Toronto unortodox polgármestere balhéval kezdheti az új esztendőt

2011 december 31 3:38 du. Toronto unortodox polgármestere balhéval kezdheti az új esztendőt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az év utolsó napján üzente Rob Ford torontói polgármester Floridából a legnépesebb kanadai város lakosságának, hogy a helyi sajtó eltúlozta azokat a riportokat, melyek szerint karácsonykor ismét ellátogatott a rendőrség a polgármesteri rezidenciára, miután veszekedés tört ki a 42 éves Ford és felesége között. A Toronto Star című napilap szerint Renata Ford édesanyja hívta ki karácsony-napján a rendőröket, miután a város jobboldali polgármestere úgy próbált a repülőtérre távozni gyermekeikkel együtt, hogy azt a felesége ellenezte. A Star forrásai úgy tudják, hogy a torontói polgármester ittas volt és Renata nem akart vele Floridába elutazni.

Ez a második alkalom az elmúlt néhány hónap során, hogy rendőrségi jelenetek helyszíne a polgármester etobicoke-i otthona. Október 25-én is kihívták a rendőröket, miután „szóbeli összetűzés” tört ki a Ford családban.

Adam Vaughan önkormányzati képviselő szerint mindenképpen jó lenne, ha Ford a nyilvánosság előtt elmagyarázná, hogy mi történik nála az utóbbi hónapokban, hiszen polgármesteri kapacitásban egy mandátummal és szavazati-joggal is rendelkezik a rendőrséget felügyelő civil bizottságon.

A Star anonim forrásokra hivatkozva írta, hogy rendszeresen hívják ki a rendőrséget a polgármester házához. 2008 márciusában pedig bántalmazással és halálos megfenyegetéssel vádolták Fordot. Néhány hónappal később azonban ejtették a vádakat, mivel a hatóságok hézagosnak találták Renata történetét.

„Máris eltöltöttünk néhány remek napot itt délen, az égvilágon semmi probléma nincs”-nyilatkozta a floridai vakáción lévő polgármester a Toronto Sun című napilapnak. „Nézze, azért önök is bizonyára ismernek olyanokat, akiknek problémái vannak privát életükben”–tette hozzá a polgármester a Sun újságíróival történt beszélgetés során.

Rob Ford polgármester időnként durva stílusa és rendkívül populista jobboldali politikája sokaknál kiverte a biztosítékot. Ford 1,5 millió dollárt próbált elvonni a torontói AIDS-ellenes közszolgálati kampánytól, azzal az érveléssel, hogy csak a drogosok, a melegek és a biszexuális férfiakkal kapcsolatban álló nők kapnak AIDS fertőzést. Egy másik felszólalásban a város ázsiai kisebbségét sértegette, miután azt találta mondani, hogy „ezek az emberek úgy dolgoznak mint a kutyák” és ezért fognak „lassan mindent uralni.”

2011 március elején azért próbálta elvonni a torontói Pride (meleg) felvonulás önkormányzati támogatását, mert azon az ún. „Melegek az Izraeli Apartheid Ellen” (Queers Against Israeli Apartheid) nevű palesztin-párti csoport is részt kívánt venni, melyet a polgármester gyűlöletbeszéddel vádolt. A csoport végül lemondta a rendezvényen való résztvételét, de a polgármester így sem vett részt a felvonuláson. 2011 októberében, amikor a kanadai közszolgálati televízió egyik szatírikus műsorának riportere kereste fel Fordot etobicoke-i lakásán, a polgármester kihívta rá a rendőrséget és a diszpécsert állítólag nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette.

Ford 2010 óta polgármester. 2000-ben válaszották meg először mint etobicoke-i önkormányzati képviselő.

Tags:

Comments are closed