A szocialisták szerint nem csak a Malév csődölt be

2012 február 4 10:16 de.14 hozzászólás

A Magyar Szocialista Párt szerint a Malév pénteki megszűnése jelzi legjobban, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája egy példanélküli „csődtömeg.” Józsa István szocialista parlamenti képviselő szerint nehéz lesz a csúfos és rosszul levezvényelt csőd után új magyar légitársaságot létrehozni. Az ideális opció mindenképpen az lett volna, ha a Fidesz-kormány követi a Bajnai-kabinet példáját és erőfeszítéseire építve azonnal egy új nemzeti légitársaság létrehozását célzó szakmai terven dolgozik. Ehelyett a Fidesz még akkor sem vágott neki egy új Budapest-centrikus légitársaság kidolgozásában, amikor már nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy a Európai Bizottság törvénytelennek ítéli a Malévnak átutalt állami szubvenciókat és ezek visszafizetésére kötelezi a céget.

Józsa szerint hihetetlen, hogy a kormány nem okul a Malév tragédiájából és nem rendezi a szintén a csőd küszöbén álló Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) helyzetét. Igy egyre valószinűbb, hogy egy hónapon belül megbénul Budapest teljes tömegközlekedési hálózata.

Oszkó Péter, az volt szocialista kormány pénzügyminisztere az ATV-nek elmondta, hogy voltak külső befektetők, akik még 2010-ben – a kormányváltás idején – komolyan érdeklődtek a Malév után. Oszkó azt is jelezte, hogy még a kormányváltás előtt a Bajnai-kabinet felajánlotta a Fidesznek, hogy üljenek le és konzultáljanak a Malév sorsáról, de a Fidesz végül elutasította a tárgyalás és közreműködés lehetőségét, annak ellenére, hogy akkor már volt potenciális külső befektető.

A kormánynak rendelkeznie kellene egy olyan tervvel, hogy ha leáll a Malév, akkor indítanának egy újat – tette hozzá az ex-pénzügyminiszter, de most már kevés olyan eszköz van, amely egy új légitársaságba átmenthető lenne.

14 hozzászólás

  • Nagyon okos mszp.sek! Az elmúlt 8- évnek az eredménye !!!! Jó pofa dolog most osztani az észt eddig ki lopták az oroszokkal aMalévet utána aBKV-ét most meg amnéziában szenvednek !!! Meg mondta Meggyesi tele vannak korupt ügyekkel !!!!!

  • Judith Kopacsi

    Arra gondol, hogy az elmúlt 8 évben milyen búzgon ásta alá Orbán elvtárs, mint ellenzéki a kormány a munkáját? Hár arra lehet is büszke Bak elvtárs. Szép munka volt, és igen „eredményes”.

  • Bak

    higgye el, ha azt nem volt kepes megtanulni, hogy az igekotot az igevel egybeirjuk, akkor ugyan honnan tudna mar, hogy milyen bonyolult osszefuggesek vannak a Malev csodje korul? ez itt a problema, hogy a fideszesek, jobbikosok tobbsegenek az altalanos iskola is komoly gondot okozott es ok mennek szavazni es hoznak dontest arrol, merre menjen az orszag! elkepeszto! en iskolai vegzettseghez es adozashoz kotnem a szavazati jogot, fraszt allampolgari jogon! mindjart nem kellene koltozkodni ossze-vissza szavazas idejen, sokkal egyertelmubb lenne: aki tanult es dolgozik az orszagaert, az dontson!

  • Na végre! Már hiányoltam az „emúúútnyóóócévezést”! 🙂 ..és mi van az elmúlt közel két év teszetoszáskodásos mérhetetlen károkozásaival, és az emberek folyamatos átverésével? Még hány évig akarnak hátrafelé mutogatni, a valós munka, az ország rendbetétele helyett? Az nem fáj, hogy a magyar emberek adójából súlyos milliárdokkal próbálta foltozni a Malévet a jelenlegi nemzeti ügyek kormánya? Valójában egy feneketlen kútba dobálta a pénzt teljesen szándékosan úgy, hogy valóságos megoldást véletlenül sem akart találni a légitársaság problémájára!? Persze van pénz, mert a magánnyugdíjak ellopása ideiglenesen feltöltötte a kasszát -bár már azzal együtt is kong az ürességtől. Ez szimpatikusabb igaz? Még, hogy elmúlt nyolc év eredménye! Összeteheti a kezét, hogy az elmúlt nyolc évben nem Orbán volt hatalmon, mert mára már csak az ország romjain vegetálhatnának a Zemberek. -feltételezve, hogy ilyen ütemű rombolást végzett volna akkor is, mint most!

  • Azt hiszem, hogy még novemberben-decemberben is dobtak ebbe a feneketlen kútba egy laza 9 milliárdot. Ha február elején úgy is bekövetkezik a csőd és a leállás, akkor semmi ráció sem volt abban a fideszes döntésben, hogy még néhány héttel ezt megelőzően tömték a Maléva a tiltott állami szubvenciókat. Az utolsó percben történő szubvenciók és a mostani káotikus csőd pedig azt jelzik, hogy a kormánynak szakmai stratégiája egy szál sem a Malévval kapcsolatban. Azzal úgy elvoltak, hogy majd napról napra adófizetők pénzéből valahogy életben tartják a légitársaságot. Egyébként a kormányzati stratégia hiánya szinte minden területen látható.

  • „Az kiabál akinek a háza ég!” Itt vannak a valódi bűnösök:
    http://www.youtube.com/watch?v=AjzkK_mP790&feature=player_embedded

    BKV (SZDSZ-MSZP közös mutyi) és MÁV (Kóka-SZDSZ) csődbevitele is ugyanezen bűnösök lelkén szárad.

  • „Jó” a videó, csak természetesen (vagy inkább sajnos) elfogult és nem nyúlik eléggé vissza, hiszen már a kilencvenes években kezdődött a vesszőfutás, és az első Orbán kormánynak már akkor lett volna lehetősége mentőövet hajítani a vállalatra, de akkor sem az volt az elsődleges, hanem, hogy a Dunán úsztassanak koronát, archiválják méregdrágán Viktor összes mozzanatát -szó szerint…etc. Hát a fontos dolgokra így nem maradt figyelem már sajnos. De amit Én kifogásolok az nem ez, hanem az, hogy pofátlanul járt el a Fidesz megint… előző kommentekbe már leírtam. hogy miért!

  • EZEK nem tudnak gazdálkodni , nem is értenek hozzá. A populista szómágia a fő erősségük, nem a gazdaságtudomány.
    Oszkóék emelkedő pályára állították az országot , csak egyszerűen folytatni kellett volna.
    Most azt tapasztalom hogy Újév óta napról napra emelkednek az élelmiszer-árak !
    Akárhányszor bemegyek bevásárolni , mindig minden pár Forinttal többe kerül.
    ILYET MÉG NEM LÁTTAM !!!!!

  • Remzső László | február 4, 2012, 6:36 du. Ez a videó csak egy részlet a teljes (4 részes) Háború a nemzet ellen c. dokumentumfilmből. A film több évtizedet dolgoz fel, érdemes megnézni annak aki tényekre és nem manipulatív szóbeszédre hagyatkozik.

  • Mennyi ideig kell az elvtarsak zsebebe pumpalni a penzt, mielott valakinek elege lesz az allando lopasbol?

  • Judith Kopacsi

    Hát ezt inkább Orbán elvtárstól kérdezd, mert jelenleg Ő a hunyó.

  • A gondom csak az, hogy senki sem visel háborút a nemzet ellen, bármi is legyen a videó címe. Ez egy tipikus összeesküvéselmélet, ami Magyarországon mindig népszerű, mert nem szeretünk felelősséget vállani a saját tetteinkért. Mindig mások a felelősök: a németek, az oroszok, a tatárok – és a videó kommentjeit olvasva természetesen a zsidók. Mi magyarok, SOHA.

    Aza képi megoldás pedig, amikor sorra bevágjáka megköpködni való politikusok képeit, egyszerűen primitív, demagóg és csak néphülyítésre való. Nem az a cél, hogy a jónép megértse a dolgokat, hanem az, hogy legyen egy kép, aminek láttán megindul az adrenalinszint növekedése.

    Sztálinnál és Rákosinál láttuk eme módszer igen fejlett változatát. Meg amióta Orbánék 2002 táján elhatározták, hogy SEMMI sem elég drága a hatalomért, azóta Magyarországon is.

  • Moshe

    ha az uj hatalom semmivel sem jobb, mint a regi, minek ebbe ennyi penzt olni? en keszseggel elismerem, hogy a szocik se voltak a helyzet magaslatan, de aki azt allitja orban bezzeg mennyivel jobban csinalja, az hazudik es ostobasagaval karara van az orszagunknak…

  • Magyarorszagon teljesen mindegy ki a hunyo, ott meg mindig ugyanugy lopnak, mint a regi szep kommunista idokben.

    Az Orban eme dontesevel azonban egyetertek, mert bar szinte semmit sem tudok a MALEV-rol, Orban reakciojabol arra kovetkeztetek, hogy eleddig a MALEV megsegitese neven az egyik rendkivul megbizhato elvtars zsebebe tomtek a penzt. (Amit lehet, hogy mar az Orban is csinalt az elso regnalasa idejen.)

    Mas szavakkal szolva, en nem vagyok olyan nagy hive annak, hogy az allambacsi nagyvallalatokat, bankokat … stb segitsen ki, mert ott altalaban buzlik valami (nem csak Magyarorszagon). Ha egy vallalat vezetoi nem birjak megoldani a problemaikat, akkor adjak el az uzletet es menjenek Kukutyimba zabot hegyezni. Ettol szabad a kapitalizmus, es ettol lenne a demokracia demokracia, es nem attol, hogy az adofizetok szazmillioit egy milliardos zsebebe csusztassak hosszu eveken at, mert ugye szegenykem „valsagban” van.
    En miert nem lehetek ugyanilyen valsagban?

    Udv;
    Moshe