Munka és imádság

2013 április 29 1:35 du.78 hozzászólás

Európa és Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a jáki templom felújítási ünnepségén, bejelentve, hogy a kabinet további forrásokat biztosít az épület rendbetételéhez.

Na, ragadjunk ebbe bele egy kicsit. Elsőbben is az általa oly sokszor hangoztatott munka becsületéről, a kétkezi munka megbecsüléséről ejtsünk már néhány szót. A munka becsületéről beszél egy olyan ember, aki életében még nem dolgozott. A kétkezi munka megbecsüléséről beszél egy olyan ember, aki egész életében max. a trágyahordó villa nyelével került kapcsolatba, de azt valahogy ugyancsak utálta. A kétkezi munka megbecsüléséről beszél egy olyan ember, akinek vezérfonala szerint a középfokú oktatást oly szintre butították le, hogy valóban csak kétkezi munkások generációi kerülnek onnan ki, ami kétségtelenül hasznos a multik esetében, mert a betanított munka valóban kétkezi munka. A munka megbecsüléséről beszél egy olyan ember, akinek regnálása alatt soha nem látott mélységbe süllyedt a munkanélküliségi mutató, pedig a közmunkások számaival kozmetikázták ám rendesen! A munka megbecsüléséről beszél egy olyan ember, aki – 10 évre (ugyan, miből gondolta, hogy 10 évre hatalmában áll bármit beígérni? ) – egy millió munkahely megteremtését ígérte meg, de még az időarányos részt sem tudta teljesíteni, sőt, székrekedést kap az erőlködéstől, hogy a meglévő munkahelyeket megvédje (úgy néz ki, pont akkora sikerrel, mint a nyugdíjkasszát), pedig még kormányzati programot is kitalált rá!

Inspection of Rembrandt's Old Man Praying

Inspection of Rembrandt’s Old Man Praying

Persze, lehet, hogy a táskahordozás kétkezi munkának számít, mit mondjak, meg is van becsülve!

Az imádság és a munka hagyományát illetően valós sorrendet sikerült megállapítania Orbánnak: mindenki imádkozik, hogy megmaradjon a munkája. Akinek meg nincs, az azért imádkozik, hogy legyen.

Ma ezzel szemben azt látni – folytatta –, hogy Európában lassan már sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete. „Európa egy agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. (…) A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt” – fogalmazott. Szavai szerint a kontinens és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, és sikerül visszahelyeznie az imádság és a munka hagyományát életfelfogása középpontjába.

Hogy miből sikerült neki ezt a következetést levonnia, mi szerint Európában a munkának nincsen becsülete – mondom, saját tapasztalatai e téren nincsenek – az előttem meglehetősen ködös, de hát, hallucinált ő már máskor is. De nézzünk már az imádság becsülete mögé! Miért is kellene, hogy az imádságnak becsülete legyen? A vallás – és annak gyakorlása – magánügy. Nem különben megnyilvánulási formái is, mint az ima pl.. Mitől becstelen egy imádság, és mitől van egy másiknak becsülete? Milyen alapon ítéli ezt meg Orbán? Miben segít az imádság? Olcsóbb lesz tőle a kenyér? Vagy a cukorbeteg más besorolást fog kapni a TB-ben?

Azután fut egy sort „agresszív szekularitás” címkével. Valszeg ez is olyan fogalom, amiről lila dunsztja sincs, mi is, de jól hangzik az Európára való köpködés közben. Nem mellesleg mondja ezt az az ember, aki a következőt merte nagy bátran előadni: „Jézus Krisztus nevében tapsot kérek!”. Tette mindezt egy kisebbségek jogainak veszélyeztetését vélelmező rádiójegyzet kapcsán, 1991. június 10-én. Az országgyűlési jegyzőkönyv – akkor még volt, ma az orbáni demokráciának hála, ilyen nincs – mindezt rögzítette. Ugyancsak fideszes csahosai közül hangzott el a abban az ülésszakban többször is a „csuhások, térdre, imához”  felszólítás, valahányszor egy KDNP-s képviselő emelkedett szólásra.

Mert nézzük csak, mi is a szekuláris jelentése? Világi, nem egyházi. Kurz und gut: ennyi. Alanyai, a szekuláris emberek, mindent ok-okozati összefüggésben látnak. Más szóval, nincs olyan esemény, amelyet természetfeletti beavatkozással kellene magyarázni. Minden történés, a történelemben lejátszódott eseményeknek a következménye. A szekuláris emberek a valóság korlátai között élik az életüket, ahogy az öt érzékükkel tapasztalják azt. Ez vezet el a szekuláris emberek autonómiájához. Ez a kifejezés egy görög szón alapszik, ami azt jelenti: „a saját feje után megy”. Az autonóm emberek nem érzékelik, hogy bármiféle szükségük lenne Isten útmutatására.

Ha nincs természetfeletti, és az emberi lények maguk döntenek sorsukról, akkor az értelem, az értékek és az igazság a körülményektől függ. Ami helyes az egyik szituációban, az talán helytelen a másikban. Ami helyes az egyik ember számára, az talán helytelen a másiknak. A morál egy közösségi szerződés kérdése. Amiben a csoport megegyezik, annak alapján ítélnek meg minden magatartást abban a csoportban.

Megértem, hogy Orbán szemében Isten ellen való vétek az autonómia, az autonóm gondolkodás. Na jó, ha Isten ellen nem is, de ellene való vétek mindenképpen. Ahogy látjuk, pártján belül rendesen el is taposta azt. Hívei agyuk kapacitásának 20%-át használják, a többit Orbán használja.

Viszont a szekularizációnak egyéb indítékai vannak, nem az agresszivitás. Az első és minden bizonnyal a legfontosabb, a tudományos indíték. A mai világban a legtöbb ember a tudomány, vagy a tudományos módszer alapján hoz döntéseket, és oldja meg a problémáit. A második fő szekularizációs indíték a pluralizmus. A pluralizmus azt jelenti, hogy sokféle vallási meggyőződés tolerálható és egyik sem meghatározó szerepű. Ezzel a tapasztalattal szemben, mi történik a szekuláris világban? Az első tizenkét ember, akivel találkozol, legalább tizenhárom vallást, vagy vallástalanságot képvisel. A harmadik fő indíték, ami a szekularizációt segíti, a privatizáció. A privatizáció azt jelenti, hogy a vallásos beszélgetés a nyilvánosság előtt, egyre növekvő módon helytelenítésre kerül. A vallás egyre inkább olyan értelmezést kap, hogy ez az emberek magánügye.

Ezek után a családellenességgel és az internacionalizmussal – mégis, az EU mi a bánat lenne, ha nem internacionalista? – nem is foglalkozom.

Nézzük tovább: „Mi ezt a feladatot és helyzetet ismertük fel 2010-ben, amikor a választók ránk bízták Magyarország új alkotmányának létrehozását” – jelentette ki Orbán Viktor, jelezve, hogy ehhez először le kellett bontani a magyar alkotmányról „azokat a hagymakupolákat, amelyeket a kommunista rendszer épített rá”.

Ha csak valami halovány célzás lett volna programjukban – ami, ugye, eleve nem volt – ilyesmire, egye fene, még be is szophatná bárki ezt a lompos csúsztatást. De, hogy erre neki SENKI nem adott felhatalmazást, az tény! A kommunista rendszer hagymakupoláiról előadott rémálmát pedig biztosan az okozta, hogy előző esete túlzottan beevett a kelkáposzta főzelékből, köménymaggal és sült oldalassal. Kicsit idősebb vagyok, mint ez a kényszeres népboldogító, de valahogy nem emlékszem, hogy kommunista rendszerben éltem volna. Felidézte, hogy ennek szellemében az alaptörvénybe foglalták a magyar államiság keresztény gyökereit, és – mint fogalmazott – „magunkénak valljuk Szent István útját”.

Na, ez tiszta beszéd. Adva van a Szt. Istváni erőszakos térítés – jelen körülmények közt, persze -, és bár az egyháznak semmi keresni valója az állami politikában, aki nem hívő, az idegenszívű, nemzetáruló. Persze, az alapizébe elég sok mindent belefoglaltak, aminek abban semmi keresni valója nincs, de hát, ha ott van, akkor minden más nézet alapizé

ellenes. A miniszterelnök szerint „nekünk ezen a saját úton érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat érdemes alkalmaznunk”. Felhívta a figyelmet, hogy ehhez vállalni kell a saját út nehézségeit, ki kell állni a magyar érdekekért, és nem szabad megijedni „sem Brüsszeltől, sem a saját magunk árnyékától”.

Ez már valami beteges dolog nála: miért kellene megijedni Brüsszeltől? Felfogja egyáltalán, hogy Brüsszel értünk haragszik, 10 millió nyomorultért, és nem ellenünk?

Semmi baj: majd az imádság, amit ismét visszahelyez életfelfogásunk központjába, az segít. Különösen a születése napján celebrált hálaadó misék éghez szálló fohászai.

Ille István

78 hozzászólás

  • Egy primitív, műveletlen focista primitív világnézetének megnyilvánulásait hallottuk.

    Szóra sem érdemes lenne, ha nem hazánk tönkretevője mondaná ezt a tálib dumát.

    Érdekes, hogy egy mondata valahogy mégis elkerülte a publicisták figyelmét. Mert azt is mondta ez a jó ember, hogy a kormányt a nemzeti érzelmű magyarok tartják fenn. Tehát aki nem ennek a kártékony kormánynak a híve, az ab ovo nem lehet nemzetének híve.

    Ilyen böszmeségre eddig még senki nem vetemedett a rendszerváltás óta. Még Antall is 15 millió magyar miniszterelnökének tartotta magát. Ez a felcsúti gigász legalább bevallja, hogy ő meg csak azoké, akik támogatják.

    És akad magyar ember, aki tapsol neki 🙁 Szégyen…

  • gelbergócisztán

    egy sikertelen elet utan a cikkiro irigykedig a sikeres politikusra . szanalmas

  • gelbergócisztán

    koszonom a mindenhato Istennek hogy nekem sikeres eletet nyujtott , telen florida , nyaron budapest…ihaj…csuhaj

  • gelbergócisztán
    2013 április 29
    1:56 du.
    már miért is irigykednék erre az izére? lábjegyzet se lesz 🙂
    amúgy a konkrét cikkbeliekről, ha akadna valami gondolat féléje?
    ja, hogy az magának meghaladja a képességeit? az más.
    hát akkor várjuk a következő magvas gondolatát!
    persze, ha nem csak rólam fog szólni 😛

  • gelbergócisztán

    jelenleg orban a legprofibb politikus hiszen masodszor nyert es 2/3-al es ugy nez ki jovore ismet nyer…..ha valaki tud ennel jobb teljesitmenyt felmutatni 1990 utan az itt jelentkezzen es harom kivansagat tekjesitem

  • Cornelius
    „Érdekes, hogy egy mondata valahogy mégis elkerülte a publicisták figyelmét. Mert azt is mondta ez a jó ember, hogy a kormányt a nemzeti érzelmű magyarok tartják fenn. Tehát aki nem ennek a kártékony kormánynak a híve, az ab ovo nem lehet nemzetének híve.”
    Tehát a haza nem lehet ellenzékben? Ugyanazt elmondta másképp?

  • Tisztelt Ille István!
    Tetszett az írása. Az életképek is jók, pl. a talpas életről.:)

  • gelbergócisztán
    2013 április 29
    1:56 du.
    Burkus, ki a sikeres szerinted?
    Az aki hazavágta az országot, és egész Európa kritizálja?
    A triplabóvli meg a többi a siker? Szar lehet neked Floridában kalappal a kezedben.

  • Ore et labore!
    Ez volt régen az iskolai füzetek első olalán!
    Imádkozzál és dolgozzál!
    Nem értem, mi van ezen rossz, ha a miniszterelnök, ezt régi tanítást idézi?!
    Úgy látszik, nagyon ráérnek az itteni cikkírók és más nem jut eszükbe!

  • Judit Noszticzius

    Sajnos,hogy Orbán Viktor sem-sem tudja almazkodni az Európai Unióhoz!!!!!!! 🙁 🙁 Akkor kell azonnal leváltjani az Orbán-kormányt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sikeres politikus…

    Észnél van maga? Háromszoros bóvli ország, tömegnyomor, süllyedő gazdaság, egymásnak uszított néprétegek, gyűlölet, fasiszta hordák, rákosista államosítás és utána cinikus röhögés azokon, akiknek odalett az egzisztenciájuk, az életük: ez Orbán Viktor Magyarországa.

    Sajátos fogalmai vannak magának a sikerről…

  • a nyugat családellenessége vs. orbáni családbarátság

    A kormány soha nem látott mértékű adókedvezményt biztosít a gyermekes családoknak (állítja legújabb brossurájuk)

    jelentése: tudjuk, hogy amióta a Fidesz kormányon van, a család fogalmát többféleképp is szűkítette, s a gyermekek után járó adókedvezmény egyike ezeknek a szűkítéseknek. 2011-től csak az számít családnak, ahol van annyi jövedelem, hogy érvényesíteni lehessen a kedvezményt. a propagandaanyag azzal büszkélkedik, hogy 900 ezer család tudta igénybe venni az adókedvezményt. a 2011-es népszámlás adatai szerint magyarországon 1 777 740 gyermekes család volt. ami azt jelenti, hogy saját bevallása szerint 877 740 családot leértékelt, kirekesztett, semmibe vett a Fidesz, vagyis a gyermekes családok fele semmit sem ér a kormánynak, nekik nem jár semmiféle kedvezmény.

    ugyanitt azt állítják, hogy növekedett a gyerekvállalási kedv, ami, ha jóindulatúak vagyunk, illúzió, ha kevésbé vagyunk jóindulatúak (hiszen semmi okunk sincs annak lenni), akkor hazugság. pontosan lehetett tudni, hogy a kormány intézkedései semmilyen pozitív hatással nem lesznek a gyermekvállalási kedvre. nem is lettek.

    legyünk hát büszkék rá, hogy olyan kormányunk van, amelyik minimum az ország felét (és a gyermekek ennél nagyobb arányát) semminek tekinti. legyünk büszkék rá, hogy olyan vezére van az országunknak, aki megveti a tudományt és saját akaratából teremt egy új világot – leginkább csak önmagának.

  • Egy nagyon fontos dolog kimaradt. Nevezetesen az, hogy most akkor tulajdonképpen mi is maradt az államvallás? Mert noha a kommunizmusban nem volt vallás hivatalosan de még is kötelezően hinni kellett, hogy a kommunizmus majd győz mindenütt. Nem Istenhez fohászkodtak akkor ha nem Moszkvához és az éppen soros magyar apostolokhoz. Most ugyan az van csak pepitában. Orbán élt, Orbán él, és Orbán élni fog. Aki nem ezt mondja az mehet a pokolba vagy az ország határain kivűlre. Mondhatnám még azt is, hogy a másik,- igaz nem állami vallás – az igazhitüek vallása lesz. Mert sajnos még csak az itteni sajtóban olvastam, hogy Magyarországon egyre több jogot kapnak majd a mohamedánokn. Mig itten van egy baromi erős ellenzék, hogy nehogy már mecseteket építsenek a muszlimoknak(lehetőleg sréhen szemben a Stephans templommal mivel van már ott egy magas épeület mejnek tetején étterem és kávéház működik, de milyen frankó lenne ha naponta hatszor innen kajabálna a müezzin. Jól illene a városképbe is. Magyarotszágon nem is kell építeni hiszen megvannak. Kicsit fel kell pofozni a többi megy magától. Pécset példul tervbe van véve, hogy lesz majd müezzin( a pályázati felhívás megjelent már most válogatják a szaudi meg palesztin jelölteket, akiknek először a nevezési dijat kell befizetniük) Itt is ugyan az van mint egész Orbanisztánban. majd ők mondjál ki a frankót mit lehet és mit nem és lehet a kasszához fáradni és fizetni.

  • Tanulságos olvasmány. Orbán közveszélyes lélekmérgező, uralkodásának minden percét – megszenvedjük.

  • Róna György kommentje:

    Fritz Tamás a vakhitű házi-oltár fényező ideológus, még rátett egy lapáttal a nemzetvezető baromságaira. a fityesz-KB központi napilapja keddi száméban „Meddig tart még ez a cirkusz, Európa” címmel rittyentett nagy ívű írást.

    a derék Fritz, ahogy az egy hozzáhasonló (még elvben sem létező) gerinccel rendelkező propagandistástól is ciki, rá tudott kontrázni Bölcs Vezére bornírt marhaságára: „Európa egyre inkább lejáratja magát, ahogyan szórakozik Magyarországgal; Európa urai egyre inkább egy elitista, beképzelt, öntelt, gőgös és fölényeskedő társaságnak tűnnek, akiket már nem lehet igazán tisztelni, mert nincs miért.
    lassan kiderül, hogy Európa urainak tényleg addig vagyunk csak jók, amíg végrehajtjuk az utasításaikat és bólogatunk nekik.”

    és ez az ember még nem áll orvosi kezelés alatt (az én megjegyzésem).

  • Vajda B. Attila

    „Brüsszel értünk haragszik. 10 millió nyomorultért…”
    És miként:
    index.hu/politika/kulfold/eu/epvalasztas/juttatasok/

  • Vajda B. Attila

    István,
    más (esetleges)vallásos érzületén pikantirozni, az is kirekesztés, ha szigorúan vesszük…. Ne tedd!
    Vissza az értünk/érted fáradozókhoz: Tanulságos német(!) klip élvezhető, ha a google- keresőbe ilyen szavakat ütünk be: botrány európai parlamenti képviselők vérlázító

  • Erös bástyánk nekünk a bornírt demagógia, és legerösebb rése a mi Viktorunk.

  • Vajda B. Attila
    2013 április 30
    8:11 de.
    én orbán teljesen zavaros szövegét elemeztem, ha nem tűnt volna fel. lehet, hogy elfogult vagyok magammal szemben, de semmi féle vallásos érzületen nem csámcsogtam. de ha már: megmagyarázná, ateistáknak -akik mintha többen lennének, mint a templomba járók – melyik imádság magyarország életfelfogásának központjába történő visszahelyezése fogja elhozni a kánaánt?
    mert, ugyebár, nemzeti/országos szinten csak akkor fogunk boldogulni! – állítja orbán.

  • Figyelő
    2013 április 29
    6:01 du.
    na, pont ez a baj, hogy nem érti. arról nem is beszélve, hogy az „és” logikai összefüggés akkor se volt semmire se jó.
    ugyanis együttes tevékenységet jelent.
    namármost: ha valakinek nincs munkája, az imádság előbbre viszi? adnak érte kenyeret a boltban? hát orvosságot a patikában?
    ugyanazt kérdezem magától is, klára: magyarország – totálisan, nincs kivétel – életfelfogásának központjába helyezése – azon kívül, hogy egy zavaros és értelmezhetetlen frázis – mennyiben is lendít állapotainkon?

  • bubu64
    2013 április 29
    4:47 du.
    megtisztel. azon kevesek közé tartozik, aki írásom tartalmával foglalkozik, és nem azzal, hogy büdös-e a lábam 🙂

  • Vajda B. Attila

    Miként „haragszik Brüsszel értünk ” ?!
    (Lenin: Kapard meg a narodnyikot, előjön a kulák !)
    http://www.index.hu/politika/kulfold/eu/epvalasztas/juttatasok/

  • Pár kmre van Ják,ahol beszédét mondta.Elmentem,hallottam.Nyugodt,stilus,érzelmi fütöttség.Minimum 10 ezren voltak,számos környékbeli településröl is.Könnyes arcok,látszik telitalálat.Pisszenés sem hallatszik a rekkenö melegben.tapsok,egyetértö,bólintó arcok.Sokan talafonra rögzitik.
    Orgonaszó,bevonulás a templomba.Minisztránsok,papnövendékek,papok, rangsor szerint,,Veres dr,szombathelyi püspök,majd a közvetlen utána söt öltönyökben a meghivott vendégek,Orbán miniszterelnök,a szombathelyi Hende miniszter,helyi képviselö,és sokan a többiek.
    Én nem őket néztem,hanem az embereket.Megilletödött tekintetek,,a harsogó népének, az orgona,a tömjén, papi
    és állami méltóságok együttes látványa tapintható volt hogy frenetikus hatást ért el.Valami összetalálkozott.Elmult,fényesebb korok ban vonulhattak igy be uralkodok.És a nép,a valéamikori zsellérek,jobbágyok,mai utódai uyganazt érezték mint elporladt őseik:az alattvaloi státust.DE!

    De ez nem valami elnyomott,kizsákmányolt érzést keltett fel,hanem a fölfelé nézés, a természetes alárendelödés,a kiváloság fényének egy rávetödött csóváját.Távozáskor ez manifesztálodott:zsivaj,tülekedö emberek,hogy kezet foghassanak vele,integetés,köszöntés.”Na komám most egyhétig nem mosol kezet,he?-mondta egy kisfiunak egy férfi mikor a miniszterlnök az autóba szállva megsimogatta és kezet fogott vele.Ott voltam,láttam.

    Mikor a falubol kifelé menet asszonyok egy csoportjához értem nem álltam meg,és megkérdeztem:”ilyen se lesz Jákon mostanában”-mire a válasz:Az biztos!De érdemes volt állnunk másfél óráig!
    Mig hazaballagtam,azon tünödtem:valamire ráérzett ez az ember,vagy valami hiányt pótol.Egyszer olvastem,hogy a nagy republikánus átalakulás nem veszi figyelembe az ember valamihez,valkihez tartozni vágyását,valmihez igazodási vágyát.Szerintem ennél többröl van szó:a vallás kiölése a generáciokbol, a szintén velünkszületett valláséhséget valami mással tölti be.

  • Látom, itt senki nem tanult latinul, de nem ez a fő baj.
    A baj ott kezdődik, hogy az alapvető emberi tulajdonságból egy guny tárgyává teszik.
    Nem csak latinul nem tudnak, de még a kommunista szlógamot is elfeljtették: a munka dicsőség!
    Nem Orbán találta ki, hogy nem is olyan régen Európának és a magyaroknak az ima és munka természetes, élettartalom volt. Ille nem érti, hogy miért van baja egyeseknek au európai eszmékkel…..sajnálatos. T.i. a mai Európa, valóban kihagyta az alkotmányából, a mindennapi világából, kétezer éves eszméit és hagyományait.. Isten, haza és család! Ez az eszme és gondolkodás volt a kultúrájuk alapja és éltetője. Így léteültek a maradandó, fantasztikus művek, épületek, festmények, szobrok, zeneművek Európában és így fejlődött tovűbb a 21. századik.
    Sajnos, ma már egyik sem PC- politicaly correct!Kidobták az ablakon. Van véletlenül egy miniszterelnök egy országban, aki szeretné, ha népe és Európa visszatérne ehhez a maradandó ideálhoz, azt megvetni, utálni kell. Európa törvényhozóinak „meg kell figyelnie”, kölcsönt visszatartania, büntetni ahol lehet ezekért az ideálista törekvésekért.
    Egyszer már nem lesz Orbán miniszterelnök, de egyszer Európa sem lesz, ahogy mi ismertük é szerettük!

  • Elnézést, gépelési hibáimért!

  • Megfogant bennem, hogy levéssek egy akármilyen irást Orbanisztáni Viktorról de mások már megtették. Viszont a legujabb fejlemények még is erre ösztönöznek. Ide a dohánnyal cimmel például. A most napvilágra került trafik tenderek elbírálásából egyértelmüen kiderül, hogy megint beindult a jólismert mutyizás. A tenderben résztvevők és a nyertesek cirka nyolcvan százaléka FIDESZ közeli, sőt sokuknál egyértelműen beazonistható, hogy párton belüli tagok és azok hozzátartozói szerezték meg a koncessziot. Mit tesz erre a király? Azonnal törvénybe foglalja hogy a lista és annak tartalma nem nyilvános. Lenne egy marha nagy kérdésem az Európai Uniohoz. Annó minden olyan monopol csoportosulást sulyos milliokra büntettek akikről kiderült, hogy monopol helyzetbe hozták cégüket minden más céget kirekesztve. Hagy ne kelljen sorolni példákat de vannak. Magyarországon az uj trafiktörvény egyértelműen monopol helyzetbe hozta a kormányközeli lobbistákat. Erre miért nem figyelnek az illetékesek? Vagy mi a fenére büntessék őket hiszen majdhogy fizetésképtelenek. Ám ha jól belekaprnának anélkül, hogy egyetlen egy szál cigit is eldadnának évi többmillos nyereségre tehetnek szert. Annó a CBA nevű cég ellen már kezdeményeztek eljárást de más ügyben. Most itt az uj lehetőség. Annö a TESCO nehéz millokat fizetett valami hasonló ügy miatt. Ja, hogy ők nem magyarok?

  • Régen úgy volt hogy a munka felszabadít.
    Aztán az lett hogy munka és szemináriumok.
    Aztán eljött Magyarország 1000 éves történelmének legnyugalmasabb ,legboldogabb 20 vayis 8+2 éve és most dettó az van ami előtte csak épp elv-hűtlen korrupt komcsik helyett még elv-hűtlenebb fondorlatos lelkületű egyházfiak markába kerül az ország….utána pedig ismét eljöhet a ” Munka felszabadít ” éra , hacsak valami csoda vagy Isteni Beavatkozás nem segít rajtunk.
    Mert ha kivágnak az Európai Únióból , de legfőképpen a NATO.-ból minket , akkor a Jóisten helyett újra a Vörös Hadsereg fog itten beavatkozni , vagy ami még rosszabb , a Román Hadsereg , karöltve a szlovákkal.
    Ez fog bekövetkezni idióta jobberek , de hát ez kel nektek : a még csonkább Magyarország , hogy lehessen a mostaninál tízszer hangosabban jajveszékelni és rikácsolni hogy a judeabolsevista balos kapitalisták a hibásak.

  • Bergengóc Krisztián :
    Profi politikus ??
    Pfff..fffff..fff..

  • Bergengócikám:
    Tuggya a libapásztor is élet-halál ura a gácsérok között , de attól még a városban csak egy suttyónak nézik őt.

  • Figyelő
    2013 április 29
    6:01 du.
    Ore et labore?
    Biztos vagy te ebben?
    Mert ez magyarul annyit tesz: száj és munka…
    Ezek az apácák, ezek az apácák..
    Mondjuk az is lehet, hogy rosszul emléxel..
    Imádkozni, az orare…

  • Nielőtt harczolászni kezdewsz, azért nézz utánna..
    (Ha felszólító módban volt, akkor is Ora et labora..)

  • Kis Pál, köszönöm a beszámolóját, nagyon meghítt lehetett az ünnepély!
    Utolsó mondataival egyet kell értenem. T.i. a vallási közösségben, pl. Csiksomlyón ezt a „egyűvé tartozást” nagyon is érzi mindenki. Ilyen ünnepeken, amin maga is volt mindig megvan a közösségi, felemelő érzés.
    Sajnos, ezt az érzést akarják az emberekből manapság kiírtani.

  • Az orbanisztikus demagogia ujabb, ez esetben a ketkezi munka megbecsuleserol szolo kinyilatkoztatasara egy szoban valaszolok: negyvenhetezer.

  • Figyelo, figyelj csak! Isten-haza-csalad Gombos jelmondata volt. Vigyazz, honnan idezel mert kilatszik az ordogpata az oltartakaro alol. Gyorsan egy kis szentelt vizet es tomjent!

  • Figyelő
    2013 április 30
    12:04 du.
    a latin mondást saját maga fordította le, akkor minek fölényeskedik?
    sajnálom, klára, de mellé beszél. a mellett, hogy nem válaszolt a kérdésemre, hogy miben segítene is az orbáni demagógia, ide keveri az ezeréves magyarországot, meg a kötelező jobboldali mantrát: isten, haza, család!
    egy ateista akkor már hazaáruló? egy szingli már nemzetellenes?
    miért lenne gúny orbán fantáziadús, de valóságtól elrugaszkodott, erősen rétegízű hablatyának elemzése?
    elárulná, ki vette el a munka dicsőségét? ki vette el az imádság becsületét? milyen alapon akarja ez a kis ember megszabni az óriások életét?
    erre válaszoljon, klára, de, ha lehet, hagyja a frázisokat. ma május 1. van, a munka ünnepe. nem sok embernek van ünnepelni való kedve, de imádkozni való se.

  • Ille István

    kiss pál
    2013 április 30
    11:58 de.
    megható. senki nem kétli, hogy orbán nagyon okosan tudja manipulálni a célközönséget. amúgy vagy nyugodt a beszédstílusa, vagy érzelmileg fűtött. a kettő együtt nem megy. mind1.
    „Megilletödött tekintetek,,a harsogó népének, az orgona,a tömjén, papi és állami méltóságok együttes látványa tapintható volt hogy frenetikus hatást ért el.”
    harsogott a nép? frenetikus volt a hatás? ez utóbbi a nagy áhitat közepette? hát…
    egy ben igaza van: ez az ember ráérzett valamire. így kell választókat toborozni.
    az imádság is majd biztosan segít! de mi lesz az ateistákkal?

  • Ille István

    orbán, csak nem ezt a javaslatot nyúltad le?

    gyöngyöspata önkormányzata olyan egyedülálló határozatot hozott a nemzeti újjászületés szellemében, amire 70 éve nem volt példa (kétségtelen, 1943ban jó alaposan újjá született a nemzet, legalábbis juhász oszkár jobbikos polgármester szerint), most mégis előremutató és követendő példaként kövezi ki az utat egész magyarország számára: az önkormányzat összes intézményében kifüggesztették trianoni imádságunkat, a magyar hiszekegyet. arról nincs hír, hogy levett kalappal, egy perces néma főhajtással kell-e minden ügyfélnek tisztelegni előtte, és reggel kötelező-e minden tanteremben, iskolakezdés előtt közösen elmondani. ami késik, nem múlik. sztem juhász már dolgozik ezen a határozaton is.

    amúgy egy 1920-ban kiírt pályázat „szüleménye”:
    „A Védő Ligák Szövetsége pályázatot hirdet:
    1. legfeljebb husz szóból álló imára, fohászra és
    2. legfeljebb tiz szóból álló jelmondatra.
    Ugy az ima vagy fohász, mint a jelmondat azt a gondolatot fejezze ki, hogy minden törekvésünk elrabolt országrészeink visszafoglalására irányuljon és addig nem lesz pihenésünk, míg hazánk ujból egységes nem lesz.”

    az imádság, főleg annak kibővített változata töményen irredenta. nem baj, orbán magyarországának jó lesz. az én magyarországomnak nem annyira.

  • Avi ben Giora

    Geyza! Vigyázzon magánál az oroszok már spájzban vannak. De a románok már a konyhát is ostromolják. Hogy maga miket fog még lenyelni ha azok fognak főzőcskélni. Ráadásul a maga energiáját és élelmiszer készletét fogják használni

  • Atyavilág.

    Olvasom Kiss Pál a giccsen messze túllépő ömleményét, és égnek mered a hajam.
    Ez az idióta még tetszeleg is abban, hogy ő egy porban csúszó nyomorult szolga, akinek az okoz örömöt, ha megnyalhatja az ügyeletes (elmebeteg) gazdájának a kezét.
    A marha!

    Hehe.

    Bekacsázik egy pocakos maffiafőnök, akit már rég le kellett volna tartóztatni a hatalom erőszakos bitorlásáért, az ország tönkretételéért, a demokrácia leépítéséért és horribilis mértékű lopásért (az országot saját hitbizományként tekintve milliárdokat harácsol), szóval bekacsázik egy ünnepségre, oltári nagy baromságokat beszél – és a nép, az istenadta nép nem elzavarja a kurva anyjába (elnézést, E. asszony), hanem áhítattal pislog rá.

    Hülye vagy te, Kiss Pál.

    Abba a templomba legfeljebb 300-an férnek el.
    Tízezer bamba ámuldozó, mi?

    És 10 millió meg a templomon kívül, mi?

    Ez az ember elmebetegsége mellett minden idők legnagyobb gazembere, aki valaha is a magyarok nyakán ült.
    Még Grittiben (János király idején a törökök által Mo kormányzói pozícióját töltötte be, míg el nem ítélték a visszaélései miatt és le nem nyakazták)is sokkal több jó szándék volt, pedig azt a kort úgy emlegeti a történelem mint „Gritti rémuralmát”.
    Itt van még egy évük, azalatt szétlopnak mindent, ami még maradt.

    És erre kellene a gyagyás Kiss Pál szerint könnyes szemmel, áhítattal tekinteni!
    Az alattvalói státuszról:

    Hát figyelj, te csúszómászó!

    Itt csak az az alattvaló, aki annyira szolgalelkű nyomoronc maradt, valamilyen oknál fogva, hogy nem is akar más lenni. Aki nem fogta fel, hogy nem ő a pocakos törpe gengszter szolgája, hanem fordítva!

    Igen, fordítva, te gusztustalan hernyó. Emeld már fel a fejed!!!

    Vedd már észre, hogy te vagy a gazda, te hülye. Te bíztad meg ezt az őrült keresztapát, a te szolgád ő, mégpedig a szó legszorosabb értelmében – miniszter=szolga, miniszterelnök=első szolga.

    Te tartod el őt, nem ő téged.

    Mi tartjuk, és azért kellene tartanunk, hogy szolgálja a hazát: ezzel szemben lejáratja, kizsigereli, kirabolja, lerabolja.
    Na ennyit az idióta, könnyes szemű áhítatról.

  • A cikkhez.

    Orbán szokás szerint elképesztő idiótaságokat beszélt.
    Komolyan el kellene már menni egyszer egy ilyenre egy síppal, és nagyokat fütyülni, amikor ilyeneket mond:

    „Európa és Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába.”

    Nem, te főgengszter: Európa majd megoldja – ott vannak sokkal vallásosabb népek, akik persze nem a mellüket verik féltéglával, csak éppen hívők – mi pedig akkor tudunk megújulni, ha eltakarodtok, és szépen el lesztek ítélve sorban, az ország vagyonának elzabrálása és egyebek miatt – börtönre, vagyonelkobzásra. Addig imádkozzál.

    „Európa egy agresszív szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. (…) A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt”

    Mire kell ez megint?

    Mi jár a maffiafőnök fejében, aki hol alázatosan nyal (igazi lókupec tempó) Brüsszelnek, hol fenyegetőzik (a devla egye ki a szemeteket), amikor épp átkozódik?

    Valamit tud.

    Tudja, hogy az EU besokallt a gazemberségei miatt. Bekalkulálja a kilépést – majd ilyen marhaságokra hivatkozik, hogy Európa nem eléggé keresztény. De tulajdonképpen arra lenne ez neki jó, hogy még ennyi gátja se legyen a harácsolásainak, az ország teljes kifosztásának. Aprópénzzel a híveket, dollármilliárddal saját magának.

    Minél szegényebb egy ország, annál nagyobbat kaszál a diktátor. Lásd a Fülöp szigetek Marcos diktátorát, milliárdokat lopott és Hawaion tartotta, ahová menekült – de csúfos véget ért.
    Bokassa császár Afrikában, Idi Amin Dada, Szaddam, Kadhafi – szóval van minta bőven. (Nyilván ezeknek is voltak áhítatos hívei, akik „nem mostak kezet” ha a diktátori kegy egy kézfogás erejéig rájuk villant:-DDD)

    Szóval, ez egy bűnöző – és szemtelen, mint minden pszicho és szociopata – nem érdeklik a következmények, azokért úgyis másokat fog okolni. És tudatlan, műveletlen, ostoba tahó:

    „…először le kellett bontani a magyar alkotmányról „azokat a hagymakupolákat, amelyeket a kommunista rendszer épített rá”.

    Nos, totális tájékozatlanságában és műveletlenségében megsértett egy másik keresztény vallást. A hagymakupolás templomi építkezési stílusnak vajmi kevés köze van a kommunizmushoz (ami sosem volt, ahogy Ille írja), annak a szláv (orosz) ortodox valláshoz van köze.

    Az a szerencséje, hogy annyi eszetlenséget összehablatyolt az elmúlt 3 évben, hogy már mindenütt legyintenek rá – ilyen nulla tekintélye, ennyire lenézett magyar politikusa aztán tényleg nem volt 1000 év alatt sem ennek ez országnak.

  • gelbergócisztán!
    Legalább a hejessírás ellenőrzőt kapcsold be.
    Örülök ha te a rendszer haszonélvezője vagy, ha dolgoznod kellene akkor ezt nem tehetnéd meg, ezért továbbra is akár a mások élete árán is védd a gazdádat.
    Hát igen sajnos a hazai karámlakóknak csak ennyi esze van, egy bukott politikust újraválasztanak, mert megígérte 2009-ben az 5%-os élelmiszer ÁFA-t, és be is tartott mert most 27%.

  • gelbergócisztán
    2013 április 29
    1:59 du.

    koszonom a mindenhato Istennek hogy nekem sikeres eletet nyujtott , telen florida , nyaron budapest…ihaj…csuhaj”

    Itt mindenki tudja, burkuslaci, hogy hülye vagy.
    És hazudsz. Magának a a főszerkesztőnek írtad meg egy őszinte pillanatodban, hogy a szakmádban is kutyaütő voltál. Neked itt az a szerencséd, hogy nem figyelnek rád – mondjuk én sem, de a kiemelkedően jó, vagy a kirívóan ostoba kommentelőket messziről megismerem – burkus, vehetsz fel bármilyen nicket, (kakukk, domb, stb), épp a primitív butaságod leplez le előttem – mellesleg Budapest az a város, amelyik nyáron nehezen elviselhető.
    Persze egy gyengeelméjűnek éppen megfelel olyankor.

    „2013 április 29
    3:44 du.

    jelenleg orban a legprofibb politikus hiszen masodszor nyert es 2/3-al es ugy nez ki jovore ismet nyer…..ha valaki tud ennel jobb teljesitmenyt felmutatni 1990 utan az itt jelentkezzen es harom kivansagat tekjesitem…”

    Egyszer nyert, te idióta – 2010-ben. Miről beszélsz. 1998-ben Hornék nyertek (32 -28%), ez a maffiózó Torgyán hátán mászott fel, akit aztán tönkre is tett.

    Hogy jövőre mi lesz?

    Na ha jössz a nyáron, tájékozódj csak Pesten. Kissé meg fogsz lepődni…-)

  • szia Figyelo!

    Itt nem a Latin nyelv ismeretenek a hianyaval van baj…. Ezek a zorbanfobias „intellektuelek” civilizacios alapfogalmakkal nincsenek tisztaban…..

    Ezek ugy vannak a zorbannal, mint Moricka a dugassal. Mindenrol az jut az eszukbe… Tullepven Orban kijelentesen, ha ugyanezt mint Marx idezetet hallanak vissza, valszeg intellektualis orgazmusuk lenne. 🙂 Itt ezen kommentelok 80%-nak nem Magyarorszag jobbulasa a lenyeg. Ezeknek barmi jo, csak ne legyen magyar.

  • Ille István

    Gabec
    2013 május 1
    7:52 de.
    a cikkről valamit, az abban leírt orbáni baromságokról esetleg, vagy csak simán cáfolja meg állításaimat, na, mindjárt sikeresebb lenne!
    vagy tényleg azt hiszi, hogy az imádság segít magyarország jobbulásában?
    bár ebben lehet valami: már csak az segít.

  • gelbergócisztán

    ombre…..sóher vagy azaz csóró szegénylegény….nem szégyen ez csak kellemetlen

  • Falusi, Megnéztem az interneten, egy BETÜT írtam rosszul, ora helyett, ore-t írtam
    Egyszóval: Ora et labore
    kis infó erről a nagyon RÉGI mondatról ime:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pray_and_work

  • Na, Gabec, te jól megaszontad..:-)

    Mellesleg figyelőnél latinul is jobban tudok, aki először teljesen rosszul idézett (ore et labore), majd lebaszta az ittlévőket (a marha) hogy nem tudnak latinul.
    Mert ő tud, mi?

    Arról meg, hogy mi folyik az országban és hogy Orbán nem egy jámbor keresztény – (fogalma sincs, a világon semmit se tud a hitről, vallásról, kereszténységről anno bőszebb liberális volt, mint az SZDSZ), az egyik legvisszataszítóbb vonás benne, hogy képmutató, szemforgató, kizárólag az ország lerablása érdekli – ezt mi tudjuk egészen pontosan.

    A stílusodból Gabec, az világlik ki, hogy vagy te is tájékozatlan vagy, vagy buta és elfogult, akit a tények nem érdekelnek.

    Te szólod meg az “intellektuelek”-et, amelyik szót le se tudod írni? (vagy intellectuel, vagy fonetikusan entellektüel), akinek olyan a helyesírása és fogalmazási készsége, mint a tied?
    Na jó, egy helyesen írni nem tudó ember is cáfolhatja mások érveit, de te cáfolod-e?
    Nem, nem cáfolod, bugyután minősítesz.

    Mi az, hogy „ezeknek bármi jó, csak ne legyen magyar?

    Épp az ellenkezője az igaz!

    Itt van egy kis ország, szegény, de jobban is élhetne, ha egy maffia nem pusztítaná le teljesen, nem tenné tönkre gazdaságilag, nem kötekedne állandóan azzal a közösséggel, amihez 2004 óta tartozik.

    Mindaz a hátrány, ami minket, magyarokat ér, azt mind a kekec lókupecnek és bandájának köszönhetjük.

    Nekem minden jó jó, ami magyar. Egész életemben a magyar kultúrára áldoztam minden erőmet és időmet.

    Épp ezért vetem meg a rablóbandát, amelyik ráadásul műveletlen és tudatlan.

  • Megint félre ütöttem, helyesen: Ora et labora!!!!!!!

  • szia Gabec, igazad van! Nem is kéne írjak ide…úgyis csak gorombaságot kapok, rendes civilzált vita helyett!
    láttad mit írtak Kis Pálról, mert elment erre a Jáki templomi ünnepségre és írt róla?!
    Állitom, hogy a Rákosi időkben sem volt ez a stílus menő…persze azóta felnőtt néhány generáció, egyre silányabb anyaga!

  • Dénes ERÖS

    Igaza van Orbàn Viktornak,csak szorgalommal-a kétkezi munka jobb
    megbecsülésével-tudunk sikeresen kikerülni a vàlsàgbol.
    Aki imàdkozik,csinàlja! Kit zavarnak a Siratofalnàl imàt mondok?
    Ha a zsido Bajnai,mint Gyurcsàny jobbkeze és utodja nem minusz 6,8 %-os katasztrofàlis eredményt produkàlt volna,hanem jobbat-az IMF-
    segitségével és pénzével-,mint a vetélytàrsak 2009-ben,nincs 2/3-ad és most esélyesebb lenne.
    Az orszàg még nyögi a „szakértöi kormànyok”szakértetlenségét-évi 5 Milliàrd EU-ra rug a kamat és törlesztési ràta-,ilyen teher mellett sem jutottunk Görögorszàg és Cyprus sorsàra,pedig a 2008-as 20 Milliàrd EU-s kölcsön, 2012-töl kezdödö vissza fizetésével a verem megvolt àsva. 1 millio àllàs 10 évre volt igérve,ha a kereslet az EU-ban nagyobb lesz,növekedni fog a foglalkoztatàs is,amit segit a „keleti nyitàs”.

  • Ille István

    Figyelő
    2013 május 1
    10:59 de.
    kára, kárika, hogy szólítsam, hogy végre konkrét választ kapjak a kérdéseimre?
    a rákosi időkben – minek emlőjén cumizott – persze, hogy nem volt ilyen stílus! olyan vonalas volt, mint maga, élére vasalva 🙂 ennyiért már rég recsken építette a szocializmust 🙂

  • Figyelő
    2013 május 1
    10:55 de.

    Megint félre ütöttem, helyesen: Ora et labora!!!!!!!”

    Nos, éppen erre mondtam, hogy aki le se tud írni rendesen egy latin mondást, az ne cikizze az ideírókat azzal, hogy nem tudnak latinul.

    Egyébként persze, hogy egy értelmes ember szóvá teszi a 21. században azt a primitív, szolgai lelkendezést, amit a kiss pál itt összehordott.
    Aki nem akar szabad lenni, hát istenem, legyen cseléd, aki szervilis nyomoronc, annak azt is lehet – de hogy az legyen a szép, meg követendő, hogy: „És a nép,a valéamikori zsellérek,jobbágyok,mai utódai uyganazt érezték mint elporladt őseik:az alattvaloi státust.DE!

    De ez nem valami elnyomott,kizsákmányolt érzést keltett fel,hanem a fölfelé nézés, a természetes alárendelödés,a kiváloság fényének egy rávetődött csóváját.”

    Bocs, de muszáj megmondani, hogy ez idiotizmus. Rávetődött egy maffiózó fényének csóvája – az egyszerű alattvalóra…-))

    És még most, így se fogjátok fel, hogy NEM VAGYTOK alattvalók, hanem megbízók. Megbíztatok egy embert, hogy vezessen egy kormányt – akit ti tartotok és fizettek. Nix alattvaló! Csak ha akartok.

    Úgy kell nektek.

    Maradjatok csak rabszolgák, csicskák, kutyamosók, akiknek járom kell a nyakába. Esetleg néha deresre húzatja a „csóva”.

  • Jaj, szegény vén hülye gelbergóc.

    Nagyon az az érzésünk itt, hogy éppen te vagy valami szerencsétlen öreg eltartott. Nyilván a gyerekeid nyakán élsz. Ami már abban a korban, amikor valaki ennyire szenilis, nem is olyan kellemetlen, hiszen pelenkázni is kell néha, meg papiztatni, és időben szólni, hogy vegye be az emlékezetjavítót. (Nálunk azt hiszem cavinton. Most olvasom, hogy japán kutatók szerint hatástalan.)

    Ha bevetted, nézegesd meg, amiket írtál ide, azt a sok mérhetetlen szamárságot – és hátha szégyenkezel picit – arra a kis időre, amire vissza tér az eszed. Aztán újra borul – hiába a szenilitásnak orvossága nincs.

  • Ombre draga olvtarsam! Az intellektuel szot jol irtam le amit te kijavitottal intellektuelre. Bravo. A lenyeg nem ezen van ombre… A lenyeg az, hogy te mar az Orban nev hallatatol idegzsabat kapsz es ingert kapsz, hogy irjal… mindegy, hogy mit csak irni es minel rosszabbat a zorbanrol, akinek pataja van es vert iszik. Velemenyem szerint ugy intellektualisan, mint vezetoi kepessegek szempontjabol is a legkarizmatikusabb Miniszterelnoke Magyarorszagnak az elmult 65 evben. Persze a mezony valoban eleg gyatra mondhatod es ebben egyet is erthetunk. Mindegy ombre, szokjad a gondolatod, mert a zsabad gyogyulasara egyenlore vajmi keves eselyed van, legfeljebb ha talasz valami jonevu pszihologust, aki megprobalhatja, hogy kikezeljen a zorban szindromadbol! Jobbulast kivanok….

  • Ille Pista!

    A cikkedet inkabb nem minositem… Ha engem kerdezel, igen, valoban van iroi venad es a gond nem ezzel van. A gond ott van Pista, hogy te is negyszer bucskazol at a fejeden es csavarsz mindent addig, mig mindennek az ellenkezoje nem lesz az igaz. Nezd, ketsegtelen, hogy itt a halpiacon van legalabb het olvasod, kik rajonganak erted. Felemelo erzes lehet szamodra… Nekem azonban inkabb ugy tuntok, mint mikor het-nyolc Down-szindromas gyerek erkezik egy szobaban, ahol perceken belul mindenki boldog lesz, mosolyog es az olelesekben sem lesz hiany…

  • Kiss Pálnak csak annyit, hogy vannak lelkek, aki az alattvalóságra születtek. Ezek hallgatják könnyes szemmel Orbán baromságait.

    Aki meg nem seggnyalásra szocializálódott, az megveti. Meg azt a sok barmot is, aki hajbókol a maffiavezérnek.

    A hét elején azt is elintézte, hogy többé ne lehessen rákérdezni: mit is csináltál, barátom, a pénzünkkel? Mert mostantól csak a csókos haverjai nézhetnek bele az elszámolásokba, azok meg inkább kivágatják a nyelvüket, de soha nem fognak szólni ellen.

    Imádkozzál és dolgozzál! – szól a mondás. Folytassuk csak, mert van ám ennek értelme! Imádkozzál és dolgozzál! És ne tegyél fel kérdéseket feljebbvalóid dolgairól, eszedbe ne jusson azon morfondírozni, miért kövérednek az elnyomóid, te csak imádkozzál, dolgozzál és legfőképp kussoljál! Különben elintézünk!

    Ez ennek a mondásnak az igazi értelme. Aki ezen könnyezik, az egy megvetésre méltó rabszolgalélek.

  • Ille István

    Gabec
    2013 május 1
    4:35 du.
    mi ezzel a gondja? amúgy nem kérdezem, véleménye teljesen közömbös.
    maga olvassa, amit írok, nem? csak nem down szindrómás?
    ami fölényes pofátlanságát illeti – bár ombre-nak címezte, nem nekem – mégis, ki jegyzi magát?
    szabadjon figyelmébe ajánlanom a sün és a dauer összefüggését. na, az pont olyan, mint maga, gabec (hányadik nickneve is ez?): kevés:D

  • „Ombre draga olvtarsam! Az intellektuel szot jol irtam le amit te kijavitottal intellektuelre.

    Ugye, hogy hülye vagy? NEM írtad le jól:

    És ne nevezz olvtársnak, mert nem tudsz olvasni se, itt a megjegyzésem az intellectuel szóra:

    „Te szólod meg az “intellektuelek”-et, amelyik szót le se tudod írni? (vagy intellectuel, vagy fonetikusan entellektüel),”

    Nézd csak meg jobban. Nagyítsd fel, ha rosszul látsz és betűzd.

    Nincs fóbiám, semmilyen Orbántól, ettől az akarnok, tulajdonképpen szerencsétlen elmebetegtől meg pláne nem. Érdekes, ha valaki megírja itt az igazat erről a főmaffiózóról, rögtön fóbiát emlegettek.
    Dehogy patás ördög, dehogy.

    Egy olyan alak, akinek a nagyvilágban egy parányi tekintélye nincs, akinek személye viccek tízezreinek a céltáblája, egy röhejes figura. És röhejes egész Európában, vicclapok címlapfiúja, a gyerekeket vele ijesztgetik a németek rajzfilm formájában és akik nézik a térdüket csapkodják.
    Mi is röhögünk rajta, és akit az ember egy röhejes figurának tart, attól nem retteg (te, egyáltalán, tudod, mi a fóbia? Nem mi? Ahogy rendesen egy idegen szót se tudsz leírni), szóval nix fóbia.
    Jogos harag viszont igen, az van: tudod, én veletek ellentétben, akik szolgák vagytok és kutyamosók, moslékzabálók, ahogy Kertész Ákos mondta – jó magyar vagyok, hazaszerető, aki persze, hogy haragszik, hogy egy maffia teljesen tönkre teszi a hazáját.
    Hagyjátok már ezt a hülyeséget a karizmával.

    Van neki, negatív karizmája, bár ő csak egy piti gazember a nagy karizmatikus gazemberek közt (Sztálin, Hitler, Mussolini) – amivel csak árt és rombol – de meg egyáltalán egy miniszterelnöknek ilyesmire mi a franc szüksége van?
    Egy miniszterelnök, egy első szolga értse a dolgát, amit csinálnia kell az ország életében, lehet az akármilyen szürke ember egyébként. Karizmája a szekták vezéreinek legyen.

    A mai világban nem őrült szektavezérek kellenek, hanem jó szakemberek, normális alakok, kik csendben teszik a dolgukat, és nem beszélnek éjjel nappal baromságokat.

    Egész gyűjteményem van ezekből az orbáni baromságokból, megfelelő időben összegyűjtve kiadom, jobb lesz, mint egy viccgyűjtemény.

  • Ombre! Azt irtam le amit láttam.Nem én könnyeztem,hanem csak leirtam amit tapasztaltam.A tempolom befogadoképessége 800 fö,és elötte,mellette,lent a völgyben további ezrek voltak.

    A minösitésekkel,a jelzökkel nem foglakozom,ez az irót,és eszmevilágát hitelesiti.
    Nem észrevenni,hogy rengeteg embernek,népcsoportnak szüksége van egy vezetöre,vakság.Tárgyilagosan ezt figyeltem meg,a tányek is ezt igazolják,ballib szociolgusok,és egyéb belpesti megmondóemberek is egyetértenek ebben.
    Az indulat,a gyülölet, a dühödt jelzök nemcsak az önuralom hiányárol tanuskodik,hanem a spirituális süketség jellenzöje,amely a valláserkölcsi,vagy általában erkölcsi nevelés hiányának a következménye.

    Sok évtized ateista „nevelése”,és két évtized hedonista ,fogyasztói materializmusa SEM tudta felszámolni vallási és hitéletet,csodák csodájára, pedig mindent megtettek,és ma is megtesznek.De falra hányt borsóként pereg le a társadalo többségéröl,ahogy mindig is.Nem sikerült népünk ateizálása,”haladó,ejrópai,modern” pragamatikus holland tipusu emberegyveleg kialakitása.

    Ha sikerült volna,ma egy SZDSZ tipusu párt uralkodana karöltve egyéb „haladó” /”európai,modern,stb,balalbaa/formációval,a bezárt templomban rockkoncert lenne/mint Utrechtben/,”az idegen szép” jelszóval tolerancia-szeánszok keretében sajátitanánk el a külföldi szokásaihoz való alaklmazkodást,és a wegy Jobbik-szerü párt csak illegalitásban,létezne,,sötét lakásokban,suttogva és megszeppenve…
    De hát nem igy történt…

  • gelbergócisztán

    az ombre megint evett repetat a kertesz akos moslekabol

  • kiss pál
    2013 május 2
    8:05 de.
    további ezrek, mi?
    „A minösitésekkel,a jelzökkel nem foglakozom,ez az irót,és eszmevilágát hitelesiti.”
    hitelesíti 😛
    „Nem észrevenni,hogy rengeteg embernek,népcsoportnak szüksége van egy vezetöre,vakság.”
    az. csak éppen a vezetővel van a baj. ha maga egy autoriter cezaromániás „polihisztor” után akar menni, a maga dolga. csak álljon jó szorosan mögéje, hogy mindkettőjüknek jó legyen!

  • Kopácsi Judith

    Különben csak csöndesen figyelmeztetem, hogy Gelbergócia, mint név le van védva, tehát ez az alak törvénytelenül használja. Sürgösen kéretik átnevezni magát, mielött jogi térre nem viszem a dolgokat.

  • Lehet vezetőre várni, szeretni, követni, tisztelni.

    De leköpöm azt a 21. századi moslékzazabálót, csicskát és nyomorult jobbágyot, aki nem jött rá, hogy ő a nép, ő a felség, ő határoz – és akit megbíz, az a szolga – nagyon jó értelemeben véve: még Napóleon is Franciaország szolgálójának (ancilla) vallotta magát.
    Lehet tisztelni egy kiváló embert, fejet hajtani egy nagy művész előtt pl. de jobbágyi alázatot, alattvalói meghunyászkodást egy maffiózó előtt?

    Nem is vagyok ateista. De ehhez ennek se mi köze – a szervilis, meggörnyedt, földhöz tapadt tiborci alázatosnak azt mondom, amit az előbb: emeljétek már fel a fejeteket!

  • A leg szánalmasabbak azok az emberek, akik egy cikkhez nem a tartalmával kapcsolaatban szólnak hozzá, hanem kérkednek.. Buta, primitív dolog, mutatja „elkövetőjének” szelelmi, lelki állapotát…

  • Ille, elnézést ha kérdéseire nem válaszoltam. Talán azért mert az én felfogásomtól annyira messzire állnak.
    Ha az első hosszabb írásomat elolvasta, abban az európai HAGYOMÁNYOKRA hívatkoztam, a régi szellemi ideálra.
    Talán megérti mit akartam mondani…..

  • Ille Pista!

    Megengedem, hogy visszategezz… hacsak nem a veredben van a „csendorpertu”, mert akkor bizony nehez lesz lekuzdened a kissebsegi komplexusodat!
    Szoval, hogy kerdesedet megvalaszoljam Pista, igen elolvastam az irasaidat, vettem a faradsagot. Nincsen rossz tollad, csak tul sokat kepzelsz magadrol. Nincs meg benned a moralitasnak azon meggyozo ereje, melyel erteket kepviselnel, olyan politikan felettit. Mondhatnank ugy is, hogy egy intellektualis kurva vagy kedves Pistam! Persze a ma vilagaban ti vagytok tulsulyban es mi, mezei olvasok neha mar azt kepzeljuk, hogy ez a normalis…de en meg hiszem, hogy ez nem igy van kedves Pista!

  • gelbergócisztán
    2013 április 29
    1:59 du.

    koszonom a mindenhato Istennek hogy nekem sikeres eletet nyujtott , telen florida , nyaron budapest…ihaj…csuhaj”

    Erre gondoltál, Journalist?…-DDD

  • gelbergócisztán

    dehat ez gelbergocisztan , semmi koze gelbergociahoz , egyaltalan mi az ? csak egy kirajsag , mi az a kirajsag ?

  • gelbergócisztán

    a pallosyog a legjobb , nyakazna a liberalis

  • gelbergócisztán

    SURGOSEN….azonnal…nyakaz a kirajno

  • Kopácsi Judith

    Gelbergóciában nem a kirájnő nyakaz. Ott mindenki saját magát fejezi le, amikor kideriti magáról, hogy „hüje”. Vagy nemes egyszerüséggel ledobja magát a bástyáról.

  • Ille István

    Gabec
    2013 május 3
    12:13 du.
    argumentum ad personam.
    amúgy code page 852.
    addig, ugyebár, teljesen érdektelen a véleménye.

  • Ille Istvan!

    :))))))))))))))))

  • Európa és benne Magyarország csak akkor tud megújulni, ha az imádság és a munka hagyományát sikerül visszahelyeznie életfelfogása középpontjába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a jáki templom felújítási ünnepségén.

  • Lizzie Mcfarland

    Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, szabad szeretnék lenni, de szükségem van a segítségedre. Nélküled semmire sem megyek. Segíts bíznom benned és hozzád fordulnom! Add, hogy ne a saját fejem után induljak útnak, mintha nélküled tovább tudnék küzdeni. Tégy engem szabaddá, hogy szerethesselek téged és másokat is!

  • Gabec
    2013 május 3
    12:13 du.

    Korrekt, pontos meghatározás, kedves Gabec:)

  • Johann Csernanek

    szánalmas ez a cikk szerintem
    ez ugye nem argumentum ad personam, karesz?

    szerencse hogy ugyanaz az öt beteg ember pörög itt és fenyeget mindenkit, aki nem ért velük egyet