Szabadságvesztésre ítélték a québeci papot

2012 február 10 4:52 du.1 comment

Három évig terjedő szabadságvesztésre ítélték a 71 éves Raymond-Marie Lavoie atyát, aki legalább 13 kiskorú fiút molesztált a hetvenes és nyolcvanas években. Lavoie a Ste-Anne-de-Beaupre-i Seminaire St-Alphonse római katolikus bentlakásos iskola tanára volt. Legfiatalabb áldozata 12 éves volt, a legidősebb pedig csupán 15 éves.

Carmen Rioux ügyész szerint a Chantale Pelletier bírónő által kiszabott három éves letöltendő szabadságvesztés túlságosan engedékeny büntetésnek számít és a napokban benyújta fellebbezését. Rioux szerint legalább nyolc évnyi letöltendő járna a pedofil pap esetében.

„Ne felejtsük el, hogy 13 áldozatról beszélünk és voltak olyanok, akiket Lavoie hetente többször is molesztált, ráadásul éveken keresztül”–jelezte Rioux. Frank Tremblay – Lavoie legfiatalabb áldozata – a tárgyalóteremben volt az ítélethirdetés napján. A büntetőper után 750 ezer dolláros polgári (kártérítési) pert indít a pedofil pap ellen. A polgári peranyag szerint 1960 és 1987 között, összesen öt pedofil pap molesztált kiskorúakat a Seminaire St-Alphonse-ban.

„Végre oda kerül Lavoie, ahová való. De hogyan lehet egy napon említeni egy három éves börtönbüntetést ennyi összetört élettel?”–nyilatkozta Tremblay.

A Seminaire St-Alphonse 2001-ben zárta be kapuját.

Tags:

1 Comment