A Károlyi-szobor, Schiffer András felmenői, dossziéügy és a fideszes kulturkampf

2012 március 26 11:39 de.41 hozzászólás

Folytatódik a gazdasági válság, az IMF tárgyalásoknak még nyoma sincs és 550 milliárd forintos megszorítást tervez az Orbán-kormány, mellyel az Európai Unió túlzottdeficit-eljárását szeretnék elkerülni. A közbeszéd mégsem a húsbavágó témáktól hangos, hanem a Fidesz kulturkampfjának újabb fejezetétől, mely két részből áll: önkormányzati szinten a fővárosi közgyűlés engedélyezte Károlyi Mihály néhai miniszterelnök szobrának eltávolítását a Kossuth térről, illetve annak raktározását, majd ha megérkeznek a szükséges engedélyek, Siófokra szállíthatják el az ikonikus emlékműt. A Károlyi-szobor leszámolásán kívül Lázár János fideszes frakcióvezető úgy próbálta lejáratni egyik ellenfelét – nevezetesen Schiffer Andrást – hogy messze visszanyúlt a történelembe és az LMP-s politikus nagyapjának „bűneit” hozta fel az ökopárti képviselő ellen. Az viszont érdekes, hogy az egy történelmi téma amit mindenképpen kerülnek az a dossziéügy és az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozatala, mellyel továbbra se tud mit kezdeni a megosztott Fidesz-KDNP frakciószövetség.

Napokon belül eltűnthet a Kossuth térről Varga Imre Kossuth díjas szobrászművész 1975-ben felavatott alkotása Károly Mihály néhai miniszterelnökről, az őszirózsás forradalom vezetőjéről, illetve az első demokratikus magyar köztársaság elnökéről. A Fidesz-KDNP és a Jobbik együtt szavazott a szobor eltávolítása mellet, miközben az Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika a bontás ellen szövetkezett. A szobor – mely jelenleg a főváros tulajdona – hivatalosan 22,6 millió forint értékű műemléknek számít, de a demokratikus köztársasági eszme egyik legfontosabb szimbólumaként, valódi értéke felbecsülhetetlen, forintosítani biztosan nem lehet.

„Most már egészen Siófokig nyúlik a polip karja”–jelezte Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője. Kaltenbach Jenő, az LMP csoport képviselője abszurdnak nevezte azt, hogy Károlyi kétszer is emigrációra kényszerült. Egyszer a Horthy-rendszer ellen volt kénytelen külföldre menekülni, most pedig Siófokra száműzik szobrát. Az LMP-s politikus az egész akciót elítéli, “indokolatlan, barbár cselekedetnek” tartja.

“Az országon esett, kizárólagosságokra törő ideológia nevében elkövetett erőszak egy újabb állomásának” nevezte Kaltenbach a szobor körüli tulajdonosi hozzájárulás kiadását.

A másik történelmi ügy sokkal személyesebb érinti az LMP-t, pontosabban annak legismertebb politikusát: Schiffer Andrást.

„Lázár János lesüllyedt a csatorna mélyére”–így reagált Lázár támadására Schiffer András és most kivételesen úgy tűnik, hogy a Fideszen belül is vannak mérsékeltebb hangok, akik számára szintén elfogadhatatlan a hódmezővásárhelyi polgármester durva személyeskedése. Lázár éppen a dossziéügyről, azaz az állambiztonsági akták nyilvánosságra-hozataláról próbálta elterelni a figyelmet, hiszen sok kormánypárti szimpatizánsnak is feltűnt, hogy most már egyedül a Fidesz akadályozza a kommunista múlt feltárását. A budapesti Magyar Hírlapnak adott interjújában intézett valóban elitélendő támadást Schiffer ellen.

„Szerintünk azonban ez egy bonyolult szálakkal terhelt társadalmi ügy. Elutasítjuk, hogy az LMP mindent, így a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és a katonai dokumentumokat is közzétegye. Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát” – mondta a fideszes frakcióvezető.

Ez már a párt mérsékeltebb szárnyához tartozó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek is sok volt. „Nagyon rossz irányba megy a magyar politika, amikor családtagokat vesznek elő. Egy picit higgadjunk már le. Schiffer András nem tehet arról, ki volt a nagypapája” – fogalmazott az Orbán-kormány miniszterelnök-helyettese.

Schiffer szerint éppen a Fidesz tartja életben a „bolsevik kurzus szellemét” az által,  hogy származási alapon támadnak ellenzéki politikusokat. „Magyarországon a származás szerinti szelektálás, a felmenők vélt vagy valós vétkei alapján az utódok megbélyegzése utoljára abban a korszakban volt legitim politikai eszköz, amelyet a Fidesz a retorika minden szintjén immár 22 éve lezárni igyekszik. (…) A fideszes frakcióvezető mostani megnyilvánulásaival éppen az állítólag meghaladni kívánt bolsevik kurzus szellemét tartja életben”–jegyzi az LMP parlamenti frakciója. Az ökopárt szerint a Fidesz esetében nem igazán kell apák és nagyapák múltjait vizsgálni, elég lenne ha a Fidesz mai hangadói előállnának azzal, „hogy ki mivel múlatta az idejét mondjuk a 70-es vagy a 80-as években.”

De feltehetően pont ezért nem igyekszik a Fidesz-többség elfogadni az állambiztonsági dossziék feltárását – és valószínű hasonló okok miatt próbálták elhordatni az ÁBTL levéltári anyagát 2010 decemberében behírdetett, ám végül visszavont kormányhatározatukkal. Most már csak az a kár, hogy az LMP – az MSZP-vel szemben –  a Kanadából indított levéltári kampány idején nemigen foglalkozott az üggyel, nyilvánosan nem nyilatkoztak a megőrzés és a feltárás mellett.

De ami késik, nem múlik. És mindenképpen jó látni, hogy a historiográfiai kérdésekben már megszületett az ellenzéki együttműködés.

41 hozzászólás

  • Zoltán Zsákai

    MAGYARORSZÁG DIKTATÚRA AZ EU TÁMOGATÁSÁVAL.KINYÍRNAK MINKET.AZ USA IS HALLGAT.ÖNGYILKOS ROKKANTAK TÖMEGEI,SZEGÉNYEK KÉNYSZERMUNKÁBA HAJTÁSA.EZ VAN.

  • Károlyi nevéhez kötődik az első magyar köztársaság létrehozása ez a szobor ezt jelképezte, vajon a Fidesz -nek baja van a köztársasággal? Ha Schiffer nagypapánál bűn, hogy a Kádár kormány idején nagykövet volt akkor mi a helyzet Schöpflin Györggyel, az Ő édesapja pedig a Rákosi kor nagykövete volt megtetézve egy olyan nagypapával akinek a szellemisége rokon volt Jászival, Károlyival, de ma is van a Fidesz kormányban olyan aki miniszterhelyettes volt az átkosban vagy az nem számít? De Lázár azt is megemlíti, hogy akkor volt nagykövet amikor itt még akasztattak, elfelejti, hogy 1957. március . 15-én vette át a Kossuth díjat Kodály Zoltán és Németh László de a kor fura fintora, hogy 1958-ban bekövetkezett haláláig parlamenti képviselő Kovács Béla is, most pedig az Ő elhurcolásának napja a kommunizmus üldözötteinek az emléknapja meggondoltabban ítélkezzünk!

  • Chris

    meg kepesek visszajonni:)

  • Érdekes hogy többszörös bírósági ítéletek és egyébb fővárosi rendelkezések értelmében sem bírtak a szocialisták eltávolítani egy istenverte Turul-szobrot a tizenkettedik kerületből.
    Most meg ripsz-ropsz végrehajtható ez a galádság.

  • Geyza

    igen olajozottan mukodik az onkeny…

  • Tüske Zsófia

    Kaltenbach Jenőt kijavítanám: Károlyi a Rajk-perre adott válaszként a párizsi nagyköveti tisztségét feladva lett másodszor emigráns. Haláláig Vence-ban élt. Így ez a siófoki emigráció szám szerint a harmadik lesz. Még jó, hogy nem a munkásmozgalmi szoborparkba került. Bár én megértem a parlamenti képviselőket….. kellemetlen lehet az ablakon kitekintve északról is és délről is tisztességes emberek szobraira nézni.

  • Tüske Zsófia

    Géza, az egy dolog, hogy a turul engedély nélkül lett kihelyezve, de még milyen ronda is!

  • Azért az ellenzéki képviselők helyében én megpendítettem volna azt a Turul-szobrot. Hogy akkor nosza, ne álljunk meg félúton, egy füst alatt vigyék el mndkettőt.

    Abban nem hiszek, hogy Orbán bukása után mindent vissza lehet csinálni, de két dolgot feltétlen meg kell tenni (a szimbolikus politika keretén belül): Budapest történelmi zászlajának visszaállítását, illetve a Károlyi szobor Budapestre, a Kossuth térre helyezését.

  • Zsófi :
    A fiam tiszta ideg tőle. Elmondása szerint ott szoktak yamboree.-zni ezek a levitézlett öreg-nyilasok meg volt csendőrők és időnként nem lehet tőlük aludni. Kornyikálnak a srác ablaka alatt mindenféle irredenta nótákat meg rikoltoznak hülyeségeket.

  • Kovács Árpád

    Szobor takarja valójában károlyit, rá kell nézni ,egy lumpelem, aki grófi cím alatt egy züllött vagyonát elkártyázó alak volt ,vén gazember Magyarország sírásója volt ,nagyon helyes hogy eltávolítják .

  • Kovács Árpád

    1918 októberében Károlyi azoknak a szélsőbaloldali elemeknek lett vezére, akik az összeomlás zavaraiban megszerezték a hatalmat. Károly király okt. 31.-én miniszterelnökké nevezte ki. Nemsokára megkötötte Franchet d’Esperay francia tábornokkal a belgrádi fegyverszünetet (aláírták nov. 13.án). Megkezdődött az ország antant megszállása, amely Trianonhoz vezetett. Károlyi meg sem kísérelte az ország védelmét, a „hadügyminisztere” Linder Béla kijelentette: „Nem akarok több katonát látni!” Szétzavarták a magyar hadsereget – mely nem hogy megvédte az országot, hanem a háború végén mindenhol országhatáron kívül állt. Így minden környező nép rabolhatott ezeréves magyar területeket magának.

    Nov. 16.-án K.-t köztársasági elnökké választottak. Nagy részt a bolsevizmussal rokonszenvező szélső elemek vették körül s látták el tanáccsal, s K. komoly kísérletet sem tett arra, hogy összeszedve a nemzeti erőket megakadályozza a szélső baloldalra való elkanyarodást.

    A legkártevőbb magyarországi politikus figurák egyike, leszereltette a magyar hadsereget, átjátszotta a magyar fegyvereket a szlovák, román és szerb ellenségeknek, szétzüllesztette a gazdaságot, belgrádi utazásával rendkívül rossz békefeltételeket provokált tudatosan ki, és minden kényszer nélkül átadta az ország irányítását a börtönben levő zsidó csőcseléknek (Kun Béla és társai). Nyilatkozatai vad magyar-gyűlölettel vannak átitatva.

    Nos, Károlyi és politikai elvbarátai, a polgári radikálisok (a mai SZDSZ evolúciós és politikai értelemben vett, magyargyűlölő elődszervezete), a marxizmus sátáni mételyével erősen fertőzött szociáldemokraták, szabadkőművesek és egyéb destruktív szervezetek 1916 óta erőteljesen hangoztatták, hogy itt, Magyarországon, úgymond demokráciát, kollektív nemzetiségi jogokat, általános választójogot kell bevezetni, s mindenekelőtt antantbarát külpolitikát kell folytatnunk.

  • Geyza,
    Nem erzed at a dogmadar egyedi fontossagat a magyar lelekben. Nekunk a dogmadar kell, nem a foldoszto reform grof.

  • Puchert János

    „1916 óta erőteljesen hangoztatták, hogy itt, Magyarországon, úgymond demokráciát, kollektív nemzetiségi jogokat, általános választójogot kell bevezetni, s mindenekelőtt antantbarát külpolitikát kell folytatnunk.”
    Kovács kösz, hogy ezt ide írtad, kérdezem akkor ez szerinted bűn volt Károlyitól, csak, hogy tudd ha ezeket bevezetik a kiegyezés után akkor elkerülhető lett volna Trianon. De elvesztetünk egy háborút és általában ilyenkor a győztes diktál, Károlyi és elvbarátai ellenezték a háborút, akkor a következmények miatt vajon miért neki kell viselnie a felelöséget, és megtudnád mondani mi okunk volt nekünk részt venni a háborúban. 1910-ben volt népszámlálás Magyarországon a lakosság közel a fele a különböző kisebbségekhez tartozónak vallotta magát, meg kellett volna adni a fent emlegetett jogokat és nem belépni egy számunkra érdektelen háborúba és nincs Trianon, egyébként is a végleges békét Horthyék kötötték meg és nem Károlyi

  • Geyza, tanács: a fiad tegye azt, amit a hatvanas évek végén a dob-utcai mámik, amikor az ablakuk alatt a Nagyfa-galeri (ha mond ez neked valamit, kik is voltak ők) vonult az Erikát énekelve: fogták a serbliket és tartalmukat a vonulók fejére borították.

  • kovács, ha szerinted a földbirtokok felosztása a parasztok között vagyonelkártyázásnak minősül, és züllött alakra vall, az nem Károlyit minősíti, hanem téged, pofátlan hazugnak.

  • nagyon lesujto cikk jelent meg a kanadai Maclean’s cimu ujsagban…”Hungary is beginning to resemble the post-soviet dictatorships of central asia……attol azert megkonnyebbultem, hogy a kanadai kormany nem a bencsics-purdany vonalat tamogatja!

  • Károly Mihály politikai múltját sok, sok történelmi adat és könyv bizonyitja. Kovács Árpád részletesen leírta. EBBEN igazat adok neki. A magyar nép többsége, amely tisztában van Károlyi múltjával szégyelli őt. (Nem írok durván, hogy gyűlőli)
    Ideje már, hog a szobrát eltegyék Budapest legszebb teréről.
    Az csak egy „véletlen”, hogy ahol áll, ott földalatti parkolót terveznek a térre..

  • Mcleans magazin nekem is jár, olvastam Anna Porter cikkét is.
    Gondoltam, hogy megválaszolom a válogatott hazugságait, de nem éri meg a fáradságot. Mit ír Porter, azt két nap múlva elfeljti az olvasó!
    Nem tudom, MI köze ennek a kanadai kormányhoz, mert a Mcleans egyáltalán nem kormánypárti!

  • Bencsics

    csak eppen minden kanadai otthonba jar es gondolja nem formalja a velemenyuket, vagy gondolja, ok tudjak, hogy van itt egy ven rosszindulatu mumia, aki egeszen maskent gondolja es persze AZ AZ igazsag nem pedig, amit a lapban irnak…..en nagyon orulnek, ha megvalaszolna….bar az is igaz, azt mar nem ebben a lapban, hanem valami vicclapban jelentetnek meg…ahova valo!

  • Tüske Zsófia

    Kovács Árpád hazudik Károlyiról, és az, aki vele egyetért, az minimum birka, aki egy bizonyos kolomp után megy, mert gondolkodni és a tényeknek több forrásból utánanézni fárasztó.

  • johat bencsics jolinformaltnak gondolja magat, mert a konyvtarban volt takaritono…… no comment

  • Láttya Klára Bencsicsova :
    Milyen kellemetlen hogy nagyobb országok kormányközeli lapjai nagyívben tojnak a maguk narancsgőzös fejére és álnemzetieschkedő lelki érzékenységére. Meg merészelik írni az igazat és Szalay Pornográf Annméry-nek semmi beleszólása sincs..
    De tudja mit ?
    Mennyen az ottani Parlamenthez és láncolja magát hozzá…. árvalányhajat nefeledjen vinni .

  • Klara Bencsics

    Érdekes, misi és géyza sértő szövegére semmi reakció a szerkesztőségtől.
    Jaj annak, akinek más a véleménye, akkor végsőkig kiutálják, mint már másokat is.

  • mar a tenyek is sertoek?

  • Misi, nemcsak, hogy sértöek, de egyeseket teljesen képesek össze is zavarni. 🙂

  • Ami Károlyi Mihályt illeti nekünk csak kárt okozott. Neki köszönhetjük,hogy nem védte meg az országot az Antant megszállóktól.”Nem akarok katonákat látni” mondotta Ő és hadügyminisztere, hát meg is lett az eredménye. Ránkk szabaditotta a vörös rémuralmat és erre az első”Köztársaságra” legyünk büszkék?, meg az aztkövető eredményre:Trianonra! Joggal nemakarjuk a Kossuthtéren látni,de még a környékén sem.Miért akarja az érte rajongó ellenzék ránk erőltetni.Tartsák meg maguknak,nekünk nemkell!

  • Puchert János

    Földes az Antant hatalmak nyerték meg a háborút a Központi hatalmakkal szemben akik hadserege többszöröse volt a már lezüllesztett nem létező magyar hadseregnek és az eredményt tudjuk akkor szerinted mégis, hogy győzhettek volna.

  • erno foldes

    mar akkor is pont olyan ostobak voltak a magyar emberek, mint most, eleg ha a tukorbe nezel! es nem kell hozza jostehetsegnek lenni, hogy lassuk, amiket most csinaltok annak is pofaraeses lesz a kovetkezmenye! talan nem kellene allandoan a nacionalizmusotokat hangsulyozni, talan meg kene talalni a helyeteket a kornyezo nepek kozott es alkalmazkodni a nalatok erosebbekhez, annal az egyszeru oknal fogva, hogy nincs mas valasztasotok!

  • Judith Kopacsi

    Földes két választásod van. Vagy hazudsz, vagy ostoba vagy és nem ismered a történelmet. Egyik sem vet rád jó fényt, bár a második még orvosolható.

  • Judith Kopacsi

    Ugyanis a Strompfel Aurel által vezetett Vörös Hadsereg sorozatos gyözelmeket aratott, de ennek ellenére lett Trianon, mert Horthy által küldött diplomaták csak fröcsögni tudtak, ahelyett, hogy konkrétumokat tetttek volna le az asztalra.. Tehát itt kimondottan csak a diplomácia csődjéről lehet csak beszélni. És arról sem a Vörös Hdsereg, sem Károlyi nem tehetett, ugye. Persze, akinek erre a hétre ez a mantra lett feladva, azzal nem érdemes érdemi vitába kezdeni.

  • Ernő Földesnek igaza van, már azért is, mert nektek nem tetszik amit mond. Még igen finoman fejezte kia magát,!

  • Kovács Árpád

    krokodil könnyeket hullajtsátok….Elvitték a Károlyi-szobrot a Kossuth térről

    Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője közölte: elszállították csütörtök kora reggel a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth Lajos térről.

  • Véghelyi Józsefné

    Ha valóban ” minden vélemény számít”
    A Károlyi család nem felejt
    Egyetért a vörös gróf szobrának eltávolításával rokona, Károlyi László
    http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_karolyi_csalad_nem_felejt.html

  • Tüske Zsófia

    Véghelyiné, Károlyi László nyilván inkább a saját szobrát látná szívesen a parlament előtt. De a Széles- és fröcsögős antiszemita Bayer fémjelezte Agyarhírlap csak bizonyos köröknek kommilfó forrás.

  • en ertem, hogy nagysaga es jelentosege, dontesei tukreben vitatott, de mivel hozzatartozott az utcakephez es bennem nem valtottak ki indulatot, csupan egy atgondolt parkositas kereteben valamivel arrebb kerulhetett volna, de nem ilyen hitvanyul intezni…..ebbol nekem mindig az tukrozodik, hogy ezek a bugris felcsuti meg mittudomen milyen videki kollegiumi fiuk teljesen erzeketlenek Budapest irant, hiszen semmi kozuk hozza! takarodjanak haza!

  • Tüske Zsófia

    Misi, 1918-ban a magyarok négy év, lövészárkokban vívott, gáztámadásokkal tarkított (vesztes) háborún voltak túl, amit Károlyi elejétől fogva ellenzett. 1918-ban, a köztársaság kikiáltása után a rommá vert és megnyomorított magyar katonákan visszazavarni harcolni nem lehetett. Nem tudom, melyik nagyokos, Kovács Árpád, Tatulus, vagy Bencsik tudta volna azt a helyzetet megoldani, biztos mindegyik nagy hazaffy, csak éppen nem ólomkatonákkal kellett volna akkor harcolni, hanem a háborúban végsőkig elcsigázott emberekkel. Könnyű a más hímtagjával a csalánt verni. És alapvetően nem hiszem, hogy nem a négy év elbukott háború, hanem a köztársaság néhány hónapja okozta a trianoni békét. Emlékeztetném a Károlyit vadul hazaárulozókat, hogy pont azért mondott le, mert elfogadhatatlan volt a számára a Magyarországra erőltetett békefeltétel. Ítélkezni meg outsidereknek a legkönnyebb.

  • Juj, Zsófi, te már megint tényekkel jössz! Még a végén, ismét s megest összezavarod ezeket a szittyákat.

  • Tüske Zsófia

    Judith, a szittyák egyszerűek, mint a faék, és nem hagyják magukat összezavarni.
    Mindenesetre az érdekes, hogy 1918 október 31-étől egészen 1919. március 20-ig – nem egészen öthónapos miniszterelnöki, majd köztársasági elnöki működésének a nyakába varrják az arisztokrácia majdnem egy évtizednyi elcseszett politikájának, a vesztes háború több, mint félmillió magyar halálának, másfélmillió sebesültjének az összes következményét. Amikor a nem egész öt hónap alatt felosztotta a parasztok között a földjeit, és próbálta elkerülni a franciák újabb és újabb területi követeléseit. Na de hát, akit nem értünk, azzal nem tudunk azonosulni, tehát gyűlöljük.
    Mindenesetre, ha már a Parlament előtt a Kossuth-teret szeretné fidesz az 1944-es állapotba visszavinni, én azt szeretném, ha a fidesz prominensei is a családjuk 1944-es helyzetébe kerülnének újra. Kiváncsi lennék, az Orbán család, mely – hagyományos népi foglalkozást űzne, beleértve Kövéréket, és a többi nyaloncot.

  • Tüske Zsófia

    még annyit, hogy Istennek van humora, ha kissé groteszk is….. én is hempergek a röhögéstől, hogy ezek az ortodox jobboldaliak kit, kiket istenítenek és tartanak a magyarok megváltójának. Tisztára, mint a Fényes Szelek nemzedéke, a népi kollégisták. 🙂

  • Zsofi

    sajnos nem vicces, ezek a tortenelemhamisitok pontosan tudjak, mit miert tesznek es erosen penz szaga van….mar ahova eddig eljutottak is elkepeszto, hogyan hagyhattuk?

  • Tüske Zsófia

    Misi, ez a demokraták gyanútlanságán múlt. Akik megerőszakolják a demokráciát és az ország lakosainak nagy többségét, azok nem fogják a végletekig húzni. Gondolj csak arra, hogy Kádár alatt is megvolt az igazság terjesztésének a módja, pedig internet sem volt, negyven év sem volt elég ahhoz, hogy mindenki agyát kimossák. Vannak az imádók, de fogy a számuk, Orbán meg nem tudja levetkőzni a balkáni lótolvaj-mentalitását. Ami késik, az majd lesz.