Megrázta a liberálisokat Bob Rae bejelentése, hogy nem indul a pártelnökségért

2012 június 14 9:45 de.1 comment

Bob Rae, a kanadai Liberális Párt ideiglenes vezetője bejelentette: nem indul a 2013 áprilisában megrendezésre kerülő pártelnöki választáson. Óriási meglepetést keltett Rae deklarációja, hiszen annak ellenére, hogy eredetileg éppen ezzel a restrikcióval vállalhatta el az ideiglenes elnöki teendőket, a legtöbb elemző mégis úgy gondolta, hogy a 64 éves politikus, illetve  Ontario tartomány egykori kormányfője jelentheti a balközép ellenzéki párt jövőjét. Rae azonban felmérhette azt, hogy a tavalyi választáson harmadik helyre szorult liberális párt nem, hogy a kormányzó konzervatívokat nem tudja megszorongatni a következő, 2015-ben esedékes választáson, hanem a néhai Jack Layton-t felváltó Thomas Mulcair által sikeresen vezetett Új Demokrata Pártot (NDP) sem.

Bob Rae erős politikai ambíciójáról volt ismert, most azonban beláthatta azt, hogy mennyire reménytelen helyzetben találja magát az a liberális, középpárti alakukat, mely évtizedeken keresztül a demokratikus nyugat legsikeresebb politikai képződménye, illetve Kanada „természetes” és alapértelmezett kormánypártja volt. Az utóbbi hónapokban azonban elszállhatott az utolsó remény, nevezetesen az, hogy a keményen baloldali NDP forró fejű vezetője, Thomas Mulcair, bedönti az elődje által felépített pártot és a liberálisok lehetnek ismét Stephen Harper konzervatív kormányfő leghatékonyabb és legnépszerűbb ellenfelei.

Csakhogy Mulcair a vártnál jobban teljesített és a kanadai liberálisokat az a veszély fenyegeti, hogy pontosan az történik velük mint a brit liberális demokratákkal: tartósan harmadik helyre szorulnak és a baloldali váltópárt szerepét egy markánsabban szocdem párt foglalja el.

Az e héten közzétett felmérés különösen fontos szerepet játszhatott Rae döntésében. Az Ipsos Reid szerint a lakosság 56 százaléka azt gondolja, hogy a kanadai liberális párt már „a múltté.” Ezen kívül a válaszadók 41 százaléka támogatná a liberális párt és az NDP egyesítését. A liberális szimpatizánsok között ez az arány 64 százalékon áll, miközben az NDP-ben 57 százalék gondolja ugyanezt.

Egyesek abban reménykednek, hogy Rae távozása a fiatal, kétnyelvű és családi húzónévvel rendelkező 41 éves Justin Trudeau – Pierre Trudeau néhai miniszterelnök fia – lehet a párt jövője. De kevesen gondolják azt, hogy 2015 előtt emelkedő pályára kerülhet a párt.

1 Comment

  • Bencsics Klára

    Csak ne legyen Justin Trudeau a Liberális párt vezetője, akkor végképp végük! T.i. az illető egy idióta!