Művészportré az ABBA Sisters három hölgyével

2011 szeptember 26 8:49 de. Művészportré az ABBA Sisters három hölgyével bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Gondoltak egy nagyot és a három musicalszínésznő létrehozta, megalapította az ABBA Sisters zenei formációt. A legendás világhírű svéd ABBA dalait adják elő, fergeteges sikerrel, és egye nagyobb népszerűségnek örvendve. Mindhárman tipikus bombázó megjelenéssel – csinosak, szépek, külön is számos sikeres fellépéseket, színházi előadásokat, musicalek sokaságát tudhatják maguk mögött. Az ABBA Sisters megálmodója, Migály Szilvia gyermekkorától a színpad és a pódiumok világában él. Talán ő is azon kevesek egyike, mint, akik hamarább énekeltek, mint beszéltek. Tátrai Eszter neve sem ismeretlen a színház és a zene világában, számos nagynevű zenekarban énekel, énekelt már. Kiss Enikő egy másik zenekarnak a tagja, jelenleg is egy blues formáció énekesnője, de a „háromhölgyes” felállásban is, nagyon jól érzi magát a bőrében. A lányok nemcsak a bulikon vannak összhangban, hanem a magánéletben is tökéletesen megértik egymást. Művészi pályájukról, fellépéseikről, élményeikről Tamás István a Kanadai Magyar Hírlap, magyarországi szerzője, tudósítója beszélgetett az ABBA Sisters „három hölgyével.”

– Szilvit, a zenekarvezetőjét kérdeztem először, mivel köztudott, az ABBA két férfivel és két nővel hódította meg a világot. Neked, hogy jutott eszedbe ez a hármas, kifejezetten csajos felállás?

– Sok kettes és négyes variáció van ma Magyarországon. Nem gondolom, hogy nekünk is utánozni kellene az utánozhatatlant. Mi az örökzöld világslágereket hármas hangzásba dolgoztuk fel, így egy „kicsit” a miénk is. A visszajelzések alapján ez a felállás teszi újszerűvé a nagysikerű slágereket, mely mégis hűen őrzi az ABBA eredetiségét.

Esztert, téged is láthattunk, hallhattuk már számos zenés produkcióban, illetve jelenleg is énekelsz zenekarban. Szívesen bevállalsz mindent, vagy van olyan stílus a könnyűzenei műfajom belül, ami közel áll hozzád?

– Őszinte leszek veled. Amikor elkezdtem a Kőbányai Zenei Stúdióba járni, elég korlátolt volt a zenei világom, mármint olyan téren, hogy mit énekelek el szívesen. Leginkább dívák dalait, lírai számokat szerettem előadni. Aztán rengeteget tanultam. Mindenbe bele kellett kóstolnom és bevallom, mindenben meg is találtam a személyiségem egy részét. Ma már szívesen énekelek jazzt, bluest, rockot, funkyt és sorolhatnám. Énekelni imádok. Más kérdés, hogy mi áll igazán jól nekem.

Enikő te, hogy érzed magad ebben a hármas felállásban?

– A válaszom egyértelmű. Nagyon szeretek a lányokkal együtt dolgozni. Szakmailag és emberileg is tisztelem őket és úgy érzem, nagyon jól együtt tudunk működni. Voltam műsorvezető a fellépéseink alkalmával de ez már nem aktuális, hiszen mindhárman konferálunk, kiegészítjük egymást, és így teremtünk a közönség számára még tökéletesebb hangulatot.

– Szilvi, te köztudottan színész és musical énekes vagy. Mennyire jönnek be neked az ABBA slágerek?
– Imádom őket! Ma már az életem részévé váltak az ABBA slágerek. Számomra ez a világ nem új, hiszen korábban már belekóstoltam, a pop világába több formációs együttes tagjaként. Azokra az időkre máig szívesen emlékszek vissza, hiszen akarva, akaratlanul ezen, nőttünk fel.

– Számodra Eszter, könnyebb, vagy nehezebb énekelni az ABBA nótákat, mint a funky, – blues dalokat?

– Az ABBA dalok is nagyon különbözőek, éneklés szempontjából is. Az sem mindegy, épp melyik szólammal kell megbirkóznom. Nem szeretek műfaj szerint ítélni, mindegyikben vannak nehezebb és könnyebb feladatok, ezért meg is próbáltuk úgy felosztani a dalokat, hogy mindenki a neki legjobban fekvő dalt énekelhesse. Inkább azt mondanám, izgalmas azokat a dalokat – amik gyerekkoromban a rádióból folytak, és amiket kívülről fújtam – elővenni, és saját képemre formálni. Őszintén mondom neked, álmomban sem gondoltam, hogy ennyire nagy és fontos szerepük lesz az életemben.

– Enikő, neked tudom, hogy a szívedhez a soul és gospel dallamok állnak közel. Mégis, hogyan tudtál azonosulni a slágerzenével?

– Minden zenével, ami jó érzést ébreszt, kelt bennem, és megmozgat, könnyen tudok azonosulni. Persze az ABBA slágerek teljesen más stílust képviselnek, de annyira kedvesek a szívemnek- lelkemnek, hogy megtalálom benne azt, ami miatt élvezettel tudom előadni őket, és örömet okozhatok az embereknek, és ez engem is feldob, és örömmel tölt el.

– Szilvi, hogyan sikerült a macerás jogvédőkkel megegyezni, valamint, hogy fogadott benneteket a hazai közönség?

– Lemezkiadásban nem gondolkodunk, csak öröméneklésben, így nincs jogvédő macera sem. A hazai közönség imádja az ABBA nótákat. Igazi retro hangulatot varázsolunk a bulikon a közönség nem kis örömére.

– Eszter, te nemcsak énekelsz, hanem szöveget is írsz. Honnan ez a kettőség, van valami örökség nagyszüleidtől, szüleidtől?

– Mosolyogva mondja: Halmozottan „hátrányos” helyzetű vagyok sajnos. Én voltam az a gyerek, aki rajzolt, verset írt, énekelt és tulajdonképpen a tanuláson kívül minden mással foglalkozott. Ja, meg a sporton kívül. Tudod, nem a jó tanuló, jó sportoló, hanem a szegény művészlélek voltam mindig, aki otthon sírdogált elérhetetlen szerelmek után és verseket írt orrba-szájba. Még versenyt is nyertem vele. Édesanyám magyar tanár volt, a legjobb, akit ismertem, imádta az irodalmat, így az anyatejjel szívtam magamba ezt a dolgot szerintem. Nagypapám citerafaragó volt, és citera együttest is vezetett a kis falujukban, szóval talán a zeneiséget és kézügyességet arról az ágról örököltem. Köszönet nekik érte!

Te hogy érzed Enikő, jó úton jársz, vagy van valami más álmod énekesi pályádon, amit szeretnél megvalósítani?

– Természetesen mindamellett, hogy jól érzem magam az ABBA Sistersben, szeretném megmutatni, mire vagyok képes más stílusban is. Több formációban is tevékenykedem még, ahol lehetőségem nyílik számos műfaj által kiteljesedni, de vágyom egy zenekarra, saját számokkal, szövegekkel, amik az én érzéseimet közvetítik a közönség felé. Nem mondom, hogy ez könnyű dolog. Sőt. De nem adom fel!

– Szilvi, járjátok az országot, hogyan zajlik egy-egy turnétok?

– Sok-sok utazással, ami a nap végére már nagyon fárasztó. Melegben, esőben, szélben, sokszor ázva-fázva érkezünk meg a helyszínekre, de a közönség szeretete fogad mindenhol, ezáltal feltöltődünk, és mi boldogan énekelünk, mert a taps jutalom számunkra, és elfeledtet minden rosszat.

– Sikerült meghódítanotok a közönséget az ABBA Sisters felállásában, de hogy álltok a pasi rajongókkal, mennyire tudjátok őket kezelni?

Eszter és Enikő szinte egyszerre mondja: A mellőzöttséget nehezebben kezeljük, mint a rajongást. Még több fellépést szeretetnénk országszerte, és bekerülni a budapesti klubok életébe is. Szerencsére a pasikkal nem volt különösebb problémánk. Nagyon udvarias rajongóink vannak. Ha pedig mégis becsúszna valami affér, akkor segít rajtunk a kordon, vagy a biztonsági őrök, mondják nevetve, mintha misem lenne ennél természetesebb.

– Milyen terveitek, vannak a jövőre nézve?

– Még nem fáradtunk el, mondja Eszter és Enikő. Még élvezzük a közös munkát az ABBA dalokat, a fellépéseket, amíg a közönség is, éltet minket, tesszük a dolgunkat tovább, természetesen az önálló énekesként is, vannak még dédelgetett álmaink. A mellőzöttséget nehezebben kezeljük, mint a rajongást.

– Beszélgetésünk végére Szilvi tesz pontot: Szinte az egész országot meghódítottuk már, mondja derűlátóan. Az éneklés nekem olyan, mint a levegő, nem tudok élni nélküle. Folyamatosan képzem magam, hogy magas szinten tudjam elsajátítani az éneklési stílusokat, technikákat. Jelenleg mindenevő vagyok, még nem találtam meg a szó jobbik értelmében igazi önmagam, úgy gondolom az elkövetkező néhány évben ez a legnagyobb kihívás számomra. Sok-sok buli, és igazi jó zenék tolmácsolása. Természetesen mindhárman szeretnénk, hogy az ABBA Sisters továbbra is fergeteges bulikat, fellépéseket produkáljon a közönség számára nemcsak itthon, hanem külföldön is…

Tamás István

Comments are closed