Szlovákiai választási eredmények: megint elbukott a Fidesz favoritja, viszont bekerült a liberális Most-Híd

2012 március 11 10:19 de.17 hozzászólás

A Fidesz immár másodszor áll ki egy bukott felvidéki párt mellett a szlovák parlamenti választásokon, ahelyett, hogy elfogadná a szovákiai magyar választók többsége által választott Most-Híd nevű liberális-konzervatív pártot. A pozsonyi statisztikai hivatal eredményei szerint 6,89 százalékot szerzett Bugár Béla Híd nevű magyar-szlovák pártja, a Fidesz-közeli Magyar Koalíciója Pártja viszont csak 4,28 százalékot gyűjtött össze, így 2010 óta másodszor bukta el a parlament öt százalékos küszöbét. A szlovákiai magyarok összesen 13 képviselőt küldenek a 150 fős pozsonyi parlamentbe. A választás nagy győztese a baloldali-populista Robert Fico Smer (Irány) nevű pártja, mely 44,41 százalékot -azaz parlamenti többséget – szerzett. Fico szociális államot ígért a választás éjszakáján. Csúnyán elbukott a szlovák mérsékelt jobboldal, mely a Most -Híddal együtt alkotta az előző, Iveta Radičová nevével fémjelzett kormányt. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió–Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 6,09, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig 8,82 százalékot szerzett. A rasszista, magyar-ellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 4,55 százalékot szerzett és ezzel elbukta a parlamenti küszöböt.  Az Egyszerű Emberek – Független Személyiségek nevű proteszt-párt viszont bekerült és 8,55 százalékával még a magyar párt eredményét is felülmúlta.

Berényi József, a Fidesz-közeli MKP elnöke jelezte, hogy csalódott az eredményben és sajnálja, hogy nem jött létre választási együttműködés a Most – Híddal. „Ezt a választási eredmények is igazolják. Számba kell venni azonban a népszámlálási eredményeket is, csökkent a magyar nemzetiségűek száma, így a potenciális választóké is” – mondta Berényi József a szlovákiai Új Szónak. „Sajnos, a jelenlegi eredmény nem nevezhető pozitívnak a magyar közösség számára”–tette hozzá.

Nehéz küzdelmet élt túl a Híd, mivel a Fidesz Budapestről és szövetségesei a Felvidékről folyamatosan azt állították, hogy Bugár Béla pártja nem is magyar. „Az MKP parlamenten kívüli pártként kevesebb lehetőséget kap a szlovák médiában, viszont egyedüliként a magyarországi médiában, televíziókban olyan kampányt folytat, amit talán meg sem lehetne fizetni”–mondta Bugár. „Sajnálatos, hogy a magyar kormány beleavatkozik a szlovákiai választásokba, úgy ahogy 2010-ben is. Akkor a Fidesz beavatkozása csak feszültségeket keltett”–tette hozzá a Híd elnöke.

A független Szlovákia nyolcadik parlamenti választására került sor szombaton. Összesen 5,956 szavazóhelyiségben voksolhatott a 4,3 millió választásra jogosult állampolgár és 26 párt, illetve jelölőszervezet közül választhattak. Iveta Radičová szlovák miniszterelnök 2011 októberében történt lemondása miatt kellet kiírni előrehozott választásokat. Összesen 150 képviselőből áll a pozsonyi törvényhozás, a Národná rada.

17 hozzászólás

  • Ez a szomoru,hogy a Fidesz már nemcsak itthon ossza meg az embereket hanem külföldön is.S itt az eredménye!ezeknek semmi sem számit.

  • dehogynem, a hatalom es a penz…

  • Addig ügyködtek ügynökeik odaát , amíg értelmét veszítette minden ügyködésük.
    1: élesen magyarellenes ember kezébe került a Kormány
    2: a magyar érdekek képviseletének lehetősége jelentősen megcsappant.
    KÖSZÖNNYÜK NEKTEK BÖLCS VEZETŐINK !
    ( Feltételezem hogy a Magyarországról kiáramló irredenta retorika nagymértékben befolyásolta a szlovák választókat arra , hogy magyargyűlölő pártra voksoljanak. )

  • Ezt az EU-nak köszönhetjük,ahol divat lett a ketős mérce a „demokrácia” legnagyobb dicsőségére.Az ottélő és ottszületet ősmagyarok és utódaik megvannak félemlítve(Nyelvtörvény,Benes dekrétum, állampolgársától megfosztás,ha kettős állampolgárságot választ stb.) Ezek összeférnek az európai joggal Ezért ilyen az eredmény! Ez nem megosztás kérdése.Több tárgyilagossáot a véleményalkotásnál.

  • Ernő Földes:
    Na ! Hát pont ezért bűn volt egymás ellen fordítani a Magyarságot ott , most képtelenek lesznek a nagyar.érdekekt érvényesíteni a Parlamentben !
    EZ NEMZETI GONDOLKODÁSMÓD ??

  • Kinek szurkolsz te barom ???? Menj Moszkvába tovaris !!!!!!

  • nem most kell artatlan magyar embereket egymasnak ugrasztani, hiszen ezek tobbsege semmilyen tortenelmi kudarcban nem vett reszt, vagy ha igen, kenyszerbol….akkor kellett volna jokat lepni, jo donteseket hozni, vagy a szamunkra hatranyosak ellen tiltakozni, amikor annak ott volt az ideje…..Benes dekretumok??? most en menjek harcba ertuk, mikor amikor hoztak, az akkori magyarok nem tettek ellene semmit, csak elszenvedtek (persze bizonyosan akkor is okkal) ugyan mar, mi valtozott azota? erosebbek lettunk, okosabbak lettunk, jobb emberek lettunk? a fraszt, csupan a nyugat lett embersegesebb es demokratikusabb, igy tobb engedmenyunk lett, aztan ugy viselkedunk, mint akiknek felajanljak segitsegul az ujjukat, de nekunk az egesz kezuk kell, sot leharapnank a fejuket?……csakhogy semmilyen szempontbol nem vagyunk olyan helyzetben, hogy barkinek is lapot oszthassunk, vagy epp ezert uszitottak egymasnak a nepet, mert ennyire tellik az indulatbol, hiszen hatarokon tulon mar kinevetnek bennunket es lepockolnek minket az asztalrol, mint az ott olalkodo szemtelen legyet….ez a felcsuti paraszt mit almodott a szarszagu udvarukban a szilvafajuk alatt az egy dolog, a realitas, a valosagos eroviszonyok meg egy egeszen masik dolog es felesleges pokhendi modon sertodost jatsszanunk most, mikor lejatszott meccsek vannak korulottunk (napersze tudom a felcsuti bugris ugy gondolja, majd o atirja a jatekszabalyokat, fogalma nincs arrol, hogy ennel lehet sokkal rosszabb is) ……olyan politikusra van szuksegunk, aki elore nez es osszetartja a kis nepunket, a hatalmat pedig nem masok fikazasara hasznalja folytonosan, hanem az orszag gyarapitasara, ez nem az orban viktor az biztos!…

  • Tüske Zsófia

    a szlovákiai magyarok nem akarnak okvetlenül konfrontálódni a szlovákokkal, több eszük van annál. élni akarnak és boldogulni, és nincs szükségük a fideszre ahhoz, hogy magyarnak érezzék magukat. tudják, hogy harc helyett célravezetőbb tárgyalni, és bosszankodnak, ha a fideszes kakaskodások miatt rajtuk csattan az ostor.
    majd nemsokára jön a következő magyarbukás: a romániai választásokon már a fidesz jóvoltából már három magyar párt is indul, és az lakosság 5,6 %-át kitevő magyarságnak a megosztás miatt nem lesz parlamenti képviselete. hurrá.

  • Bak ejj ejjj…megint elkapatod magadat..vigyázz , nehogy megpattanjon az agyadvan egy ér. Még úgy maradsz !
    ( PErsze megértelek én : nem jött be a határon túli szarkeverés , most bizonytalan lettél picit. Olyankor kibillensz fennsőségességedből és dühöngesz. Dehát ez nem segít , Te is tudod..)

  • Ja még annyit :
    Bakkám : Imádottad már volt Moszkvában..a Moszkva tér hihhetetlenül időszerű átkersztelése idején.
    ( Előtte vagy utána , most a fenetuggya. Annyira nem figyelem a tevékenységét )
    De nem jöt be neki amit össze akart kuncsorogni a ruszkiktól.
    Kínos nem ?

  • Csak ülök és bámulok! Ennyi sületlenséget összehordani! Kanadában ki a fene tudja, mi kell a felvidéki magyaroknak, hogy élnek, mi a fontos számukra? Ami az itteni magyarság megosztását illeti, egyetlen ember műve:Bugár Béla. Annak idején, miko ő volt az MKP elnöke, ugyanúgy Mo.-ra szaladgált, mert hát ki segítse a leszakadt országrészek magyarjait, ha nem az anyaország mindenkori kormánya? Az ugandaiak? Vagy netán ti, kedves, legtöbben önös érdekekből, a jobb lét reményében szülőföldjüket elhagyni képes „honfitársak”? Tudjátok, mi bizony szeretnénk, ha iskoláink sorsáról, kulturális életünkről mi dönthetnénk, nem pedig szlovák testvéreink. Ez viszont a jelenlegi „képviseletünk” mellett teljességgel lehetetlen. A Most-Híd vegyes párt nem az itteni magyarok többségének köszönheti parlamentbe jutását, hanem a szlovák választóknak, akik saját a listán szereplő jelöltjeikre voksoltak. A magyrtól nyavalygósabb, elégedetlenebb nemzet nincs a Föld kerekén! Két kezüket összetehetnék, hogy van egy Orbán Viktorjuk, akinek bár nincs könnyű dolga, de megpróbálja talpraállítani az országot. Nem szeretné, ha Mo. az EU csicskása lenne. Ennek csak örülhetnének!. Ami pedig a Benes-dekrétumokat illet: amíg nem tisztázódik, addig mi itt a Felvidéken háborús bűnösök vagyunk. Tényleg olyan jó ez? Mielőtt eljátszuk a nagy együttérzőket, nézzünk már egy kicsit utána a tényeknek is.

  • maga szerencsetlen cserikinga

    ugy latja, hogy az orszag epp talpra keszul allni???? hogy fogalma nincs, mit tortenik Kanadaban, egy dolog, hogy fogalma nincs, mi tortenik Magyarorszagon, az egy masik, dehogy fogalma nincs, mi tortenik a szulofoldjen, az aztan semmilyen erkolcsi alapot nem ad onnek arra, hogy idejojjon es elmagyarazza nekem, magyar allampolgarnak, kinek oruljek allamfokent…..jobb ha tudja, nagyon nem orulok egy ilyen bajkevero dilettans vezetonek, mint az orban viktor es nemcsak nekunk, de maguknak is CSAK bajuk lehet belole, mint ahogy van is! Europa a szlovak kormanyt partolja, ezert szuletett meg az europai konvencio azon dontese, miszerint, ha valaki magyar allampolgarsagot ker, elvehetik a szulofoldje allampolgarsagat, a szlovakot….akkor most mirol beszelunk? en ha osszeteszem a ket kezem, csakis azert, mert imadkozom, hogy egyszersmindenkorra eltunjon orban a magyar politikai eletbol! meghogy EU csicskasa, mikor buzgon szolgaltuk a nacikat???!!! az erenyeinkrol nem pofazni kell, hanem mutatni, letenni valamit az asztalra es majd utana lehet lapokat osztani, amig mindekitol csak mi kapjuk, addig talan szerenyebbre kene venni a figurat nem gondolja?

  • A „nemzeti összefogás” hiányát nem lehet egymásra mutogatással,mások hibáztatásával feledtetni!
    A közös 11 százalék helyett 6,2 !!!! 14 képviselő,de lehetne 24 is!! Az összefogást látva az emberek hinni és reménykedni kezdenének! Mert 150 képviselőből 24-25 már nem lenne rossz!
    Ja,és nem látom,hogy ez hány százaléka a szlovákiai magyar választóknak.Vajon elmentek-e szavazni?
    A Fidesz senki helyett sem ikszelt .
    Ez a választási adat legyen intő példa és okulás határon innen és túl !
    Mert magunkért csak összefogva, együtt tehetünk !
    Drukkolok nektek szlovákiai magyarok a következő választáson is !Magyarországról