Csökkent az új jobboldali québeci párt előnye

2012 január 16 10:42 de. Csökkent az új jobboldali québeci párt előnye bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Csökkent az egykori szeparatista miniszter által vezetett Coalition Avenir Québec nevű jobbközép párt támogatottsága és a 2003 óta kormányon lévő Liberális párt még mindig rendkívül erős a multikulturális Montreálban – többek között ez derül ki a ma reggel nyilvánosságra hozott Léger Marketing pártpreferenciás felmérésből. François Legault, az előző Parti Québécois kormány egészségügyi minisztere, tavaly alapította meg új pártját, melyre a lakosság 33 százaléka szavazna, amennyiben „ma” kerülne sor tartományi választásokra. Ez szignifikáns visszaesést jelent az ősszel készült ultolsó felméréshez képest, amely még 37 sázzalékra mérte a Coalition Avenir Québec támogatottságát.

Jelenleg Jean Charest kormányfő Liberális Pártja áll második helyen 27 százalékos támogatottsággal, miközben a szeparatista Parti Québécois a szavazók 25 százakékát tudhatja magáénak. A szintén szeparatista (és egyben markánsan baloldali) Québec Solidaire-re a lakosság 9 százaléka szavazna, míg a nemzetgyűlésen kívüli Zöldpárt összesen 3 százalékos támogatottsággal gyengélkedik.

Mindenképpen aggodalommal töltheti el a kormányzó liberálisokat az a tény, hogy a lakosság túlnyomó többsége (74 százalék) szerint rossz irányba halad a kormánypárt és hogy kormányváltásra lenne szükség. Ugyanakkor még mindig Charest kormányfő áll első helyen 34 százalékos támogatottsággal, mint a tartomány legkompetensebb politikai vezetője . Őt követi Legault második helyen (31 százalék) és Pauline Marois, a PQ vezetője, 14 százalékos támogatottsággal. A Léger Marketing  számaiból az is kiderül, hogy Marois az, aki mindenképpen visszatartja a PQ-t.

Jean-Marc Léger szerint mindegyik vezetőnek van egy olyan tulajdonsága, mellyel szimpatizál a québeci lakosság: Jean Charest kormányfőt tisztelik, François Legault-t szeretik és Pauline Marois-t  tartják a legőszintébbnek és a legeltökéltebbnek. Ugyanakkor Marois negatívan kezdte az újévet, miután François Rebello, a La Prairie választókerület nemzetgyűlési képviselője kilépett a szeparatista frakcióból és csatlakozott Legault CAQ alakulatához. Marois egy felháborodott nyílt levélben támadta Rebellot. „Szemeimbe nézett és szívére tette a kezét amikor azt vallotta, hogy szuverenista és, hogy csak a PQ képviseli értékeit”–írta Marois sértődötten.

A következő québeci tartományi választásra legkésőbb 2013 decemberében kerülhet sor, mivel az utolsó nemzetgyűlési választást 2008 december 8-án tartották a francia többségű tartományban.

Tags:

Comments are closed