Aki dudás akar lenni…

2012 december 27 3:02 du.35 hozzászólás

Kötve hiszem, hogy létezne ember e földkerekségen, aki magyarnak született, de ne ismerné ezt a szép, ősrégi, megzenésített népi műremek-költeményt, amelynek sorai úgy kezdődnek: „aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni”…

The Burning Hell / The Prague Post

Ezen verssorok üzenetét, ha átvitt értelemben kivetítem a jelen hétköznapjainkra, azok szerintem sajnos ma is időszerűek és aktuálisak.

Annyiban van csupán némi kis eltérés a tegnap és a ma dudása között, hogy a ma dudásának, haladva a korral és kihasználva a technika nyújtotta előnyöket, mostanság már nem kell egy számára tiszta hangokat produkáló és népszerűséget hozó dudabőrért a sötét pokolra lemennie, elég, ha a dudásunk lesüllyed a magyar bulvár bugyrainak legmélyebb szintjére. Oda, ahol a jelen állás szerint, tudtommal még mindig a Kiszel Tünde, és a Gáspár Győzi trónol. Egyelőre.

Szóval, ha úgy érzed, hogy rendre hamisan szól a dudád, és zenészéveid során emiatt többször is bíráltak téged, sőt, a zeneértő vájtfülűek brancsa ráadásul párszor még ki is fütyült, ne add fel! Ne ess letargiába, de azért jól jegyezd meg: a népszerűséged nincsen kőbe vésve.

Keress hát magadnak egy olyan színpadot, ahol lehetőleg főműsoridőben és nagy nyilvánosság előtt, de előadhatod a produkciód. Majd fújd a nótád, határozottan, magabiztosan, ahogy eddig, otthon és Európa színpadain egyaránt tetted, s a szünetekben pedig, kortyold a tiszteletedre szervírozott kávét. Ne félj, ne rettegj semmitől. Ott, azon a színpadon, garantáltan nem fog senkit érdekelni, ha hamisan szólsz. Hozzászoktak már. Ne feledd, hogy a bulvárszakma egyik legnagyobb brácsása, a Hajdúúúúúú Péteeeeeeeeer kontráz neked, ráadásul egy akkora határtalan űr és dimenziós fal választ el a műértő közönségedtől, hogy azok, még ha történetesen akarnának is, de közbeszólni, kifütyülni téged úgysem tudnának.

Karácsony előestéje volt, s az időzítés pedig, egy jó kis dudaszólóhoz, abszolút tökéletes. Az emberek lelkéből ilyenkor úgyis meghitt, békés nyugalom árad, és persze már elég későn is van ahhoz, hogy a Jézuskát váró gyerekek megriadjanak a lehalkított dudaszód hallatán. Különben is, ha leskelődnek és megriadnak, majd az édesanyjuk megmagyarázza nekik, hogy te igenis a Jézuska vagy, csak elidőztél egy kicsit Nyírteleken a Kedvesházban, merthogy oda is ajándékot vinni mentél, s éppen erről szólt az iménti dudaregéd. Nahát, irgum-burgum, mars, az ágyba aludni rossz csontok, mert ez a mi, erős idegzetűeknek való, felnőtteknek szóló esti mesénk, úgy bizony.

Első aranyszabály. Ha népszerűségre vágysz, és továbbra is első dudás akarsz maradni, úgy soha, semmilyen körülmények között, ne játssz vontatott, lassú, szomorkás dallamot. Gondolj csak az átkosra, amikor is ifjú kiszesként és a pártgyűlések vezérdudásaként azt kellett fújnod, hogy zúg a Volga, sír a Volga, persze oroszul, és ezt az időszakot, ha tehetnéd, ma már legszívesebben ki is tagadnád az életedből. Fújj hát népszerű szerelmes dalokat, amint azt anno a Neoton Família tette, s add hírül a világnak, hogy a feleségednek még mindig te vagy az egyetlen nyerő dudása. Vigyázz, nehogy kimaradjon a csavargóének című saját szerzeményű dudanótád, amely arról szól, hogy noha te csak egy Európában po(r)tyázó magyar stoppos vagy csupán, de minden járműre, ha nem muszáj, azért nem szállsz fel, csak ha kényszerítenek rá. Ekkor – és azt te nem hallhatod ugyan, mert sajnos egy más dimenzióban vagy – a háttérből felzúg a nemrég kitüntetett békemenet-kórus, élén az egykoron kör közepén álló Patakyval, és biztosítani fog róla téged, hogy ha kell, még januárban is megszerveznek neked és érted, egy közös dudakoncertet. Bizony, még testvér vendégdudások is lesznek, egyenesen Lengyelországból.

Arról is szóljon a dudaszó-repertoárod, hogy te még hiszel a tündérmesékben, és bár otthon a családod előtt ugyan soha nem beszélsz a dudálás, mint megerőltető munkád kínkeserves gyötrelmeiről, mégis bízol és reménykedsz benne, hogy a jövő magyar nemzedékének dudásai már egy eddiginél jóval élvezhetőbb zenét fújó dudások lesznek, hála neked, vezérdudásnak, aki ugye (kesztyűbe) dudálni tanítasz minket.

Második aranyszabály. Énekeld el a közönségednek, és a dudádon persze cifrázd is, hogy vannak gáncsoskodó, rossz rigmust nyekergő ellenzéki köcsögdudások, ám téged az ő nótájuk nem hat meg. Bármekkora is a baj, te csak a víg dolgokról dudálj a közönségednek. Hogy karácsonykor a szeretet ünnepén hány mérges, dudabőrnek való kutya áll majd sorba egy tál ételért, különben éhen veszne, amiről vezérdudásként valahol te is tehetsz, nos, arról semmiképp ne dudálj.

És ne feledd a régi nóta szövegét sem, amely népiesen legyen mondva úgy hangzik: „aki dudás akar lenni, pokolra kő annak menni, ott kő annak mögtanúnyi, hogyan kő a dudát fúnyi”…

Bogdán Géza


35 hozzászólás

  • Puchert János

    http://www.noltv.hu/video/4762.html
    hátha valaki még nem látta érdemes megnézni és meghallgatni ízes magyar nyelven előadott népmesét ráadásul van benne dudaszó is

  • Hollósy Gerti

    Géza, sose hallgass el, fújd azt a dudát rendíthetetlenül!

    Hidd el, egy jelképes kis csárdában igazi nagy dudás vagy!

  • Köszönöm kedves Puchert János, hogy belinkelted ide ezt a tanulságos Orbán-kormány tevékenységét összefoglaló szép videót. Humoros és remekül előadott történet, dudaszóval, ízes magyar szavakkal elmondva, de a fene tudja mért, én valahogy mégsem tudok rajta kacagni.

  • Szia drága Gerti!
    Szót fogadok, és megígérem Neked, hogy amíg tudom és bírom, fújni fogom a dudát. 🙂

  • Gézám,
    mint mindig, szomorúan értek egyet soraiddal…
    (Anyám, én nem ilyen dudást akartam…)
    Az a baj, hogy nem a dudás jut a pokolra, hanem mi… Sebaj, míg a könyörület oszt egy tányér levest: gondold meg, be is tilthatta volna…:(
    Köszönöm.

  • Szia drága Éva!
    A mi dudásunk sajnos becsapott minket, és hazugsággal nyert, ami az ördögtől való ármány cselekedetének része volt. De az ő lelke legyen rajta, és ne a miénk, akik nem arra számítottunk, hogy ilyen hamis nótát fújó dudásunk lesz. A karácsonykor ételért kígyózó hosszú sorokért pedig, a mi hamis nótát fújó dudásunk, a pokolra jut.

  • arról van-e hír, hogy a kormányzó erők (?) osztottak-e bárhol is meleg ételt?
    mert a több ezer (!) adagot mindez idáig csak különféle szeretetszolgálatok osztották, válogatás nélkül, nem kérve senkitől szegénységi bizonyítványt – pedig, ha így marad, annak is eljön az ideje!

  • Jávorszky Mária

    A sok dudás közt elvész a gyermek…
    Dudálhattok ítélet napig.
    Jön még a kutyára dér.

    Az első betűk az-ADJ- szót képezik, és nem-POFÁZ.
    Már azt is felhasználják mostanában a magyar ellen, ha add.

  • Jávorszky Mária
    2012 december 29
    3:01 de.
    hát persze. az add – két d-vel – az, bizony, az elvétel jelzése.
    nem magyar specialitás.
    a dudaszó pedig a skótoknál is messze hangzik.
    bár, kiskegyed füle eléggé szelektív.

  • Szervusz kedves Ille István Barátom!
    Mit ne mondjak, jókat kérdezel. Kérdésedre a válaszom viszont az, hogy a kormányzó erők igenis folyamatosan osztják az ételt, és nem csupán karácsonykor, hanem mindig. Szóval, jelentem tisztelettel, hála a Hír-tv-nek, van kajánk, és nem éhezünk. 🙂
    http://kepfeltoltes.hu/121227/vankaja_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  • Kedves Géza !Egyetértek veled amit Évának válaszoltál!Sajnos mi jártunk és járunk rosszul és nem azok akik közel vannak a tüzhöz.Jávorszky Mária nem tudom hogy miért örül ön ennek?Igaz hogy remélem jön még kutyára dér,legkésőbb 2013-ba!!!

  • Kedves Kovács Éva!
    Orbán Viktor miniszterelnök úr csupán egy dolgot felejtett el. Azt, hogy az a nép, amelyik hatalomra juttatta, bármikor meg is foszthatja őt attól. Én is egyetértek az általad megfogalmazottakkal, mert szerintem is jön még kutyára dér. 2013.-ban tehát már ne akarjanak kormányozni, hanem inkább szervezzék meg maguknak a hozzájuk méltó búcsúbulit. 🙂
    http://kepfeltoltes.hu/121229/v_gz_s_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  • Jávorszky Mária

    Ajaj, lesz itt egyeseknek utolsó vacsora!
    Sokaknak lesz kenyér a tányérjában, de sokaknak, csak kígyó és béka!

  • Jávorszky Mária
    2012 december 29
    11:46 de.
    nem fogod elhinni, de mind a kígyó, mind a béka tömény fehérje. csak el kell tudni készíteni.
    a kenyeret meg nem tányérba teszik, hanem melléje, még nálatok is.
    szky, figyelj oda a magyar nyelvre, már, ha tudsz. kárpátalján talán más nyelvet beszélnek?

  • Bogdán Géza
    2012 december 29
    9:00 de.
    hát, hogy etetnek – sőt, beetetnek – az kétségtelen:)

  • Jávorszky Mária

    Ille István
    Akik még a szarból is képesek várat építeni, miért ne ennének meg a kígyót és békát.

    Csak azt kívántam kihangsúlyozni,hogy azon a bizonyos utolsó vacsorán a kígyó nem eledelként lesz egyesek tányérján, de a kenyér bizony ott lesz, de nem mindenkinek és nem mellette emberi szokás szerint.
    A kenyér, mint az élet szimbóluma.
    A kígyó – a halálé.
    Jó étvágyat a békához.

  • Jávorszky Mária!Kérem forduljon orvosához és gyógyszerészéhez amig nem lesz késő!Mert lehet hogy ön sem kigyót,sem békát de még kenyeret sem fog kapni hanem kényszerzubonyt s az már a vég lesz önnek is és a szeretett pártjának is!

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva!
    Kényszerzubbonyban vagyunk mind, ideje lenne levetni.
    ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVŐT!

  • Jávorszky Mária igaz,csak nem mindegy hogy egyesek orvosi v. diktátori zubonyban vannak!Előbbit ön nem tudja levetni mert ugy gondolom a náci ,szélsősséges nézete már beteges orvosért kiált!A másodikat ha összefogunk akkor le tudjuk vetni!A náci szólását nem minősitem,minősiti az magát az embert is.Ugy gondolom hogy önnél ez már a vég!!!!

  • Jávorszky Mária

    Miért nem tetszik az ADJON ISTEN SZEBB JÖVŐT köszöntés? Szerintem ettől magyarosabb és szebb köszöntés nincsen. Talán a SZEBB JÖVŐTŐL RETTEGNEK? Vagy talán az Istentől félnek?
    Vagy tényleg azt hiszi itt egynéhány kelekótya, hogy megmondhatja nekem hogyan köszönjek?
    Ahhoz maguk kis pötömjankók!
    No, látja milyen nagyon náci vagyok, meg rászista?
    he……he………
    Ha levennének az álarcot és a kényszerzubbonyt, akkor nem is maradna magukon semmi, járhatnának pucéron.
    he…….

  • Jávorszky Mária!……..Még abba is belekötnének,ha úgy köszönnél el,hogy:ADJON AZ ISTEN ERŐT,EGÉSZSÉGET.Nekik se Istenük se Hazájuk se jövőjük nincs.Megfertőzte őket a neoliberális virus.Képzeld miket irnának,ha úgy köszönnél el,hogy:KITARTÁS.

  • Jávorszky Mária!Amit itt ön összehord az egy beteg ember beteg szüleménye!Itt aki meztelenül jár az ön és azok akikkel egyetért!Csak az a baj hogy nem meri senki megmondani!Az a baj hogy már mindenki önökön nevet!Én az Istentől nem félek,itt ha valakinek kell félnia az ön és azokat akiket itt eszményit!Hiszem hogy ezt a gyülölködést,ezt amit ma müvelnek büntetlenül nem tehetik meg.Hiszem hogy a jó Istentől megkapják méltó jutalmukat!!

  • Jávorszku Mária az elvakult gyülöletüktől nem veszik észre hogy a félvilág nevet a meztelenségükön,a hitelüket veszitették!

  • Kiváló irás, gratulálok! Minden tiszteletem a szerzőé!

  • Kovács Éva!………..Kár lenne a szóért.

  • Bogdán Géza!……..Mond Géza,ha nem lenne közmunka,mit csinálnál?Kis településed felhalmozott adósságát ki vállalja át?A közmunkát ki finanszirozza?Szeretnél normális munkahelyen dolgozni?Hol?Könnyűiparunkat lenyulták a kinaiak—-Nehéziparunk a nyersanyaghiány miatt megszünt—Kereskedelmet a multik tartják a kezükben.A béreiket gondolom ismered.—-Mezőgazdaságot a konzervgyártással együtt tönkretette az EU.Most őszintén melyik szektorban szeretnél dolgozni?

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva, KUSSSS legyen! UNTATSZ.
    Írj valami értelmeset is néha ne, csak az orvosbácsihoz küldözgess mindenkit, hogy boldogulnál meg.
    Olyan ragadós vagy mint egy taknyos béka.FUJJJJJJJJJJJ !
    HE……

  • Topapó a felsorolásban hiba van hiszen a konzervgyártást,a mezőgazdaságot a Torgyán-Orbán duó tette tönkre nem emlékszik,hiszen a keleti piac akkor nekik komcsi volt!A normális egymillió munkahelyet várjuk mint a messiást!Jávorszky Mária a hangnem minősiti magát az embert!Itt tényleg nagy baj van már,mondom én kell az orvos!Itt aki ragadós az ön az,mert nem veszi észre hogy ki van utálva a beszéde,szélsősséges megnyilvánulása miatt.Itt már mindenki magán nevet,de még most sem veszi észre,nincs érzéke s ez is nagy baj már!

  • Jávorszky Mária !Én nem mindekinek engedem meg hogy tegezzen.Ezt főleg önnek nem engedtem meg,mivel a mi nézetünk között óriási a különbség,én egy szélsősséges egyénnel nem tegezződök.Nem vette észre?Ez a viselkedése is minősiti önt,javaslom nézzen utánna az illemtanban!Az aki nem tud viselkedni az ne ossza az észt!

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva
    Ragadj le te istenbarma.

  • Jávorszky Mária itt ha valakinek távoznia kellenne az éppen ön!Nem veszi észre hogy már kitaszitva lett a gyülöletes,szélssőséges,alpári megnyilvánulása miatt!Ideje lenne ha észrevenné már!Egy ujabb betegsége van ?Jaj de sajnálom,nem hiába mondom forduljon orvosához v. gyógyszerészéhez amig nem lesz késő!

  • Jávorszky Mária

    Kovács Éva!
    Nem jó helyen jársz…
    Eredj a pride.hu – ra, ott megtalálod lelki társadat a- Magyar gárda felosztva c. és annak 209.sorszámánál megtalálod ugyanazon címet,amelyet asher alexander ezeken az oldalakon saját címeként már többször is megadott. Írd be a google keresőbe:
    Rehov h’Hatsmauth
    11131 CFAT
    Erets Izrael

    Ha nem hiszed járj utána a KMH – Szabadságharcnak álcázott hazaárulás c. cikknél- asher alexander,2012.november 8.4:07 du. – Itt ugyanazt a címet közli.
    Csak azért írom mindezt,talán megérted, nem én vagyok az ellenség.

  • Jávorszky Mária először is láttom nem volt gyerekszobája.Akit nem ismerek,főleg is is hasonszőrü azt nem tegezzem le.Mondom én hogy valami nagyon hiányzik.Itt ha valaki nem jó helyen jár az ön,de nem veszi észre hiába nagyon vastag ,minden ráfér,mert nem tudja érzékelni már!Amit itt leirt az sem igaz,mert a Gárdát az előző kormány tartotta jogszerütlennek, törvényt is hoztak rá,de a mai kormány tavaj rendőri segédlettel engedte a gárda masirozást.Vagy nem egy országban élünk.Amennyiben nem akkor az még nagyobb baj,mert itt kell élni és akkor kell az igéket osztogatni,de csak azt is akkor ha azok igazak!Remélem megértett?Amennyiben nem akkor visszajutunk a javaslatomhoz!

  • Kovács Éva!…….Olvasson egy kicsit utánna mondjuk úgy 1992-től.

  • Topapó nincs mit olvasni nekem.Köszönöm a figyelmeztetés,de nincs miért!