Jézus!

2012 december 8 11:27 de.35 hozzászólás

Éry Balázs a Kanadai Magyar Hírlap legújabb szerzője. Üdvözöljük bővülő csapatunkban! Első reflexiójában arról a paradox helyzetről ír, hogy ha ma járna köztünk Jézus, éppen a kereszténydemokraták lennének azok, akik pénzbírsággal sújtanák a hajléktalan megváltót.

Brokenness / Lance Brown

„A hajléktalanság, mint élethelyzet, nem ok arra, hogy elviselhetetlenné tegyék más, nem hajléktalan emberek életét.” (Budapesti Magyar Hírlap, december 3)

Ugye, jól értem: nem a hajléktalanság a probléma, hanem a hajléktalanok által okozott kellemetlenség?!  (Abba most nem szeretnék belegondolni, hogy a hajléktalan emberek életét miért teheti tönkre bárki…)

A hajléktalanok tehát aljas indokból elviselhetetlenné teszik „más, nem hajléktalan emberek életét.” Koszosak, büdösek – nem hajlandóak beülni rózsavízzel illatosított kádjukba, mert egyszerűen utálnak mosakodni -, tolakodóan koldulnak – elszórják a pénzüket, képtelenek felelősségteljesen gazdálkodni -, részegek – csak a mulatozáson jár az eszük -, lusták – nem dolgoznak, hiába a vonzóbbnál vonzóbb munkalehetőség. Ez elviselhetetlen! A hajléktalankérdés végső megoldására van szükség! Vágjunk rendet az élesre fent alaptörvénnyel! (Tetszettek volna körültekintőbben alaptörvénykezni!) Számoljuk fel, szüntessük meg – no, nem a hajléktalanságot – a hajléktalanokat!

Ez lenne tehát az Orbán-féle konzervatív, jobboldali, polgári, keresztény világnézet válasza a szegénységre? Alighanem, mert a konzervatív, jobboldali, keresztény polgárok lelkesen bólogatnak. Tán még nemzetikonzultálni is fognak.

Uramisten, mit szólna ehhez Jézus?!

Az önzetlenség, az embertársaink iránt érzett felelősség, a szociális érzékenység, hogy ne mondjam: a szeretet nem tenné elviselhetőbbé a „más, nem hajléktalan emberek életét?!”

Éry Balázs 

 

35 hozzászólás

  • Igen, és szüntessük meg a rokkantakat, a munkanélkülieket, a nyugdijasokat, a cigányokat, a komcsikat, a libsiket, a hatvannyolcasokat, a demokratákat, meg úgy általában a nem árja magyarokat!
    Mondjátok feleim, ugye ez még nem a fasizmus?!

  • Természetesen maga a hajléktalanság a probléma,ami ugye nem
    most keletkezett hanem már Gyurcsány és Demszky idején is volt csak nem kezelték,mondván nyugodtan élhetnek az utcán
    „joguk”van hozzá!Na ennyit a szociális érzékenységről…
    Ez a kormány több hajléktalan-szállót,nappali melegedőt
    épített,mindenhol fürdési lehetőséggel!
    Van aki él vele,de sokan azért nem mennek be,mert egymást is megtámadják,lopnak a társuktól……és ittasan nem mehetnek be,ami jogos!!!
    Ezek után nem hinném,hogy a többségben lévő és sokan szerény
    de emberi körülmények között élő embernek el kellene viselni a részegségüket,a kötözködésüket,átkaikat és az „odapiszkításukat” az utcára.Talán mi ezt itthon mégiscsak jobban látjuk.
    Egyébként mi köze ehhez Istennek?Mondhatnám,hogy ő nem
    hajléktalan,mert az emberek szívében él,(na nem a magukéban)de persze erre azt kapnám,hogy „szentfazék”vagyok…holott csak a kintiek TUSKÓK és tájékozatlanok!Egyébként ha erről népszavazás lesz,az emberek többsége jelezni fogja,hogy nem akarja tovább tűrni ezt az áldatlan helyzetet,különösen úgy,hogy kaptak
    lehetőséget.AB ide vagy oda!!!
    Csak megjegyezni kívánom,hogy a sok más „álmenekült”höz
    hasonlóan az innen Kanadába kivándorolt csaló és randalírozó,gyújtogató cigányokat az önök „demokratikus”
    országa vajon miért utasította ki?????
    Egy másik cikkben már megírtam ezzel a témával kapcsolatban,hogy küldjenek nekik pénzt,útlevelet és pontos címet hová menjenek…..!
    Egyébként a kivételeket itthon is mindenki segíti,pénzzel,élelemmel vagy ruhával!

  • Igen egyáltalán az a baj hogy vannak ,léteznek!azt nem vizsgálja a jelenlegi hatalom hogy ki tehet róla!Az AB döntéssel is kifogásuk van.Ujabb Nemzeti Konzutáción gondolkodnak kiküldeni kb csekély 1 milliárd körül.Amit erre a küldözgetésre forditottak,ha már ezt a hajléktalanok megsegitésér forditották volna már sokkat segitettek volna hiszen kb 7-8 milliárdott elpocsékoltak a mi pénzünkből,amit tőlünk elszednek ,a levelező tagozatukra.Miért?Hiszen azt tesznek amit akarnak!Gyalázat és felháboritó amit ma müvelnek a szegény emberekkel,fiatalokkal,nyugdijasokkal.Az esküjüket már régen megszegték!Mert magukat,a felső tizezret szolgálják és nem a népet,nem az embereket!

  • Kedves Éva!

    Nincs mit vizsgálni és minek,sajnos jó pár éve vannak,már az előző kormányok idején is és a válság kitörése után még többen.
    Meg kell oldani a problémát!
    Az előző is igyekezett de nem sok sikerrel,sokan megfagytak
    az utcán,most kevesebben mert szociális munkások járnak
    szerte a városban és akin lehet segítenek,rábeszélik őket,hogy menjenek be a szállóra.
    Egyébként azt nem lehet kívánni a többségtől,hogy alkalmazkodjanak hozzájuk!Például nyáron nyitott ablaknál sem lehet aludni,mert üvöltenek és még gyakran a nemi életüket is az utcán élik…
    Egyébként tegyük félre a politikát,tárgyilagosan:
    Egyetlen politikus,államtitkár gazdag ember villája mellett sem látni hajléktalanokat,pártállás nélkül értem!

  • Igenis kényszeríteni kell őket,hogy a saját és a többség érdekében vonuljanak be a biztosított menhelyekre,ahol ha
    kell orvosi ellátást is kapnak!!!!
    Na itt álságos az AB és nem képviseli sem a hajléktalanok,sem a környezetükben élő emberek érdekében
    Egyébként ha igazán akarnának tisztálkodni tudnának,ugyanis
    Budapest egyik legdrágább fürdőjének kád-osztályára is ingyen bemehetnek,míg más kispénzű illetőleg nyugdíjas még
    TB támogatással is csak jó pénzért!
    Hát ez az igazság!Tódor 48 „fasisztázása”már megint érthetetlen,miben kapcsolódik a témához,megint csak egy
    alaptalan vádaskodás!

  • Igazat adok Boda Marcsi hozzászólásához. A hajléktalanokhoz, valahogy NEm megy Jézus cím, de így persze sokkal feltünőbb! A cikkben idézett mondat a Magyar Híírlapból, megfelel a valóságnak. Akkor miről is írnak? A hajléktalanság mindenütt elterjedt a világban, Kanadában több van, mint Budapesten. Az amerikai városokról nem is beszélve.
    Valóban, az Orbán kormány volt az ELSő ami házat, menedéket nyújtott nekik. Kezd ez a lap teljesen elkorcsosodni, mindféle süket írástól.
    Boda Marcsi csak abban tévedt, hogy a beíró kanadai, ez véletlűl otthonról származott.

  • Köszönöm Figyelő!
    Ha a cikk itthonról származott,akkor még érthetetlenebb
    illetőleg hazug,biztosan jó környéken lakik az illető?!
    és nem jár például aluljárókban,ahol nem csak az áthaladók,
    hanem az árusok (ők egész nap!!!)hallják és látják,amit
    művelnek az ittas hajléktalanok!

  • Úgyvan !
    LE a haljéktalanokkal !!
    ÉJJJJEN A NEMZETI EGYÜTT-IZÉ !!!

  • VICCES Gay-za!
    Ha ertelmesebbet nem tudsz irni(mert nem tudsz,ez mar vilagos),akkor inkabb neszolj semmit.Kar a helyet elfoglalni.
    Ha tudsz valami javaslatot tenni a fenti problemara,azt szivesen venne mindenki.Foleg a hontalanok…

  • A mai Magyarországon , azóta hogy Mosthatalmonlévők átvették a hatalmat és a harmadik napon szándékosan bedöntötték a Forintot ( utána még kétszer ) hogy feltölthessék a támogatóik kasszáját , nagyon sok szerencsétlen került az uccára.
    Ezeket üldözik most tűzzel vassal , mert saját aljasságuk élő emlékművei ezek az emberek !
    Ja még csak annyit : idáig átlag naponta lett öngyilkos egy egy ilyen kilakoltatást elszenvedő ember !

    Nemazért mondom , de a Kádár rendszer öszes halálos ítélete kismiska ahhoz a mennyiséghez képest amit idáig ez a szépújrendszer kitermelt ! PEdig ezek ráadásul nem is csináltak semmit.
    Jól rászavaztak a FIDESZ-re ! Mert azt mondták nekik hogy a zajjas lopós szocik módszereitől eltérően ŐK majd úgy oldanak meg mindent hogy mindenki sokkal jobban jár.
    Hát tényleg jól jártak !
    A királyi sajtó meg mélyen hallgat ezekről. Bezzeg ha a huszár-Kósa lova fingik egyet arról egyből minden Híradó említést tesz !

  • A forintot a te szoci milliomosaid dontottek be,amit elore,minden kendozes nelkul meg is mondtak.Kivittek a milliardokat kulfoldre.Ez koztudott,csak te,mint minden mast, eltagadsz.Pedig attol meg igy van.

  • Boda Marcsinak:
    az aluljárókban NINCSENEK hajléktalanok, még a kies nyugati pályaudvarnál sem, mivel mind a rendőrség, mind a közterületesek rendszeresen „kitakarítják” őket onnan.
    mi több, árusok sincsenek, ugyanezen alapon. az örs vezért téri aluljáróban is csak egyetlen árus van, rokkantjogosultsággal.
    a kormány egyetlen általad felsorolt létesítményt nem épített, azokat ugyanis az önkormányzatok hozták létre – már, ahol. népünk boldogságának álruhás látogatását egy kihipózott hajléktalanszállón, ál-hajléktalanokkal beszélgetve, ha kérhetlek, ne vedd etalonnak.
    amit ez a kormány tett, az a szociális ellátással foglalkozók állami támogatásának elvonása, a karitatív tevékenységet folytató alapítványok megsarcolás, támogatásának csökkentése. ha kívánod, megadom egy hajléktalan szálló vezetőjének az elérhetőségét, mert hiszen én a gaz libsi-bolsi-bibsi csapathoz tartozom, tehát nem vagyok szavahihető.
    persze, az is megoldás, ha visszaolvasol egy kicsit a Nolblogon (tudod, a másik elkorcsosodott – by figyelő – internetes felület), bőven olvashatsz ENNEK a kormánynak áldásos tevékenységéről.
    csak a szemellenződet kellene levenned…

  • Figyelő:
    ha ez a lap kezd elkorcsosodni (kicsit zavaros kijelentés, mivel a korcsok – ha úgy tetszik, fajtakeveredésből született utódok nem születnek csak úgy, persze, kíváncsi lennék a beszóló véleményére a félvérekről), vagy süket írások jelennek meg benne, akkor tedd meg nekünk azt a szívességet, hogy nyilván valóan magasabb szellemi szinten álló, végtelen tehetséged gyémántmorzsáiból ide pottyantasz egy aprócska bejegyzést, nem kell hosszú, 1200 karakter elég, az kb. egy a4-es oldal, persze, önálló gondolatokkal fűszerezve, megvilágítván nekünk, korcsosuló szerzőtársaknak, mily szellemi sötétségben élünk is mi a te géniuszod fároszának fényén kívül!

  • JIMBO
    2012 december 8
    7:40 du.
    csak halkan jegyzem meg: a hontalan és a hajléktalan fogalma nem egyazon állapotot takar. sőt, a jelentésük sem ugyanaz.
    amúgy geyzánál okosabb – főleg, cselekvő pozícióban lévő – ezzel a feladattal megbízott politikusok, képviselők – figyelem, a kettő nem ugyanaz – sem voltak képesek megoldást találni.
    ne kívánj tehát geyzától lehetetlent:-)

  • Ódor György

    unortodox hajléktalan

    itt minden csupa porhintés
    de sajna, bele kell lépnem
    zimankó van nálunk kint és
    bent, keményedek a télben
    könnyű annak, ki haza jár
    ronggyal kipárnázott ólba
    nekem laza a kutyalánc
    kóborolgatok csaholva
    minek gazda, minek isten
    ha langyos moslékot sem ad
    a farkamon bolha sincsen
    vérem és tejem elapadt
    mintha űr lenne felettem
    valami nagy mélység alul
    pedig mindenkit szerettem
    és mindenkit csak magyarul

  • Kedves Boda Marcsi és Figyelö!
    Valoban most több szàllàslehetöség van a hajléktalanok szàmàra, mint ràszorulo.Az elmult telek igazoljàk,hogy szigorral is gondoskodni kellene a sokszor könnyelmüen alvohelyet vàlaszto hajléktalanokrol.
    Az europaitélben a Szentcsalàd szàmàra is jobblett volna,egy hajléktalanszàllo.

  • Ódor György

    Nem kéne bántani a hajléktalanokat, elég a bajuk, annak ellenére, hogy akad köztük, aki maga tehet sorsának rosszabbra fordulásáról.

    A rendszerben van a hiba, önként senki nem vállal hajléktalanságot. A tőke biztosítja a fejlődést, a jobb létet és a munkaerő újratermelődését is. No, ebben szünt meg, vagy akadozik a harmónia. A fejlődés és a munkaerő tekintetében is. A hajléktalanoknak nyújtott segítség csak tűzoltás kérem, felül kéne vizsgálni, hogy a demokrácia az-e, mint aminek mondjuk, vagy hisszük.
    Ez a mi dolgunk, Jézus meggyógyította a vakot, a leprást, de a gazdaságpolitikánkkal ő sem tudna csodát művelni.
    Geyza egyik hozzászólásához igazodva, nem csodálkozom azon, hogy MO-on a legfrisebb hivatalos felmérések szerint a fiatalok 70-80%-a a Kádár rendszert tartja elfogadhatóbbnak és erkölcsösebbnek a mainál.

    Ezen felháborodhatunk, dehát a mi gyerekeink csak nem ennyire hülyék. Én legalábbis nem annak tartom őket!

  • Bocika:
    Mirol hablatyolsz már meg ?
    A FIDESZ hatalomátvétel utáni harmadik napon Kósa , a Dibrisőni Nagyúr , ( úgyismint stüszi-huszár ) és talán a Navracsics ( erre most nem emlékszem pontosan de utána lehet nézni )nagy hangon bejelentették hogy az ország sokkal roszabb állapotban van mint ahogy azt gondolták.
    Ekkor a Forint hatalmasat zuhant a Világban, a deviza adósók egyből reménytelen helyzetbe kerültak !!
    Két hét múlva halkan bejelenttték hogy tévdés volt , az ország állapota mégiscsak pont olyan ahogy Bajnai és Oszkó leírta nekik átadáskor , tévedés volt az egész.
    Persze az ilyen utólagos , a lapok utolsó oldalán lévő korrekciókra már senki nem figyel.
    Aztán még volt utána kettő hasonló akciójuk.
    EZEK KOMÁM FEL VANNAK ÍRVA ! Teke van velük az Internet.

    Jimmy Boci : Eddig csak viccelődtem azzal hogy magácska nehézfejű meghogy buta.
    Mostmár látom hogy a vicceim nem oltak viccek.
    Sajnos ezek a megállapításaim a realitását tükrözik a maga észbeli képességeinek.

    Jimbicike :
    Most leírom kiskegyednek mi volt ennek az értelme :
    A FIDESZ-közeli cégek többnyire exportra dolgoznak , vagyis itthon olcsón termeltetnek de Európában adják el a szajrét Euróért.
    Namármost.
    Ha a Forint legyengül , akkor a befolyó Euróért sokkal több Forintot kaphatnak a bankban , mikor átváltják. MErt ugye a hazai fizetőeszköz mégiscsak a Forint. ( Benne van az alap-tákolmánban is.Pont emiatt,hogy csak kétharmaddal lehesen a jövőben belépni az Euró-övezetbe.)

    Eképpen töltötték fel wazze a támogatóik kasszáit , cserébe azért hogy nyolc éven át finanszírozták a hazaáruló politikájukat.

    Eztet picinyem úgynevezik hogy ” Totoális Lefosztás ” Mármint a lakoság totális lefosztása.

  • Ille Pista :
    Nálllam nme nehezeb okkosabbnak leni me ollan sötet vaok mint mákoskalács beslelye,.! ? .
    Memmondottamár a JIMBO si.

  • nem baj Geyza

    en szeretem a makoskalacs sotetjet:)

  • Ille Isván!
    Már megint nagyon tájékozott „kintről”…pedig egy szerkesztőnek annak kéne lennie!!!!!!!!.
    Én ITTHON élek és kb.egy hete a Blaha aluljáró tele volt velük,mivel az AB-nek köszönhetően ott és azt csinálnak amit akarnak.
    Ha Ön ennyire „képben van”akkor a hozzászólókon már nem is lehet csodálkozni,igaz ők sokan szint alatt vannak és csak
    szajkózzák a hülyeségeket.

  • Geyza
    2012 december 9
    10:45 de.
    az más. ha a jimbo megmondta, akkor az meg van mondva:-)

  • A Jim annyira memmonta…de annyira…hogy ..hogy csak na !

  • Tisztelt Boda Marcsi!

    A hajléktalan ellátással kapcsolatban igen nagy a sötétség a fejében, nem emócióból, hanem rációból kellene írni e témában. Kérdezze meg azokat a hajléktalan ellátókat, akiktől a Tarlós vezette FŐPOHI elvonta a +30%-os kiegészítő normatívát, illetve azokat a felekezeti szolgáltatókat, akiktől a jelenlegi kormány elvonta az egyházi minősítést, és ezzel együtt a +94%-os kiegészítő normatívát, hány férőhelyet szüntettek meg ezért, hány kollégától váltak meg, mert tovább nem tudták finanszírozni az ellátást. Erről senki nem beszél, arról viszont igen, hogy itt ott megnyitnak valamit. De lehet folytatni, hogy teljes a bizonytalanság a pályázatok terén is, most írják ki a téli krízis időszak pályázatait, döntés januárban, addig finanszírozza a szolgáltató, ha nyer akkor jó, ha nem nyer, akkor úgy járt, hogy állami feladatot átvállalt, csak nincs aki finanszírozza, ja hogy ebbe tönkre is mehet, az senkit nem érdekel.

  • Boda Marcsi
    2012 december 9
    11:18 de.
    van egy apró kis gondja, kedvesem! én csak a magyarországi rovatvezető vagyok, itt élek, ha kíváncsi, hol, hát olvasson harunalrasidot a nolblogon! egyszerű, csak be kell billentyűzni a gugliba, hogy „harunalrasid”, és máris többet tud meg rólam!
    de lekérheti a lakónévjegyzékből nevem szerint a címemet is, bár nem hinném, hogy meg akarna látogatni, különben sem hinném, hogy az esetem lenne:-)
    ha valakin nem lehet csodálkozni, az kiskegyed.
    szemellenzőt pedig – igáslovak már nem lévén – csak az ügetőn, meg a lovin használnak, hiszen ott az elvárás: szaladj, lovacskám, ne nézz se jobbra, se balra, előtted a cél!

  • #Boda Marcsi
    Ajjaj! Nagyon nagy tévedésben van kisnaccsád!
    Ille Úr nem is lehetne jobban itthon, mint van!
    Ha valamit is mond, – már nem egyszer találkoztunk, beszélgettünk! Sörözést csak azért nem említem, mert ő a bort szereti!
    Nem értem, miért jó „beszólogatni” a TÉNYEK ismerete nélkül? 🙂

  • ghost 2012 december 10 7:40 de.
    Drága Jószellem!
    Szerintem vaknak próbálod elmagyarázni a szivárvány színeit! 🙂

  • raptor
    2012 december 10
    8:41 de.
    gondolom, az időeltolódás zavarta meg, ami, ugyebár, a kommentek melletti dátumban jelentkezik.
    vagy a napfolttevékenység. esetleg a villanyszámla. netán a szomszéd, miközben éppen lángost sütött (jesszusom, odaég a lángosom!). persze, az is lehet, hogy nem is zavarta meg semmi. ő már csak ilyen gyanakvó:-)))

  • Ille István 2012 december 10 10:54 de.
    Ezt írod: „gyanakvó”
    Nagyon finoman fogalmaztál! 🙂

  • Ille Úr!
    Ha itt él akkor még megdöbbentőbb,amiket ír,vagy gondolom
    nem jár gyalog a városban és esetleg az aluljárókban,mert csak a kocsiból gyűjti a „tapasztalatait”.Ha igen akkor félretájékoztatja az embereket.!
    Ma délután, amikor lementem vásárolni a belvárosban!egy mellékutcában megágyazva,borosüveggel a kezében,teljesen
    részegen feküdt két hajléktalan,ebben a hidegben és közben
    szemerkélt a hó……Nem egyedi eset…Egyébként,ha járna aluljáróban,akkor nem állítana olyan valótlanságot,hogy az aluljárókban nincsenek árusok,ugyanis tele vannak üzletekkel és ők is panaszkodnak.!
    Egy volt osztálytársam is hajléktalan szállóban dolgozik,tehát működnek,,,persze lehet,hogy nincs szállodai színvonal,de azt talán nem is igényelhetik az
    odajutók.Én inkább a kispénzű nyugdíjasokért,családokért
    aggódom,akik bár egész életükben dolgoztak,a saját lakásukban fagyoskodnak,holott nem isszák el a pénzüket!
    Különben a Nyugatinál színes a kép,felül a téren Hanukát
    ünnepelnek,lent meg a hajléktalanok üvöltöznek,ezt mástól
    hallottam……Egyiket sem zavarja a másik? akkor miről
    beszélünk.Az AB biztosította a jogot,hogy mindenki ott fagy meg ,ahol csak akar….Hát aki ezt helyesli az oldja
    meg a problémájukat és beszéljen humánumról…..

  • Hollósy Gerti

    Hajléktalanokra olyan embernek, aki nem tudja milyen télen fázni és éhezni, – hogy csak a legnehezebbeket említsem – bármit is mondani galádság.

    Általánosítani pedig újabb galádság, nem minden hajléktalan büdös, részeg és randalírozik, sőt kevesen vannak ilyenek, többnyire megtört, szomorú emberek. Többször készítettem riportokat hajléktalanokkal, nagyon sok keserű sorsot hallottam. Találkoztam tanárral, mérnökkel, költővel. Senki sem lesz önként hajléktalan.

    Mindig is téma volt. Sokan igyekszenek nekik segíteni.

  • Most már mindent értek,sörözgetünk,borozgatunk és közben
    megvilágosodik az igazság? anélkül,hogy leereszkednének és látná?
    Hát ez jó!

  • Kedves Gerti!
    Igaza van nem minden hajléktalan egyforma.
    Aki nem volt részeg és látszott rajta,hogy eljár mosakodni,
    annak én is adtam többször pénzt is ételt is sőt a „házunk”
    hajléktalanjának ruhát is.Ezt egy régebbi hozzászólásomnban
    már megírta.

  • Hollósy Gerti

    Igen, Kedves Marcsi, önmagában borzasztó sors lehet, ezért aztán az ember inkább sajnálja Őket, mint bármit is felrójon nekik.