Minden ami Malév – a KMH retró gyűjteménye

2012 február 5 3:46 du.6 hozzászólás

„Sokan szinte gyerekként kerültünk ide, vannak, akiket csak rövid ideje ejtett rabul a kerozin gőze. Úgy érzem, mindannyiunk nevében mondhatom, életünk értelme volt ez a cég. Generációk dolgoztak itt és most családok élete fordul fel egy csapásra, a Malévben élt életünk lezárul. Nincs végszavam, nehéz búcsúzni”–írta Limberuger Lóránt, a Malév vezérigazgatója a becsődölt cég dolgozóihoz intézett levelében. Péntek egy szomorú nap volt a magyar polgári légiközlekedés történelmében. Csaknem 66 év után megszűnt a Malév és minden jel afelé mutat, hogy egy hamar nem is lesz Magyarországnak ismét nemzeti, Budapest-centrikus légitársasága. Amikor a kilencvenes években középiskolásként Budapesten éltem, gyakran mentem ki szombatonként busszal a Ferihegyre csak azért, hogy nézhessem a gépek fel és leszállását. Abban a szerecsés helyzetben voltam, hogy amerikai iskolánkban gyakran utaztunk a térségben, legtöbbször a Malévvel: Bukarest, Moszkva, Athén, Heraklion, stb. Egyszer-kétszer az éppen selejtezés előtt álló Tupolev 154-esekkel is utazhattam. Saját fényképeimből, illetve egyéb kollekciókból válogatva és egy Emlékezzünk a Malévra című Facebook csoport segítségével ajánlom a nosztalgiára vevő olvasóink figyelmébe a Kanadai Magyar Hírlap „Minden ami Malév” retró gyűjteményét. Akinek pedig van esetleg fényképe, vagy egyéb illusztrációja amivel hozzájárulna szerény kis gyűjteményünkhöz, köszönettel fogadjuk e-mailen keresztül: [email protected] . Köszönjük Teply Józsefnek, aki jelentkezett a KMH-nál és hozzájárult fényképeivel!

Klikk a képekre!

6 hozzászólás

  • Deszuper gyűjtemény! Egyszer -még a légitársaság fénykorában Apám lehetett volna Malév Pilóta is, és nagyon sajnálom, hogy nem lett az. Inkább a nyugodt családi életet választotta a repülés helyett és először elvette az első feleségét, majd évekkel később Anyámat. Ezért meg inkább hálás vagyok, mert ha nem így tett volna, akkor most ezeket a sorokat én biztos nem tudnám idevetni 🙂 Apám szobájába most is ott van egy Tupolev Tu154-es makett, de csak utasként tudta meglovagolni azt a gépet, klasszik Moszkvai út során. Viszont 1956-ban a forradalom idején a Magyarországon akkor létező két Mi-1-es helikopter egyikét Ő vezette melyről röpcédulákat szórtak a Parlament és a Citadella környékén. Erről sokszor mesélt nekem, bár ez nem Malév dolog. Egyszer gyerekkoromban láttam egy filmet erről a hadtörténeti múzeumban, de már nem emlékszem rá csak haloványan. Épp a hetekben került szó apámmal, hogy Interneten nem e tudnám fellelni neki. Eddig még nem sikerült, de nem adom fel.

  • Kösz, Laci! Amúgy egy időben én is pilóta szerettem volna lenni, Malév makettem is van, bár az enyém már csak Boeinges. 🙂 Az 1956-os forradalom után apám néhány évig a montreáli Canadair (ma Bombardier) gyárban dolgozott és valahogy a repülés engem is mindig felpezsdített. De úgy érzem, hogy manapság a fapados légitársaságok és a „nemzetieknél” történt leépitések után egy kicsit elszállt a polgári légiközlekedéshez fűződő romantika. Azért nem ugyanaz udvarias, helyes, mosolygós stewardesstől pörköltet, forró kifliket és kenyereket, valamint vörösbort kapni, aztán később likőröket, mint attól rettegni, hogy a morcos Ryanair-es férfikiszolgáló mikor hajtja be az egy eurót, WC használati díj címen. 🙂

  • Na hát! Akkor neked is van családi közöd a repülőkhöz 🙂 Egy vagy két éve olvashattam olyat, -azt hiszem épp a Ryanair kapcsán, hogy állóhelyes repülőgépeket akarnak (akartak) forgalomba állítani, ezen munkálkodtak. Még képeket is mutattak, hogy milyen lenne. Persze így sokkal több utas lenne a járatokon, jobban ki lenne használva, de hát ez nyilván kivitelezhetetlen. Viszont érdekes, hogy mik meg nem fordulnak ezeknek a fapados társaságok vezetőinek a fejében, a pénzhajsza okán és a minőség rovására.

  • Köszönöm én is,nagyon jó!Sajnos hogy a jelenlegi kormány veszni hagyta csakezért is!

  • Akinek nem faj a Malev gepek hianya az egen, az jarjon bazi nagy Hammerrel a jegen!:)

  • No, ennyit Oszkó „hitelességéről”: Oszkó elismerte: a Wizz Air igazgatóságában ül

    A Wizz Air Holding éves jelentésében, amit a Ryanair osztott ki egy budapesti sajtótájékoztatón, az áll, hogy a volt pénzügyminiszter tavaly áprilisban csatlakozott a Wizz Air igazgatóságához.
    Az Ecoline-on tűnt fel először a hír; az információt azonban a jelek szerint a Ryanair véletlenül hozta nyilvánosságra, mivel az újságíróknak kiosztott dokumentummal azt kívánta alátámasztani, hogy megvannak az engedélyek a budapesti bázisnyitásra.
    A HVG felhívta ezzel kapcsolatban Oszkó Pétert, aki az ügyről nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mivel arra „nincs felhatalmazása”. De a volt pénzügyminiszter szerint ennek az információnak nincs is hírértéke.
    (HVG)