Malert lehet az új Malév, de közben a Ferihegy elvérzik

2012 február 15 11:11 de.13 hozzászólás

Egy internetes civil kezdeményezésnek köszönhetően még a héten bejegyzésre kerül a Magyar Légiközlekedésért Egyesület (MALERT), melynek főcélkitűzése egy új, magyarországi magántőkére épülő nemzeti légitársaság létrehozása. „El kezdjük a feszített munkát, hogy mielőbb visszaállítsuk a rendet, és felszállhassanak a magyar nemzeti színű repülők”–áll a MALERT közleményében. 1922 és 1944 között már működött Magyarországon egy MALERT (Magyar Légiforgalom) nevű cég. Varsóba, Prágába és Bécsbe indítottak járatokat a harmincas évek végén.

A társaság a 2,305 támogatóval rendelkező Facebook-csoportján keresztül vonja be a Malév újraindításában reménykedőket a létrehozandó új légitársaság elnevezése körüli  döntéshozatalba. Összesen 26 lehetséges név közül lehetett választani, köztük: Air Hungary, BlueNose Air (utalva a régi Malév-gépek színeire), Blue Wings Air, DHA-Duna Hungarian Airlines, Hungarian United, Pannonia Airlines és Malév Next Generation.

Lévai Péter a Malert részéről a Malév Boeingok Phoenixben történő szétszerelésük ellen is fél próbál lépni, vagy legalábbis kapcsolatotba lépni a bontást végrehajtó Aero Turbine nevű céggel. A „Géza,” „Feri,” és a „Jolán” becenevű gépeket szedik szét először az amerikai repülőtéren.

Közben további rossz hírek érkeznek a Ferihegyről, ahol 250 alkalmazottat – vagyis a munkavállalói közösség több mint 20 százalékát – meneszti a Budapest Airport, mivel továbbra is folytatódik a Terminál 2 elnéptelenedése. A Ryanair és a Wizzair diszkontos légitársaságokon kívül, egyetlen nagy külföldi nemzeti cég sem hajlandó betölteni a Malév szerepét, így 1,5 millió utassal csökkenhet a budapesti repülőtér forgalma. A leépítésen kívül a Budapest Airport 60 milliárd eurós fejlesztési terveit is felfüggesztette. Szintén komoly gondot jelent a Ferihegy számára az, hogy a Malév-csőd óta nem csak az American Airlines függesztette fel egyetlen budapesti járatát, hanem a kínai Hainan Airlines is. Igy most már egyetlen hosszú távú desztináció sem érhető el Budapestről, a repülőtér kettes terminálja pedig észrevehetően kipusztultnak látszik.

A Malév rosszul levezényelt csődje és egy új nemzeti légitársaság létrehozását kezdeményező kormányzati terv teljes hiánya a vártnál is súlyosabb gazdasági hatással bírhat. Ráadásul most már az sem elképzelhetetlen, hogy a magyar-lengyel Wizzair fapados légitársaság elvérzik a Ryanairrel folytatott csatában. Az ír cég már jelezte: panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnak a Wizz Air ellen, mely a Ryanair szerint nem felel meg az unió európai tulajdonosi hátteret szábályozó követelményeinek. A Ryanair szerint a Wizz Air tulajdonosa nem európai uniós állampolgár. Turi Ferenc, a Capitol Consulting elemzője elmondta: a Ryanair ki akarja „véreztetni” magyar-lengyel konkurenst. Turi szerint sikkerrel járhat a Ryanair terve, hiszen ahová betette az ír cég a lábát, „ott kő kövön nem maradt.”

Nem könnyű feladat előtt áll a MALERT, de ha nem jön létre egy új Budapest-centrikus légitársaság, akkor nem csak a Wizz Air fog elvérezni, hanem a Ferihegy is.

13 hozzászólás

  • ..Az pedig szomorú lenne -mármint a Ferihegy. elvérzése. Akkor megint bebizonyosodik, hogy az ország jobban szeret egyet előre és kettőt hátra lépni mint esetleg fordítva. A SkyCourt megnyitásával egyet előre léptünk, az elnéptelenedéssel pedig minimum kettőt hátra…

  • Sajnos igy van, Laci. Óriási elmulasztott lehetőségnek tartom azt, hogy a Ferihegyből nem lett igazi hub a délkelet-európai és a közép-keletre induló járatok, illetve az átszállásos utasok számára. Ezt a szerepet máig inkább a bécsi Schwechat tölti be, pedig a rendszerváltás után Budapest sok szempontból logikusabb opció lett volna. A Ferihegy szerintem egy league-ben lehetett volna a Schwechattal, de ha igy folytatódik, lassan a pozsonyi Stefanik reptér szintjére csúszunk le.

  • asher alexander

    no es tessek mar mondani,hogy Tel Aviv fele a malev tartozasokat ki,mibol,mikor es hogyan fizetik meg!??
    mert arrol szo sincs hogy mi esetleg………………………..”eltekintunk’ tole!!!

  • Méghogy MALERT……kac kac…
    Mibul kérem ? MIBUL ??
    Majd kivetnek valami jó kis különadót ?….( hacsak úgy nem..)

  • Nagymagyar Nemzetiesch Széles Gábor goszpodárnak volt 220 millió Forintja a ” 400 ezres ( sic ) ” tüntetés megvásárlására , de nem volt egy grandja sem a valóban NEMZETI Malév megtámogatására.
    Ennyit a mélymagyarokról.

  • Geyzuka, engem egyáltalán nem zavar, hogy „mélymagyarozol”, de akkor te se tartsd sértőnek, ha téged és hozzád hasonló hungarofóbokat, le”hígmagyar”ozom. :-))

  • witcheszter

    mar megint elvagyol tajolva, a hig az az, ami a fejedben van, a mely pedig a szint ahova lehuztatok a magyar gondolkodast …johat tudom, hogy csak a sajatotokhoz igazitottatok a konnyebb kommunikacio erdekeben, de ettol meg te egy szutyok foldsotet gyoker maradsz az orbanmizeriaddal egyutt….csak remelni tudom, hogy nem a pszichologus varotermeben irtatok az uj alkotmanyt es torvenyeket a varakozasi ido hatekonyabb kihaszanalasa celjabol…

  • Gyerekek!! Legalább ti ne marjátok egymást…. Nekünk ez itthon nem sikerül ….
    De elkezdődött valami a MALERT-tal…. mint írjátok civil kezdeményezés….
    Szerintetek mennyit hallani erről bármelyik magyar TV-adón…

  • Stefan von Jeszenszky

    Mart bene volt a hiradoban.

  • Ha csak szikrája látszik is az új magyar légitársaság alakulására, valami csak mocorog… A régi jó MALÉV-et azért igazán sajnálom, sokat utaztam velük. Jómagam Spanyolországban lakom, elég gyakran jártam a Malévvel haza, vagy Európa más országaiba régebben. Nyugodt szívvel állíthatom hogy mind a személyzet, mind a pontosság a kiszolgálás stb. magasan verte akár a British Airways vagy más „nagy” társaságokét. Viszont öröm az ürömben hogy a Ryanair megjelentével most a Malév árainak töredékéért járhatom meg ugyanezt az utat, ráadásul a Malév csak Madridba meg Barcelonába járt, nekem odáig el kellett jussak egy spanyol belföldi járattal. A Ryanair valamilyen úton-módon gondolt egyet, Madrid-Barcelona-n kívül indított járatokat Malagára meg ide hozzánk Alicante-be. Látván a Wizzair-el folytatott „harcot” egyértelmü ki fog gyözni.Semmi bajom a Wizzair-el, de az egész Malév-csöd kialakulásában nagy szerepe van a Wizz „nagyfejeinek”, elhatározták hogy miért ne vehetnék át a Malév szerepét, csak ahhoz be kell csödöltetni, igy is tettek nagyon fájt rá a foguk… Azt hiszem mindent elmond az a buta kis „árképzés” amit müvelt a Wizz rögtön a Malév csödje után: Budapest-Madrid jegyeket addig 12-17.000 Ft-ért árulták, mihelyst megszünt a Malév, azonnal 72.000-ért nyomták egy irányba!!! Majd azt hitték szabadrablás lesz meg aranybánya…Csak a folytatás nem úgy alakul, mert a Ryanair-el nem igazán számoltak, az ugyanis a csöd bejelentésének másnapján már több mint 30 úticélra máris arulni kezdte a jegyeiket írd és mondd 2-3.000 Forintért!!! Naná ha valaki utazni óhajt nem mindegy mennyibe kerül. Ha harc hát legyen harc!!! 🙂
    Egyébként szurkolok egy új magyar légitársaság alakulásáért egy ország anélkül igencsak „szárnyaszegett” tud lenni. A nevét illetöleg annyi változat van már… Egyik nyakatekertebb mint a másik… Blue Nose Air, Malert, Ezek igazán nem mondanak semmit… Miért is ne lehetne Air Budapest ?! Csak így nemes egyszerüséggel…. Ez egy rövid, frappáns név ennek láttán azonnal mindenki tudja hova is tartozik, mi is az a társaság…. lásd Air Berlin !

  • Merev Eszter:
    Magácska kevés ahhoz hogy engemet bármiben is zavarjon.
    Egyébbiránt olybá tűnik fel sem fogta bejegyzésem érdemi tartalmát.
    Lazitson kérem. Merevnek láccik.

  • Ez a MALERT dolog úgy baromság ahogy van.
    Csak el kell olvasni az üzleti légiforgalmi szakértők véleményét.
    Hülye légvár-kergetés.
    ( Még a jónevű , bejáratott MALEV.-ot sem volt képes megtartani a Nemzeti Ügyek felkent kormánya , mit akarnának akkor most egy nevenincs olyannal , amit früstökre falna fel a kemény konkurencia ?? )

  • Orbánék legalább hamar észrevették, hogy nincs értelme egy olyan céget megtámogatni pénzzel az államadósság rovására, amelyik úgyis csődbe fog menni, ha még három évig fent tartják a látszatát annak, hogy működhetne…

    És íme a külföldi példa is. Ott sem avatkozik be, semmilyen kormány:
    http://www.origo.hu/gazdasag/20120503-maga-ala-temeti-a-veszteseg-a-lufthansat.html