Művészportré Palej Niki énekesnővel

2012 január 14 11:50 de. Művészportré Palej Niki énekesnővel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A miskolci születésű, Győrben élő Palej Nikinek nemcsak az éneklés közben pörög a nyelve. A valós életben is szókimondó, életvidám és az igényességre adó énekesnő. Niki 2007 nyarán ismerkedett meg Halász Péterrel, aki felfigyelt Niki különleges énekhangjára. Az első igazi sikert a Serendipity hozta meg számára, amit Dolbeats – el közösen készítettek. A zenei anyag egy hónapig vezette a slágerlistát magamögé utasítva a külföldi „Ászokat!” Ezt követően a Tibbahnation 5 – re felvett refrénje, valamint az eredetileg DEMO alapzenéjére felvett Fight, Chris Lawyer és Thomy feldolgozásában a Pornostar Recordsnál kiadásra került. Innen beválogatták a CKM Magazin Hungarian House Allstars lemezére. Most ismét sikeres a Mr. Busta és Niki újabb videó klipje a „Tied a Szívem” című közös szerelmes daluk, mely mindkét zenésztől szokatlan, de ugyanakkor egy remek dal lett belőle. A kiváló hangú és remek humorú énekesnővel Tamás István a Kanadai Magyar Hírlap szerzője, tudósítója beszélgetett.

– Számos dalodat meghallgattam, és el kell, hogy mondjam, egyedien szép és jó orgánumod van. Mikor fogalmazódott meg először benned a gondolat, hogy énekesnő legyél?

– Köszönöm szépen a bókot, nagyon jól esik. Bevallom őszintén, sosem gondoltam arra, hogy valaha is énekelni fogok komolyabb szinten. Ha nem ismerkedtem volna meg Halász Péterrel azon a bizonyos napon, mikor mindketten megbuktunk egy vizsgán, talán ma sem énekelnék. Petinek meséltem egyszer, hogy mennyire szeretem a fekete vonatot és tök szívesen énekelem minden zenéjüket, ő pedig azonnal felvette a kapcsolatot Honecz Istvánnal, aki egy nagyon tehetséges énekes, hogy lenne e kedve velem közösen elénekelni egy dalt. El is készítettük a tracket, egy Usher Alicia Keys nótát választottunk, aztán feltettük egy közösségi oldalra… Innen elindult a lavina szó szerint…

– Na de gyermekkorodban, az oviban, iskolában szerettél énekelni, vagy teljesen más álmaid voltak?

– Látod, pontosan ez az, hogy egyáltalán nem. Úgy voltam az énekléssel, mint mindenki más szerintem. Énekórán énekeltem, ha muszáj volt, eljártam az énekkarba hülyéskedni, és kész, ennyi volt. Viszont nyolcévesen kaptam egy szintetizátort a szüleimtől, és döbbenten tapasztaltuk, hogy akármi dallamot meghallok, azt egyből vissza tudom játszani. Ezután el is kezdtem járni zongoraórára, ahol szolfézsból meg is buktam szépen, mert inkább hógolyóztam kint a napközisekkel az óra helyett. Úgyhogy a zongorista pályafutásom itt véget is ért, viszont a mai napig megmaradt ez a hallás utáni játszás dolog, és az új dallamok kitalálásánál is sokat használom.

– Egyáltalán mi szerettél volna lenni, ha nagy leszel?

– Ez most nagyon viccesen fog hangzani, de mindig is mérnök, vagy informatikus akartam lenni. A matekon és a fizikán kívül nemigen érdekelt mást tantárgy sosem. Jelenleg a Széchenyi Egyetemen tanulok gépészmérnökként, azon belül is autógyártó gépésznek. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyat tanulok, ami tényleg érdekel és szeretem is. Általában, ha megkérdezik, mi szeretnék lenni, mindig azt mondom, szívem szerint énekesnő. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is ennyi szeretetet és kedvességet kaphatok, és hogy ennyi mindent tudok adni az embereknek csupán azzal, hogy írok egy dalt. Mivel 2012-ben már nem igen engedheti meg magának az ember azt a luxust, hogy azt csinálja, amit a szíve mélyén szeretne, és ugye valamiből meg is kell élni, így gépészmérnök suli elvégzése nagyon is fontos számomra.

– Milyen stílust képviselsz szívesen a zenében és milyen stílust az öltözködésben?

– 2007. augusztus 13. án kezdtem el énekelni. Azóta nagyon sok dalt sikerült összehoznom, és rengeteg emberrel sikerült együtt dolgoznom. És mind, mind más stílus. Volt már techno, house, reggae, rnb, rap, dnb, progressive house stb. Viszont tudod, aki ismeri a dalaimat, tudja, hogy mindig is a hiphop/rnb világa fog hozzám a legközelebb állni. Ott tudom csak igazán kifejezni magam. Köztudott tény, hogy nem tartozom a vékony, modellalkatú előadók közé.

Öltözködésben a nőies stílust képviselem, amondó vagyok, hogy egy nő igenis hordjon magas sarkút és hangsúlyozza ki az előnyös pontjait, még akkor is, ha nem épp nádszál karcsú. Van is egy olyan mondás, hogy aki nem szőke és karcsú, annak igen hamar fel kell mutatnia valami egyéniséget. Teljes mértékben egyet értek ezzel. Lelkesen kampányolok a husi lányokért, és nagyon sokszor osztok meg képeket olyan nőkről akiken „van mit fogni”, hogy igenis fogadják már el az emberek, hogy nem csak az a szexi, amit a média diktál belénk, és hogy nem feltétlenül kell mindenkinek csont soványra fogynia ahhoz, hogy jól nézzen ki.

– Kik azok a zenészek énekesek, akikre felnézel, és úgy érzed, tőlük van mit tanulni, vagy inkább önmagad szeretnéd megvalósítani?

– Természetesen vannak példaképeim, amint már említettem a Fekete Vonatot, az abban éneklő Fatima a kedvenc énekesnőm Magyarországon. Külföldről pedig csakis a csoda néger énekesnők, Aretha Franklyn, Cheryl Lynn, Tina Turner, Lauryn Hill. Viszont manapság nagyon tetszik Adele zenéje is. Szerintem hihetetlen milyen jó stílust tudott hozni, és senkihez sem tudnám hasonlítani a munkásságát. Tőlük mindenképp lenne mit tanulnom. Emberileg viszont egyetlen olyan előadó van, akire mindig is fel fogok nézni, ő pedig nem más, mint Kordik Zsolt Mr. Busta. A kitartása, őszintesége, igazságérzete, és az a rengeteg dolog, amit a magyar rap zenéért tesz, mindenképpen példaértékű, és annak ellenére, hogy mennyi rosszakarója és irigye van, sosem adja fel,mindig eléri a célját, emellett meg még pluszban sok embert visz sikerre. Köztük engem is…

– Pályádról, életutadról jószerével csak angolul olvashatunk. Honnan a szép kiejtés, valamint az angolnyelvhez való kötődés?

– Be kell vallanom, hogy nem tudok angolul beszélni, csakis németül. Halász Péter írja az angol dalszövegeim, és mindig el is magyarázza, hogyan kellene helyesen véghez vinni ezt az egészet. Hallás után ejtem ki a szavakat, nem is törekedem rá, hogy tökéletesen mondjam ki őket, ezért nem hallatszik ki talán „annyira” az akcentus. Több lemezen is sikerült énekelnem, ezek Amerikában, Spanyolországban, és Angliában jelentek meg. Többségük elterjedt az interneten is, úgyhogy innen a sok angol nyelvű cikk, aminek rendkívül örülök, és remélem a továbbiakban is fogunk még ilyenekkel találkozni.

– A beszélgetésünk elején már említettem, sokáig vezetted egy rádió slágerlistáját. Milyen érzés volt ez számodra?

– Tudod, ezt egyszerűen fel sem fogom, mi történik körülöttem. Annyira hihetetlen ez, és valamilyen szinten igazságtalan is, hogy nekem mindig az ölembe pottyantak a lehetőségek, és csak élnem kellett velük, más pedig ki tudja, mennyit küzd egy dalért, egy klipért, vagy akármiért, és lehet véghez sem, tudja vinni, amit eltervezett, vagy szeretne. Viszont úgy gondolom méltósággal, és megfelelő alázattal vagyok a zene és a sikerek iránt. Soha nem fogok elszállni, nem érzem, hogy ez által, bárkinél is több lennék, mindenkivel barátságosan,és tisztelettudóan viselkedem, és nagyon kellemetlenül érzem magam, akkor, amikor néha azt érzékeltetik, mintha én több lennék náluk. Mert egy egyáltalán nincs így. Az, hogy a rádiós listát vezettük, nagyon jó érzés volt. Mindenképpen nagy pluszt adnak az ilyen dolgok, hogy tovább kell csinálni és nem szabad feladni.

– A CKM Magazin felkérését, hogyan fogadtad?

– Az már csak hab volt a tortán, amikor Chris Lawyer elújságolta, hogy a közös dalunkat nemhogy a görög rádiók játszák, hanem a Consoul Trainin és Agent Greg jóvoltából, de még a sikeres férfimagazinhoz járó cd-n is szerepelni fog. Ez egy nagyon nagy előrelépés volt, utána folyamatosan érkeztek a house zenékre való felkérések neves hazai dj-ktől.

– Min dolgozol most, tervezel e lemezkiadást, fellépést?

– Most egy kis pihenő van éppen a zenében, ugyanis sok minden történt mostanában, és fel kellett nekem ezeket dolgozni, és ráhangolódni a további tervekre. Mr. Bustaval elkészítettük a „Tied a szívem dalt”, amiről bátran elmondhatom az eddigi zenei munkásságom csúcspontja, mert több ember hallgatta meg, mint az összes többi dalomat együtt véve. Az alapzene Kovács Hibrid Zsolt és Rédei Tamás munkásságát dicséri. Ehhez elkészült egy videó klip is Horváth Csaba által, amit december 5. én tettünk közzé, és nagyon szépen halad a nagy videó megosztó portálon. Igazi csibészes szerelmes nóta, aminek a történetét az emberek többsége átélte már, ezért is tudják ennyire magukénak érezni. Természetesen a pihenőidőben sem tétlenkedtem, közreműködtem 2 sikeres és elismert rap-ernek a zenéjében, Tkydnek és Deniznek. Ezek a dalok hamarosan közzé lesznek téve. 2012 re tervezek egy lemezt, olyan zenékkel, amik teljesen engem jellemeznek, nem feltétlenül csak hiphop/rnb trackekkel, és kevés, de számomra figyelemreméltó, kiváló közreműködőkkel.

– Hogyan vélekedsz a sikerről, karrierről, és az esetleges kudarcokról?

– Mint már említettem, nem részegít meg a siker. Nagyon boldog vagyok, hogy sokan szeretnek és mellettem állnak, bármi van. Volt egy időszak, amikor teljesen magam alatt voltam a sok rosszakaró ember miatt, akik gusztustalan módon irkáltak rólam mindenhol, és próbáltak megalázni mindenki előtt. Időközben rájöttem, hogy sosem fogok tudni mindenkinek megfelelni, olyan előadó még nem született, akit mindenki szeretne. Tehát eljutottam oda, hogy figyelmen kívül hagyom az engem ért sérelmeket és megpróbálok csakis a jókra odafigyelni. Nemrégiben történt egy eset, hogy írtak egy dalt, amiben engem is megemlítettek, hogy lemezszerződésért bármilyen „extraszolgáltatást” elvállalok. Természetesen ez trágárul megfogalmazva. Szánalmasnak tartom az ilyen próbálkozásokat, és hogy valakinek ennyire ne legyen élete, hogy ilyenekkel van ideje foglalkozni. Ezekre, az esetekre mondja mindig nagymamám, hogy ha ilyen módon megosztom az embereket, akkor már valamit tutira jól csinálok.

– Mi a véleményed a tehetségkutató műsorokról, a sztárgyártásról?

– Régen nagy rajongója voltam az összes tehetségkutatónak, jómagam is jelentkeztem, de sosem jutottam el semeddig sem. Most hálát adok az égnek, hogy így történt, ugyanis nem hiszem, hogy annyival előrébb lennének azok az énekesek, akik onnan kerülnek ki. 90% – a nem tud fennmaradni, és nem tudja az emberek figyelmét huzamosabb ideig felkelteni. Szóval továbbra is haladok szépen lassan az úton, hisz tudjuk a csillagokig göröngyös út vezet.

– Van olyan álmod, amit mindenképpen szeretnél elérni, megvalósítani?

– Úgy érzem elértem azt, ami egy igaz előadónak a legnagyobb álma. Rengeteg levelet kapok a rajongóimtól, hogy „köszi Niki”! Ez az, ami segített engem talpra állni…

Tamás István

Comments are closed