Diktatúrák joga az újkori Magyarországon

2012 július 11 1:47 du.19 hozzászólás

Ha egy közösség a hazugság zsákutcájába szorul, annak első következménye, hogy nem talál realista és lényeglátó embereket, akikre a maga vezetését bízhatja – mondta valaha máig ható érvénnyel Bibó István. Napjaink magyar társadalma a két éve kormányzó (magát korábban liberális, ma már konzervatív jobboldali pártként meghatározó) politikai alakulat hazugságainak zsákutcájába szorult. Csoda-e, hogy nem találja azokat, akikre vezetését bízhatná? A hazugságok zsákutcáját e politikai alakulat (bűnös vezetése) huszonkét éve – az ún. rendszerváltozás óta – építgeti. Mostanra ütött az óránk: felépítette.

Az átlagpolgár mindebből egyéni boldogulása nehezülését, pénztárcája üresítését, közérzete rosszabbra fordulását, esetleg a nép, s a nemzet jövőjének kilátástalanságát érzékeli. És igaznak fogadja el a zsákutca minden házsarkára kiragasztott hirdetményeket: ezért is Gyurcsány és az elmúlt nyolc év szoc-lib kormányának „rablógazdálkodása” felelős. Elhiszi, hogy az rablógazdálkodás volt. Elhiszi, hogy 2012-ben azért él 6,5 %-kal rosszabbul, mint 2010-ben, mert az ország a rendszerváltozás előtt és után államadósságot halmozott fel. Elhiszi, hogy a magánnyugdíjpénztárak 2700 milliárdnyi vagyonát azért „happolta el” szeretett „nemzeti kormánya”, hogy a korábbi évek adósságát abból visszafizesse. Elhiszi, mert nem tudja, hogy az államadósság nem lett kevesebb. Elhiszi, hogy a reálbérek növekedtek, pedig az infláció nőtt, a GDP csökkent. Elhiszi, hogy a magyar gazdaság „lejtmenetéért” nem kormánya pancser gazdaságpolitikája a felelős. Nem számol utána, hogy az IMF „kipaterolása” („a gyarmatosítás elleni szabadságharc”) havi 20 milliárdjába került, idestova 4500 milliárdot veszített az ország. Mert elhiszi, hogy a kormány csakugyan „nemzeti”. Elhiszi, mert a közmédiának nevezett „ko-médiából” (a kezessé vált sajtóból) ezt hallja; elhiszi, mert nem olvas egyebet, csak pár bulvárlapot. Elhiszi, mert az Élet és Irodalom cikkírója csak most meri leírni, amit rég mondtunk: „a bandita” az EU-ból kiléptetni akarja az országot ( hogy a fosztogatást folytathassa). Elhiszi, mert fogalma sincs, mi a különbség a diktatúrák joga és a demokratikus jogállam joga között. Mert nem olvasta Bibót, aki azt is megmondta: „a fasizmusnak központi erkölcsi alapgondolata nincs. A fasizmus értékképzetei nem valami önálló, harcos, heroikus értékrenden alapulnak, hanem csupa keresztény, nemzeti és demokratikus értékképzésnek a származékai”.

Az átlagpolgár nem olvasta persze – 2005-ben – Kende Péter „A Viktor”-ját se, benne a politikai gengszter-erkölcs eredeti Simicska-szövegével: „addig kell hatalomra kerülni, amíg a hatalomból lehet a legkevésbé kockázatosan lopni, mert akkor mi diktáljuk a szabályokat”. Az átlagpolgár így azt sem tudja, hogy a hatalomra kerülést követően diktált szabályok, az új jogrend (a diktatúra joga) kifejezetten lopás célzatú. Összességében egy új oligarchia gazdasági, politikai hatalmának megalapozását célozza, hatalma hosszú távon történő megszilárdításának eszköze.

Ma még nem tudni, hogy a lóvátett ország mindezt mikor ismeri fel (felismeri-e egyáltalán). Ha csak évek múlva tér magához, úgy az új oligarchia gazdasági teljhatalmával képes lesz a demokratikus restauráció mindennemű kísérletét eltaposni. Nem tudható: az átlagpolgár mikor kap észbe? Felismeri-e, hogy pénztárcájának fokozatos kiürítése – a 16 %-os egykulcsos adó mellett 25 másik adó (kettős adóztatással) kivetése – rokkant nyugdíjas tehetetlenek öngyilkosságai, tanulni vágyó fiatalok, jobb megélhetésért küszködők tömeges külföldre vándorlása és – ami csapás a nemzetre – soha vissza nem térése, a munkavállalók jogainak megnyirbálása, a vállalkozók lehetőségeinek szűkülése, a beruházások elsorvasztása, a Horthy-kultusz terjesztése, nyilas, antiszemita politikusok (írók) „nemzeti tantervbe” vétele, zsidó temetők sírgyalázásai, stb., stb., valamint a 2012. január 1-vel hatályba léptetett ún.„Alaptörvény” (és az ezt tartalommal kitöltő „sarkalatos törvények”, pl. az új választójogi törvény), egyszóval a palástolt diktatúra gazdasági, társadalmi és államjogi berendezkedésének aktusai – mind-mind – szorosan összefüggenek. A magyar átlagpolgár tudja egyáltalán, hogy törvény lehet jó, de rossz is, alkalmazása pedig formális, téves, rosszindulatú? (Holott már Arisztotelész – kétezer évvel ezelőtt – különbséget tett oligarchikus és demokratikus szellemű törvények között.)

A „hazugságok zsákutcájába szorult” átlagpolgárok sokaságát persze (teszem azt a csatornatisztítók embertelen munkakörülményeit internetes levélben panaszló ózdi közmunkást) miért is foglalkoztatná a diktatúrák joga. Lehet, nem is hallott arról, hogy az 1949. XX. törvény a kommunista diktatúra Alkotmánya volt. E törvény a monolit államhatalom megteremtését tűzte célul: nem a demokratikus hatalommegosztás elvén alapult. (Pl. az Igazságügyi Minisztérium végezte a bíróságok elvi irányítását.) A magyar rendszerváltók számtalan módosítással reformálták meg a diktatúra Alkotmányát, és végül demokratikus jogállamot teremtettek általa. Különösen kifejezésre jutott ez az Alkotmány X. fejezetében és a bírósági szervezeti törvényben (1997.évi LXVI tv.): szigorúan érvényesítették a hatalommegosztás elvét. Felépítették a négyszintű bírósági szervezetet. A bírói függetlenség (megfelelő törvényi garanciákkal) elfoglalta alkotmányos helyét. Az Alkotmányban rögzített államjogi berendezkedés a demokratikus jogállam minden követelményének megfelelt.

Ezt az Alkotmányt száműzte az egyre több fasisztoid ismérvvel jellemezhető – két éve regnáló – államhatalom és léptette életbe 2012. január 1-vel a saját (ellenzéki konszenzust nélkülöző) ún. „Alaptörvény”-ét. Ezzel Magyarországon új diktatúra joga hatályosult, mely deklarálja ugyan a hatalommegosztás elvének elfogadását, részletesebb szabályozásaiban viszont biztosítja a végrehajtó hatalom befolyását az igazságszolgáltatásban. (Palástolt diktatúra! Az efféle „alkotmányozásra” mondta Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogász professzora, hogy a kédőív, amit a kormány szétküldött, paródia volt; Magyarország többé nem alkotmányos demokrácia. Mert nem elég a jogállam intézményeinek törvényben rögzítése, annak szellemében is demokratikusnak kell lennie.)

Az „Alaptörvény” nem független értékelvű objektív jogalkotás, hanem egy szűk társadalmi csoportosulás önérdekű-pragmatikus törvénykezésének produktuma a csoporthoz tartozók hatalmának megtarthatósága végett. Szinte másodlagos fontosságú, hogy joggyakorlatuk halmozottan sérti saját „Alaptörvényük” rendelkezéseit is; a tragikusabb inkább az, hogy maga az „Alaptörvény” és a hozzá tapadó sarkalatos törvényekkel megvalósuló jogrend diktatórikus államberendezkedés működésének ágyaz meg.

Ezt látszik igazolni az egyetlen ellenzéki Klubrádió üldöztetése. Igazolja egy bíró kálváriája, aki az igazságszolgáltatás megtiprása miatt emelt szót – eltávolították a bírói karból. (Úgy hírlik, emiatt Strassburghoz fordult.) A többi között ezt igazolja ötven amerikai kongresszusi képviselő levele a magyar kormányhoz, melyben a magyarországi antiszemitizmus térhódítása miatt tiltakoznak. (A magyar miniszterelnök „pávatáncos” válaszában nem átallotta azt állítani, hogy a gyűlöletkeltő kuruc.info-t – közvetve – az Egyesült Államok támogatja, mert ott honos a portál szervertulajdonosa. A Jobbik-kal ismét összekacsintó miniszterelnök mintha nem tudná, hogy a portál elhallgattatása nem az amerikai szerver, hanem a magyarországi szerkesztők titkosszolgálati eszközökkel történő felderítése révén lehetséges csak.) Ezt igazolja az a sajtóközlemény is, amit a Joggal a Jobbik ellen elnevezésű csoport tett közzé a közelmúltban. E csoport követelte, hogy a bíróság mondja ki: a Magyar Állam megszegte a párizsi békeszerződést becikkelyező 1947.évi XVIII.tv.4.cikkelyét, amely kötelezi az országot, hogy minden fasiszta jellegű politikai, katonai vagy katonai színezetű szervezet feloszlatása iránt intézkedjék; azaz Magyarország a jövőben nem engedheti meg olyan szervezetek működését, amelynek célja, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól. (Eredmény: a magyar bíróság elutasította a beadványt, sőt az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárására irányuló kezdeményezést is.)

Ezek után kérdés: a szabad választásokon 54 %-os arányban győző, ezáltal a parlamentben kétharmados többséget szerzett (a szélsőjobbal mindvégig „kokettáló”) hatalom „Alaptörvényét” – az ellenzék nem ilyen arányú 2014-es választási győzelme esetén – ki, mely állami szerv és jogszerűen hogyan helyezhetné hatályon kívül? Alkotmányjogászok számos – egymásnak ellentmondó – érveléséből több verzió hámozható ki. Talán az Alkotmánybíróság tehetné? Nem meggyőző, sőt valószínűtlen. Az átlagpolgár (aki végre gondolkodásra adja a fejét) azt javasolja: népszavazás mondja ki a 2011-ben „összeöszvérkedett” „Alaptörvény” alkotásának a jogellenességét és az országgyűlés Alkotmányozó országgyűléssé alakulásának szükségességét; majd az „Alaptörvény” detronizálása után a nyilvánosan közzétett – a rendszerváltó erők konszenzusán nyugvó – Alkotmány elfogadásáról és hatályba léptetéséről ismételt népszavazás döntsön, hisz alkotmányozási ügyekben a népfelségjognál magasabb fórum nincs. Hogy mindörökre kiebrudaljuk hazánkból a diktatúrák jogát.

A gondolat remek, csak halvér s lomhaság ne rontsa meg – mondaná Shakespeare.

19 hozzászólás

  • Be vagy rezelve Huba !!!!

  • Göllner András

    Te meg egy Kos vagy Bak !!! Megint csak magadat minősítetted.

    Gratulálok nagyszerű írásához Búzás Huba, és köszöntjük a Kanadai Magyar Hírlap munkatársai közt.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelt Búzás Huba Úr!
    1972-ben, illetve már korábban is, százakat „némítottak” el – fegyházban különítve el a demokratikus ellenállás tagjait a társadalomtól… Remélem, reméljük, hogy a Kanadai Magyar Hírlap oldalain otthonára talál, hiszen szerzőink eszmeisége hasonló az Önével.
    Bak „úr” bejegyzése példázza: a liberális világ egyik negatívuma (?), hogy egy-egy sérült lelkű, betegesen gondolkodó ember is megnyilvánulhat társadalmi kérdésekben.

  • Itt is mint sok EU határozatban a kettősmérce olvasható ki. A Trianont illetően miért csak a magyar kötelezettségeket ,illetve annak benemtartását emlegetik.Mit irt kötelezettségként az utódállamokra az odakerült magyar „kisseségekkel” kapcsolatban?Autónómia biztosítását! Ez megvan? Ha az egyikoldal,akkor a másik oldal is legyen emlegetve! A problémák gyökere mindég ezekből ndul ki. Láthatjuk a mai Román ,Szlovák eljárásokat az odaszakított magyarokkal. Miért nincs probléma a Horvátokkal Szlovénekkel,Osztrákokkal? Ott viszonylag normális az együttélés és nincs olyan mérvű diszkrimináció. Ami a jelenlegi „liberálisból joboldalinak” titulált kormányt illeti,bizonyára kellő időben felismerte Orbán Viktor, hogy milyen is a valódi arca és célja annak a gátlástalan liberalizmusnak amit Önök szeretnének ma is látni hazánkban. Ezt megtapasztaltuk az elmult két ciklus alatt.
    Nem hiába érte el a szövetség a 2/3-ot. Tessenek már megmondani kit fogadnának el kormányzó pártnak és miniszterelnöknek? Talán Bajnait,akinek döntően köszönhetjük a MALÉV sorsát, Vagy Gyurcsányt és volt és jelenlegi elvtársait. Tele vagyunk „sértet” emberekkel akik kígyót-békát kiabálnak és ott ártanak ahol csak tudnak. Megvagyunk több mint ezer éve ,több-kevesebb áldozatok árán, ezen a hazán és maradunk is.”A kutya ugat a karaván halad”

  • Egyébbként is miaz,hogy diktatura? A az előző kétc ciklus volt a demokrácia? És a nép döntése az a fasizmus? Tudtommal a szabadon választott töbséget és döntési jogát és azzal járó felelőség jogát nevonják kétsébe.Ne ahiteltelen igégetéseikkel akarjanak újra „megváltani” minket.Ez a hajó már elment.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelt Földes Ernő Úr!
    Ön nyilvánvalóan elfeledkezett arról – a napjainkban zajló „szabadságharc” közepette – hogy Magyarország (kiváló és „igaz magyar” vezetőinek köszönhetően!) az első, majd a második világháborút követően a vesztes államok között volt…
    Ki akadályozza meg Önt abban, hogy bármelyik nap eljusson Erdélybe vagy a Felvidékre? – Önt, mint átlagpolgárt, ne foglalkoztassa Trianon… azért sem, mert ilyen alapon Árpád vezérnek is a szemére lobbanthatná: miért nem vitte népét még néhány száz kilométerrel tovább, nyugati irányban?!
    De mint láthatja: Orbán Viktor és a magyarországi szélsőjobboldal semmit sem tanult a történelemből.
    Éltesse az a tény, hogy a sok elkövetett bűn után még létezik az önálló Magyarország.
    És… arról se feledkezzen el, miszerint Adolf Hitler is „kétharmados” győztes volt annak idején az „igaz németek” számára!
    Ma nem a Kanadai Magyar Hírlap, hanem a Magyarországon élők milliói átkozzák azt a napot mikor O.V. miniszterelnöki pozícióba került. (Miközben hazánk polgárai egyre nyomorúságosabb körülmények közé kerültek – Orbán Viktor az ország egyik legvagyonosabb politikusa lett.)
    Ha pedig mindenképpen „elvtársazni” akar, akkor gondoljon Martonyi Jánosra, Pintér Sándorra, Schmitt Pálra, a miniszterelnök szüleire… akik mind az egykori MSZMP tagjai voltak!

  • Hat igen kerem; Gyurcsany, Bajnai, Meggyesi es a tobbiek szivgardistak voltak. Volt koztuk kalottos is. Goncz Kinga is a kalasz egyletbol notte ki magat. Ha ugyan nem a budafoki apaca zardabol szabadult.
    Szemenyei Ur at allhatott egyik oldalrol a masikra. Az erenynek szamit. Tudjuk mi ezt jol.

  • Tisztelt Buzas Huba,
    mindig oromomre szolgal, mikor az emberekben kavargo erzelmek, indulatok olyanokra talalnak, akik ezeket kepesek kifejezo, ertelmes szovegge szerkeszteni….az on ebbeli kepessege nagy tiszteletnek orvend ezeken az oldalakon s remelhetoleg boven kiegyensulyozzak az idefirkalo jobberek elvakult ostobasagat…

  • A cikkben leírt vélemény, egy rosszul tájékozódott ember keserű megnyilvánulása. Megértem, de nem értem hogy miért egyoldalú tájékozódás alapján alkot véleményt. Ezzel saját magát hozza egy meg nem értett állapotba holott a tájékozódás az abból levont következtetések sokkal szélesebb rálátást engednének az általa leírt témakörben. Sajnos, így a saját maga állított vélemény és annak szeretete, egy olyan helyzetbe hozza, amit az olvasó csak egy tájékozatlan és az ismeretek hiánya miatt téves néhol bugyuta néhol rosszindulatú következtetések halmazának lát. A végtelenül leegyszerűsített következtetések és azok határozott hirdetése minden diktatúra egyik alapja.
    A tájékozottság nem bűn, kérem próbálkozzon vele, mert a saját véleményem szerint a hiánya egy írástudó számára megbocsáthatatlan, főleg ha azzal befolyásolni akar másokat a tisztánlátásukban.
    Bár nagy a nézeteltérés közöttünk, annyit megjegyeznék, hogy én az állam választott vezetőit soha nem írnám rövidítve, kisbetűvel, becenevén vagy gúnynevén stb. mert tisztelem az őt megválasztó polgárokat, és egyébként is primitívségnek tartom bár tudom és értem miért teszik.

  • Varga Sándor

    A senki által nem ismert „költő” -ugyan kinek a pénzét költi? – erről írjon egy verset:http://www.youtube.com/watch?v=7aTD7hG0lBM

  • Varga Sándor

    „Ha egy közösség a hazugság zsákutcájába szorul, annak első következménye, hogy nem talál realista és lényeglátó embereket, akikre a maga vezetését bízhatja – mondta valaha máig ható érvénnyel Bibó István.” Bibót , és Wass Albertet, Szócs Gézát, stb., éppen most akarja betiltatni a cionista magyartanárok egyesülete, Bibó amúgy fasiszta volt és antiszemita…ja, ezt is most derítette ki a bármire képes szoc-lib „ellenzék”, kéne, hogy a Kanadai Magyar „Népszabadság” emlékeztesse a neki beíró-költőket.

  • Varga Sándor, jó, hogy szólt! A cionista magyartanárok egyesülete nevében közlöm önnel, hogy önt nem tartjuk sem elég érettnek, sem elég szalonképesnek, hogy vitába szálljunk önnel. A senki jakabról utoljára Faludy György irt szép verset., olvasgassa csak nyugodtan.

  • Kovács Lajos

    Ez a Földes Ernő elég sötét. A helyesírása pocsék, legszebb a „mindég” és a „sértet”. Ilyen emberek szólnak be… :-/

  • Azért „Kintről”.. sok dolgot másképp látnak.Az államadósságot nem ez a kormány halmozta fel és a válságot sem ők
    robbantották ki.Egy kormány sem tökéletes,de most az előző dicső MSZP 8 éves „tevékenységét”nyögi a nép,
    különben Gyurcsány be is vallotta,hogy hazudtak (és loptak!!!::)”éjjel,nappal,meg este”volt is cirkusz és tüntetés.
    2 év alatt nem lehet „kánaánt” teremteni,persze most sincs minden rendben (az igazság „odaát”van X akták!..)
    De aki itt élt ebben az országban az tudja(én igen!!)hogy 2002-ben volt egy nagy fedezet nélküli közalkalmazotti
    béremelés és 2006-ban nyugdíjas „etetés” 13.havi juttatással,aztán visszavonás,és érdekes a választások is ezekben az években voltak.Orbánt lehet szeretni vagy utálni,de az MSZP biztosan az emberekkel fizettette volna meg
    a válságot (energia áremelés,ingatlanadó,nyugdíjcsökkentés stb.)mig a FIDESZ a multikat és a bankokat adóztatja
    meg.Az IMF bírálta ezért,de érdekes,hogy más országokban is bevezették!Egyébként a holokauszt emléknapot
    Orbán vezette be még 2002-ben,mig a kommunizmus áldozatairól az MSZP (bűnös elődje,elkövetője MSZMP)
    nem volt hajlandó megemlékezni,mert bunkók és semmit sem bántak meg.
    Egyébként az antiszemitizmus,rasszizmus terjedéséről nem a kormány tehet,hanem a magukat „üldözöttnek”véltek,
    akik még ma is ott ártanak ahol tudnak az EU-IMF tisztségeikben,ezzel azokban is ellenszenvet váltanak ki akik
    nem foglalkoztak velük.
    A gazdag amerikai zsidóknak például most jutott eszükbe,hogy kártérítést kérjenek ennyi év után a deportálások
    miatt,amiről sem a mai kormány sem az átlagemberek nem tehetnek és nehéz helyzetben vannak.
    Na ezért nő az ellenszenv a zsidókkal és a cigányokkal szemben akiknek a többsége Kanadába menekül,még ma is
    csak nem tudom mi elől???. Soros,Kertész Ákos lennének a nagy hazafiak.
    Jó lenne ezeken kint is elgondolkozni!

  • A cikk kiváló csak épp sajnos itt már nem lesz tisztességes választás 2014 ben.
    Sem egyharmaddal , sem kétharmaddal.
    ( Mintahogy a Nadzsibullahok és egyébb Türkménbasik országában is 80-90 % a választások eredménye , a diktátor javára )
    Ez itt a probléma.

  • Boda Marcsi böszmeségeket ír maga…nézzen már utána mikre mentek el a pénzek ” emúttnyóccévben ” , nem titkosak ! Vegye a fáradságot és informálódjék mielőtt fröcskölődni kezd , köszike.

  • Kovács Lajos Úr! Elnézést a sajtó hibákért különösen, hogy „sértett” lett. Ettől még nem lettem sötétebb, mint Őn.

  • Az irással egyetértek!Sajnos ez van!Az emberek megfélelmitve!A léttükért küzdenek!

  • Szerző: Geyza | Július 14, 2012, 8:49 de.

    gayzuka, ezt te is megtehetnéd,… tényleg mire ment el az a sok pénz az elmúlt „nyócév” alatt?…