Minden szép és jó!

2012 december 15 12:18 du.37 hozzászólás

Üdvözöljük Bogdán Gézát, a Kanadai Magyar Hírlap legújabb szerzőjét! Első reflexiójában Áder Jánosról, illetve a választási regisztrációról ír, és arról is, hogy tényleg eltűnt-e a nemzet gojóstolla…vagy tán csak lecserélték valami szebbre?

Václav Klaus cseh elnök Áder Jánossal (Forrás: KEH)

Képletesen legyen szólva: végre megtört a jég. Ezek után merjen bárki is kételkedni abban, hogy hazánkban nincs demokrácia – „azt én a magyarok nevében kikérem magamnak” – fogja majd mondani Orbán Viktor miniszterelnök úr. Lám-lám, pozitívan csalódhattunk. Áder János köztársasági elnök urunk nem holmi nemzet „gojóstolla”, s a mi kormányunk pedig igenis demokrata, merthogy nem tartja aggályosnak az általa Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollra küldött új választási törvényét sem. Minden szép és jó. Áder János elnök urunk tehát nemcsak perfekt beszélni angol, de immár megtette a szükséges jogi lépéseket is.

Noha az elnöki közlemény szerint a feliratkozás két formáját, a határon túl élő és magyar lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, valamint a Magyarországon élő nemzetiségi választópolgárok regisztrációját ugyan semmilyen alkotmányos kifogás nem érte, a feliratkozás harmadik formáját, a Magyarországon élőkét viszont annál inkább. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a határon túli magyarok és a hazai kisebbségek pozitívan lettek diszkriminálva, mert amíg ők levélben is feliratkozhatnak és regisztrálhatnak, addig mások viszont nem. Ezen kívül az elnök úr más, alkotmányosan kifogásolható részeket is talált. Többek között a kampányra, a közvélemény-kutatásokra vonatkozó, valamint a hatályba léptetéssel kapcsolatos szabályok aggasztják őt, de csatolta az ellenzéki pártok hozzá küldött észrevételeit is, így innentől kezdve a kormányunk már joggal moshatja kezeit. Egyrészt, mert mostantól már az ország-világ szeme a demokráciánk őrein, a zömében általuk kinevezett és megfélemlített Alkotmánybíróságon van, másrést pedig azért, és ez az elnöki közlemény részét képezi, idézem: „Az új választási törvény minden választáson induló párt és képviselőjelölt számára garantálja a szabad és demokratikus választásokon való, európai mércével is alkotmányos megmérettetés lehetőségét”.

Sok hűhó semmiért. Noha bármelyik Fideszes honatya benyújthatott volna egy, vagy akár több erre irányuló módosító indítványt is, de az elnök úr kezdeményezése számukra annál sokkal jobb és tökéletesebb alibit nyújt, merthogy innentől kezdve láthatja mindenki, hogy Magyarországon demokrácia van, ahol működnek az alkotmányos fékek és ellensúlyok. Kell ez nekünk, magyaroknak, akár az éhezőknek a falat kenyér.

Kell bizony, merthogy olvasom, a legfőbb gazdasági szövetségeseink, a németek szerint hazánkban, noha elismerik ugyan, hogy a Fidesz-kormány jogilag kifogástalan tevékenységet végez, szerintük már nem demokrácia, hanem diktatúra van. 2012. december 4.-én az Arte német-francia televízió, Magyarország – demokrácia vagy diktatúra? címmel dokumentumfilmet vetített hazánkról, s a Fideszt egyenesen antiszemita pártnak nevezi, amely a Jobbikkal közösen rombolja az országot.

„Orbán Viktor politikájának mérlege komor. Magyarország gazdasági hanyatlása folytatódik, és a folyamatot tovább erősíti a nemzetközi bizalom elvesztése. Mindez a kormány nacionalista politikájával együtt alig ellenőrizhető társadalmi feszültségekhez vezet, – majd a dokumentumfilm készítői hozzátették: – Budapesten dől el, hogy mit hoz a jövő Magyarországon, hiszen az EU lehetőségei korlátozottak”.

Sajnos így állunk. Ja, és olvasom azt is, hogy Áder János köztársasági elnök urunk december 10-én részt vesz Oslóban a Nobel-békedíj átadásán. A 2012-es Nobel-békedíjat pedig az Európai Unió kapta, az európai kontinens békés fejlődésében, a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében játszott meghatározó szerepéért.

Ilyen nincs, de mégis van, mondta egykoron Török László sportriporter, és mondom én is, mert Áder János köztársasági elnök urunk mégsem utazhatott Oslóba, s nem hallhatta a tüntetők füttyeit. Törölték a repülőjáratát. Az időjárás nem volt kegyes hozzá, de a német igazságügyi miniszter sem az Orbán-kormányhoz, aki keményen bírálta azt. No comment. Minden szép és jó!

Bogdán Géza

37 hozzászólás

  • Géza, nagyon örülök Neked itt!

    Áder János, Ke úr valóban egy kényesebb – fényesebb „gojóstoll”, de csak annyiban, hogy Ő kéri a normakontrollt, szó ne érje a ház elejét alapon, de pontosan tudja, hogyan fogják visszaküldeni, szinte ugyanúgy, ahogy megkapták.

    Az időjárás pedig szerintem képletesen bizony nagyon is kegyes volt hozzá.

  • Áder János, KE úr, így gondoltam, de nem vettem észre.

  • Szia Géza, üdvözöllek köreinkben. Csak vigyázz, mert elkaphatod tőlünk a „liberális vírust” no meg a „cionizmust” is.

  • Egyetértek az irással.Ez hogy Áder kifogást talált csak átverés!Gondolható hiszen a saját munkáját miért kritizálná!Felháboritó amit meg tesz és megengednek teni a kormánnyal!Beleértve minden eddigi tevékenységét!

  • hát, gézám, csak beérett a vetés (tudod, mire gondolok).

  • Kopácsi
    2012 december 15
    1:14 du.
    judith, gézát nem kell félteni. eléggé immunis már:-)

  • Szia drága Kopácsi Judith!
    Örülök, hogy a soraitokban lehetek.
    Ja, és jelentem tisztelettel, a liberális vírust már régóta magamban hordozom.

  • Igen István, tudom!
    Ezúton köszönöm a lap főszerkesztőjének, Christopher Adamnak, hogy bizalmat szavazott nekem, és bevett a soraikba.

  • Bogdán Géza
    2012 december 15
    2:07 du.
    ne köszönd. itt volt a helyed! ezt már az ellenszek.hu-n is bebizonyítottad!
    bocs, hogy Chris helyett szólok!

  • Persze, hogy átverés kedves Kovács Éva, mert hiszen a választási regisztráció már az Alaptörvény részét képezi, tehát arról az AB. sajnos nem is dönthet, azt érdemben nem bírálhatja felül. Olcsó és átlátszó trükköt játszik a Fidesz. Mivel már a németek is bírálták az Orbán-kormányt, és ugye az Arte film tanulsága szerint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sem kímélte őket, gondolták magukban, tegyünk úgy, mintha demokraták lennénk.
    – János, te vagy a főnök, baj van, csinálj már valamit.
    – Ne aggódj Viktorom, itt ez az újonnan elfogadott választási törvény, majd odavetek nekik egy gumicsontot, oszt’ azután már semmi kétségük sem lehet afelől, hogy mi nem diktátorok, hanem demokraták vagyunk.
    Röviden ennyi, a normakontrollos alibi történet. Szemfényvesztés, mint minden, amit a Fidesz művel.

  • Szia drága Gerti!
    Én is viszont örülök Neked!
    Örülök, hogy ismét egy fórumon lehetünk, és köszönöm mindenkinek, aki ezt számunkra lehetővé tette!

  • Szia Drága Géza Barátom!
    Már olvastalak, de úgy alakult, – ahogy! 🙂
    Sajnos Ádernek ez a lépése a „parasztvakítás” kategória!
    Tudják jól a fiúk, h az AB. úgysem tud semmit tenni, hisz ott is jóformán csak ők ülnek!

  • Szervusz drága Gábor Barátom!
    Egyetértek, ez szerintem is csak egy parasztvakítás.
    Ugyanakkor ez a felettébb nívós színjáték viszont nem a mi kedvünkért lett megrendezve, hanem az egyre intenzívebben bíráló és diktatúrát emlegető EU-nak. Martin Schulznak, de legfőképp Christoph Rosenbergnek, a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal tárgyaló küldöttségének vezetőjének, mert ja kérem, ideje lenne már végre megállapodni az IMF-fel, mert ha nem tudunk, szép lassan elvérzünk. Summa summarum, ehhez kellett ez a normakontrollos szép kis színjáték.
    És ugye tegyük hozzá, hogy ez az egész jól ki is lett találva, mert a talárosaink testülete, javarészben általuk kinevezett pártkatonákból áll, tehát úgy táncolnak, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fütyül nekik.

  • Christopher Adam

    Kedves Géza,

    köszönöm szépen remek irásodat és öröm számunkra, hogy gondolataid tovább szinesitik a lapot!

    üdv,
    Chris

  • Drága Géza!

    Nagyon örülök, hogy megjöttél! Érezd magad jól és írj sokat! ::))
    puszi

  • Kedves Adam!
    Én köszönöm, hogy köztetek lehetek!

  • Szia drága Trixi!
    Én is örülök Neked. Mivel látok itt egypár régi ismerős arcot, köztük Téged is, én már jól is érzem magam.

  • Naja !
    A karakán és demokrata ( sic) Ádler visszaküldte a törvént , merthogy neki nem tetszett : három vessző nem volt a helyén és hiányzott belőle egy kettőspont.
    Hát így aztán nem lehet ám törvénykezni.
    A jó magyar nép kapja meg a legjobbat !
    Még törvényből is !!
    Ami neki jár !!!

  • Kiváló irás, gratula!

  • Kedves todor48!
    Köszönöm az elismerést!

  • Drága Gézám, a legjobb helyen vagy itt is, nagyon szeretem az írásaidat, helyettem is íródnak, csak sokkal pontosabban, és sokkal szebben…Isten hozott!!!

  • evalajos8
    2012 december 16
    10:51 de.
    Drága Éva!
    Te itt? Nagyon örülök Neked! 🙂

  • Szia drága Éva!
    Örülök, hogy itt lehetek, és azt, hogy olvasod az írásaim! Köszönöm a szívet melengető kedves szavakat, és a szívélyes fogadtatást!

  • Gratulálok a szerzőnek!
    Nagyszerű a cikk!

    Kedves Christopher Adam!
    Gratula az új csapatodhoz!
    Nagyszerű emberek, nagyszerű gondolatokkal!

  • Geyzának mint” álmagyarnak” meg csak a szája jár,de majd
    csak betapasztják…….

  • Boda Gestanyo!
    Neked mint álhazafi nácinak meg nincs egy emberi gondolatod, de majd csak megszűnsz létezni…

  • A Parittyás hangja
    2012 december 16
    4:17 du.

    Ejnye göllner.

  • A Parittyás hangja
    2012 december 16
    2:36 du.

    „Kedves Christopher Adam!
    Gratula az új csapatodhoz!
    Nagyszerű emberek, nagyszerű gondolatokkal!” by göllner

    Tényleg, Christopher, hova lett a régi szerkesztőgárda?

    Szemenyei egyértelmű, de mi lett a többiekkel?
    Mondjuk dekorációnak jók.:)

  • Kedves Christopher!

    Bogdàn Géza irhatja a biràlo cikkét hazulrol,egy màsik cikkben egy Kanadàba menekült egykori EU képviselö polgàrhàboru elötti antidemokratikus orszàgrol irt.

  • dakota
    2012 december 16
    8:59 du.
    majd, ha írsz különbeket, mint az új gárda:-)
    addig is, hogy tanulj – de ez vonatkozik geyzára és a többi bitvadászra is:
    A gyalázkodó vagy sértegető típusú érv (más néven argumentum ad personam) azt jelenti, hogy egy személy tulajdonságainak vagy cselekedeteinek hibái miatt nem fogadjuk el, amit mond, függetlenül állításainak tartalmától.
    nehogy azt mond, hogy részrehajló vagyok!
    magamra is vonatkoztatom, ha kell!

  • Dénes ERÖS
    2012 december 17
    5:10 de.
    ő is megteheti, mert ő legalább még magyarul ír, sőt, magyarul sír fel álmából. ráadásul, ha nem is polgárháborús, de fölöttébb antidemokratikus az orbáni rezsim. de, ha jól sejtem, nem is ez a post lényege.
    te, nagy jó uram, még arra se veszed a fáradságot, hogy letölts belső használatra egy codede-page-et a magyar karakterkészlettel.
    úgyhogy, ha javasolhatom, először agyonmagyarkodásodban ezzel a kis aprósággal törődj, mindjárt hitelesebb leszel.

  • Ille István
    2012 december 17
    5:54 de.

    Régóta van neked ez a kényszeres bizonyítaniakarásod? Szerintem kezeltetned kellene, mert kezd elhatalmasodni rajtad.
    Christophertől kérdeztem valamit, amihez azonkívül, hogy semmi közöd, meg sem értettél, csak belebrekegtél. Komolyan csodálkozom, hogy szerkesztő helyettes lehettél azon a másik oldalon ilyen szövegértési problémával, mint amit nem első esetben bizonyítottál, mióta megjelentél itt.
    És most nyugodj meg szépen:)

  • dakota
    2012 december 18
    8:18 de.
    picinyem, felelős szerkesztő voltam ott, de ez neked teljesen mindegy.
    ismét adok neked egy kis tanulni valót – már, ha képes vagy felfogni a mondani valóját:
    argumentum ad hominem (latinul „személy elleni érvelés”, „személyeskedés”), vagy röviden ad hominem, olyan érvelési hiba, amely a vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, esetleg cselekedeteit, szavait használja fel vele szemben, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít.
    na, ez a mai napra rendelt házi feladat, dakota.

  • Jól van, Ille, jól csinálod.
    Szív, szuszog és kezdi előlről.

  • dakota
    2012 december 18
    2:14 du.
    hát, mit vársz, ha nem fér a fejedbe: ismétlés a tudás anyja?
    bár, az ilyesmi rajtad nem sokat segít:-)
    ja, és nekem van nevem.
    neked mi van? egy lótolvaj indián törzs neve:-)
    büszke vagy rá?
    kérdezd meg a dakotákat:-)))

  • Rasid, ne törödj dakotával. Ő csak egy betaniott papagáj, mert majomnak nem merném nevezni, azok okosabbak nála. Viszont jó utánzókészsége van, és tökéletesen lüki a süketet. Az is valami, ebben a bornét világban.

  • Ille István
    2012 december 18
    3:01 du.

    Hogy is mondogatod, Ille?:)

    „argumentum ad hominem (latinul „személy elleni érvelés”, „személyeskedés”), vagy röviden ad hominem, olyan érvelési hiba, amely a vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, esetleg cselekedeteit, szavait használja fel vele szemben, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít”

    Talán alkalmaznod kellene a gyakorlatban is:)

    Tényleg „felelős szerkesztő” voltál? Szinte hihetetlen, ilyen szövegértéssel, mint amilyen neked van:)
    Nehogy a lelkedre vedd, egy szóval sem mondtam, hogy alkalmatlannak tartalak rá:)