OTP-pánik: Orbán elvesztette egyik szövetségesét

2013 július 19 2:38 du.70 hozzászólás

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója aligha vádolható „balliberalizmussal” – akármit is jelent ez a szitokszó kormánypárti körökben. Csányinak mégis elege lehetett Orbán Viktor bank- és piacellenes hangulatkeltéséből, melynek legújabb megnyilvánulása szerint akár tíz évig maradhatnak a bankszektort súlytó és külföldön is vitatott különadók. Ráadásul a devizahitelesek kormányzati kisegítése is elsősorban az OTP-nek jelent komoly vesztességet, mely a budapesti Népszava információi szerint a 250 milliárd forintot is meghaladhatja. Ezért – és talán belső gazdaságpolitikai információkra, vagy feltételezésekre alapozva – Csányi úgy döntött péntek reggel, hogy eladja OTP-s tulajdonosi részvényeit, ami 8,7 milliárd forintos tőkekivonást jelent az OTP-ből. Eddig az elmúlt két évtized alatt egyszer sem fordul elő olyan, hogy ennyi részvényt ad el egy bank elnök egyetlen egy nap leforgása alatt. A hír szinte azonnal 14 százalékos minuszt eredményezett a bankpapírokban és a nap végén 9,1 százalékos minuszban zártak az OTP részvényei. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a hét folyamán már eleve 20 százalékot gyengült az OTP árfolyama.

Csányi Sándor

Csányi Sándor

A Portfolio.hu számos brókert kérdezett a váratlan és mind a devizahitelesek, mind pedig az OTP részvényesei számára rendkívül aggasztó fejleményről. „A fundamentumokat tekintve a devizahitelek átalakítása kapcsán most a legrosszabb forgatókönyv árazódhat be (az esés mértékét tekintve pedig gyakorlatilag be is árazódhatott már). Csányi Sándor részvényeladása mindenképen rossz hír, hiszen ő az, aki a legjobban tudja, hogy mennyit érnek a vállalat részvényei”–nyilatkozta Minarik Gábor, az MKB brókere a Portfolio.hu-nak.

„Amit az OTP-nél láthatunk, az egy teljesen egyedi sztori most, a különadók akár hosszú évekig benne maradhatnak a rendszerben, a devizahitelekkel kapcsolatban jelentős kockázatok mutatkoznak, így befektetői oldalról a reakciók nem megalapozatlanok”–tette hozzá Burány Gábor a Strategon részéről. 

Közben a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című németországi konzervatív napilap „A hitelező elűzése a portáról” címmel közölt cikket Magyarországról. A cikk Matolcsy György jegybank elnök nyilatkozatára koncentrált, miszerint be kéne zárni az IMF budapesti irodáját. A lap szerint fokozódhat az Orbán-kormány hangulatkeltése az IMF és a nyugati pénzügyi szektor ellen.

De minap nem csak az OTP-ről és az IMF esetleges távozásáról szóltak a bankszektorhoz fűződő magyarországi hírek. A hvg.hu szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy az éppen államosított Takarékbank hasonló sorsa juthat mint a trafikszektor. A lap szerint a Fideszhez közeli üzleti és politikai körök szerezhetik meg az államosított takarékszövetséget. Mint ahogy azt a hvg.hu írja: Vojnits Tamás, az Takarékbank átszervezéséért felelős kormánybiztos cége részvényeket szerzett – a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül – az éppen általa menedzselt és jelenleg átalakuló bankban. A Takarékbankra kényszerített „integráció” (azaz államosítás) előtt, a bank vezetősége ellenezte a Vojnits újonnan bejegyzett kft-jéhez fűződő tranzakciót. De aztán néhány nappal később a Takarékbank elvesztette függetlenségét, ezért nem lehetett tovább halogatni a döntést.

Nem csoda, hogy Csányi nem kíván tőkéjével résztvenni egy ennyire kiszámíthatatlan (és korrupt) rendszerben.

70 hozzászólás

  • „…A lap szerint fokozódhat az Orbán-kormány hangulatkeltése az IMF és a nyugati pénzügyi szektor ellen…”

    Jönnek a választások, és a magyarság butábbik részének iszonyúan tetszik, hogy Orbán a bankokat fingatja. Azt az a tömeg már nem veszi észre, hogy közben a Fidesz-nomenklatúra, beleértve az isteni Orbánt is, gazdagszik veszettül, most éppen a Takarékbankot akarják megszerezni maguknak.

  • A másodikat. Demján már a múlt héten „kiszállt”.

  • hiaba no , MOST nem a nepet nyuzzak hanem a bankokat…meglesz a 2/3 jovore IS

  • Csányinak nagy része volt a diktátor hatalomra kerülésében.
    Lásd az MDF szétverése körüli tevékenységét,és az UDzrt törvénytelen magán titkos szolgálat körüli máig fel nem tárt szerepét.

    Ha ő otthagyja vezérét,akkor tényleg baj van a bankszektorban

  • Llanfair

    Ne szerénykedj, magadat miért hagyod ki?

  • Láthatóan zsebdiktátorunk célja az OTP bedöntése, a választási propaganda áldozataként dobja oda (a devizahitelek látszat, vagy részleges mentése érdekében). Ez csányi számára is nyilvánvalóvá vált, és mint jó tulajdonos, tudja, hogy a részvényeken keresztül a pénze veszélybe került. Nyilvánvaló, hogy mindezek napvilágra kerülésével csak idő kérdése, hogy a kisbetétesek mikor fogják lerohanni a bankot kis pénzeik mentése érdekében. Ha már csányi, az elnök-vezérigazgató sem bízik a bankjában, akkor a többi részvényes és kisbetétes hogyan bízhatna?! Nyilván senki sem akar az utolsóként a betéteiért sorba állni.
    De csak gondoljunk bele! Ha lenne OTP-részvényünk, akkor ha a legnagyobb tulajdonos, aki egyben a bankóriás elnökvezére is menekül a részvényeitől, akkor mi a normálisan elvárható magatartás részünkről? Bízunk benne, hogy ennek ellenére a részvények többet fognak érni, vagy inkább az várható, hogy a lavina beindulásával töredékére zuhan az ára, ahogy 2008-9-ben be is következett. Csakhogy akkor lehetett tudni, hogy a pénzügyi válság csillapodásával visszamegy az értéke. Csakhogy most nem ilyen globális, hanem belső katasztrófa miatt történik, ami a MALÉV-hez hasonlóan áldozatkénti bedöntést sem fogja egy pillanatra sem sajnálni. A választások előtt több hasznot remél ebből, hiszen többmillióan szenvednek a devizahitelek vállalhatatlan törlesztőrészletei miatt. (Amelyek különben az ő áldásos tevékenységüknek köszönhető leginkább, másrészt, hogy a korrekt állami szabályozást a bankok fékentartásáért nem hozták meg a nyugattal ellentétesen.)
    Persze várható még egy nagy esemény, amint a betétesek megrohanják pénzükért az OTP-t (azután esetleg más pénzintézeteket is), hogy kormányunk azonnal bejelenti, hogy a betétek utáni garanciát lecsökkenti, vagy megszünteti (anélkül sok100-és 1000 milliárdos veszteségei lennének pillanatok alatt, és az IMF-nél kezdhetnék elölről a pávatáncot!)
    Tehát bárhogy is, de Magyarországon – ha fáziskéséssel is, – de bekövetkezik a 2007-8-as pénzügyi válság. Ennek a visszazuhanásnak a mértékét, hosszát megjósolni lehetetlen. Szerintem az államcsőd a minimum, de az mélyebb lesz, mint bármelyik eddigi Európában. Egy pozitívuma lesz az óriási elszegényedésnek, hogy a forint gyengesége miatt, szinte mindent exportálni lehet, bár ez azt is jelenti, hogy megfizethetetlenül drága lesz minden.
    És ez még nem a legrosszabb lehetőség!

  • Csanyi is igazolta. Immar az OTP is jobban teljesit.
    Nem beszelne mar vegre valaki a felesegemmel? 🙂

  • Köszönöm – hogy ezt a hírt lehoztátok – id. Kiss László

    http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=4591&c_start=20

    #29 | spartakusz – 2013. július 20. 02:25:41
    Szevasztok!

    mezesmozi ha elkezdesz valamit miért nem fejezed be –
    olvassátok – elkezdődőtt – megtudta csányi bünöző, hogy kiesett a pikszisből – lenyulják – de megelőzte őket – ez a látszat –
    olvassátok csak:
    pont itt:
    http://kanadaihir…t/#respond

    Imre valóban – nekem is az az érzésem – de ha tehetek és adhatok tanácsot a RENDELŐ ajtajára azt írd ki ZÁRVA ideiglenesen!
    TALÁLKOZUNK A BANKETTEN : mikor is 20….? 13-14-15-16 – hat bizonyára!

    becsülettel – tisztességgel e szerel a tettel:
    id. Kiss László – spariYYYTTT
    Szerkesztés | Törlés
    #30 | spartakusz – 2013. július 20. 05:58:12
    https://www.faceb…iss.505523

    http://kuruc.info

    azért történik valami

    spari….

  • Ez már egy folyamat, és nem tudni hol végződik:

    Az, hogy az OTP menedzsmentje eladja a pénzintézet javadalmazási politikája keretében kedvezményesen megvásárolt részvényeit az elmúlt hetekben nem szokatlan, hiszen június óta Gyuris Dániel és Takáts Ákos vezérigazgató-helyettesek, dr. Utassy László igazgatósági tag, Michnai András felügyelőbizottsági tag és dr. Gresa István igazgatósági tag is nagyobb mennyiségben adott el bankpapírt. A dolog érdekessége inkább az időzítés, ugyanis Csányi Sándor épp az árfolyam erős esése közben szállt ki: csak tegnap a két tranzakció között eltelt idő alatt 51 forintot esett az árfolyam, ami az eladás során 68 milliós veszteséget jelentett. De ha azt nézzük, hogy június 14-én Gyuris Dániel még 5012 Ft-on adta el a saját bankpapírjait, akkor csak a BONITÁS tranzakcióján félmilliárdos a bukta.

    Csányi kiszállt az OTP-ből, zuhan az árfolyam (folyamatosan frissülő cikk)
    2013. július 19.

    Gyakorlatilag kiszállt az OTP Bankból Csányi Sándor elnök-vezérigazgató azzal, hogy ő, illetve a minősített befolyása alatt álló BONITÁS 2002 Zrt. 342 818 db, illetve 1 350 000 db OTP részvényt adott el 4668, illetve 4617 forintos áron. Ezzel Csányi kezében közvetlenül mindössze 10 ezer OTP részvény maradt, míg a BONITÁS 2002 részesedése 0,41 százalékra csökkent. Az eladással Csányi közvetlenül és közvetve 7,8 milliárd forinthoz jutott.

    Az, hogy az OTP menedzsmentje eladja a pénzintézet javadalmazási politikája keretében kedvezményesen megvásárolt részvényeit az elmúlt hetekben nem szokatlan, hiszen június óta Gyuris Dániel és Takáts Ákos vezérigazgató-helyettesek, dr. Utassy László igazgatósági tag, Michnai András felügyelőbizottsági tag és dr. Gresa István igazgatósági tag is nagyobb mennyiségben adott el bankpapírt. A dolog érdekessége inkább az időzítés, ugyanis Csányi Sándor épp az árfolyam erős esése közben szállt ki: csak tegnap a két tranzakció között eltelt idő alatt 51 forintot esett az árfolyam, ami az eladás során 68 milliós veszteséget jelentett. De ha azt nézzük, hogy június 14-én Gyuris Dániel még 5012 Ft-on adta el a saját bankpapírjait, akkor csak a BONITÁS tranzakcióján félmilliárdos a bukta.

    Vagyis ez a döntés csak abban az esetben lehet üzletileg logikus, ha Csányi az OTP további zuhanását feltételezi, amit egyébként az elnök-vezérigazgató váratlan kiszállása is tovább erősíthet.

    Az OTP-re így mindenképpen nehéz idők jönnek.

    De nem ez-e a végső cél?

    Hogy aztán jöjjön a nagy megmentő és ezt is megmentse? (egyszerűen bekebelezi az állam – ahogy a Tak.szövetkezeteket.)

  • Ősi mondás, hogy két úrnak nem lehet szolgálni. Nem lehet egyszerre a devizahitelesek és az őket kifosztó bankárok érdekeinek is megfelelni. A devizahitelesek tömegei és a szavazatokban is megnyilvánuló népszerűség vesztés komolyabb veszély Orbán számára, mint Csányi és a többi bankár támogatásának elvesztése. Orbán megmutatta, hogy ki az úr a háznál. Ezzel a lépésével – részben – visszaszerezte az én rokonszenvemet is.

    Nem szeretnék olyan kormányt, ahol a bankárok „szociális érzékenysége” lenne a mérvadó.

  • Varga Sándor

    Mielőtt a KMH meg az összes „idiot utile” kibőgi az internáci-„bal”-„liberó”-bankárkultusz-ai weh!-pénzpiac-szegény filantróp befektető mantráját, mert egy milliárdos most még milliárdosabb lett, talán érdekes lenne megtudni azt a bájos kis mellékest is, hogyan lett a Csányié az OTP?! Ami kb. annyira magyar bank (32.10%-ban, a többi a rosseb tudja kié), mint Ch. Adam gerinces.
    Ch. Adam természetesen megint valami olyan tüzet fúj, ami pont annyit ér, mint az az elpocsékolt idő, ami a cikkének az olvasásával ment el. Mert mielőtt bárki is azt hinné, hogy az OTP egy játékos a magyar bankár-uniberzumban, elég, ha az alábbi link-en megnézi, kik itt az „urak”
    http://www.bankracio.hu/bankok/bankok

  • Még egy nagytökös hátra van.Akit nem Keskenynek hivnak.Ami a témát illeti,magyarország hamarosan a FIDESZ. tulajdona lesz,oszt jonapot kedves „békamenetelők”.

  • A végén még bebizonyosodik Ronai Ur joslata,miszerint „a Forint 2013-ban nullára fog leértékelődni.”Na ez lesz az a bizonyos államcsőd.

  • Magyar Betyár

    Csányi, ha ezt átgondolta, akkor lehet, hogy leveri az árakat, hogy majd még olcsóbban juthasson hozzá az OTP-s részvényekhez kicsivel később :-). Akár ez is lehet egy ok.

  • Kertesz Istvan

    „ami 8,7 milliárd forintos tőkekivonást jelent az OTP-ből.”
    Valaki, valakik megvettek.
    Na, ennyit errol az egesz honlaprol.

  • Csányi,mint az egyik leggazdagabb honfitárs,nem hagyja,hogy az Orbán-féle rablóbanda az ő pénzeit lenyúlja.. Ezt az zemberekkel is (magánnyugdíj,-trafik,-föld,-patika,- és takarékszövetkezet mutyik) s ami majd még eszükbe jut!
    Az országot hamarosan csődbe viszik,ez is a lakosság hátán csattan!

  • Sárdi,Varga!
    Tökéletesen igazuk van,nincs mit hozzáfűzni!

  • Akkor mindenki tanuljon meg számolni:
    Az OTP 20%-kal olcsóbb részvényeit lehet hogy maga Csányi vette meg, saját magántőkéjéből…majd ha elindul felfele a tőzsde eladja…szerintem rövid távon(1-2 év, de lehet csak pár hónap és visszaerősödik az OTP részvény akár ha 10%-ot is), Csányi úr már nyert is az üzleten 10%-ot…és ez nem pár milliócska…mondjuk belefeccölt 5 milliárdot a 20%-ra csökkent részvényekbe, majd ha visszaerősödik 10%-ot eladja…lazán hozott rajta FÉL milliárdot…ráadásul azon a cégen nyerészkedett ahol ő „dolgozik”
    Ugye-ugye 😀

  • Istenem Sárdi, ha a maga dumáját Rákosi hallhatta volna… Boldogan halt volna meg.

  • Hogy ebben az organumban mindenki ert, mindenhez. Koztuk CA is. Meg all az esz…

  • Sok okos ember honnan tudja, hogy barátot vagy támogatót veszített. Lehet ez is egy háttéralku. Kiszáll, az OTP megy a lecsóba, persze Csányi pénzénél marad, majd az államosítás után feltűnik a takarékbank vezetőjeként. Miért kell az eladásból azt a következtetést levonni, hogy kettejük kapcsolatában baj van? És ha nincs? Ha tudatos lépések sorozatának része ez is? Nem kell mindjárt a vágyakat tényként leírni. Várjuk ki a végét, hiszen senki sem lát a dolgok mögé, csak találgat.

  • http://kommentelek.nolblog.hu/archives/2013/07/20/Az_unortodox_Csanyi/

    érdemes a kommenteket is elolvasni.
    különösen a felettébb gerincesnek tűnő varga sanyának 😀
    amúgy az ilyen mi a bánatnak olvassa az írásokat, ha felesleges időpocsékolás?
    egyáltalán, minek olvas, ha mindent jobban tud?

  • cornelius

    Te most burkoltan visszasírod Rákosit?

    Ha Csányinak még több esze lett volna, akkor nem várta volna meg, míg a devizahitelesekkel kapcsolatban elmarasztalják a bankokat, hanem a többi bankot megelőzve, korrektül elszámol az ügyfeleivel. Akkor most az OTP lehetne a legnépszerűbb bank.

  • Igen! Én is Őt sajnálom, nem magam és a hozzám hasonlókat, akik a felvett „deviza” hiteleket, amit forintban kaptunk (és semmi köze semmilyen devizához) háromszorosan fizetik vissza. Természetesen mi vagyunk a csalók, a fizetni nem akarók.
    Ez különösen igaz, kár hogy én is a butábbik részhez tartozom.
    ” a magyarság butábbik részének iszonyúan tetszik, hogy Orbán a bankokat fingatja.”

    A három-négyszeres hitel visszafizetést uzsorának is elkönyvelhetjük, s akkor már a BTK az irányadó.

  • Az OTP részvények Soros György mesterkedései idején 1700 Ft-ig gyengültek. Túlélte.
    A mostanit is túl fogja élni.
    Dr. Csányi úgy látja, pénze egy része jó helyen van a húsiparban, stb. A termelő szférában. Ideje, hogy oda is kerüljön pénz. Abból nem csak a bankszférának jut. Az ország is halad belőle előre.

  • combi
    Igen, ez is belefér.

  • JIMBO
    2013 július 21
    2:07 de.
    kétségtelen. a magáé már régen megállt 😀
    de észre se lehet venni 😛

  • nem értem, miért tőkekivonás az, ha valaki más/ok/nak adja át részét? Szerintem az csak tulajdonosváltás!

  • Varga Sándor

    Illlllle! FIAM! Nem az utolsó eset, hogy nem válaszolsz egy -és az alapvető kérdésre, most éppen Csányi-OTP ügyben. Megismétlem! Hogyan lett az OTP Csányié!??? Ja! És, ha az OTP vacilálna is, te, fiam ILLE, tényleg azt hiszted még mindig, hogy az összes többi multi-náci bank-bankár (l. Soros), nem erre élezte már 10-15 éve a késeit?
    Ille!Te senki fia! Az OTP 32,10 %-ban „magyar.”…

    Ja, csak hogy, fiam, te is lásd, miről nem beszéltek…írtok, Ch, Adam-oztok…:

    „„Az OTP nevében határozottan cáfolom a bank elnök-vezérigazgatójának egészségi állapotáról, és esetleges visszavonulási szándékáról szóló híreszteléseket” – reagált a pénzintézet sajtófőnöke.

    Az OTP bank első embere a héten nagy mennyiségben adott el a tulajdonában lévő OTP-részvényekből. A mintegy 8 milliárd forint értékű ügyletet a bank közleményében azzal indokolták, hogy a pénzt Csányi Sándor agrárérdekeltségeinek fejlesztésére kívánja fordítani. Ugyanakkor a piacon részben azzal kötötték össze, hogy a devizahitelesek megsegítésére beharangozott intézkedések a bankok számára jelentős veszteséget okozhatnak, és ez indokolhatta Csányi részvényeladását. Az OTP bank papírjainak árfolyama a múlt héten 16,75 százalékkal esett, 4200 forinton zárt pénteken.”

    Ja, Csdányi egy elhízott kis koca, most volt szívműtéte…ja, hogy nálatok & KMH a „zorbán” veszíti a mit,,,,????

  • Varga Sándor

    ps: Hogyan lett az OTP Csányi”érdekeltsége”…?

  • Varga Sándor

    Ezt itt alább tényleg csak a vicc kedvéért! Na, tessék kitalálni, hol keresnek és kik a legjobban?

    http://www.businessinsider.com/the-best-paid-bank-ceos-in-north-america-2013-5?op=1

  • Kedves Christopher Adam,

    Szép cikket írtál viszont egy gondom van vele. Mégpedig az, hogy borzadóan kiérződik, hogy semmit nem tudsz a közgazdaságtanról (vagy tudatosan manipulálsz a cikkeidben). A mondatod miszerint „Csányi úgy döntött péntek reggel, hogy eladja OTP-s tulajdonosi részvényeit, ami 8,7 milliárd forintos tőkekivonást jelent az OTP-ből.” totális csacsiság, közgazdaságtani nonszensz, hangulatkeltés és levegőbe durroktatás. Mivel látom, hogy te történész vagy, (amiért minden elismerésem, hiszen gyönyörű szakma) elmondom, hogy ha valaki eladja részvényeit az nem tőkekivonást jelent, hiszen ha eladok valamit akkor az ügylet másik oldalán valaki vásárol is. Tehát, nem tőkekivonásról, hanem tulajdoncseréről van szó. Ezt muszáj volt tisztába tenni mert mondatod alkalmas volt a félretájékoztatásra és a hangulatkeltésre. Javaslom ,hogy a továbbiakban tartózkodj a gazdasági témájú cikkek írásáról és művel saját tisztességes mesterséged. Sok sikert kívánok!

  • Lacibá
    2013 július 21
    11:29 de.

    Tökéletesen igazad van, Lacibá, felesleges ezt az egészet túllihegni. Christopher-rel kissé elszaladt a ló:)

    Csányi üzletember, majd visszavásárolja, ha az általa generált pánik miatt csökken a kötvények értéke, vagy, ha ő nem, akkor majd az állam.
    A betéteteseket nem éri kár.

    Egyébként pedig, éppen nagy szükség van arra, hogy az élelmiszeripar kapjon egy kis tőkebevitelt.

    Csányi a legjobb helyre tette át a pénzét. Ezzel segít a legtöbbet a gazdaságon.

  • A megmondo
    2013 július 21
    4:23 du.

    Erről van szó!

  • Kivételesen dakotával (és másokkal) egyet értek (ilyen még nem volt :-))abban, hogy ez csak egy tőzsdei adás-vétel, semmi más. Csányi (és a többi OTP vezető)eladta a saját részvényeit másoknak, mert tudja, hogy heteken belül zuhanni fog az árfolyam egyrészt az újabb devizahiteles mentés miatt (-250milliárd), másrészt a 10 évig (vagy örökre, ami = a fidesz hatalommal) maradó különadók miatt.
    Majd fele árfolyamon kétszer annyi részvényt visszavásárolnak pár hónap múlva ugyanezért az összegért. Ez nálunk természetes, bár jobb helyeken (jogállamokban) ezt BENNFENTES KERESKEDELEMNEK nevezik, és büntetendő.
    Ami viszont nem igaz (szerintem) dakota szövegében az az, hogy az élelmiszeriparba kell a lé.
    No persze, ezért adja el az összes vezető a papírjait. Mind parízerbe fektetne 🙂
    Ez csak a parasztvakítás, az igazi okot már leírtam.
    A betéteseket ugyan nem éri kár, a bank nyeresége csökken majd, az OTP vezetők magánvagyona viszont jelentősen gyarapodhat.
    Csányi nem a gazdaságon segít, hanem saját magán.
    Mint mindig…

  • Csak gyelzem a sok hozzáértő közgizdának, hogy egy nagyobb mennyiségű részvényeladás minden esetben pánikot okoz az adott részvény körül.
    Ha az egyik legnagyobb részvénytulajdonos, aki ráadásul még a bank vezére is,sőt, még a munkatársai is eladják a részvényeiket-egyik napról a másikra,- akkor az vagy tud valamit, vagy tart valamitől.
    Megmondónak: Igen, tulajdonoscserének hívják, a vonzatát pedig értékcsökkenésnek.

  • Varga Sándor
    2013 július 21
    2:14 du.
    bocsika, miért is kellene válaszolnom egy rögeszmésnek?
    egy senki fia válasza miért is lenne érdekes bárkinek is?
    amúgy is, ahogy olvasom, tökéletesen tisztában van a bankok és különösen soros piaci taktikájával.
    hát akkor, hogy’ jövök én, a senki fia, a nagy varga sándor megcáfolásához?
    na, varga fiam, olvasta az általam idézett postot?
    nem?
    az más.
    akkor dolgozzon még 1 kicsit az elméletén 😀

  • antifülke
    2013 július 22
    10:37 de.
    dakota fantáziál…megavágóhíd és húsfeldolgozó mohácson.
    hát, persze. csak valahogy nincs hozzávaló sertésállomány, ugyanis addig, amíg érdemesebb exportálni, nem nagyon lesz betápja a csányi-féle beruházásnak.

  • Hadd egészítsem ki azzal, hogy Matolcsy holnap nagyhorderejű bejelentésre készül…

  • Aki azt hiszi, hogy Csányi nem okkal és Orbán tudtával okozott a tőzsdén OTP-pánikot, az kérem nagyon naiv. Bizos vagyok benne, hogy a dolog összefügg a takrékszövetkezeti államositással, illetve az azt követő privatizálássl.

  • A parittyás hangja

    A megmondo
    2013 július 21
    4:23 du.
    Én sem vagyok egy közgazdasági szakember, sőt konkrétan hülye vagyok hozzá, ezért nem is szoktam hozzá szólni ilyen jellegű írásokhoz, de nem lehet, hogy Csányi saját tőkéjének kivonására gondolt Christopher, csak félre érthető volt a fogalmazás? Márt csak azért gondolom ezt, mert az azt követő állítás viszont tényszerű, miszerint Csányi tőkekivonása azonnal komoly esést eredményezett a cég papírjaiban, ami egy mindennapos adás-vétel esetén -úgy gondolom- nem szokott, vagy nem ilyen mértékben szokott előfordulni!

  • Az meg nem tűnik fel a suttyó hülyemagyarnak hogy a bank gyakorlatilag majdnem MINDENT ráhárít a felhasználókra.Mostmár minden akcióért levonnak 5-6 vagy 50-60 Forintot. Néha 150.-et. Olyanért is amit nem végzett el az ember a számláin , de el szokott. Mostmár várható hogy zért is fizetniu kell majd ha az ember belép egy bankba és leül.
    Éljeneznek az idiótikus ál-rezsicsökkentés miatt és nem veszik észre hogy az állítólagos jó inflációs mutatók ellenére hétről hétre drágul minden !
    a rezsicsökkentést három-négyszeresen fizetik visza a hülye árvalányhajasak !
    ( Prsze velem együtt..de én csak egy alja-ballibsi-kapitalista szekértoló vagyok hehehe )

  • Ha csinalja, atkozott, ha nem csinalja, akkor is atkozott. Ez a veleje, legalabb is ITT. No meg CA-nal is.
    Akr hogy nezzuk, ez job modja a vagyonszerzesnek, mint a LIBAUGY.

  • Varga Sándor

    Mai hír volt, hogy Csányi növeli húsipari befektetéseit….miközben itt, a KMH-n, változatlanul senki nem nesélte még el, hogyan lett Csányié az OTP…

    De, mert a „piac”-buzi liberálisok állandóan valamelyik „befektető”-t, vagy állítólag a sitalomházba készülő bankárt siratja…itt egy kis szösszenet arról, hogy rendszerváltó-mágnásék mégis miben sántikáltak, kb. csak az utolsó 15 évben.
    „A rendszerváltás után kialakult hazai nagyvállalkozói réteg sajátságosan készült az „új életre”, hosszú távra rendezkedik be az uniós taggá vált Magyarországon. Hazánk uniós tagságának első évében csak erősebbé vált az a korábbi években is zajló folyamat, amely a hazai húsipar koncentrálását célozta meg.
    Mára Csányi Sándor, Mónos Péter és Román Gyula tulajdonosi köréhez tartozik a hazai húsipar közel 50 százaléka. Így válhatott a nagy nevű Pick, a Zalahús, a Hajdú-Bét vagy a Délhús és tucatnyi más húsipari nagyvállalat néhány hazai tőkés érdekkörébe.
    A Hajdú-Bét, Délhús, Pick, Herz, Pápai húsüzem tulajdonosváltása után napjainkban a Zalahús Rt. megvásárlása van soron, és jól értesültek tudni vélik, a közeljövőben egy újabb kiszemelt cég – a Gyulai Húskombinát – is a célkeresztbe kerül.
    Az erőteljes mozgások már az elmúlt években is tetten érhetőek voltak, ám hazánk európai uniós tagsága csak ráerősít azokra a folyamatokra, átalakulásokra, amelyek eddig is „ott ültek az ablakban”.

    Darálók:
    A hazai húsiparban az idén felgyorsult a koncentráció. A húsipari befektetők között az egyik legnagyobb Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, aki előbb a Délhús Rt. 32 százalékát vette meg, majd a Délhúson keresztül a Pick Rt. részvényeinek 33 százalékát is. A rendre egyharmados részesedés oka, hogy az ennél nagyobb arányú tulajdonszerzés esetén nyilvános vételi ajánlatot kell kérni a Gazdasági Versenyhivataltól, hiszen Csányi így is a hazai húsipar 13 százalékát birtokolja. A piac arra számít, hogy ez csupán egy eleme annak a folyamatnak, melynek végén Csányi Sándor venné meg az egész céget. A Pick Rt. eladása előtt a cég lecsupaszításra került. Megszüntették az eddigi sertéstenyésztési integrációját, amivel a minőségi alapanyag előállítását biztosította. A Pick-birodalom többi részét – a Herz Szalámigyárat és a kapuvári Ringát – is értékesítette a tulajdonos Arago csoport. Csányi a Herz Szalámigyárral is licitált, de alulmaradt. (Egyes vélemények szerint azonban a céget megvásárló Jámbor János, a Formont Kft. vezetője, Csányi embere lehet.)

    Az idézet bája, hogy említésre kerül a Bajnai által „likvidált” Hajdú-Bét….ami abba ment tönkre, hogy a libák…stb.
    No! A bájos mellékes ezzel a csőddel kapcsolatban az, hogy, míg a magyar liba (baromfi) termelők tönkre „mentek”, Bajnai szülei sikeres baromfi export-import céget működtetnek…Ausztriában…

  • Varga Sándor

    ps: valaki szóljon má’ az „ille”-nek, hogy ha válaszol, akkor ne mondja, hogy nem válaszol…
    Persze, ha az „ille” válaszolt volna a világ legegyszerűbb kérdésére (hogyan lett az OTP Csányié), nem sértegetne, engem, akárkit, arra „írna”, amit tőle kérdeztek…De, az Ille…az i-n nem a pont. Sem alatta, mellette, sem előtte…sosem rajta! Ő az a „zille”, amin nincs pont.

    „Kind of, when there is no substance of „ille” to an argument…there is always loudness!

  • Csányi árulja a részvényeit. Ma láttam egy magyarországi adón, hogy reklámozzák a kis-befektetőknek a bankot.
    Úgy tűnik, még kaszálni akarnak egyet a végén.
    Na ja, most már értjük orbán mondását is, hogy ez az év az aratásról szól majd.

  • Na ez a nagy különbség a jobb és a baloldal között:
    Itt sokan Csányiért,meg a bankokért aggódnak,míg a kormány
    lehetőségeihez mérten igyekszik a devizahiteleseken segíteni
    és Orbán esetleg feláldozza a Csányihoz fűződő barátságát,(aki ugye nem fog éhen halni és menekíti a pénzét,meg a bankét is próbálja..)
    a hitelesek érdekében!Ezt mind emberileg,mind politikailag
    helyesen teszi,mert esetleg ugye esze is van?…..
    Aztán az előző kormány idején kezdődött a devizában való
    hitelezés,senkit nem érdekeltek a bankok egyoldalú szerződései,most meg kárognak,hát röhej illetőleg szégyen.
    Persze főleg a lakáshiteleseken igyekeznek segíteni ami
    helyes,mert sok ember kerülhet önhibáján kívül utcára!!!

    Egyébként aki egyszerre akart luxusvillát,kocsit stb.azokat nem kell sajnálni,mert nem mérték fel reálisan
    a visszafizetéshez az anyagi lehetőségeiket!

  • Varga Sándor
    2013 július 23
    2:18 du.
    argumentum ad personam.
    nem megy ez magának, kicsi foltozóvarga 😛

  • Varga Sándor

    „Nyolc magyar bankár keresett 2011-ben többet egymillió eurónál (300 millió forint). Sok szomszédos országban egyetlen pénzügyi vezető sem kap ilyen magas fizetést.
    Hiába volt brutális a gazdasági válság Európában, a bankároknak nem megy nagyon rosszul. A bankok felügyeletének legfrissebb, hétfőn publikált adatai szerint 2011-ben a pénzügyi szektorban 3175 olyan ember volt, aki egy év alatt többet keresett egymillió eurónál (kb. 300 millió forint). A nagyon jól kereső bankárok közül a legtöbben Nagy-Britanniában élnek, utánuk következnek a németek – írja a Wall Street Journal. A rekord-munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban például 125 olyan bankár van, akik fejenként többet kerestek 2,4 millió eurónál.
    A cikk szerint Magyarországon nyolc olyan bankár van, aki többet keresett egymillió eurónál – hogy pontosan mennyit, nem derül ki, csak az, hogy a nyolcuk átlagfizetése 1,4 millió euró volt 2011-ben. A válság sújtotta Görögországban két bankár keres többet egymillió eurónál, Cipruson pedig négyen vannak. Ugyanakkor sok európai országban – Csehországban, Szlovéniában, Romániában, Lettországban, Észtországban, Litvániában, Máltán – egyetlen pénzügyi vezető sem kap ilyen magas fizetést.”

  • http://www.mno.hu/belfold/felig-zart-ajtok-mogott-nyilt-meg-csanyi-1174473 vegulis HORN gyulanak nyalizott csanyi …ugy kapta meg a komcsitol az otp-t 1994 es 1998 kozott RABLOPRIVATIZALTA

  • Nos a „jólértesült” cikkírót maga Dr. Csányi cáfolta(ma):
    Jóban van Orbánnal, s élelmiszeripari befektetésre készül 50 milliárd értékben, ezért adott el részvényt.
    A cikk ezek után méginkább emlékeztet a Rákosi alatti terminus technicusra „sötétben bujkáló, rémhírterjesztő imperilaista” kategóriára, de hát azért az mégiscsak az 50-es évek kommunista diktatúrája volt?
    Ma már vágyait (körei vágyait) négsem kellene tényként leírni egy újságírónak.

  • Ille István
    2013 július 22
    12:51 du.

    „hát, persze. csak valahogy nincs hozzávaló sertésállomány, ugyanis addig, amíg érdemesebb exportálni, nem nagyon lesz betápja a csányi-féle beruházásnak.”

    Persze, hogy nincs, mert az elvtársak tudatosan leépítették, de ne gondold, hogy valaki vágóhídba fektet pénzt úgy, hogy nem fog gondoskodni a folyamatos beszállításról. ille, ez csak a te beszűkült látókörödben működik így.
    A következő beruházása jó eséllyel pl. a sertéstenyésztés lesz.

  • Varga Sándor
    2013 július 23
    2:18 du.

    Nehezet kérdeztél tőle:)

  • A cikk korán készült fel a „pánikra” Nem látni semmi olyant.
    Viszont valami nem kosher: t.i. Csányi média interjúja alkalmával NEM mehetett be a kormány médiája, csakis a balos média. Vajon miért?
    És hol itt a szólásszabadság, média szabadság kritériuma ?

  • Enterprise
    2013 július 24
    11:36 de.
    „Jóban van Orbánnal, s élelmiszeripari befektetésre készül 50 milliárd értékben, ezért adott el részvényt.”
    hehehe
    ebből annyi igaz, hogy ezt a beruházást – már, ha, és amennyiben, de ő is álmodhat nagyot, és gömbölyűt – hárman (?!) kívánják finanszírozni. vagyis, satnya 18,5 milliárd fejenként.
    a három beruházó pedig: a jó, a rossz és a csúf 😀
    orbán meg nem jegyzi csányit. orbán senkit sem jegyez.

  • Enterprise
    2013 július 24
    11:36 de.
    Csányi azért száll ki, mivel az ő kárára akarja orbán megoldani a devizahitelesek ingatlanos részét.
    Tegyük hozzá, közgazdaságilag ez megbonthatja az egyensúlyt, és legrosszabb esetben még államcsődöt is generálhat.
    Egy ilyen lépéshez stabil gazdaság kellene.
    Az eladás kezdete óta folyamatosan csökken az értéke a banknak. Ha összeomlik, beláthatatlan következménye lesz a magyar gazdaságra.
    Ennyire nem lehetne fontos az szavazatszerzés, hogy ne tudja a jobb kéz, mit akar a bal. Vagy csak két balkezes?

  • dakota
    2013 július 24
    1:05 du.
    Nem a libsik tettek be az állattartásnak, hanem a földmutyi fogja megfojtani a a piacra termelő állattartást. Ha az állattartók többsége nem tudja megtermelni a takarmányt, az alacsony felvásárlási árak miatt az a minimális haszon sem lesz rajta. Ergo, felhagynak az állattartással.

  • dakota
    2013 július 24
    1:05 du.
    „Persze, hogy nincs, mert az elvtársak tudatosan leépítették,…”
    Azok az elvtársak az MDF kormány volt, dakota elvtárs.
    Az orosz piacot is ők rúgták szét a mezőgazdaságunk mellett.
    Vagy 1990-94-ig is a Gyurcsány volt kormányon?
    Mi van veled, elgurult a cavintonod?

  • Varga Sándor

    Mielőtt az ille megint nem válaszol, és megint nem arra amit kérdeztem, had nyugtassak meg minden balféket, nem az ille az egyetlen, aki tud latint idézni…
    Mert „Fortes fortune adiuvat!”, és „Repetitio est mater studiorum!” utoljára: hogyan lett a Csányié az OTP?
    „Exitus acta probat.”

  • Varga Sandor….csanyi Horn Gyula volt pufajkasnak halalkodott hogy vele MUTYIZVA lett ove az OTP elvtars 1994 es 1998 kozott

  • Varga Sándor
    2013 július 24
    8:37 du.
    Varga úr.
    1992-ben Antall József kinevezte az OTP vezérigazgatójává.

  • Ille István
    Most mit is akart?

  • A devizahitelesek kormányzati kisegítése az OTP-nek jelent komoly vesztességet, az OTP árfolyama gyengült, Csányi Sándor részvényeladása pedíg mindenképpen negatívan hat az amúgy is eső részvényárakra.

  • KÉPLETESEN

    ORSZÁGOS TAKARÉK PÉNZTÁR = OTP.

    Gyerekek!

    Ma, azaz 2013. Július 28-ig kapott ultimátumot – fejének szegezett pisztollyal a TAKARÉKSZÖVETKEZETEK PÉNZINTÉZMÉNYEI – Magyarországon – mely a kezdetekkor 200. magán MAGYAR személy közreműködésével jött létre és a mai napig – , fog alapszabálya szerint működni? KÉRDEZEM nagybetűvel – MIÉRT nem ezzel foglalkoztok – ez az utolsó bástyája a magán ember magán vagyonának MAGYARKÉNT?

    Beadtam egy okmányt FELAJÁNLÁS címen, amire választ nem kaptam – mai napig.
    Abban határozottan leírtam, hogy sem állami, sem civil intézményhez való csatlakozásához nem járulok hozzá x számú részjegyemmel – ha nem MAGYAR MAGÁN TAKARÉKHOZ –
    Most írom, még a takarék szó se legyen benne – ami a játékszabályukban rögzítettek törvényként legyen például MAGYAR MAGÁN HANGYASZÖVETKEZET vagy

    MAGYAR KORONA SZÖVETSÉG stb. ötletek – és ha hoz gyorsan ere is egy trv. Akkor rendkívüli közgyűlésen mindig meg kell változtatni. A N E V E T – MIÉRT,

    Mert először értelemmel – szellemileg – kell az ideológiát legyőzni – és utána kell fizikai síkon. ÉS UTÁNA NEVETHETÜNK RAJTUK!

    Ez egy nagyon durva háború – SOK – SOK HALOTTAL – na nem kardal – ágyúval – tankkal – repülővel vívják mint régen – ha nem ésszel – sajnos vannak részek helyek ahol – kirobbantság a fizikai síkot – előbb mint, hogy a szellemi győzne.

    Magyarországon – AKI KÉPBEN VAN – az nem csak hiszi de már tudja is, HOGY A FENTI SORREND A HELYES!

    TEHÁT NEM KOKETTÁLUNK azokkal, akik másképp képzelik a jövőt. Kasler ezt viszi szellemével – eddig úgy ítéltem – de lehet, hogy holnap kapok egy üzenetet, hogy rosszul tudtam – meg stb.

    M a ez van – holnap más lesz.

    Tehát karold fel és írjatok Ádám egy cikket róla, tegnap megnéztem Ferenc műsorát, a Panorámát itt:

    http://www.echotv.hu/vilag-panorama

    Rám is nagy hatással volt akkor a küldetés c. film – amikor megnéztem – MIÉRT ajánlom? Mert van egy különös mondat benne – Balczó úrnak – hogy imádkozik a zsidó népért, hogy térjenek észhez… Hát igen – sokszor kérem én is a jó Istent, hogy világosítsa már fel az elméket, mert ennek rossz vége lesz, ha ez így folytatódik. Ha nem kapjuk meg a szellemi segítséget, visszavetnek bennünk az un. Őskorba – aki már persze TÚLÉLI…. A következményeket.

    Sokszor leírom és most is a XXI. Sz. a BÖLCS kor, KELL, HOGY AZ LEGYEN! Ez azt jelenti – hogy a jó Isten tanításait komolyan vesszük, és visszatérünk hozzá – ami által helyre áll az egyensúly és mindenki békében – harmóniában – boldogságban élhet itt a Földön…

    Én ezt akarom. Leírom újból nagybetűvel, hogy rögződjön, AKAROM!

    Ha tebenned is lesz akarat – akkor sikerülni fog – nekem nem ellenségem az embertársam – nekem azok az ellenségeim, akik a káoszt keresik, hogy a zabvarosban nyugodtan halásszanak – lehalásszák – magyarul nem vetnek de mindig ők aratnak” és rájuk terhelő bizonyítékokat eltüntessék…

    Befejezésül:

    Tegnap szombaton fiam bográcsólt – össze jött a KISS család – jó érzés volt – valami elindult , elmondtam neki – és most nektek is, hogy még rosszabb lesz a helyzet, mert a mocsok a gonosz előidézi, amikor a multik bezárnak – vagy üresek lesznek benne a polcok, miből tartod fenn a családod – kérdeztem, tőle – és most olvasó tőled? Én még Disznót hizlaltam – vágtam , Tyúkot tartottam , meg nyulat, bort termeltem , fiam generációja még emlékszik rá – de én sem de ö se csinálta – újból elkezdtük – az ön ellátást – meneküljetek a mesterséges un. Urbanizáció által létre hozott panel kocka rabszolga kalitkákból vidékre – foglaljátok el – mert ha nem az idegenek felvásárolják előletek – hisz tudjuk konkrétan az állam jelenlegi képviselői eladták húgyért finkért nekik – sőt ingyér sok esetben – emlékszel
    Írtam – APPORT neven nevezte az ellopást, a lenyúlást AZ ÚJ ARISZTOKRÁCIAI ELIT RÉTEG!

    Becsülettel – tisztességgel a tisztességeseknek e szerrel a tettel:
    Id. Kiss László – küldöm ma 2013. július 28-án 03:45 KOR!

  • Kerekes Sandor

    Engem a sok talalgatas helyett inkabb az erdekelne, hogy ki vette meg az OTP reszvenyeit. Erzesem szerint ezen a kerdesen dol el, higy Csanyi osszejatszott-e az Orban kormannyal, vagy fellazadt ellene.
    Ha kiderulne, hogy a teljes management elore egyeztetett a kormannyal es az altaluk kijelolt vevoknek jatszottak at (adtak el) a reszvenyeket, akkor ebbol az kovetkeznek, hogy Csanyi a Fidesz kezere adta a bankot es amennyiben megmarad vezerigazgatonak, akkor a Fidesz javara fogja tovabb vezetni azt.
    Ha viszont egy legitim, „arms length” tranzakcio tortent es a reszvenyek az uzleti piacra mentek at, akkor Csanyi valoban a maga utjan indult el es kiszallt a kenyes egyuttmukodesbol a kormannyal.
    A reszvenytulajdonosok kiletet nyilvantartjak es nyilvanosak, ezert biztos vagyok benne hogy tobb ujsagiro is bujja a tozsdei nyilvantartast most, hogy ezt kideritse.
    Egyebkent a nagyaranyu eladas termeszetesen areseshez vezetett, de nem hiszem, hogy az eladok erre ne szamitottak volna. Valoszinuleg ugy kalkulaltak, hogy a beallott hatas kisebb lesz, mint az az areses amely a kormany politikaja folytan varhato. Ebben az ertelemben racionalisan jartak el. Viszont a vevo kilete meg ezt is megcafolhatja, ha majd kiderul. Marpedig, elobb-utobb kiderul.
    Az elelmiszeripari beruhazasban nem hiszek. Szerintem ez csak egy delibab. A magyar husipar egyenlore nyersanyag hiannyal kuzd, a feldolgozashoz szukseges nyersanyagnak tobb mint felet importalni kell. Akkor most mire epitene Csanyi egy hatalmas vagohidat, amikor a mar meglevo husiparnak sincsen eleg nyersanyaga? Viszont a kiskereskedelem az importbol bosegesen ellatja magat, ott nincs szamottevo kereslet, amelyet csak egy ekkora uzem tudna kielegiteni.
    A hazai allattenyesztes rohamosan csokken, egyre kevesebb disznot produkal. Honnan lesz az orias vagohidnak nyersanyaga?
    Nekem ez az egesz fikcionak tunik. Azt hiszem, hogy Csanyi milliardjai hamarosan Svajcba, vagy Luxemburgba, esetleg Lichtensteinbe tavoznak majd, kovetve a magyar ifjusag szinejavat.
    Ha a kulfoldi befektetok nagy ivben kerulik Magyarorszagot, akkor Csanyi miert tenne maskent? Csak nem evett meszet?

  • Kerekes Sandor

    Kedves Kiss Laszlo!

    Level megerintette a szivemet es mondhatom, hogy nagyon egyutterzek Onnel.
    Hogy vajon mit tennek az On helyeben azt nem igazan tudom, lehet, hogy barmit is tenne, elobb-utobb veszteseggel jarna. Igy talan nem kockaztat tul sokat, ha a penzet kiveszi a takarek szovetkezetbol, atteszi egy bankba, akar Ausztriaban, hogy a lenyulasat ezzel megakadalyozza. A masik amit talan tennek az On helyeben, hogy a tagsagi jegyeit letetbe helyeznem egy ugyvednel, azzal a megszoritassal, hogy azt az On es Orokosei szamara megtartsa es a kifejezett irasos engedelyuk nelkul el ne adhassa.
    Ennek az lenne az erteme, hogy ha valamikor pereskedes lesz a tulajdonosok es az allam kozott, akkor az eredeti erteken es nem a bizonytalan jovobeli erteken kaphat erte karpotlast.
    Oszinte hive

    Sandor

  • Őszintén köszönöm Sándor a jó tanácsot.

    áldás: id. Kiss László

  • Kerekes Sandor
    2013 július 28
    6:42 de.

    „Azt hiszem, hogy Csanyi milliardjai hamarosan Svajcba, vagy Luxemburgba, esetleg Lichtensteinbe tavoznak majd, kovetve a magyar ifjusag szinejavat.”

    – Kb. 370e magyar dolgozik külföldön, többségük Német o-ban. Vagy ez tévedés, Svájcban, ?Lichtensteinben? netán Luxembugban vannak? Mit csinálnak pl. Luxemburgban ennyien? Svájcban tudunk sok magyar cigány prostituáltról – több százan vannak – de az ifjúság színe javának nem neveznénk őket…
    – Csányi már eddig is sokat fektetett az élelmiszer feldolgozó iparba (pl. Pick, Herz), saját nyilatkozata szerint ezt folytatja. Dr. Csányi nem hülye, nem véletlen hogy vagyona 140 milliárd körüli, melyből most megmozdított kb. 8-9%-ot.

  • 2013. augusztus 6., kedd 13:21
    Csányi: történelmi megállapodást kötött az OTP
    (Mezőgazdaság finanszírozás/napi gazdaság – hát ennyit a jól tájékozott cikkcímről(ábrándról)…)