Charest: ha az angolok nem szavaznak, jöhet a szeparatista referendum

2012 augusztus 3 10:51 de.6 hozzászólás

Ha a hagyományosan liberális párti angol kisebbség inkább otthon marad a választás napján, ahelyett, hogy a 2003 regnáló québeci Liberális Pártra szavazna, könnyen lehet, hogy valóra válik legsötétebb rémálmuk és egy újabb Parti Québécois kormány ismét referendummal próbál leszakadni Kanadától. Lényegében ezt válaszolta Jean Charest liberális kormányfő egy újságírónak, aki a korrupciós botrányoktól megtépázott liberális pártból kiábrándult angol szavazók esetleges elpártolásától kérdezte a miniszterelnököt.„Kétféleképpen találhatjuk magunkat ismét referendum előtt Québecben. Vagy elmegyük szavazni, de Madame Marois-ra (a Parti Québécois kormányfő-jelöltjére – a szerk.), a Québec Solidaire-re, illetve az Option Nationale-ra voksolunk, vagy otthon maradunk és nem veszünk részt a választáson”–mondta Charest. „Tehát mik a választások? Szavazhatunk arra a pártra, mely azt vallja, hogy az angol kisebbség a québeci társadalom integrál része, vagy voksolhatunk Pauline Marois-ra, aki minél hamarabb kihírdetné a referendumot”–tette hozzá a tartományi kormányfő.

Charest elmondta, hogy a liberálisok a gazdaságra és a munkahely-teremtésre helyezik a hangsúlyt, Pauline Marois szeparatista vezér számára azonban továbbra is a szeparatizmus a prioritás. A Liberális Párt 250 ezer új munkahelyet teremtene az elkövetkező öt év alatt és ezzel 6  százalékra csökkenne a munkanélküliek aránya.

Charest elmondta, hogy a világon mindenhol van korrupció, a québeci liberálisok azonban komoly lépéseket tettek e probléma leküzdésére. Ilyen volt a Charbonneau vizsgálóbizottság létrehozása, valamint az Unité Permanente Anticorruption – az  új korrupcióellenes osztag – megalakítása.

Marois azonban hangsúlyozta: ha leváltják a liberálisokat és a baloldali-szeparatista Parti Québécois kerül kormányra, nem kerül sor azonnal referendumra, ugyanakkor a párt tovább szigorítana az angol és egyéb nemzeti kisebbségeket negatívan érintő, diszkriminatív intézkedéseken, nevezetesen a hírhedt 101-es nyelvtörvényen. Yves Francois-Blanchet, a PQ nyelvszakértője jelezte: ha kormányra kerül a legnagyobb ellenzéki párt, a bevándorlók és leszármazottaik csak francia nyelvű főiskolákba küldhetnék gyermekeiket. Ezen kívül, minden olyan vállalat, mely tíznél több dolgozót alkalmaz ezentúl kizárólag francia nyelven működhetne.

Marois rámutatott arra a tényre, hogy Kanada eddigi 7 olimpiai bajnokai közül 4 québeci származású. A PQ-vezér szerint ez is alátámasztja azt a hitet, hogy Québec önálló országként is megállná helyét a nemzetközi porondon. „Biztos vagyok benne, hogy független országként továbbra is győzelmet aratnánk és ragyognánk”–mondta Marois.

A kormányfő-jelölt azt is hozzátette: a következő ciklusban a PQ megerősítené Québec szekularizmusát és új intézkedéssel  tilossá tenné a közszolgák számára azt, hogy látható vallási szimbólumokat hordjanak a minisztériumokban és állami intézményekben.

6 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Látom, minden vélemény törülve. Ez aztán szabadság!

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    —Ez a cikk csak pàr oràja jelent meg – még nem volt idô a vélemény -vagy vélemények beiràsàsra kedves Klàra, a màsik cikkre voltak hozzàszolàsok, jomagam is irtam, de erre még nem volt érkezésem annyira friss.-
    Szoval: olvastàk-e, hogy tegnap Mme Marois metroval utazgatott, hogy talàlkozzon a NÉP-pel?Életében nem utazott még metroval, de a vàlasztàsok elött akàrmire hajlando… Mocskos dolog a politika, a hatalom utàni vàgy. (És ez minden orszàgban igy van.)
    Charest-t ellen igen heves ràgalomhadjàratot inditottak, én nem làttam teljesen jogosnak a vàdakat, amiket ellene felhoztak.
    Ez most ujra izgalmas küzdelem lesz.
    Nagyon remélem, hogy a szavazóképes emberek mind elmennek szavazni és leteszik voksukat, azutàn meg majd meglàtjuk, mit és kit hoz a jövö.
    Szerintem ha a PQ gyözne, akkor kilépünk Kanadàbol, referendum nélkül, ahogy Parizeau akarta csinàlni…adja a Mindenhato, hogy ne legyen igazam.
    -Ami pedig Marois egyik igéretét illeti; konkrétan:a vallàsi jelképek viselésének megtiltàsàt a közalkalmazottakon: arra befizetnék, nem mernék megcsinàlni.Mint ahogy nem csinàltàk meg akkor sem, amikor még a PQ volt hatalmon.

  • Bencsics

    az emberek a kertibudin türölik a feneküket, de a véleményeket azokat törölni szokták….jah, ha a nagy magyarkodás közben tudna is magyarul, az milyen szép lenne….

  • Bencsics Klára

    Igaz! Az előbbi cikkel tévesztettem ösze, az én hibám.
    De ez nem ok : durva, alpári szövegre.

  • Sajnos a Quebec-i ploitikai elit eljutott Magyarorszag szintjere, hogy igazabol senki sem erdemli meg a szavazatokat.Ha a PQ is nyeri biztos (remelem) nem lesz meg az 50% -uk. Liberalisok elg sok disznosagot csinaltak az utobbi idokben. Francois Legeault partja sem eselytelen, normalisabb mint a PQ, legalabb ok nem beszelnek referedumrol.

  • Annamaria Ruttkay-Saghy

    Teljesen egyetértek Akàrki-vel: tényleg senki nem érdemli meg a szavazatokat.