Tilos a burka a kanadai állampolgársági eskütételen

2011 december 13 11:55 de.1 comment

Muszlim bevándorlók többé nem hordhatnak burkát és niqábot a kanadai állampolgársági eskütétel ceremónián, miután a szövetségi kormány úgy döntött, hogy beszünteti az eddig hatályban lévő engedékenyebb előírásokat. A Kanadai Magyar Hírlap úgy tudja, hogy Jason Kenney, Kanada állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere a napokban hallott az eddigi gyakorlatról, amikor Wladyslaw Lizon, a torontói Mississauga-East választókerület képviselője egy állampolgársági ceremónián vett részt és négy olyan bevándorló lett kanadai állampolgár akik arcukat teljesen eltakarták a muszlim niqábbal, illetve a burkával. 

„Teljesen sokkolónak és hihetetlennek találtam az esetet amikor előszor hallottam róla”–mondta Kenney.  A konzervatív minisztertől azt kérdeték, hogy esetleg nem sérti a vállásszabadságot és a sokszínűséget, han nem lehet többé burkát hordani az állampolgársági eskütételen? Kenney szerint egyáltalán nem sérti a különböző  csoportokat, hiszen vannak olyan egyházak és muszlim, illetve zsidó közösségek, ahol a liturgián elkülönítve ülnek a nők és a férfiak. A kanadai állam előtt azonban mindenki egyenrangú és és ezért együtt ültetik a nőket és férfiakat az állampolgársági eskütételen.

„Nem csak pragmatikus érvek mentén hoztuk meg ezt a döntést, hanem elvi alapon. A nyitottság és az egyenlőség mellet törünk lándzsát. Az állampolgársági eskütétel egy publikus ceremónia, mely azt jelzi, hogy az illető a kanadai családhoz csatlakozik. Az hogy egyesek el akarják takarni identitásukat amikor csatlakoznak hozzánk mindenképpen ellentétes a szociális kohézió elvével”–mondta Kenney.

A konzervatív állampolgársági vizsgán is keményítettek a konzervatívok. Kenney szerint az előző Discover Canada teszt „egy politikailag korrek karikatúra volt a kanadai társadalomról.” A vizsgán kívül most már az is kötelező, hogy valamennyi bevándorló legalább társalgási szinten beszéljen angolul, vagy franciául és ezen kívül az állampolgárság felvétele előtti öt évből legalább hármat Kanadában kell tölteni.

Don Davies, a baloldali Új Demokrata Párt bevándorlási-ügyekért felelős árnyékminisztere szerint a kormány elhamarkodva hozta meg jelenlegi döntését és, hogy konzultálni kellett volna muszlim közösségi csoportokkal. Bob Rae, a Liberális Párt vezetője pedig azt mondta, hogy ez felfújt probléma, hiszen aligha állnak hosszú sorban  burkás bevándorlók az állampolgársági eskütételi szertartásokon.

Tags:

1 Comment

  • Tulajdonképpen minek kell ezeket beengedni? Nem elég bajt okoznak szerte a világban? Egyébként is ha elmennek kujcsorogni egy másik országba befogadásért akkor tartsák meg annak az országnak a szokásait és törvényeit.