről a névről eszembe jut GYurcsány 1998-ban megalapitott hasonló nevű Chartarja,, csak a Kanadai szót kell elhagyni.
    Látom, nem nyugszik bele ; sem a szocik sem a liberálisok tábora az új többséggel megválasztott kormányba, csak azt nem tudom, hogy MIT akarnak helyette?
    Ami meg az 1956 -os megemlékezésre kihivott Raffay Ernőt illeti, inkább egy történész jöjjön ki Kanadába, aki ÉRTÉKELI a történelmi eseményt, mint más. Egyben, megdöbbenéssel olvastam Christopher Adam utolsó mondatát::
    „Aggasztó, hogy ha a magyarországi pártpolitika szerepet kaphat a kanadai magyarság 1956-os megemlékezésein, különösen ha ebben a politizálásban az ottawai magyar nagykövetség (esetleg folytatva a Kádár rendszer idején szerzett tapasztalatait) is szerepet vállal.”
    Engem viszont az aggaszt, hogy idehoznak különböző marxistákat, hogy a törvényes magyar kormányt aláássák!

    Gondolom, hogy erre a bejegyzésre, nem érkezik válasz a szerkesztőtől.

  • Klári, azt tisztelem TGM-ben, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt is felszólalt a kormány ellen–pl. a korrupció ellen–és most pedig a Fidesz-KDNP-t is kritizálja. Nagyon ritkán hallok kritikus hangot a jobboldalon a Fidesz kormányzásáról, pedig a kormány gazdaságpolitikája is sikeresebb lenne, ha értékelnék a konstruktiv kritikát és a szakvéleményt. Ha hallgattak volna erre a kritikára–és a jobboldali sajtó is felszólalna–akkor például nem kerülhetett volna sor arra a 16 százalékos egy kulcsos adórendszerre, mely most komoly problémát okoz a kormány számára. Az egy kulcsós adó akkor is hibás volt amikor az SZDSZ hangoztatta éveken keresztül.

    Ami a nagykövetséget illeti: a magyar közösségek átpolitizálásának hosszú hagyománya van. A Kádár rendszer idején konkrét intézkedések mentén próbálták befolyásolni–sőt bomlasztották–az itteni közösségeket, beleértve a montreáli magyarságot is. Ebben részt vállalt a Magyarok Világszövetsége, a Külügyminisztérium és helyi szinten pedig az ottawai nagykövetség. Szerencsére, a rendszerváltás után (sőt, úgy 1987- környékén) ezt a tevékenységet feladták. Most viszont megint itt van az átpolitizálás konkrét veszélye.

  • Bencsics Klára

    Kedves Christopher, én nem tartom filozófusnak, főleg nem Doktornak, olyan embert aki még meg se kapta dokturátusi diplomáját és annak nevezi magát.(Nézz utána a Wikipédián).

    Az lehet, hogy kritzálta az előbbi kormányokat, de tisztán olvastam, hogy a mai kormányt antiszemita, rasszista kormánynak titulálja és biztos vagyok benne, hogy az itt elhangzó beszédei is erről szólnak majd. l
    Nagyon jól tudom, hogy ez NEM igaz és ez ellen tiltakozom, hogy hazugságokat hireszteljenek a mai magyar kormányról.

    Mellesleg, alig alakult meg a kormány (vagy még megse alakult) máris mindenféle elmarasztaló cikkek jelentek meg róla , főleg külföldön.,, olyanoktól , akik csak a letűnt kormány információira hallgatnak.
    A mai liberális világban, nem szeretnek nemzeti kormányokat. A global villagehez nem passzol.
    Amit meg a Fidesz adótörvényét illeti, szerény véleményem szerint,ehhez semmi köze nincs kanadai magyaroknak. Lehet, hogy rossz, de egy szuverén ország kormánya hozta.
    Mit szólnánk ahhoz, ha az itteni törvényeket kritizálnák magyar újságokban, vagy egyetemeken.?

    A kanadai magyar követség semmiféle bűnt nem követ el, ha egy magyar történészt hoz ki erre az ünnepre. Kit hozzon ki, szerinted, GYurcsányt? Aki megtámadta rendőreivel a békésen ünneplő tömeget 2006-ban?
    Semmi politikaii befolyást nem látok ebben az intézkedésben, bár én is emlékszem a Kádár időkben működő követekre.
    Sőt, tudpomásom szerint, még engem is megfigyeltek!

    Rendkivül csodálkozom, hogy te hasonlatot találsz a két követségi szelleme között.

  • Sajnálattal olvasom, hogy TMG-t egyáltalán meghívták Kanadába. Ha csak enyhe fogalmuk is lenne a demokráciáról és a magyarországi eseményekröl, nem hogy meghívót nem küldtek volna TMG-nek, hanem be sem engedték volna az országba. TMG szenvetlenül, rezzenés nélkül hazudik. Hazudott mindig, amióta csak áttelepült Romániából Magyarországra. Pontosabban nem áttelepült, hanem átküldték.

    A tégla az tégla, kedves Szerkesztöség, még akkor is ha liberálisnak vallja magát és a nyomaték kedvéért szakállat visel. Szoimorúan kell megállapítanom, hogy Lapjuknak nem ez az elsö tévedése.

    Söt: ez nem tévedés, hanem tendencia.

  • Kedves Nemecs Aba, az Ön érvelését (már ami egyáltalán érvelésnek tekinthető benne) tanítjuk az USA-ban. A tankönyvbeli fejezet címe: „Recognizing Fallacies”. Hamis argumentációjának külön neve is van: „Personal Attack”. Nézzen csak utána, hátha legközelebb nem hibáz.

  • Mégegy tévedést szeretnék tisztázni : Koltay Gábor filmrendező augusztus 28-án volt Montrealban. A torontoi Magyar Ház meghívására jött ki aug. 20-án, Szent István ünnepére. Nem hinném, hogy oktoberben is útrakelne.

  • Nem tagadom… (bár ez napjainkban nem túlzottan divat) egyik tisztelője vagyok Tamás Gáspár Miklósnak. Azt, hogy 2000-ben kilépett a liberális SZDSZ-ből, magyarázata lehet a volt rendszerváltó-parlamenti párt későbbi megsemmisülésének – ami nem azonos a liberális eszmeiség magyarországi felszámolásának.
    A liberális párt az 1990 előtti időszakban is egy belterjes, meglehetősen zárt politikai alakulat volt és sajnos az maradt a rendszerváltás után is. 2010-es bukását – egyebek mellett – éppen az okozta, hogy nem tudott tömegpárttá lenni… Ha napjaink közéleti történéseit szemlélem, azt látom, hogy nem sokat (mondhatni: semmit sem) tanultak a jobboldali-széljobboldali fordulatból, a liberális párt bukásából.

  • Egyetértek az SZDSZ-szel kapcsolatban, Tamás. Számomra az volt a leginkább visszataszitó az egykori pártban, az utóbbi években, hogy a szociális liberális ügyeket ugyan felkarolta (de ezt is főleg retorikai szinten) viszont teljesen neoliberális, jobboldali, szociálisan igazságtalan gazdaságpolitkát folytatott adókérdésben, az egészségügy területén, oktatásban, stb.

    Klári, úgy tudom, hogy Koltay most is itt lesz, sőt egy pályázatot is beadtak a magyar kormány valamelyik szervének, hogy támogassák ő és Raffay részvételét, ezt azonban nem fogadták el az illetés budapesti köztisztviselők. Ami a nagykövetség magatartását illeti: sajnos itt nem csak egy politikus-történész ajánlásáról van szó, hanem a magyar közösségi szervek belső vitáival kapcsolatos állásfoglalásokról, illetve az egyik, vagy a másik oldal támogatásáról.

  • Dr. Göllner András

    Kedves Bencsics Klára: Megkérhetném, hogy ne tegyen úgy mintha nem tudná miről szól a demokrácia ? Kanadába, legalábbb is arról, hogy vannak eltérő vélemények, politikai értékek a politikai versenypályán, és aki betartja a nemzetközileg elismert demokratikus játékszabályokat, az szabadon, pocskondiázás nélkül elmondhatja a véleményét – főleg egy egyetemi fórumon. A Concordia egyetemen a Liberális, a Konzervatív, az Új Demokrata és egyébb pártok filozófiák képviselői szabadon megszóllalhatnak, vitázhatnak. Ne próbálja ezt a fajta nyitottságot megfékezni, lenézni, megkérdőjelezni, ha történetesen a jelenlegi Magyar politikai életről van szó. Jó magam, egykor fórumot adtam a Concordián Orbán Viktornak. Most fórumot adok Tamás Gáspár Miklósnak. Legyen szíves nem megkérdőjelezni a szervezők demokratikus mivoltát, Magyarország iránti tiszteletét. A Magyar Demokratikus Chartát, pedig nem Gyurcsány Ference alapította, azt a 90-es évek elején alapították, többek közt olyanok is akik az akkori FIDESZ-ben szerepet vállaltak. . A kanadai Magyar Demokratikus Charta egy pártoktól független mozgalom, és olyan kommunista ellenes harcosok hívására jött létre, mint Vaclav Havel, vagy Adam Michnik, a lengyelek kitüntetett anti-kommunista harcosa. Célunk nem más mint az, hogy felhívjuk a világ közvéleményének figyelmét minden olyan megnyílvánulásra, mely veszélyezteti a demokratikus rend kibontakozását fenntartását közép európában. Gyakran fogja hallani hangunkat, bár csak nem kellene. Mint a kanadai Magyar Demokratikus Charta országos szóvivője, kénytelen vagyok visszautasítani alaptalan, hamis vádaskodását. Hagyja már abba legyen olyan szíves. Több színű a világ, nem csak az Őn, vagy az Őn által kedvelt politikai vonulat igazsága létezik. Vegye már észre, hogy a demokrácia nem az egyeduralomról szól, és ne próbálja lenézően pocskondiázni azokat, akik egymás véleményét tiszteletben tartva, békésen szeretnének vitázni, diskurálni, megérteni és megértetni az egymástól eltérő vélemlényeket Magyarország jövőjével kapcsolatban. Üdvözlettel, Göllner András, a Magyar Demokratikus Charta alapító tagja

  • Azt olvastam, hogy Tamás Gáspár Miklós Torontóban is fog előadást tartani. Megmondaná, hogy hol és mikor?

  • Tisztelt Göllner András….

    …. Ön szerint tényleg az a demokrácia, hogy nyílt levélben megpróbáljuk elhallgattatni azt, aki más véleményen van mint Önök? Önt nem zavarja, hogy levelének bumerángja csendes derüt kelt az olvasóban..? Nekem elhiheti, hiszen Lyency szerint engem tanítanak az amerikai egyetemeken… bár a nevemet sajnos nem tudják helyesen leírni.

    A Magyar Demokratikus Charta képviselöjétöl ennél azért komolyabb választ vártam volna el.

  • Ez a Göllner András, aki most itt fölényeskedik, és osztja az észt, ugyanaz a Göllner András, akinek a cége a magyarországi sajtó egyik jelentése szerint (http://www.mno.hu/portal/558192) részese volt a Tom Lantos, amerikai szenátor által vezetett Irakról szóló feltáró bizottságnak? A Göllner cég segédletével megrendezett „kivizsgáláson” egy Nayirah nevű „szemtanú” vallomása szerint Saddam Hussein katonái kidobálták az újszülötteket az inkubátorokból. (http://www.counterpunch.org/2003/02/15/the-lies-of-tom-lantos/) A fenti bizottságnak ez a jelentése hozzájárult Irak megtámadásához, s ez, amint tudjuk Irakban több mint egymillió ember halálát okozta.
    Később bebizonyosodott, hogy a bizottság ténymegállapításai előre kitervezett hazugságok voltak. A Tom Lantos, Göllner cég féle bizottság Nayirah nevű koronatanúja, valójában a kuvaiti nagykövet leánya volt, és az álatala leírt események időszakában az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodott.
    Csak kérdezem.
    Kaslik Péter
    Cambridge, Ontárió

  • Androvich Tamás

    Meddig tűrjünk még?!

    Tisztelt Olvasók!

    Engedjék meg, hogy én is kifejtsem véleményemet. Nem is érdemes ezentúl ezt a lapot olvasni, vagy komolyan venni, és hozzászólásokat hozzácsatolni. E cikk címe „Tamás Gáspár Miklós és egyéb magyarországi közéleti személyek Kanadába készülnek” világosan tükrözi, hogy milyen hírforrásról van szó, és a szerkesztő úr kivel és kikkel szimpatizál. A magyar nyelvben, az „egyéb” szót akkor használjuk, ha lényegtelen, kevésbé fontos dolgokról beszélünk, vagyis lekicsinyítő jelzőként alkalmazzuk. Tehát, a szerkesztő úr szemében, Tamás Gáspár Miklós mellett, Koltay Gábor művész és Raffay Ernő professzor urak senkik, kevésbé fontos és értékes emberek és vendégek.

    Ez a magatartás mindvégig megtalálható a lap hasábjain. Sajnos, ez az oldal nem független, semleges hírközlési fórum, hanem baloldali, szocioliberális propagandalap. Ha megnézzük a szerkesztő úr cikkeit, akkor láthatjuk, hogy hihetetlen hévvel támadja a jelenlegi magyar (Fidesz-KDNP) kormányt. Sőt, előszeretettel támogat olyan előadást, amelynek előadója nyíltan diktátornak és autoriternek nevezi a demokratikusan megválasztott Orbán Viktor miniszterelnök urat, majd Rákosihoz és Kádárhoz hasonlítja őt. Melyik nép és melyik állam engedheti meg ezt a magatartást? Nem de ez a széthúzás ördöge, amikor külföldön, egy közismert és tisztelt személy nyíltan így beszél saját hazájának kormányfőjéről alaptalanul és megtévesztően? A kanadai, szlovák, román, ukrán, lengyel vagy más nép mit tenne, ha egyik prominensük külföldön diktátornak nevezné országuk első emberét? Természetesen óriási lenne a felháborodás. Hiszen minden ember tudja, hogy „minden önmagával meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik,” Tehát, ilyen embert, aki ilyen politikát és propagandát folytat nem lehet támogatni, főleg, amikor „spicli-, vamzer- és smasszersajtónak” nevezte a nem szocioliberális hírszerzési orgánumokat. De több mint valószínű, hogy a Kanadai Magyar Hírlapot nem fogja érni hasonló atrocitás.

    De térjünk rá a nagykövetség pártpolitizálására. A szerkesztő úr – és valószínű neves kollégái, pl. Judy Young-Drache, Anna Porter – kifogásolják azt, hogy Pordány László nagykövet úr meghívta Raffay Ernő professzor urat, hogy az 1956-os megemlékezéseken ő legyen a vendégszónok. A szerkesztő úr úgy fogalmaz, hogy ez kádárista módszer, és a nagykövet úr az ünnepet Kanadában átpolitizálja. Akkor nézzük meg Pordány nagykövet úr elődjének, Vastagh Pálnak munkásságát, amelyet a szerkesztő úr és csapata széles mellel támogatott. A következő címeket és sorokat a Kanadai Magyar Hírlap rovataiból emeltem ki: „Vastagh Pál Hiller István levelét olvasta fel Montreálban” , „Szabó Vilmos államtitkár a kanadai magyarsággal folytatott konzultációt” , és lehet folytatni. Sőt 2007 októberén az 1956-os forradalom emlékünnepségre, az MSZP színeiben ékeskedő akkori házelnök, Szili Katalin Montreálba látogatott el Vastagh Pál nagykövet úr meghívására. Mi ez, ha nem a magyar nagykövetség pártpolitizálása, ha már a szerkesztő úr logikáját követjük?! Úgy tűnik, hogy az egyenlő elbírálás elve csak a baloldali, szocioliberálisokra vonatkozik.

    A baloldali és un. liberális értelmiségiek és sajtó, a fent említett nemzetromboló valótlanságokról tudnak vitázni – beleértve a Kanadai Magyar Hírlap és minden hozzákötődő szervezet. Azonban, mélyen hallgatnak igen húsbavágó kérdésekről, mint pl.: az őszödi beszéd, a rendőri brutalitások és visszaélések 2006. október 23-án, a Gyurcsány kormány bűne a katolikus iskolák felé visszatartott normatív támogatásokkal kapcsolatosan, a sukori-ügy, a lehallgatási botrány, Kertész Ákos magyargyalázkodása, a szlovák nyelvtörvény, Eszterházy Jánost ért támadások Gasparovič szlovák elnöktől, és lehetne sorolni.

    Egyértelmű tehát, hogy a Kanadai Magyar Hírlap, The Hungarian Presence in Canada, the Canadian-Hungarian Democratic Charter és hasonló szervezetek a szocioliberális erők szócsővé és propagandaeszközévé váltak. Ezekben a szervezetekben találkozunk olyan emberekkel is, mint Anna Porter, akinek cikkei több napi és egyéb lapokban jelennek meg, mint a Globe and Mail és a MacLean’s Magazine . Az imént említett személy cikkeiben, több ízben meggyalázza Magyarországot, féligazságokat valóságnak állít, és az egész világ színe előtt egy egész népet és nemzetet sérteget. Sajnos, sokfelé, ezek a személyek úgy lettek elkönyvelve, mint a magyarság és a magyar ügyek szakértői, és tulajdonképpen képviselik a kanadai magyarságot és azok véleményét; a kanadai magyarok nevében nyilatkoznak. Tisztelt szerkesztő úr és kollegái! Önök se engem, se sokakat nem képviselnek, és a mi nevükben nem nyilatkozhatnak, és Önök nem szakértők. Önök csupán egy kis érdekcsoport munkáját végzik, és azokat képviselik. Amit Önök tesznek valóban bomlasztó és ördögi, hiszen befészkelődnek magyar színekben, és belülről rombolnak. Kedves szerkesztő úr! Ön többször dicsekedett és dicsekszik, hogy kanadai születésű magyar, és a magyar ügyeket képviseli. Én is kanadai születésű magyar vagyok, és az Ön helyében nem dicsekednék. Öntől többet várnánk, mint hogy olyan erőket szolgáljon, akik több mint 40 évig sárba tiporták a magyar demokráciát és a magyar nép jogait, és akik a magyar hazában még mindig keresztény, magyar és élet ellenes politikájukat folytatják és próbálják érvénybe jutatni. A kérdés csupán, hogy miért? Miért cselekszenek Önök így? Kinek a malmát hajtják, ill. az Önök malmát kik hajtják? Kit és milyen csoportot képviselnek? Ki támogat Önöket ennyire?

    Bizonyára erre a levélre/cikkre választ fogok kapni. Azonban, nem lesz érdemes elolvasni, vagy komolyan venni, hiszen bizonyára tele lesz féligazságokkal, félrevezetésekkel és propagandával, mint ahogyan a többi politikai, vallási töltetű cikkei szoktak lenni. Sajnálom, hogy ez a fiatalember ebbe az irányba indult el. Remélem, hogy egyszer majd felébred, és rájön, hogy a karrier nem minden.

    Tisztelettel,

    Androvich Tamás
    Plébános

    Montreal. 2011. szeptember 15.

  • Kedves Plébános úr! Köszönöm, hogy felszólalt ezen az oldalon, és bevallom sokkal érthetőbben és világossabban, mint csekélységem tenné!

  • Köszönöm Plébánus úr hozzászólását a témához, amely sokkal világosabban és érthetőbben írt le, mint amit én írtam volna!

  • Válaszom Göllner András hozzám írt megjegyzésére.

    Kedves Göllner András!

    Köszönöm megtisztelő kommentárját.! Termmészetesen nem értünk egyet sok mindenben. A demokrácia számomra azt jelenti, ha megválasztanak többséggel egy kormányt, annak valami oka van. Oka volt, pl. Kanadában is. A demokráciákban a szavazók x-e hozza az eredményt. Lehet, hogy nem az amit egyesek kivántak, de ez már így van.!
    Amit külföldön többen csinálnak a mai magyar kormány munkája ellen, az nem demokratikus, hanem subeversive- azaz, romboló pusztitó tendenciával bir. Ezt én ellenzem, amíg élek. Hála a technika vívmányának, ma már minden információt meg lehet találni, arról ami érdekel.. Meghívása óta, engem a Magyar Demokratius Charter érdekelt. Megkerestem az erről szoló információkat és ime többek között ezt találtam:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=62303

    Úgy látom, mégis jól írtam és Gyurcsány alakitotta a Magyar Demokratikus Chartert, 2008 szeptemberében. Lehet, hogy volt egyszer egy korábbi Charter, de erről sehol nincs információ.
    Tehát kedves professzor úr, már egy valótalan állitását bizonyitva látom.
    A másik állitása, amiben erősen kételkedem, Orbán Viktor előadása a Concordia egyetemen.. Orbán összesen kétszer volt Monteralban: először, 1990-ben francia üzletemberek meghívására, egy hotel termében, amin résztvettem. A második látogatása, 2000-ben volt, a magyar milleneum alkalmából .Akkor is találkoztam vele, de akkor mint minsizterelnök szerepelt és a Foyer Hongroisban tartott előadást. Egyetemi előadásról nem tudunk mi montreali magyarok és a montreali sajtó sem emlitette.
    Kutatásaim során több mindent jobban látok a Magyar Demokratikus Charterrel kapcsolatban!.
    Feltétlenül Gyurcsány és az ő követői Charterje ez, amit természetesen megértek, az általam is helytelenitett Magyar Gárda mián.. De MSZP az utolsó választáskor elég alacsony mandátumot kapott és a szocialisták úgy érzik, hogy védtelenek, így jól jött ez a Charter, hiszen sok aláírót is sikerült szerezni. Soha nem vontam kétségbe, hogy a szocialisták vagy ha úgy tetszik liberálisok, változatlanul harcolni fognak elveszett jogaiékért, állásaikért és az elvesztett hatalmukért.! Például már több tüntetést is kezdeményeztek és hajtottak végre, a másfél éves demokratikusan megválasztott kormány ellen.
    A demokratikus meghívások és előadások kanadai egyetemken sem azok amiről itt írt! Tudom, hogy Concordia egyetem nem volt hajlandó helyet adni egy volt miniszterelnök előadásának, éppen úgy, mint a torontói egyetem, egy jobboldali vagy konzervatív felfogású hölgynek. Tehát úgy tűnik, a demokrácia fogalma, meglehetősen egyoldalú egyeseknél!
    A meghírdetett „beszélgetés” TMG-vel biztosra veszem, nem lesz hiányban a mai kormány elleni mocskolódásban.!
    A demokrációról jobb, ha hallgat a Charter.
    Többszöri haza látogatásomkor, szinte betege voltam a TV programoknak, melyekből más sem áradt ki, mint a végteln gyülőlet a Fidesz és Orbán ellen. Ez volt reggel 7-től napnyugtáig, 8 éven keresztűl. Elhiszem, hogy fáj az elvesztése ezeknek a propaganda agymosásoknak.
    Látom, kik a magyarországi szóvivői a Charternek. Nekem ez elég is volt.!
    Bauer jajgat a demokráciáról és fél a diktaturától? Ne nevetessenek már.meg….
    Nézze, én megjártm az AVÓ-t, a „szocialisták” börtönét, kerestek engem ’57 februárjában, én tudom mi a szocializmus és a diktatura.!
    Az Őn szülei is tudták, azért menekültek ki Kanadába 1956-ban, vajon mit szólnának fiúk mostani működéséhez ?

    Végezetűl, kedves Göllner úr, elfelejtette, hogy a montreali magyarok többsége menekült egy olyan eszme elől, amit maga ma támogat!

  • Göllner András

    Kedves Bencsics Klára: Nem óhajtok hosszas vádaskodásokba keveredni Önnel. Joga van szeretni a FIDESZ-t, nekem pedig jogom van nem szeretni. Ez is a demokráciához tartozik. Többpártrendszer van odahaza is, hála az Úr Istennek. Vitatkozzunk szépen, és civilizált módon, előítéletek nélkül. Sokkal jobb ez a pocskondiázásnál. Egyetértünk, Klára ? 2 tévedését szeretném alázattal helyreigazítani. A Magyar Demokratikus Chartát a 90-es évek elején hozták létre, Csurka István elhajlásai, antiszemita megnyílvánulásai miatt. Sajnálom, hogy erről nincs tudomása, de ezért kérem, ne engem hibáztasson. Én ott voltam több tízezer honfitársammal az alakuló nagygyűlésen. Ezt követően rúgta ki Antall József Csurkát a Demokrata Fórumból. Abban igaza van, hogy valóban a Charta 2008-ban új lendülettel szállt síkra az univerzális emberi jogok, a demokratikus értékek védelméért. Egyik alapító tagja vagyok a 2008-ban megfogalmazott nyilatkozatnak, több honfitársammal egyetemben, akik a Magyar politikai paletta különböző oldaláról csatlakoztak hozzánk. A Magyar Demokratikus Charta egy nagyon sok színű civil szervezet, itt megtalálhat békésen egymás mellett élő konzervatívokat, liberálisokat, szociál-demokratákat, és különböző felekezetek, egyházak képviselőit is. Olyan embereket akik a nemzetközi demokratikus elvek mellett óhajtanak kiállni. és nem Gyurcsány Ferenc bábjai. Kicsit hasonlít az ő hozzáállásuk a kanadai politikai kultúrához, tudja, kedves Klára ?? Gondoljon bele szépen, ne húzza fel magát feleslegesen, nem vagyunk mi ördögök 🙂 Ez a célja a kanadai Magyar Demokratikus Chartának is. Csatlakozzon hozzánk Klára ! Ha bármiben tévedünk hívja fel rá a figyelmünket. A másik tévedése Orbán Viktor kanadai látogatásaival kapcsolatos. Orbán személyes kérésére és saját költségemre, fizetés nélkül 1994 febrárjában szerveztem azt az utat Orbánnak, Szájer Józsefnek és Urbán Lászlónak, amelyen Őn is találkozott az urakkal. Azt a rendezvényt amelyen Ön is részt vett, többek közt jó magam szerveztem. A Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt tartottuk (én vagyok, kedves Klára a három alapító közül az egyik – a másik két kollega, Dr Mécs Endre, és Szirmay Tamás). Az akkori elnökünkkel M Gilles Cloutier, és Szirmay Tamás barátaimmal egyeztettem ennek a több mint 100 fős üzleti ebédnek a tervét.) Nos erről az útról, amelynek dátumára rosszul emlékszik, még csak annyit, hogy Orbán urat meghívtam, megszóllítattam a Concordia egyetemen ugyan ekkor. Volt is ennek sajtóviszhangja itt is és odahaza is, hisz én írtam a nagyon pozitív sajtóközleményeket. Elkerülte mind ez a figyelmét. Nem baj. Ne ostorozza magát, Klára. A tévedés az nem bűn, egy gyakori emberi tulajdonság. Velem is előfordul. Örömmel veszem ha segítséget nyújtana nékem, hogy a legjobb szándékaimhoz hűségesen, mindíg az igazság és az igazságosság talaján járva, szolgálhassam hazám és népem jó létét. Üdvözlettel, Dr Göllner András

  • Göllner András

    Tisztelt Androvich Atya. Megtenné, hogy az egyházi küldetésével, a szegények, a lelkileg sérültek, az elesettek, a hívők lelki gondjaival, az isten gyógyító igéjével fohglalkozna, és nem ócska, hazug, pártpolitikai retorikával szennyezné a közösségi levegőt ?. Övön alatti, otromba,hamis vádaskodásai választ sem érdemelnek. Imádkozom, mint hívő keresztyén, hogy a montreáli Magyar katolikus honfitársaimat jobb kezek vezérljék a tisztánlátás, az Isteni alázat, az Isten tiszteletéhez vezető úton. Szégyelje magát !! Dr Göllner András

  • Göllner András

    Kaslik Úr ! Látom maga is előkerült valahonnan. Utána nézek hogyan tudnám beperelni hazug állításai miatt. Addig aludjon szépen. Az idézeteket egy olyan lapból szedte, és egy olyan újságíró tóllából, aki már többször hamisan rágalmazott. A politikailag elfogult szerkesztő urak nem adtak helyreigazítási lehetőséget nekem odahaza. Remélem ez majd Kanadában másként fog menni. A Magyar Nemzet, kedves Kaslik Úr, az a napilap amelyet az összes hazai napilap közűl a legtöbbször (több mint 400 alkalommal) itéltek el a bíróságok hazugságért, hamis gyalázkodásért. Nem tudna egy hitelesebb forrásra hívatkozni ??? Látom, Őn örömmel lubickol ebben a mocskos pocsolyában. Érezze jól magát. Lessz még dolgunk egymással. Csak így tovább. Göllner András

  • Bencsics Klára

    Kedves Göllner úr!
    Változatlanul tévedében vagy , netalán…….?
    Orbán első montreali útján egyedűl Daujcs Tamás ksiérte el, ők tartották a beszédeket is.
    Másik amit itt megemlitenék, a demokráciában, melyet annyira véd, egy plébánosnak is annyi szava van, mint egy nyugalmazott tanársegédnek!

  • Tisztelt Göllner Úr

    Ön nem képes egy közvetlen kérdést sem egyértelműen megválaszolni? Én megkérdeztem, hogy Ön e az, akiről egy magyarországi országos napilap beszámol. Mi van ebben kivetnivaló? Újságot olvasni talán még szabad? A magyarországi cikk, amelyre hivatkozom három évvel ezelőtt jelent meg, és ez elegendő idő lett volna ahhoz, hogy Ön érvényt szerezzen a maga igazának, ne pedig az őszinte érdeklődket hessgesse. A számomra az Ön részéről válaszként egy „igen”, vagy „nem” elegendő lett volna.

  • Göllner András

    Isten áldja Klára, magát is és a plébános urat is egy aránt. Ön kérem szolgálja az igazságot, az Atya pedig a jó Úr Istent és ne holmi politikai pártot. Nem az a dolga, ezt illene már tudnia. És tegye már félre a gyűlölködést. Ez se illik egy paphoz.
    Orbán ur 1990-es útjához semmi közöm nem volt, az 1994-es útját Montreálba én szerveztem. Kérem ne próbáljon engem meggyőzni arról, hogy ez nem így van. Itt volt testben, lélekben, a pártvezér, és közvetlen 2 kollegája. Van róla PIKCSÖR, képzelje, sajtóközlemény is, meg köszönő levél. Ön is ott volt az üzleti ebéden, beszéltünk is egy pár mondat erejéig. Jó a memóriám, a Teremtőnek köszönhetően.
    Abba hagyhatjuk ezt ????? Végezzék szépen a dolgukat, és lássák be, hogy többpártrendszer van Magyarországon is – megszűnt a kommunizmus 21 éve. Én évtizedeken át küzdöttem az ellen a hazug rendszer ellen. Soha sem fogok megfeledkezni a kommunizmus áldozatairól. Elég sokat tettem megbuktatásáért. Próbálja nem bemocskolni ezt a szerepvállalásomat. Ne tessék 66 éves koromra engem kioktatni asszonyom. A szüleim mosolyognak rám a menyországból, ebben ne kételkedjen. Ezt én sokkal jobban tudom mint Ön. Közelebb állok hozzájuk, Tudja ?? Lelki megbékülést és józanságot kivánok mindnyájuknak. Dr Göllner András

  • Göllner András

    Kaslik úr ! Ön azt írta, hogy fölényeskedem és osztom az észt. Nem vagyok hajlandó Önnel ilyen megszóllítás után csevegni, és főleg nem amikor olyan vádakra utal személyemmel kapcsolatban, amelyek hamisak. Igen, én vagyok az akit hamisan megvádolt Lovas István a Magyar Nemzetben. Én vagyok az a Göllner András, akinek a válasz levelét nem volt hajlandó kiadni a kormánypárthoz húséges lap, az a lap mely a Magyar igazságszolgáltatás szerint több hazugságot írt le az évek során, mint bár mely hazai napilap. Ön pedig az a fickó, Kaslik Úr, aki előszeretettel, élvezettel fogyasztja és terjeszti.annak a napilapnak a hazugságait személyemmel kapcsolatban. Tegye szépen a dolgát, én teszem az enyémet. Nem óhajtok Önnel a hazugság pocsolyájában pancsolgatni. Válaszoltam kérdésére, sok sikert kívánok Önnek munkáságában. .

  • A magyar leginkabb magyarul, egy masik magyarnak magyarazgat..Fele es egesz barataim, mi gyarilag vagyunk allergiasak egymasra,a mas velemenyuekre.. Pedig lehetne maskent is, de ez a „sorsunk”.. Kovecses Tamas Victoria, BC.

  • Göllner úr

    Ön itt mindenkit lesérteget, és kioktat, amikor pedig szembe kerül az ellenvéleménnyel, akkor rendőrt kiállt. Nálunk Délvidéken az ilen emberekre azt mondják, hogy: „If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.”
    Vagy finomabban: „If you live in a glass house, don’t throw stones.”

  • Tisztelt Honfitarsaim,kedves magyar testvereim!
    Egy ismerosom altal tudtam ezen lap letezeserol.Elolvasvan a hozzaszolasokat,arra a velemenyre jutottam,hogy itt csak egy fajta nezet ervenyesulhet,az pedig a neoliberalizmus!Mihelyt valaki kifejti a sajat velemenyet,nezeteit tenyekkel alatamasztva,az hazugnak van nyilvanitva.Ilyen DEMOKRACIABOL nem kerek!Ez volt az elso es az utolso latogatasom.Isten veluk,velunk.Tisztelettel,Harkanyi Ildiko

  • Göllner András

    Kaslik Úr ! Magának egész különleges az agyjárása, Tekíntse ezt egy bóknak, jó ? Sok sikert kívánok magának, Menjen Isten áldásával.

  • kérdezném innen budapestről, hogy miért tetszettek kimenni 56-ban?
    tisztelet a kivételnek, de úgy látom, hogy nem a demokrácia iránti igényüket akarták kielégíteni…

  • Nézze Göllner úr..
    Ami véleményt kapott ez a demokrácia..
    Kérem higgadjon le és ne bántson más embereket mert más a véleményük.
    Nagyon érdekes ez az oldal….sok ember gondolkodását lehet megismerni ..
    Természetesen igaza van a Kanadai Magyar Demokratikus Chartának.sajnos mi ebben
    élünk..és nagyon szomorú ,hogy Ők szolnak,hogy ébredj magyar mert nem maradnak jogaid..y

    István.